Novi Sad
08.07.2012.
10:53
Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec izjavio je da deca mađarske nacionalnosti trpe štetu zbog neadekvatnog programa učenja srpskog jezika u školama.
  • Nenad

    09.07.2012 08:39
    Kako to da su osamdesetih Srbi i ostali bez problema ucili Madjarski a Madjari Srpski? Kakvi su to bili nastavni programi i koji je genije napravio ovaj novi?
  • @ Ирон

    09.07.2012 08:07
    A taj jezik vojvodjana ce se zvati, naravno, vojvodjanski? Koji ce nastati kako? Preimenovanjem srpskog u vojvodjanski. Posto ce taj tkzv. vojvodjanski u svom korenu biti nista drugo do srpski jezik svi ostali "vojvodjani" koji nisu srpske nacionalnosti taj jezik nece smatrati i svojim jezikom nego ce nastaviti i dalje da se sluzi svojim madjarskim, slovackim, ukrajinskim, nemackim, rusinskim, romskim... Isto tako niko od Mdjara, Slovaka, Rusina... se nece izjasniti vojvodjaninom. To ce raditi samo i iskljucivo Srbi. A za sto godina ce potomci tih Srba da propricaju na backom, banatskom i sremskom jeziku.
  • 09.07.2012 02:39
    nececkaj mecku
    irone pazi da ti jekova nezavrsite u mitrovici gde vam je imesto a stose tice ovg provokatora opet caka mecku bez poterbe
  • @Ti sto nisi Madjarica

    08.07.2012 21:30
    Po gramatici bih rekao da nisi ni Srpkinja.
  • Ирон

    08.07.2012 20:14
    ...и не треба да уче српски језик..како стоје ствари Војводина ускоро и неће бити део Србије..треба размишљати о увођењу језика војвођана и војвођанки (као што каже градоначелница Новог Сада Јерков)....
  • 08.07.2012 19:28
    U sredinama gde su vecina ili cak i manjina oni se snabdevaju u prodavnicama u kojima kasirke govore madjarski, na salterima u posti, elektrodistribuciji, opstini, uvek ima salterusa koje govore madjarskim jezikom. Cak se i plakati za razne koncerte ili desavanja stampaju i na madjarskom jeziku. Citaju novine na madjarskom, knjige na madjarskom, gledaju madjarske TV kanale. U domu zdravlja sestre i lekari govore madjarski. U skoli govore madjarski. Poenta je u tome da sve dok ne moraju da napuste svoje mesto rodjena, boravka, njima srpski jezik nije ni potreban jer sve svoje potrebe u tim sredinama bez ikakvih problema resavaju na madjarskom jeziku. Svaki Madjar koji od rodjenja do smrti prozivi u toj svojoj sredini u kojoj je rodjen nema potrebu da uci i govori srpski. U tim sredinama jedini Madjari koji perfektno govore srpski su oni koji su po prirodi posla koji obavljaju upuceni i na srpsko stanovnistvo. Problem nastaje kada mladi posle zavrsene srednje skole u zelji da upisu fakultet napuste svoju sredinu i odu za NS ili BG. Tada se svakodnevno susrecu sa jezikom koji su do tada samo onako u prolazu mozda culi na ulici. Tada za njih nastaje prava nocna mora. Drzava treba da im obezbedi ucenje srpskog jezika a neko od njih ko to ne zeli ne treba ni terati na to, neka se snadje onda kako zna i ume.
  • Baltazar

    08.07.2012 19:14
    Mržnja
    Otkad je počelo srbovanje, devedesetih, Mađari zaboravili srpski, a Srbi mađarski. To se iz godine u godinu produbljuje. Profitiraju lovci u mutnom svih nacionalnosti.

    Mene je sramota što jedva natucam Mađarski, a živim u Novom Sadu. O Mađarima koji ne znaju reč srpskog osećam isto što i prema onma što veličaju Dražu: zavist što su dovoljno glupi i kratkovidi da uživaju u tom naci(onalnom) tripu. Ova zemlja je sve više takvima po meri.
  • 08.07.2012 19:08
    Ili je mozda razlog zato sto NE ZELE da uce jezik zemlje u kojoj zive?!
  • alek

    08.07.2012 18:33
    to nema veze
    Dragi gospodine Korhec u mojoj firmi se zaposlila devojka od 25 god.ijedva da govori sropski jezik..Ako cemo iskreno madjari nece da uce srpski jezik i to je svakako ovde dopusteno samo me zanima dali u Nemackoj smeju da neznaju nemacki,ili u Madjarskoj da neznaju madjarski bilo koje nacionalnosti da su.Naravno da NE..ovde je sve dozvoljeno i ta kultura ide iz kuce a ne iz skole..
  • nije luka

    08.07.2012 18:04
    molila bih gospodina Luku da javi na koju adresu da se prijavim da me on finansira sa njegovog računa.Kako sam izbeglica a on je velikodušan,pomaže izbeglima.Možda sam pogrešno razumela komentar a ako jesam,žao mi je što sam mislila da ima i takvih koji kad vide čoveka u nevolji,pomažu.Hvala,ima ko to sve vidi i registruje.
  • 08.07.2012 17:48
    Nije to samo problem da mađarska deca ne uče srpski na adekvatan način! Problem je u našem obrazovanju! Ne vezano sada za srpski jezik, naše školstvo je prilično zastarelo i nije unapređivano godinama, pa tako umesto da se uči na što zanimljiviji način i ono šta je potrabno, naša deca uče koje kakve gluposti. Bez uvrede, ali meni je neshvatljivo da neko čiji roditelji, bake i deke...žive generacijama u državi gde se priča srpski jezik, ne zna da priča srpski.
  • A

    08.07.2012 17:42
    @Luka
    Није ни изблиза исто. Самим тим што су избјеглице, значи да су дошли однекле и са собом понијели неки нагласак, ријечи и ијекавицу. Није лако када говориш на један начин 30 година и онда да то промијениш за 20 па и више. Знао би када би се нашао у таквој ситуацији. Ја нагласак
    не могу да избацим (можда временом), неке ријечи сам избацио, јер просто нису из српског језика, а ијекавицу нећу да избацим, јер је и она српски језик (као да бих тражио од тебе да пишеш ћирилицом и само ћирилицом, није у реду). Али већ генерација послије мене ће се у потпуности стопити са околином. Али није ми јасно када неко из нпр. Бечеја дође са 20 година на факултет и да не разумије српски, а да не причам о говору.
    Шта се може очекивати од некога ко нема могућност да оде на факултет, гдје једноставно мора научити српски? Како да нађе посао у немађарској средини? Како онда може да се сматра неприхваћеним у заједнци? Али можда нису ни они криви, велики је утицај родитеља, али и образовног система.
  • Banaćanin

    08.07.2012 17:33
    @ Luka
    Sve mi se čini da bi ti prešao na ijekavicu da te život natera da moraš da živiš u Sarajevu na primer.
    Kako da ne...
  • Liman

    08.07.2012 16:40
    jaoooj
    Znaci ja odrasla sa drugarima i drugaricama Madjarima, jer su u zgradi preko puta moje stanove dobijali zaposleni iz Foruma i Madjar so-a, pa su ta deca) danas cetrdesetogodisnjaci, odlicno pricali srpski jezik, mada je vecina njih isla u Jozef Atila skolu, dok smo mi isli u Zarkovu ili skolu Vasa Stajic. Takodje Vasina skola je bila dvojezicna i jako dobro su se deca sporazumevala. Primera radi i ja sam u skoli ucila Madjarski, ali nas vise od pesmica i recitacija uciteljica (tanito neni)nije naucila i bas mi je zao. Ali zato su nas ucili drugari kad izadjemo da se igramo, ja stvarno ne vidim zasto se od svega pravi problem. PS jako mi je zao sto ne znam bar jos jedan jezik sredine, sem srpskog, jer smatram da je ona poslovica totalno ok-koliko jezika znas toliko vredis
  • D

    08.07.2012 15:55
    Mislim da to nema veze sa nastavnim programima vec se u kuci ne prica srpski, znam licno takve primere.Jos se hvale kako mali super govori s obzirom da ga niko ne uci, vec naucilo dete iz crtanih, a ima i onih koji nece u krajevima gde je vecinsko stanovnistvo, npr.Temerin. Licno sam za to da se uvek neguje vise jezika ako je porodica u mogucnosti.
  • BNS

    08.07.2012 15:32
    @B
    Jel mislite na planetu Mars? Ako je tako, onda ste promasili temu!
  • CHAMPION

    08.07.2012 13:48
    Eto, toliki broj palceva okrenutih prema dole? Govorili Vam to nesto o pravu manjina u Vojvodini?
  • krticaa

    08.07.2012 13:22
    zanemarljiv broj
    Odgovor ``CHAMPIONU`` u Mađarskoj živi do 3000 srba koji su državljni te zemlje i još oko 6000 do 7000 koji su tamo privremeno ili ilegalno uglavnom zbog posla. Koliki je to procenat prema 10.miliona stanovnika i od toga broja koliko ih je školske dece. U Mađarskoj ima i osnovne škole i gimnazije na srpskom jeziku i o njima brine Srpska zajednica koju je formirala država i u potpunosti je finansira.Srpsku gimnaziju uglavnom pohađaju deca iz Beograda i Srbije jer posle završetka lakša im je prohodnost na Beogradske fakultete. Treba samo da putujete vozom nedeljom popodne od BEOGRADA-BUDIMPEŠTE pa da vidite da 500-600 učenika posle provedenog vikenda se vraća na školovanje.
    U Srbiji je stanje sasvim drukčije jer tu živi nešto preko 250.000 mađara i svega nekoliko procenata se školuje na Srpskim fakultetima jer postoji diskriminacija prema njima i pri upisu a da ne govorimo o smeštalju u studenskim domovima.Nažalost stanje je takvo samo što većinsko stanovništvo to ne želi da vidi !
  • Luka

    08.07.2012 13:19
    Isto je i sa izb(j)eglicama
    Isto je i sa izb(j)eglicama. I pripadnici te "zajednice" ni posle 20 godina zivotarenja na NAS racun nikako da nauce da se u Srbiji ne kaze KISIK, ŽELJEZO, PILA, KRUH, ZRAK, BOLAN...... kao ni to da se ovde prica EKavicom.
  • Lala_Neznanov

    08.07.2012 13:18
    zao mi je dece...
    postaju ogledalo odraslih...

    neznanje jezika u ovakvim sredinama bilo za kog gradjanina je samo hendikep...
  • Vojvodjanin

    08.07.2012 13:12
    Sramota je.....
    Radim u zdravstvu i cesto se susrecem sa pacijentima madjarske nacionalnosti koji NE ZNAJU I NE RAZUMEJU SRPSKI JEZIK (!!!!!!). Ne bi mi ovo bilo čudno da su u pitanju turisti iz Madjarske na proputovanju kroz Srbiju nego je rec o ljudima koji ovde zive 100 i vise godina. I mladi i matori ni rec nece (toboz, ne znaju) da progovore srpski sto je bezobrazluk najgore vrste. Previse prava im je dato. Kada im posle svega, onako u sali, na srpskom, kazemo da ce biti operisani bez anestezije, da vidite kako razumeju.
  • 08.07.2012 12:59
    @HMMMMMMM......
    Odmah da kazem, nisam Madjarica,
    ali zato mogu reci da da deca sroske nacionosti iz mesta sa Srpskim stanovnistvom uce srpski jezi, i to u skolama o DRZAVNOM budjetu Madjarske

    i Srbi u Madjarskoj(starosedeoci, kao sto su Madjari u Vojvodini, ili Slovaci itd) nisu gradjani drugoga reda
  • 08.07.2012 12:29
    Stvar je u tome da je učenje srpskog jezika u školama u Vojvodini gde preovladava mađarsko stanovništvo (dakle deca koja kod kuće govore mađarski, u školi takođe) loše postavljeno. Kada dođu na fakultet, ne znaju srpski i nisu us tanju da polože prijemni i da odgovaraju na ispitima. Mislim da neće biti politički nekorektno da podsetim da su u Jugoslaviji svi Slovenci odlično govorili srpski kao većinski jezik, kao i Makedonci. I danas ga znaju, čak bolje od vojvođanskim Mađara. U tom smislu, U dvojezičnim sredinama treba da bude dvojezična nastava, jer niko u jenoj zemlji ne ,ože da živi izlolovano i van sveta. O sebi mogu da kažem da nisam srpske nacionalnosti.
  • 08.07.2012 12:28
    Komentatori promašili ste poentu. Apsolutno jeste problem ako pripadnici nacionalnih manjinskih zajednica ne razumeju jezik zemlje u kojoj žive. Ako može da se unapredi učenje tog jezika, treba da se unapredi. Ili želimo da imamo građane koji ne govore srpski?
  • b

    08.07.2012 12:13
    MARS!
  • Marta

    08.07.2012 11:48
    Deca ne mogu savladati srpski jezik iz svima poznatih razloga, a koji se ticu, ne nacionalnosti, ne jezuka, vek korupcije. Svake godine se upise minimum 50 studenata na katedri za srpski jezik kao nematernji, a kada diplomiraju sede na birou, a u skolama predaju uciteljice koje nisu adekvatno skolovane da bi predavale srpski kao nematernji. Jedini razlog zasto one rade umesto profesora srpskog jezika jeste sto su iz mesta u kom je skola pa zbog dobrosusedskih odnosa, cvaraka, praseta, ubace neciju cerku da ne sedi besposlena u selu.
    Verujem da ministarstvo zabusava, ali hajde da prvi korak nacini sama skola, da privuce i dovede obrazovan kadar. A price da niko nece iz NS da ode na selo da predaje u skoli su neubedljive. Mislim da bi skolska inspekcija imala pune ruke posla u seoskim skolama kada bi videli da se konkursi masovno ponistavaju sve dok se na isti niko ne javi sem seoskih udavaca.
  • CHAMPION

    08.07.2012 11:44
    HMMMMMMMMM.........
    A sta je sa srpskom decom u Madjarskoj? Kakav tretman ona imaju gosn Korhec?
  • ja

    08.07.2012 11:38
    mišljenje
    Ja mislim da se ne uči srpski zato što se sa decom ne priča taj jezik ne zbog programa.
    I sama sam učila svoju decu dvojezičnosti i znam kako je to ,decu koliko učite toliko i znaju.
  • 08.07.2012 11:09
    interesantno je kako od svih manjina u vojvodini madjari imaju najvise problema. nikad nisam cuo da recimo slovaci ovoliko kukaju, nevezano za problem u samoj vesti
    nekad pomislim da se stanovnistvo u vojvodini moze podeliti na vecinu, manjine i madjare

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna