Novi Sad
08.07.2012.
11:08 > 08:05
Nevladina organizacija "Vojvođanski klub" ocenila je danas da novu Vladu Srbije žele da sastave politike i akteri koji su pre 24 godine na protivustavan način srušili autonomiju Vojvodine.
  • Pravi vojvođanin!- SRBIN!

    29.07.2012 14:05
    Molim vas bar jednom pročitajte "Seobe" Crnjanskog
    Koliko sam ja shvatio u našoj lepoj ravnici su se namnožile kojekakve SEBIČNE i NEOPBRAZOVANE spodobe, koje umesto da malo misle svojom glavom, da malo upoznaju svoje korene, radije sede u svojoj kući i uživaju slučajući SEPARATISTIČKE, strano plaćen, ideje LSV-a.

    Neko možda pomisli da kujem teorije zavere sa ovim "strano plaćene", ali svako sa imalo mozga i imalo poznavanja istorije lako može da shvati da autonomije ne dobrinose boljitku zemlje, već pretstavljaju put ka njenom razjedinjavanju.

    Pa pogledajte samo istoriju Srbije, nije li nam prvi korak ka osamostaljenju od turske bila autonomija i hatišerif....

    Dakle imamo gomilu spodoba koju sebe kuju u zvezde jer nikad nisu mrdnuli iz svog Novosadskog stana ili kuće, a još i ne poznaju istoriju, pa misle "ko su meni oni iz Raške, ko su meni oni iz Vranja", Samo ih vučem na grbači".

    Upravo to je znak ne poznavanja ekonomske situacije. Veruj mi iznenadio bi se koliko ti život zavisi od one maline koju nikad nisi ni probao, jer ti je bilo draže da kupiš uvoznu u super-market-u, kako kažeš "Srpsko nikad neće moći da bude kao nemačko".

    A opet imamo i drugu veselu grupicu, koja se doduše prepliće i sa drugim družinama. Prepliće se sa već pomenutim, ali nije ni potrebno da naročito ističem, jer su takve "grupice" već davno zaposele sve čto se oteti može i svako od nas ih svakodnevno viđa.

    Za tu grupu moram izdvojiti DS, nihove stranačke partnere, "ugledne" biznismene, mada svu su oni u svakom pogledu isprepletani i "zanimanja","titule" su im isprepletana.

    To je sloj koji se obogatio, ne otvorenim lopovlukom, već onim šta im zakon dozvoljava. Ali kada znate da su oni sami zakon stvar se pomalo menja.

    Gledaju samom logikom, čisto ekonomski, zašto ja nebih iskoristio rupu u zakonu, kakve koristi imam ako je zakrpim....

    Upravo tom sloju ide u koristi "DUPLA FOTELJA".

    Ma kakvu bre ti fotelju spominješ?

    Kakvu? Onu drvenu, neudobni, radničku sigurno ne. Spominjem UDVOSTRUČEN DRŽAVNI APARAT!

    Dobro je poznata ENORMNA KOLIČINA NOVCA koju državni funkcioneri dobijaju, ali prava suma onih visokosedećih , je za nas "obične smrtnike" zapravo nezamisliva.

    Sada pokušajte da NEZAMISLIVO POMNOŽITE SA 2, e to je CENA AUTONOMIJ!

    Zašto se ne bi malo vratili na istoriju, odakle smo potekli mi "vojvođani", ali baš oni "pravi", ne oni "dođoši" koji su došli sa sela.
    Naravno svi "dođoši" su od vajkada bili u istom tom selu i sada odlučili da nam pokvare naše plamenito "Vojvođanstvo".

    Da pokvare, pre bih rekao da spasu.

    Naime pre velikih doseljavanja iz svih predela tadašnje Jugoslavije (govorim o periodu između 1. i 2. i posle 2. svetskog rata) skoro sve porodice u Vojvodini su bile u nekim rodbinskim vezama i dece je bilo puno, a jedini prihod zemlja, koja se rasparčarala.

    Sve to je dovelo do incestnih veza koje su stvorile mnoštvo mentalno obolelih i zaostalih osoba.

    Da nije došlo do doseljavanja i "mešanja krvi", stanovništvo vojvodine bi se biološki samoistrebilo.


    a sada da malo popričamo o onim "pravima" što su tu od vajkada. Pa baš i nije tako, i ko god da je pročitao "Seobe" Miloša Crnjanskog znao bi to.

    Da malo pojednostavim i dam neki grubi pregled porekla doseljenika:

    Banat-Crna Gora
    Srem-Šumadija, istok Srbije
    Bačka-Mačva, podrinje, predeli Bosne

    Ovo nisu apsolutno precizni podatci, jer je situacija bila mnogo komplikovanija.

    Pogledajte o 1. i 2. Seobi Srba, nije samo mali sloj pored dunava prešao reku.....

    CILJ Srba u vojvodini je kroz celu istoriju bio da se ujedine sa svojima, da se konačno spoje sa domovinom, da ne žive u tuđini!

    A za one koji veruju i ispravnos stvaranja autonomije, ZAŠTO HRVATSKA i SLOVENIJA nisu dobile autonomne pokrajune?

    Srbiaj zauzima centralni položaj Balkanskog poluostrva, važnog prelaza od istoka ka zapadu, od severa ka jugu (naravno i u obrnutim smerovima), po etničkom rasprostranjenju zauzimala je veliko prostranstvo, od delova sadašnje hrvatske, preko Bosne i Hercegovine, Vojvodine, naravno sadašnje Srbije, Crne Gore, Kosova i Metohije i na kraju delova Makedonije.

    Dakle Srbija je imala potencijal da preraste u veluku i snažnu zemlj, koja bi se našla na izuzetno bitnom, strateškom područiju i time bi ostvarila mogućnost da diktira uslove savezništva i korišćenja tih prostora drgim zemljama.

    Poznato, i i logično da je mnogo lakše pregovarati sa mnoštvom teritorijalno, ekonomski i vojno slabijim zemljama, koje su pritom razjedinjene, nego sa jednom možda čak i nadmoćnijom.

    Iz ove logičke činjenice proističe spoljno politički cilj određenih zemalja prema Srbiji, i zato se teži ka njenom RAZJEDINJAVANJU!

  • ?

    11.07.2012 17:32
    Клуб 55 промила
    Ко су ти симпатични момци, чланови клуба и одакле им легитимитет да говоре у име грађана Војводине...
  • Scotch Bonnet

    10.07.2012 14:12
    Nimbus Bata
    "Vojvođanski klub: Vladu Srbije prave oni koji su srušili autonomiju"

    Ова тврдња нема везе са истином.
    Тадашњи режим у Војводини су срушили људи.
    Већина учесника тзв. "Јогурт револуције" су 9.3.1991. такође демонстрирали у Београду, и то врло жестоко.

    Koji ljudi? Da nisu ti "ljudi" slucajno bili planski dovezeni autobusima sa Kosova i Srbije od strane SPS-a i SRS-a?!

    Демонстрирали сно из истих разлога као и у Новом Саду - хтели смо демократску, антикомунистичку Србију у којој Срби нису народ без права.

    Cista laz! To ne moram ni da objasnjavam, pogotovo ne mojoj generaciji. Jogurt revolucija je pocetak nase bede, ratova, kradja i propadanja. Izadji na ulicu, popricaj s narodom pa se uveri.

    Да би се расписао референдум о статусу Војводине, најпре је потребно рећи целу истину, да гласачи могу да се оријентишу. За добру информисаност потребна је слобода медија. Те слободе нема, јер су сва гласила под контролом сепаратиста.

    Stvarno? Zar su Kurir, Blic, B92, Pravda, Vecernje Novosti, Politika i Press u rukama secesionista. Slobodne medije u Srbiji ne postoje od dolaska Milosevica na vlast. Nemoj samo ti o istini, molim te!

    Некада је аутономашки новинарски генсек био Томислав Марчинко, декларисани усташа, који је побегао у Загреб и тамо био Туђманов повереник за ратну и шовинистичку пропаганду.
    Данас исти посао у Војводини врши Марчинков клон Сабахудин.

    Balalalblabla ... skinuto sa nekog patriJoCkog foruma.

    Народ, заузет свакодневном борбом за опстанак и непрестано затрпаван пропагандним спиновима, не схвата добро суштину. А суштина је да су Срби, већински народ у Војводини, поново потпуно обесправљена раја. Да би се у то уверили, довољно је мало проучити "Статут" Војводине и ефекте његове примене у пракси.

    Sta sad? Smeta ti statut Vojvodine? Ko donosi odluke oko statuta? Nadji i objavi sta to protiv Srba pise u statutu.

    Па и поред тога, сепаратисти још нису спремни за коначни поступак разбијања државе, јер су свесни да су у великој мањини. Јесте народ исцрпљен и уплашен, али луд није.
    Биће спремни, кад стигне сигнал од НАТО-пакта. Тада ће бити сасвим свеједно на чијој је страни већина. Да се тај однос из авиона и тенкова лако променити, ако већина не схвати благонаклоно упозорење да је сепарација "у њеном интересу".

    Manje rakije po ovoj vrucini i pozdravi raju sa pecata i bracni par sa nsfm-a.
  • 10.07.2012 13:03
    "Ovo traže očigledno nesposobni ljudi, koji nisu naučili da nešto zarade sa svojih 10 prstiju, već im je jeftinije menjati ideje kao čarape, u smislu zanata a u zavisnosti ko više plati.":

    Od kakvog i cijeg znoja ti zivis da mi je znati?
    Lepo je i kvalitetno ziveti u Srbiji, divota.
    800 000 beskucnika, ubistva, siromastvo, lopovluk, korupcija na SVIM nivoima, o cemu pricate? Kakav crni posteni rad?
    Rad sa 10 prstiju? Pa ljudi su do gole kosti upirali i radili ne bi li opstali, cini mi se da pravi radnici i oni koji su ostavili krv i znoj za ovu zemlju ispastaju. Nauciti da nesto zaradis i znati da nesto radis i biti placen za to su druge stvari. Samo se lopovi , mutivode, burek bizmismeni i ratni profiteri busaju i kunu u ime majcice Srbije, jer im posao dobro ide, cveta, niko ih ne sputava, zakona nema, sudova nema, nema ni kontrole, raj za najgori sljam. Ovom ce doci kraj.
    Zaemlja koja ne ceni svog radnika ne teba ni da postoji.
    Vi kacite slike Tadica,Dacica, Nikolica, Palme...to su ideali kojim
    ovo drustvo tezi. Biti u drzavnom aparatu, sto vise krasti i prodavati tude, pri tome ne obracajuci paznju na milionske vapaje gladnih i siromasnih. Nemate vi pojma sta se juce desavalo, zato nemate ni ideju o (boljoj) buducnosti.
    Obor nastavlja da smrdi,a kako je vruce, bice i epidemija zaraze.
  • Нимбус

    10.07.2012 11:11
    Прво истина, па референдум
    "Vojvođanski klub: Vladu Srbije prave oni koji su srušili autonomiju"

    Ова тврдња нема везе са истином.
    Тадашњи режим у Војводини су срушили људи.
    Већина учесника тзв. "Јогурт револуције" су 9.3.1991. такође демонстрирали у Београду, и то врло жестоко.

    Демонстрирали сно из истих разлога као и у Новом Саду - хтели смо демократску, антикомунистичку Србију у којој Срби нису народ без права.

    Да би се расписао референдум о статусу Војводине, најпре је потребно рећи целу истину, да гласачи могу да се оријентишу. За добру информисаност потребна је слобода медија. Те слободе нема, јер су сва гласила под контролом сепаратиста.

    Некада је аутономашки новинарски генсек био Томислав Марчинко, декларисани усташа, који је побегао у Загреб и тамо био Туђманов повереник за ратну и шовинистичку пропаганду.
    Данас исти посао у Војводини врши Марчинков клон Сабахудин.

    Народ, заузет свакодневном борбом за опстанак и непрестано затрпаван пропагандним спиновима, не схвата добро суштину. А суштина је да су Срби, већински народ у Војводини, поново потпуно обесправљена раја. Да би се у то уверили, довољно је мало проучити "Статут" Војводине и ефекте његове примене у пракси.

    Па и поред тога, сепаратисти још нису спремни за коначни поступак разбијања државе, јер су свесни да су у великој мањини. Јесте народ исцрпљен и уплашен, али луд није.
    Биће спремни, кад стигне сигнал од НАТО-пакта. Тада ће бити сасвим свеједно на чијој је страни већина. Да се тај однос из авиона и тенкова лако променити, ако већина не схвати благонаклоно упозорење да је сепарација "у њеном интересу".
  • 10.07.2012 11:00
    Референдум - али за укидање "војвођанске" заставе за коју нас нико није питао треба ли нам. нема аутономије
  • G

    10.07.2012 08:59
    @Tja - ja sam ti lepo i razumljivo rekao ali ti i dalje odbijaš da čitaš komentare sa razumevanjem. I sledeći put kada tako vaspitano i tako čovečno prokomentarišeš kako drugi "blebeću", dobićeš isti "nevaspitani i nečovečni" odgovor. Apsolutno je tvoj problem što smatraš da kada nekome kažeš kako blebeće, on treba da ti okrene i drugi obraz - kod mene toga nema, kod mene kad tako počneš svoje "uzvišeno vaspitano čovečno" izlaganje, možeš da dobiješ samo šamarčinu.
  • Maximilien Robespierre

    10.07.2012 08:02
    Sindrom K
    Ne bi se vi patriJote toliko plasili Vojvodjanske nezavisnosti i oslobodjenja da ne znate da ce se to desiti kad tad. A sad neka stranacki internet vojnici lupaju minuse i nastave sa stranackom demagogijom.
  • Tja

    10.07.2012 06:40
    @G
    To i dalje ne opravdava vase nevaspitanje. "Svidja mi se njegovo misljenje, njega cu postovati - ne svidja mi se njegovo misljenje, njega cu da vredjam". To je odlika nevaspitanog necoveka. Molim lepo. Ko misli da nije - i sam je takav.
  • ili jesi, ili nisi

    09.07.2012 18:38
    Čudna Čankova matematika
    Je li to neka nova matematička teorija kojom barataju ovi stručnjaci "separatisti"?
    Ako već 56% građana Vojvodine, po njima, nije podržalo Ustav, po istoj logici proizilazi i da preko 95% građana iste Vojvodine nije podržalo Čanka i njegove pulene na poslednjim izborima.
    Sa kojim pravom se onda oni toliko busaju u "junačke" grudi tražeći sve veće komade vlasti i uticaja, sa podrškom tek nešto većom od statističke greške?

    Što se tiče vašeg referenduma, ja sam za to da se odmah raspiše i da se rezultati prihvate, samo još da se unese i jedna klauzula uz referendum:
    Ko u sledeće 50 godina bude samo i pomenuo referendum o odvajanju da odmah odgovara krivično uz maksimalnu garantovanu kaznu.
    Kad ste toliko jaki, vi stanite na crtu. Ili odgamižite nazad u te iste jame iz kojih ste kao gmizavci izašli na ovo sunce, i da više ne čujemo za vas, NIKADA.
    Ovo traže očigledno nesposobni ljudi, koji nisu naučili da nešto zarade sa svojih 10 prstiju, već im je jeftinije menjati ideje kao čarape, u smislu zanata a u zavisnosti ko više plati.
  • Petogodišnji Novosađan

    09.07.2012 16:25
    Da li je počelo potpuno cepanje?
    Danas sam u ulici Maksima Gorkog primetio belom farbom ispisan natpis na afsaltu "LIMAN". Pošto sam nov ovde, interesuje me da li se radi o postavljanju granica, da li je u pitanju teritorijalna pretenzija, realno stanje, ili ostvarenje tisućletnjeg sna? Starosedeoci, prosvetlite me, ako nemate šta pametnije da radite.
    Mislim da se treba boriti da ostvarimo više para, pa da brinemo o očuvanju njihove vrednosti,a ne samo kukati kako Beograd otima.Podržavam borbu za zdrave finansije, ali ovoliko birokratske bahatosti i nesposobnosti u institucijama je preko svake mere. Sa čim graditi novu upravu?! Nije potrebno da i NS bude Mali Beograd. Nemamo princa da bi bili Monte Karlo. Ima oovde više boranije, a nema barona.
  • G

    09.07.2012 16:20
    @Tja - za vas "napadnost i agresivnost", za mene "bez dlake na jeziku". Za nekoga ko svoj komentar počinje kako drugi "blebeću", uz neke teorije zavere "uličara", bolji rečnik ne zaslužujete. Iako me sa "mladiću" nisu oslovljavali bar jedno 15 godina, ako ne možete da se strpite i moje komentare pročitate u potpunosti ću da podvučem da je moj odgovor bio u MNOŽINI, i da citiram svoju poslednju rečenicu: "Nisu ideje iznesene u ovom članku od danas ili juče." Na ovim stranicama smo u prošlosti videli puno "provojvođanskih" izjava, koje svoje težnje odnosno separatizam (što se vidi već u prvom komentaru na ovaj članak) definišu idejama poput proterivanja dođoša i oduzimanja njihove imovine, a i meni su pretili da će me proterati jer sam se drznuo da mislim drugačije, i da im mirno neću dozvoliti da proteruju građane odakle god došli u Vojvodinu. Ako već čitate vesti i komentare od juče, upoznajte se prvo sa materijom pre nego što se upustite u dalje davanje mišljenja - siguran sam da imate dovoljno vremena sada kada ste u penziji da proučite pređašnje članke i komentare u njima.
  • Бачвански клуб

    09.07.2012 16:12
    Да ли је било изјашњавања бачвана о војвођанском статуту? Није. Дакле паметном доста.
  • G

    09.07.2012 16:06
    @Scotch Bonnet - ne, nisam sprovodio anketu, niti je takva anketa potrebna. Da je vaš "pokret" iole značajne brojnosti da ne govorim kada bi bio većina kako volite da se busate u grudi, već odavno bi regularno bio podnet zahtev sa potrebnim brojem potpisa za održavanje referenduma. A taj "pokret" neće nikada sići sa svoje margine dok ga predstavljaju neimenovani okupljeni u "vojvođanski klub", i oni koji prebrojavaju "ko je starosedeoc a ko dođoš" i "ko gde ima ili nema pravo da živi", što smo često viđali na ovim stranicama u prošlosti. Na kraju, ja ne moram da dokazujem ništa - vi ste ti koji želite da nešto što već postoji promenite, na vama je da dokažete da ste "većina".
  • Tja

    09.07.2012 15:58
    @G
    Jesi, napisao si, to ti ne osporavam. Osporavam ti ponasanje i vaspitanje koje ukazuje da si obicna nevaspitana osoba koja vredja druge ljude i nikako takav covek ne moze biti dobar, a samim tim ni tvoje razmisljanje, koje ti, vidim mnogi osporavaju. Nauci se vaspitanju, mladicu. Ponovicu jer radis to iz komentara u komentar: ne vredjaj me, kao ni ostale. Jako si napadan i agresivan, ne znam sta time zelis da postignes, ali to ukazuje da si spreman da se i fizicki obracunavas sa neistomisljenicima, a to mnogo govori o tebi kao necoveku. Takodje, i ti lepo uzmi par sekundi vremena i ponovo procitaj da me ne interesuje sta je komentator ispod mene napisao, pa me zaobidji sa "separatista" stereotipom, tacnije, kao sto rekoh: skini mi se sa grbace.
  • G

    09.07.2012 14:04
    @Tja - da si se potrudio pa da PROČITAŠ SA RAZMEVANJEM šta sam napisao, došao bi do otkrovenja da sam LIČNO NAPISAO da podržavam i tražim referendum. No, za to je potrebno odvojiti par sekundi vremena i pročitati šta je neko napisao pre nego što sedneš da mu odgovoriš, i pripišeš mu kako je on prvi pomenuo separatizam, a upravo prvi komentar iz vest poziva na upravo to, od osobe koja se potpisuje sa "suptilnim" V* insinuirajući da priželjkuje Kosmetski scenario u Vojvodini. Ko je vrbovan ili nije JESU teorije zavere vas "uličara" koji tako dobro znate "ko za koga radi" - ako nešto znate, izvolite pa prijavite policiji da sutra ne bi o vašu glavu neko razbio molotovljev koktel, a ne "znamo mi sa ulice" ali nismo mi teoretičari zavere. Ostalo izlaganje je vezano za mnoge komentare (ne samo tvoje) o vojvođanskoj nezavisnosti, a koji sežu dosta dalje od komentara uz ovaj novinski članak, o svim pozivanjima tzv. "vojvođana" na proterivanje "dođoša", nacionalizovanje njihove imovine jer su je "ionako svi pokrali", proterivanjem neistomišljenika koji su protiv otcepljenja Vojvodine od Srbije itd itd, da sada ne navodim sve. Nisu ideje iznesene u ovom članku od danas ili juče.
  • Scotch Bonnet

    09.07.2012 13:56
    @G
    Cime ti mozes da podrzis tvoje tvrdnje da se radi o minornom broju gradjana Vojvodine koji bi da se odvoje?

    Imas li ti dokaze?

    Da li si sproveo anketu?

  • alisa

    09.07.2012 13:42
    dragi anonimus
    nisam ja pogresila kad sam rekla ko sve tera i ko je oterao strucnjake sa Instituta i ostale..Vrlo dobro znam sta sam pitala...a ako vi ne vidite i dalje mislite da je to sve delo BGD onda mi je jako zao posetite oftamologa jer su vam ostetili vid...Ssamo da se zna da nista BGD ne moze da proda ili da da nekom a da odavde nije dosao potpis.Samo je neko dobio vise a neko manje para..
  • G

    09.07.2012 13:35
    @Anonimus - imajući u vidu izjavu "velikog vojvođana" saleta fašiste u jednom drugom članku, pripremi se da ti imovina bude "nacionalizovana", iako će tebe možda da kao istomišljenika poštede za razliku od ostalih "dođoša" koji su svi, da citiram iz sećanja, do imovine ionako nelegalno došli (danas sam video taj izliv "vojvođanovanja" al zaboravih koji je to bio članak). Uostalom, nacionalizovanje tuđe imovine je stari "vojvođanski" običaj. A ovo da je Vojvodina Srbija tj. nije jer se zove Vojvodina - pretpostavljam da ni Novi Sad nije u Vojvodini, jer što bi se zvao Novi Sad ako je Vojvodina? Ni Grbavica nije Novi Sad, što bi se zvala Grbavica kad je Novi Sad? Je li to ta logika?
  • 09.07.2012 11:26
    "A pozivi na separatizam su počeli odmah od PRVOG komentara na ovu vest, što se u narednim nastavilo podelama na jedne i na druge, i vrlo je jasno koje su težnje marginalnog broja građana u Srbiji, koji smatraju da su bolji od drugih samo zato što se nalaze ili su rođeni u Vojvodini, i koji sebe umesto različitošću kulture, obrazovanja pa čak i religije, definišu isključivo mržnjom prema svemu što je srpsko."

    Uh, zavera protiv Srba,a? Evo ja sam Srbin i nisam roden ovde pa?

    "Ap Vojvodina je SRBIJA", a sto se zove AP Vojvodina ako je Srbija?
  • Pera

    09.07.2012 11:14
    @Anonimus
    "Izvini, molim te, a otkad se to uspeh referenduma o nekom drzavnom pitanju posmatra samo na delu teritorije jedne jedinstvene zemlje?!"

    A odakle tebi informacija da se mi nalazimo u "jedinstvenoj zemlji"? Ozbiljno pitam. Ko je to odlucio? Odlucili su drugi umesto stanovnika Vojvodine, iako je Vojvodina imala subjektivitet i pre sadasnje Srbije, a sad joj se ukida.

    To je isto kao kada bi npr. sutra Rumuni pod zastitom NATO pakta usli sa vojskom u Banat i organizovali referendum o novom Ustavu Rumunije i jedinstvu Rumunije gde mogu da glasaju svi pa i Banacani i odluce da je Banat deo jedinstvene Rumunije? Iako vecina Banacana nije glasala za to. Tj. samo 42% Banacana (pod sumnjivim okolnostima je glasalo)?

    To je isto kao kada bi nemacke trupe usle u Austriju, organizovale referendum, gde bi svi glasali zajedno. Austrijanci bi npr. bili protiv "jedinstvene" Nemacke, ali ko ih pita kad su Nemci "jedinstveno" odlucili za njih. To se uostalom i dogodilo 1938. sa Anschlussom i "prisajedinjenjem" Austrije Nemackoj bez da je to iko pitao Austrijance.

    Jel vidite paralelu sa Vojvodinom i Srbijom?

    Ja ne govorim kakav bi polozaj Vojvodine u Srbiji trebalo da bude, ali ovakav sada nema legitimitet i legalitet jer vecina gradjana Vojvodine nije glasala za to (a ni to ne znamo jer glasanje 2006. nije bilo demokratsko, nije se omogucilo protivnicima referenduma uvid u biracki proces)

  • Tja

    09.07.2012 10:56
    @G
    Ne vredjaj i ne trpaj neizrecene reci u moja usta. Jeste, tripujete se, imate te izlive bujne maste, vidi se u tvom komentaru. Mozes makar da se naucis pristojnosti i ne vredjas. Ili ne mozes? To sto ti meni govoris da ja iznosim teorije zavere, ne iznosim. Ti momci su bili vrbovani i to svako ko je na ulici zna. Zna se ko za koga "radi". Ja ne pozivam na separatizam, a bas me zabole ko je to radio, nemoj meni da pripisujes. Koristis se stereotipima, cim neko hoce referendum (sto je jedino ispravno) on je za tebe separatista i slicno, nazivas ga pogrdnim imenima, govoris mi da sam mentalno retardiran i glup. Pravo si vaspitan. Odmah agresija. Idi brate prosetaj Kejom, iskuliraj i kao sto rekoh, skini mi se sa grbace. Vodi devojku negde, ili ako ti je draze, partijske ortake.
  • Oki

    09.07.2012 10:08
    @Vlada
    Ili si blesav, ili se praviš, pa ti jako dobro ide. Malo duže traje priča i to što je napisao nije napisao napamet. Niste ništa manji fašisti od SNP, zveri, županija, obrazovaca.. To se do skora jako lepo videlo po komentarima, ali od nedavno ste počeli da prikrivate svoje pravo lice. Mora da vas je neko tome naučio, ali... kasno!

    I nešto si pomešao lončiće - Vojvodina jeste naše dvorište!
  • G

    09.07.2012 09:57
    @Sremcina - slažem se u potpunosti, u Novom Sadu želimo novosadsku mafiju. Istina građani Subotice imaju slične komentare o Novom Sadu, kao što se iz Novog Sada čuje o Beogradu - podela na Severnu i Južnu Vojvodinu će mislim to momentalno rešiti.
  • Prophet

    09.07.2012 09:52
    Hmmm ...
    Strpljenja ... Govorio je Prorok ...
  • ne ko nego šta

    09.07.2012 09:42
    da ti mozak stane
    U komentaru Anonimus - za Peru ima 97 komentara "za" i 42 "protiv".Milim na ova 42, pa to je da ti mozak stane!Čovek je dao objašnjenje koje je nepobitno i ispravno.E sad su ovih 42 protiv. To na izvestan način pokazuje da nivo komentatora nije na visini.Pa kako će Vojvodina sa takvim nelogičnim rezonovanjem.Da ne ulazim u meritum stvari.Teško je to učiniti u ovim komentarima.Ali sve ukupno komentari su veoma ilustrativni u pogledu pameti.Skoro 50% procenata komentara su s onu stranu logike.Broj je nažalost ogroman.
  • G

    09.07.2012 09:42
    @Tja - nisam siguran da li ste samo glupi ili ste jednostavno mentalno poremećena osoba. "teoriju zavere" ste izneli vi u vašem komentaru a ne ja. Ili možda smatrate sebe svevidećom osobom koja vidi budućnost (smatrao bih da ste pre ovo drugo u tom slučaju), pa sa sigurnošću unapred tvrdite kako će "stranke umešati prste i unajmiti omladinu" kako bi ugrozili referendum koji još uvek ne postoji, i koji neće postojati još dosta dugo jer ste još uvek u domenu statističke greške. A pozivi na separatizam su počeli odmah od PRVOG komentara na ovu vest, što se u narednim nastavilo podelama na jedne i na druge, i vrlo je jasno koje su težnje marginalnog broja građana u Srbiji, koji smatraju da su bolji od drugih samo zato što se nalaze ili su rođeni u Vojvodini, i koji sebe umesto različitošću kulture, obrazovanja pa čak i religije, definišu isključivo mržnjom prema svemu što je srpsko.
  • Srbin iz Vojvodine

    09.07.2012 09:37
    Prilika koja se ne propusta
    Ovo je od '88 godine najpovoljnija prilika koju je Vojvodina imala do sada da joj se vrate elementi drzavnosti koje je imala po ustavu iz '74. Za ocekivati je da ce pritisci crno-crvenog fasistickog rezima iz beograda biti intenzivirani u cilju oduzimanja i ono malo nadleznosti sto je pre svega LSV izborila u prethodnom periodu. Isto tako ocekujem da ce se pokrajinski DS prizvati pameti i da ce iskoristiti ovu jedinstvenu priliku i distancirati se od centralisticke politike beogradske centrale stranke a u korist pre svega gradjana Vojvodine. Uz podrsku EU mozemo sada bez problema internacionalizovati pitanje Vojvodine i traziti punu autonomiju sa elementima drzavnosti po modelu vecine evropskih regija. Dosta je bilo ucenjivacke politike i ekonomskog unistavanja nase ravnice, vreme je da se Vojvodini konacno vrati ono najvaznije a to su zakonodavna, sudska i izvrsna vlast - sve ostalo ce doci samo po sebi. Svetli dani za Vojvodinu tek dolaze a ovakvo stanje stvari nakon izbora nam je najvise odgovaralo - dobro je sto ce Dacic i Nikolic formirati vladu Srbije: kao sto rekoh to ce samo ubrzati neke veoma bitne procese u nasoj buducoj severnoj republici.
  • Vlada

    09.07.2012 09:27
    @G
    Ja ne vidim ko ovde deli ljude na starosedeoce i dodjose? I kakav vojvodjanski fasizam?

    Jedini ko je ovde delio ljude je neko ko se potpisao kao "Novosadjanin" i ko je naglasavao da su mu oba roditelja iz Banata(!?) pa onda neko sa pseudonimom "Agronom" koji se hvali da je "autohtoni Vojvodjan" i koji tvrdi da su glavni autonomasi "oni iz Osme Ofanzive i konglomerat roling stonsa!!!" (!?). Obe ove osobe su za ukidanje Vojvodine, rasisticki gledaju na to ko je odakle dosao, isticu svoju originalnost i autohtonost i ostale nazivaju pogrdnim imenima.

    Dakle,cemu takva mrznja na ljude koji su dosli iz Krajine? To su ljudi koji su sa Vojvodjanima delili dobre i lose strane zivota u Austriji i Austro-Ugarskoj, koji znaju sta je red, znaju sta je placanje poreza, koji su poslovni, i nisu ni veci ni manji Srbi od Srba iz Vojvodine, i koji su znacajni saveznici u danasnjoj borbi za Vojvodinu.

    Pogledajte prvo u svoje dvoriste Srbijanci i pro-Srbijanci pa onda upirite prstom u druge...
  • Tja

    09.07.2012 09:14
    @G
    Joj brate mili, kad od obicnog referenduma napisete epsku pricu. Ko je uopste spomenuo separatizam? Ah da, ti si. Ne trpaj mi reci koje nisam rekao. Prvo sto ni ne delim ljude kako ti pominjes. Nije ovo holivudski film, stalno tripujete neke zavere, masta prsti na sve strane. Ako bolje procitas moj komentar bez usadjene mrznje koju gajis, shvatices da sam ja rekao da volja gradjana treba da se ispostuje. Ako se ti ne osecas kao gradjanin ove pokrajine, ako mislis da njihova volja ne treba da se ispostuje, to je onda tvoj problem, ne moj, pa ga tako treba i resavati. Skinite mi se sa grbace sa folerskim pricama o separatizmu, smarate, kukate, kunete.
  • G

    09.07.2012 08:38
    @TJA - srećom pa vi pravični i pravedni već govorite o nameštanju referenduma koji nije čak ni u najavi. Ja bih veoma voleo da se održi referendum, sa stranim posmatračima, i da uslov bude da zauvek začepite o separatizmu ako izgubite, iako sumnjam da bi ikada to bili u stanju - u svojim bednim životima niste sposobni da ništa uradite osim da građane delite na starosedeoce i dođoše i da lepite etikete ko je kakav i ko gde ima odnosno nema pravo da živi. A to gospodo nije vojvođanski, to je FAŠIZAM.
  • steva

    09.07.2012 08:28
    mašinerija
    "@Steva - mašinerija
    Pa pa pa paranoja :)

    Jako jednostavna pitanja su vam oduvek postavljana i NIKAD nemate odgovor:
    -zašto nemate stranku
    -zašto već jednom ne raspišete taj referendum"


    1. Stranke koje su pro-autonomaške (pro-separatističke?) su LSV, LDP, SVM (bili na konvenciji o Vojvodini kao republici), nekoliko manjih stranaka poput Reformista Vojvodine i u određenoj meri vojvođanski deo Demokratske stranke.

    2. Referendum će biti raspisan za nekoliko godina, ne manje od deset, kada klima bude kako treba. Kao što rekoh, datum oko 2018. se čini najpovoljnijim.

    Pitajte ako vas još nešto zanima!
  • Sremcina

    09.07.2012 08:22
    Vojvodina nasa dika ...
    A zasto se mi Vojvodjani ne bi odvojili?

    Kome treba politikantska "elita" koja se bahati na racun gradjana i koja je stekla bogatstvo pljackajuci po ratistima!?

    Kome trebaju kriminalne strukture pod tajkunskom kontrolom i u drzavnoj sprezi da nasoj deci i nama kradu i unistavaju buducnost!?!?

    Kome jos trebaju ministri poput Velje, Mrkonjica, Dacica, Tome Grobara, Canka ili Pajtica?

    Kome treba Beogradska mafijaska filijala u Novom Sadu?

    Nama u Vojvodini takvi sigurno ne trebaju, takvi su nas doveli do ove bede.

    Sta je Srbija ucinila korisno za svoje gradjane (pogotovo Vojvodjane) koji bi se sa ponosom pohvalili da imaju pomoc drzave Srbije?

    Jel moze neko da se seti barem jedne investicije ili nekog ulaganja a da nije sve to proslo bez mutljavine ili malverzacije????

    Jedva cekam da se Vojvodjanski Klub prebaci sa NVO u politicku stranku pa da i mi u Vojvodini imamo za koga da glasamo!!
  • molim objašnjenje

    09.07.2012 08:07
    Na vlasti u Vojvodini apsolutno DS, Na vlasti u republici od trafike do predsednika bio apsolutno DS. E sad bunite se kako ne dobijate dogovorene novce koje vam je u ustav ugurao uspavani Koštunica (da ironija bude veća on je za svog mandata i poštovao pa uplaćivao dogovoren iznos). Onda dođu izbori i vi glasate ponovo listom za DS. Pa ja se izvinjavam al definitivno je u vama problem. Mene da neko za.ebava i pljačka ja za njega ne bi nikad glasao al šta ću vam ja kad i dalje u zvezde kujete one koji vas najviše pljačkaju.
  • 09.07.2012 08:01
    @Nebojša - Iskreni Vojvođanski rodoljub
    Ti si baš "poseban" iliti "special", kako vas danas politički korektno nazivaju :)
  • tJA

    09.07.2012 07:34
    Mozete da blebecete koliko hocete, ali pravo stanje bi se pokazalo referendumom. Ko kako misli, ko sta zeli itd. Mada bi tu opet stranke umesale prstice, organizovali "omladinu" (onu iz vesti o paljenju pekare i slicno) i ostale fine momke iz ovodanasnjih vesti.
  • Бачвански клуб

    09.07.2012 07:20
    Препоручена лектира ове недеље за војвођански клуб - Јован Стерија Поповић "Покондирена тиква".
  • Joker

    09.07.2012 06:56
    @anonimus (pas koji laje...)
    Vidi se, ti nisi u školu išao u Vojvodini. Ako si uopšte negde i išao.
  • Nebojša

    09.07.2012 06:39
    Iskreni Vojvođanski rodoljub - nekvalitetan Srbin
    Vojvodina je zemlja svih svojih građana. Kroz istoriju je bivala okupirana od ovih ili onih i to je činjenica. Niko na ovom svetu neće ukidati naše pravo na posebnost a pogotovo ne neki ispoddunavski turci i njihovi ovdašnji simpatizeri. Ako vam se ovde ne dopada, ili bi srbovali izvan granica normalnosti, slobodni ste vratiti se u vaše matice pa tamo lepo gledajte Pink televiziju i konzumirajte neonacionalizam. Mi će mo vas lepo ispratiti kao što smo vas lepo i primili!
  • 09.07.2012 05:51
    @Alisa
    Sve sto je oterano iz Instituta Sr.Kamenica je delo BGD vlasti
    svaka isntitucija u Vojvodini je SILOM

    pripojena BGD vlasti
    npr. Posta-gde ni spajalica se ne moze kupiti bez odobrenja BGD vlasti

    ukinuta SDK- platni promet Vojvodine, nestao ziro-racun Vojvodine i sada je to srbijanski racun
    bankarski sistem Vojvodine takodje je BGD vlast uspesno unistila
    silom pripojen HINS, sada NIS, da bi ga BGD vlast prodala
    Produktna berza Vojvodine je samo figurativno vojvodjanska, postoji samo da bi bila u svrsi tranzita novca, Vojvodina-BGD vlast

    tako je sa svim privredno-proizvodjackim firmama, koje je opet BGD vlast prodala
    tako je sa paorima vojvodjanskim

    u ostalom od kako je aneksirana Vojvodina od strane BGD vlasti,
    Vojvodina je osiromasivana i sada je
    NERAZVIJENA ekonomski,
    bolji standard imaju kojekakvi zaseoci u uzoj Srbiji, gde se prinos zitarica meri na par traktorskih prikolica

    a da ne govorim o stocnom fondu ....

    i svugde u ekonomskoj razvijenoj apadnoj Evropi, SVAKA REGIJA -pokrajina ima spostvene zakone, svoga predsednika
    i sto je najvaznije SOPSTVENI budjet
    ali u okviru drzavnog zakona

    Do devedeseti godina prosloga veka, takav sistem je bio u tadasnjij drzavi, samo sto rad i zaradjivanje ne odgovara vlasti u BGD, jer za to treba imati i nesto drugo osim kvaliteta koje ima vlast u BGD
  • Vojvođanin Ali Pravi

    09.07.2012 05:01
    @Steva - mašinerija
    Pa pa pa paranoja :)

    Jako jednostavna pitanja su vam oduvek postavljana i NIKAD nemate odgovor:
    -zašto nemate stranku
    -zašto već jednom ne raspišete taj referendum

    NIKADA odgovori nisu dobijeni, a zna se i zašto! Tri mizerna procenta nisu dovoljna ni za jedno ni za drugo. Sve što možete je da larmate i da se trudite da nas i vi unazađujete kolko god može, kad se već svi trude.
    Istina, dođu ponekad oni što tvrde da će "njihova stvar" biti sprovedena i bez referenduma, a usput obavezno pričaju i o deportacijama, preispitivanju državljanstva i cveta fašizam iz njih sve u 16. E pa, dođi, šinko - probaj! Proći ćete kao i do sada!
  • 09.07.2012 02:45
    pas koji laje neujeda
    evo ja cekam vec 22 godian i sat jebilo pa pvi isto kradu od te vojvodine samo tako canak pajtic elezovic jesic dulic i slicni oni su najveci lopovi u vojvodina ko hocete da da e odvojite nema problema samo sta ce te sa onim delovima koji nece a oni su vecina ako hocete drzavi moze ali oruzijem e da vidim to tzv vojvodjanimna kojice da ratju za hulje i lopove
  • 08.07.2012 22:27
    Bla, bla... autonomasi... bla, bla... dodjosi... bla, bla... autohtoni... bla, bla... fasisti... bla, bla... CAPS LOCK...

    Tema uvek prolazi da se gladan narod prepucava dok politicari kradu li kradu.
  • Vojvodina

    08.07.2012 22:21
    drzava!
    A do sada na vlasti su bili oni (i ciji roditelji) su pisali memoradndum sanu i sve sto je iz njeha proizaslo: raspad Jugoslavije i ukidanje autonomije Kosovu i Vojvodini.

    Pa kakva je razlika?
  • Pera

    08.07.2012 22:21
    Kontrarevolucija
    Inace, izgleda da srbijanski mediji opet krecu u ofanzivu protiv Vojvodine. Politika ide dotle da citira ekstremistu Dusana Kovacevu. Tek treba uskoro ovekivati medijsku ofanzivu protiv Vojvodine. Osnovni proeblem je sto je tu Vojvodina vrlo slaba. Vojvodjanska periferija je potpuno pod beogradskim medijima. Morace se koristiti Internet i verbalna komunikacija. Izgleda da se vracamo u devedesete. Ali mozda ce ovog puta drugacije izgledati... Nisu vise ni ljudi u Vojvodini naivni...

    http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Ne_sporni-simboli-Vojvodine.sr.html
  • Pera

    08.07.2012 21:58
    @Novo
    "Srbija nam je dovoljno parazitska, jos nam samo fali parazitskih struktura vojvodjanskih.

    Dakle, treba ukinuti parazitsku Vojvodjansku skupstinu - za to se ja zalazem."


    Zasto bi drzava nephodno morala biti parazitska? Samo zato sto je to istorijsko iskustvo (a izgleda i buducnost) Drzave Srbije iz prve polovine 19. veka!? Zasto mi ne bi imali neparazitske vojvodjanske strukture? Mi ovde imamo visevekovno iskustvo "neparazitizma" (precizna austrijska administracija, tj. birokratija koja je osnov danasnje administracije EU).

    Ne razumem cemu insistiranje na dovoljnosti parazitizma Srbije? Sta je razlog tome? To sto nam je beogradska spin masinerija izbrisala secanje na nase sopstveno iskustvo "neparazitskih" struktura i nametnula kao jedino moguce ovakvo voluntaristicko "parazitsko"?
  • Pera

    08.07.2012 21:49
    Anonimus - @Pera - @Anonimus
    "Tačno, ali velika je razlika u tome što su se ljudi naseljavali u Ameriku dobrovoljno, u potrazi za boljim životom, a u Vojvodinu su uselili ljude koji su proterani , koji nisu to želeli. Tendenciozno je sve to urađeno"

    Netacno. Prvi naseljenici u Ameriku (Severnu) su bili puritanci, izbeglice, proterani od strane engleskih vlasti. Generalno su Severnu Ameriku naseljavali cesto izbeglice a naravno i jedan deo je doseljavan i iz ekonomskih razloga... No, zar to nije isti slucaj kao i sa Vojvodinom?
  • 08.07.2012 21:36
    @Novosadjanin
    To je tvoje legitimno demokratsko pravo. Bitno je da se sva misljenja i pozicije sucele i da svako moze izneti i obrazloziti svoj stav. Tvoj stav je da se ukine autonomija Vojvodina i da se ovakva oktroisana-autonomija bez smisla definitivno ukine i da se vlast u potpunosti (bez maski kao do sada) preda Beogradu. Npr. prosle godine u sporu izmedju Vlade Srbije i Vlade Vojvodine oko neuplacivanja 4 milijarde na racun AP Vojvodine, a koje je R.Srbija trebala da uplati na osnovu onih 7% u Ustavu, zapravo niko nije imao pravo. Tj. vise je pravo u tom sucaju imala R.Srbija zato sto Ustav 2006. na teritorije Vojvodine nije potvrdjen i u tom smislu R. Srbija nema obavezu da uplacuje 7% od budzeta R.Srbije jer Vojvodjani nisu za to glasali. Za sta bi glasali ne znamo. Mozda bi glasali da Beograd nista ne vraca Vojvodini i da 100% sredstava ostaje u Beogradu. I to je legitimna odluka. A mozda bi glasali da 100% ostaje u Vojvodini. Ali to ne znamo.



    Licno, razumem tvoj stav, jer on je iskren. U ovom trenutku je manje licemerno ukinuti bilo kakvo predstavnicko, izvrsno i sudsko telo u Vojvodini i ukinuti izborni proces u Vojvodini nego odrzavati ovakvo stanje koje je ni na nebu ni na zemlji. Bilo sta da Vojvodjani izglasaju to ce se preglasati i bice kako Srbija odluci. Tako da, ja sam takodje za ukidanje autonomije i plus ukidanje izbornog prava Vojvodjana dok se ne donese Ustav kojeg ce podrzati 50% + 1 gradjana i gradjanki Vojvodine.

    A one price, ko je "dosljak" a ko "original" vise nemaju smisla. Kljucno je sto 56% "originala" i "dosljaka" nije podrzalo Ustav Srbije. I mi se sada vec 6 godina nalazimo u pravnom i ustavnom vakuumu. Pravno, vojska i policija, ali i sve institucije R. Srbije na teritoriji Vojvodine imaju isti legitimitet kao i institucije Finske ili Vijetnama. Mozda nam se institucije R. Srbije manje ili vise svidjaju ili ne, ali nemaju legitimitet.
  • Novi Sad- Srbija

    08.07.2012 21:10
    Nema šanse
    Ja sam iz Ns-a i nikada mi nece biti jasni ljudi koji su ubeđeni da ce se Ap Vojvodina odvojiti od Republike Srbije...Ap Vojvodina je SRBIJA i tako ce i ostati a to znaju cak i ovi nazovi "autonomasi" samo bezveze dižu tenziju...
  • Scotch Bonnet

    08.07.2012 20:39
    U ime svih
    Novosadjanine nemoj da pricas u ime svih Vojvodjana! Zadrzi to kao svoje licno misljenje.

    O Vojvodini kao republici se tiho govori a jos vise naglas razmislja. Upamtite ove reci.

    Polako ali sigurno i nista na silu.

  • steva

    08.07.2012 20:37
    mašinerija
    Hahaha, čim se pojavi neka vest o autonomiji Vojvodine, odjednom se pojavi 30% ljudi više nego što ih ima na svim ostalim vestima, i svih 30% glasaju minusima. Pa nismo toliko blesavi.

    Što je najgore, postoje vesti koje se takođe bave Vojvodinom, ali se to ne vidi iz naslova: na tim vestima se po pravilu visoko kotiraju upravo komentari koji su za autonomiju/nezavisnost :)

    Drugim rečima, partijska mašinerija čita samo naslove vesti i samo na njih ulazi i glasa. Kilav je to posao, ja da vas plaćam lupio bih vam packe samo tako.
  • Омладина Србије

    08.07.2012 20:21
    http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/s480x480/544507_260963820674680_1635203125_n.jpg

  • Биљка.

    08.07.2012 19:36
    Зашто?
    Питам се исто тако,а зашто се народи који су живели на просторима који данас улазе у састав Војводине нису сами до 1918.године ослободили аустроуграске власти.Били су од свих Срба најбогатији и најобразованији.Да ли неко може да ми каже ко је то учинио 1918.године,ко их је ослободио и шта су о томе мислили Енглези и Французи?
  • Биљка.

    08.07.2012 19:32
    Питам се?
    Питам се,а ко је поткрадао територије које данас учазе у састав Војводине до 1918.године? Како је становништво на тим територијама живело?
  • Ris

    08.07.2012 19:00
    Zar ponovo...
    Zar ponovo treba da se delimo, svađamo, mrzimo, zar nas istorija nije naučila dovoljno.Kome ovi i ovo treba? Treba da se delimo samo na dobre i loše, a ne po nacijama, veri, dođošima ili na bilo koji drugi način.To što je Vojvodina uništena ekonomski krivi su bajni nam političari i kojekakvi eksperti, ali dragi moji pitajmo njih koliko stanova imaju, keša po stranim bankama, gde im deca idu u škole, ko je uništijo privredu i poljoprivredu....mnogo je novca proćardano na njihov luksuz, a mi se raspravljamo ovde i po mnogim blogovima sa kojekakvim diletantima koji misle samo na svoje d...Pozdrav radiu 021 i svim ljudima dobre volje.
  • stogodišnjica

    08.07.2012 18:55
    jer volimo jubileje
    Ne znam čemu svađe. Ako neko hoće da otcepi Vojvodinu, a svi tragovi upućuju da hoće, otcepiće je sve u 16. Em su Srbi tradicionalno glupav narod kome je lako isprati mozak, em možeš uraditi apsolutno šta hoćeš ako imaš dovoljno para. Pa dajte mi nekoliko milijardi dolara i ima da otcepim Zaječar i pripojim ga Mongoliji.

    Tako da, zavalite se u stolice i čekajte 2018.
  • alisa

    08.07.2012 18:27
    bas sam se pitala
    kada ce se ova mala grupa oglasiti pa da ovde postavim pitanjakoja bi i urednistvo radija 021 moglo da imm postavi..a to je.. 1.Kako su trosene pokrajinske pare i za sta..2.KO je glavni deponnt Razvojne banke Vojvodine i zasto sad propada...3.Kako je jedan od vasih clanova licno urgiorao da se oteraju ugledni ljudi sa Instituta za Kardiologiju i Onkologiju u Sr.Kamenici..PA ako je to vasa autnomija da banke parve mafijasi,da kupuju zemlju,da ste seljake i sela unistili,da ste sve strucnjake oterali preko da bi samo vi imali po nekoliko stanova,kuca,vikendica onda mi ni ne treba autonomija..Da se razumemo ja nisam ni za one pre 2000 a ni za one posle 2000...Svi nas odrase...
  • G

    08.07.2012 17:43
    Demokratija znači vladavina naroda. A vladavina naroda znači da se celokupan narod pita, a ne proizvoljna grupa koja je umislila da je bogom dana. Možemo li i mi u našoj zgradi da sutra kažemo kako ne prihvatamo bilo kakve "okupacione vojvođanske institucije" i da želimo autonomiju od Vojvodine, jer nikakav ustav niti referendum nije prošao u našoj zgradi? Kakvo lupetanje. Plastično rečeno - demokratija je kada dve budale nadglasaju jednog genija, a samo je naš problem što smo dozvolili da se budale nakote pa ih bude na svakom ćošku (a ponajviše u vlasti), i nikakav novi referendum niti neko cepanje države (koje uzgred može biti samo građanskim ratom, jer je apsolutno i potpuno sigurno da nisu svi građani Vojvodine za cepanje iste, štaviše za cepanje je upravo manjina) neće od gomile budala napraviti genije preko noći. Umesto da dižete tenzije i sve probleme "rešavate" pozivanjem na separatizam, zasučite rukave i uradite nešto korisno za Vojvodinu za koju se toliko busate u grudi - ako ste sposobni da bilo šta radite.
  • Izbeglica

    08.07.2012 17:34
    "Svake godine im Pajtić dodeljuje po 800, što kuća što stanova. 95% njih su zbrinuti, rade i oni i njihova deca. Na taj naćin su "kupljeni" pa računajte na njihove glasove ako bude ikada održan referendum o punoj autonomiji Vojvodine"

    Ovo jednostavno nije istina, ja sam izbeglica, zivim ovde dve i kusur decenije, nikada mi niko nije DAO stan,kucu,posao,pomoc,neko specijalno pravo a retko kada i postovanje,razumevanje na osnovu mog porekla.Mozda ne poznajem prave ljude? Ja,kao "dodos" (mozda treba da nosim neku traku oko ruke da me prepozajete na ulici?), zelim bolji zivot ovde jer ga nisam imao i ne vidim ga negde u buducnosti u Republici Srbiji, valjda sam jasan. Dosta stereotipa i predrasuda.I izbeglice su misaona bica, sa osecanjima, potrebama i zeljama, ljudi koji disu i koji prozivljavaju sve sto i vi domaci,cesto na jos bolniji i suroviji nacin. Dok god se budem osecao kao polu-svet, ovo drustvo nece proci lekciju tolerancije i opsteg procvata.Ili zelite ravnopravnost i napredak ili ne. Nema selekcije, nema sovinizma. Niko nije imun na korupciju, kriminal, rasizam, fasizam ... ukljucujuci i autohtonu ljudsku elitu.

    Ovde se i oni koji su za autonomiju prozivaju fasistima, to je ocigledno ludilo. Negde sam citao da se nacisti zale na uskracena prava i pozivaju se na demokratiju i slobodu govora i delanja, mislim da je jasno koliko su ti ljudi glupi. Dobri ljudi treba da stanu zajedno i da pocistimo smece.Ako vam i tada bude smetalo moje poreklo, ja cu vam se skloniti sa ociju, a vi cete doziveti krah po ko zna koji put, pa ajde ponovo dok ne naucite da ne sortirate ljude kao stoku.
  • 13

    08.07.2012 17:28
    Cankovi pedinteri bolje da umuknu,narodu koji su posteno glasali srcem,a ne za dve hiljade je muka od ovakvih nevladinih bolesnika.
  • 08.07.2012 17:21
    @Anonimus 16:36, 14:39
    I evooo gaaaa! Čim se pokaže kolko su mizerni, odma kreću teorije zavere!
  • novosadjanin

    08.07.2012 16:44
    Srpska Vojvodina
    MOji roditelji su oboje iz Banata. Dosli su im preci pre 1918. godine.

    Svi su naravno nekad i od negde dosli, ali, cinimi se da je pravi termin "dosljak" za one koji su dosli posle 1918. godine u Srpsku Vojvodinu.

    Mi koji smo autohtoni stanovnici Vojvodine, tzv "originali" smo naravno za ukidanje Vojvodine kao parazita - koji ima vladu, sekretare, troskove, i ostalo.

    Srbija nam je dovoljno parazitska, jos nam samo fali parazitskih struktura vojvodjanskih.

    Dakle, treba ukinuti parazitsku Vojvodjansku skupstinu - za to se ja zalazem.

  • ZoranNS

    08.07.2012 16:41
    Kada izbeglice budu shvatili
    Kada izbeglice budu shvatili, nije problem što je Vojvodina u okviru Srbije, nego što ona nije ravanopravna, od nje se uzima od 1918. pa sve do danas. Ona je usput i uništavana, osim u periodu 74. u nju se nije ništa ulagalo a odneto je prelo 150 fabrika u Srbiju i ostale republike, za šti bi trebala biti obezštećena, kao i vlasnici drugih dobara i crkva. Restitucija i Vojvođanskih dobara.
  • 08.07.2012 16:32
    Marko
    Srušiće je ponovo,živi bili pa videli.A vi atonomaši puknite od muke...)))))
  • lala

    08.07.2012 15:36
    Nezavisna Republika Vojvodina
  • Agronom

    08.07.2012 15:32
    Ja sam autohtono Vojvođan, i NE vadim državljanstvo za ličnu kartu!!??
    Glavni "autonomaši" u mojem okruženju su Osma ofanziva i konglomerat roling stonsa!!!
    Autentični Vojvođani - Srbi, su u jako malom, malom procentu za tamo neku "republiku"!!??

    Neću Beogradizaciju!!!
    Al još više NEĆU Novosadizaciju!!!!!!!
    I NEĆU velikog vezira Iznoguda da mi bude kalif umesto kalifa!!!!

    JA sam bacio JOGURT!!?? Možda sam trebo da ga popijem, ali sad smo ovde, i ........????!!
  • 08.07.2012 14:47
    @Pera - @Anonimus
    Tačno, ali velika je razlika u tome što su se ljudi naseljavali u Ameriku dobrovoljno, u potrazi za boljim životom, a u Vojvodinu su uselili ljude koji su proterani , koji nisu to želeli. Tendenciozno je sve to urađeno.
  • Vojvođan

    08.07.2012 14:42
    izbeglice kao "stari" i novi" dođoši
    Budimo realni narode! Četrdesetih i devedeestih godina došlo je "milom ili silom" na desetine (stotine?) hiljada Ličana, Krajišnika, Bosanaca, Slavonaca pravoslavaca, uglavnom sve samih donedavnih imalaca domovnice i putovnice, ljudi koji su završili osnovnu i srednju školu po hrvatskom sustavu naobrazbe, koji ne znaju ćirilicu niti su čuli za Vuka Karadžića kao ni za Karađorđa.Ako su oni i njihova familija išli u pravoslavnu crkvu, pardon(!) to je njihova privatna stvar(to da l su Jehovini svedoci, evangelisti, anabaptisti, nazareni,budisti, hinduisti, siki ili Tao-isti, to je SAMO njihova stvar). Jer i Jaser Arafat je bio vernik Pravoslavne crkve celog života, pa da li je on Srbin!? Dakle, "izbeglice" od leve strane Drine došli su u Novi Sad kao kod "svojih". Nisu otišli u Valjevo, Kraljevo, Vranje i Leskovac, nije im palo napamet. Svake godine im Pajtić dodeljuje po 800, što kuća što stanova. 95% njih su zbrinuti, rade i oni i njihova deca. Na taj naćin su "kupljeni" pa računajte na njihove glasove ako bude ikada održan referendum o punoj autonomiji Vojvodine.
  • 08.07.2012 14:42
    @Anonimus
    To o cemu ti govoris zove se Majorizacija. I ona je odlika nedemokratskih rezima. To u praksi znaci, ako bi Vojvodjani u nacelu 100% glasali npr. za Zarka Koraca, dovoljno je da samo 40% glasa npr. za Palmu i Palma ce pobediti, a Vojvodinom da se upravlja na "Palmin" nacin. Drugim recima nema potrebe za izborima u Vojvodini jer se ionako svaka odluka preglasa od strane "vece" Srbije. Npr. na ovim izborima u Vojvodini je sa relativno komotnom vecinom u Vojvodini pobedila tzv. demokratska opcija, ili pro-vojvodjanska opcija. I umesto ona da vlada ekonomijom, policijom, zdravstvom, prosvetom, poljoprivredom, ipak ce Vojvodinom vladati Srbijanci (Nikolic, Dacic, Vucic, Ilic, Dinkic, Mrkonjic) mada su, istina, vladali i u proslom sazivu Vlade (nije bilo Vojvodjana u Vladi).
    Kako god da Vojvodina odluci, to nece imati nikakav uticaj na politiku Srbije, a to stanje je vec sada postalo neodrzivo upravo zato sto nema demokratski kapacitet vec se iskljucivo vlada Majorizacijom. Verovalo se da ce odredjene zastitne mehanizme doneti autonomija, ali se vrlo brzo ispostavilo da to nije slucaj. Fakticki je ova autonomija samo otezala zivot Vojvodini jer je Beograd lako delegirao obaveze i nadleznosti ali i dalje ne zeli da prenese finansije da se te nove nadleznosti realizuju. Drugim recima, Vojvodina je dobila vise posla, a nije dobila vise para.


    Vojvodina je, paradoksalno, vise imala prava u SFRJ, kada je imala bar jedan glas u odnosu na ostalih sedam republika i pokrajina, a sada nema ni taj. Mogla je da utice na privrednu i poljoprivrednu politiku SFRJ, a sada ne moze ni da apeluje. Nijedan zakon iz Vojvodine nije cak usao ni u razmatranje u Skupstini Srbije, a kamoli da je izglasan.


    Tj. Vojvodina je talac svoje nesrece da je manja od Srbije. Bilo bi manje licemerno ukinuti izbore u Vojvodini i direktno postavljati gaulajtere u Novom Sadu iz Beograda (mada se to i danas radi).
  • 08.07.2012 14:36
    021 ne želi da se vidi pravo stanje stvari po pitanju Vojvodine. Poštenije bi bilo da se ukine mogućnost glasanja o komentarima, jer se namešta kako bi sebe zaštitili.
  • @Anonimus

    08.07.2012 14:31
    klikovi
    Koliko ja shvatam to nije greska nego prilikom svakog klika tebi se "refreshuje" stanje glasova pa ako u isto vreme dok ti klikces svoj glas, jos neko klikce svoj, samo ti prikaze novo trenutno stanje glasova. Kao kad bi umesto klika na glas + ili - svaki put kliknuo refresh/reload cele stranice - brojevi bi se opet promenili jer neko u medjuvremenu glasa.
  • 08.07.2012 14:19
    @Anonimus
    Ja nisam mislio na samo razdvajanje Ceske i Slovacke, vec sam vise mislio na vojnu okupaciju neke teritorije bez zelje vecine stanovnistva za istom. Trupe K. Srbije su usle na teritoriju danasnje Vojvodine i okupirale je bez provere da li je vecina stanovnika za to. Takodje 1941. madjarske trupe okupiraju Backu, NDH okupira Srem, a Banat se dodeljuje Srbiji sa nemackom upravom. U svim ovim slucajevima se radi o okupaciji teritorije bez demokratskog izjasnjavanja stanovnistva. I kada je Jugoslavija nastajala to je bila neka vrsta okupacije, zeljena ili nezeljena ali nedemokratska.

    U Vojvodini su se stanovnici Vojvodine tek 2006. izjasnjavali da li hoce da budu za drzavu Srbiju i vecina nije izasla na referendum. Verovatno i mnogo vise od 56% nije izaslo na referendum, ali to ne znamo, jer je sam sistem glasanja za ustav bio nedemokratski i diktatorski (nije bilo dozvoljeno protivnicima referenduma da imaju uvid u glasacki proces). Dakle, i dalje je na snazi nelegalna okupacija teritorije Vojvodine, jer nema uporiste u volji stanovnika Vojvodine i u tom smislu je nedemokratska, tj. R. Srbija u Vojvodini vlada cistom silom. A sve vise gubi poverenje u Vojvodini, ne samo kod starosedelackog stanovnistva, vec i kod stanovnistva koje je doslo sredinom proslog veka,a donekle i kod najnovijeg stanovnistva. U tom cilju Srbija sve vise mora da popunjava policijski, vojni, prosvetni i kulturni kadar, kadrovima iz Srbije (i donekle iz Crne Gore i Bosne), jer sve manje pronalazi saradnike za svoje operacije u Vojvodini. Drugim recima, srbijanska vlast u Vojvodini je mnogo slabija nego sto se na prvi pogled cini. Odrzava je samo medijski spektakl koji se kreira u Beogradu u kombinaciji sa vojno/zandarskom efektivom pod komandom Beograda.
  • Lalla@Lokal

    08.07.2012 14:14
    Literatura,,,
    Iz knjiga se dobrih uci...;
    Crnjanski....Seobe,oba napisana toma od planiranih sedam
    Dragomir Jankov;Vojvodina,propadanje jednog regiona
    Branko Copic;Osma ofanziva....
  • Slusalac

    08.07.2012 14:06
    Slazem se.
    Kada Hrvatska republika bude savezna drzava , nemama nista protiv da i Srbija bude Savezna drzava sastavljena od 3 jedinice, Centralne Srbije, Vojvodine i Kosova.
    Mani te se corava posla . Albanci sa Kosova i Metohije nikada nece pristati da zive u istoj drzavi koja bi se zvala Srbija ,pa makar ona bila i savezna. Bar nece pristati mirno na to.
    Okrenite se ekonomiji i gledajte od cega se zivi,ne mlatite praznu slamu.Ne pravite bananica drzave na tlu Evrope.
  • 08.07.2012 13:58
    za peru
    Izvini, molim te, a otkad se to uspeh referenduma o nekom drzavnom pitanju posmatra samo na delu teritorije jedne jedinstvene zemlje?! Po tebi znaci da u SAD (koju cine 52 savezne drzave), svaka od tih drzava gde nije pobedio Obama na izborima, nego njegov protivkandidat moze da kaze-Barak Obama nije nas predsednik, kod nas nije prosao na izborima...kakava glupost- pa u svakoj yemlji na ovoj planeti kada se organizuje referendum o nekom drzavnom pitanju (npr.o ustavu) on se organizuje na nivou drzave i rezultati se posmatraju na nivou drzave (a ne na nivou regija, pokrajna ili opstina), isto vazi i kada se bira predsednik republike i narodna skupstina, a pitanja koja su od znacaja za pokrajnu ili opstinu mogu se resavati na pokrajnskom ili opstinskom referendumu! Inace, zasto ovaj Vojvodjanski pokret nije istakao svoju listu, sa svojim programom na pokrajnskim izborima pre 2 meseca, pa da konacno vidimo koliko ljudi stoji iza njih, ovako je besmislena rasprava sa njima-jednom grupicom ljudi koji predstavljaju iskljucivo samo sebe, i eventualno clanove svojih porodica, a nikako gradjane i gradjanke Vojvodine.
  • Lala_Neznanov

    08.07.2012 13:21
    "ovi"
    postoje 20 godina...

  • зики

    08.07.2012 13:09
    војвођански клуб
    илити потомци чупача бркова паорских и ложача паркета швапских.
  • 08.07.2012 12:44
    Sve sto je receno od strane Vojvodjanskog Kluba je APSOLUTNO TACNO

    @Pera, i taj kratak istorijski osvrt je apsolutno tacan
    te ne vidim sto se ne bi mogli razdvojiti kao nekadasnja Cehoslovacka
  • pera

    08.07.2012 12:43
    @Anonimus
    Donekle se slazem da su izbeglice devedesetih i dalje vecinski protiv Vojvodine. Ali...pokrenuli su se neki poslovi, deca krenula u skolu, trazi se posao. Tim ljudima je itekako stalo da Vojvodina ne bude ekonomski eksploatisana. A put prema ekonomskoj samostalnosti vodi preko politicke, kao u Americi krajem 18. veka. I u Americi je krajem 18. veka postojalo nekoliko talasa kolonista, i onih starih, koji su dosli u 17. veku ali i onih "novih" koji su dosli stotinu godinu posle... Vecina su bili Englezi, ali bilo je i Nemaca, Skota, Holandjana, Iraca. Vecina Amerikanaca je bila za americku samostalnost od Engleske. Jedna manjina Amerikanaca se borila sa Englezima ali je izgubila, i morali su ili priznati nezavisnost SAD ili se vratiti u Englesku. Sto se tice nacionalne ili kulturne price, to je postalo nebitno, jer se u Vojvodini sasvim dovoljno srbuje sto se u Hrvatskoj bas i nije smelo, a pravoslavne crkve se grade na svakih 500 metara. I danas je jak nemacki osecaj kod dela Austrijanaca, ali im ne pada na pamet da im komanduje Berlin.
  • Oki

    08.07.2012 12:41
    Uvek su fašisti koristili vreme velikih nestabilnosti i pokušavali da otmu Vojvodinu, pa to čine i danas. Nije im uspelo pre, neće ni ovaj put!
  • 08.07.2012 12:39
    Molim Radio021 ili vec koga drugoga, da uskladi klikove
    odnosno, kada se klikne na zeleni klik, da crveni klik ne dobije poen
    i obratno

    Vec je postalo malo neobicno,da se ovaj "cudni fenomen" pojavljuje uvek kada se tekst odnosi na Atonomiju Vojvodine,
    a citaoci zele da daju svoje glasove, da li za crvene ili zelene

    hvala sto ce te procitati moju dobronamernu opasku i na uskladjivanju klikova
  • 08.07.2012 12:29
    @Mile V*
    Dodaj i oduzmi, ali niko te ništa nije pitao.
  • ja

    08.07.2012 12:12
    Muka mi je od od ovakvih stvari...Cepate Srbiju, kao da nam nije dosta muke sa Kosovom..
  • 08.07.2012 12:10
    Bojim se da je ta šansa "prohujala sa vihorom" koji je devedesetih doneo u Vojvodinu ogroman broj izbeglica sa svih prostora i svih kultura, koji Vojvodinu NIKADA neće osećati kao svoju i kojih je sigurno brojno više nego Vojvođana starosedelaca( tu već ubrajam i one koji su došli sa "osmom ofanzivom").
    Ja jesam oduvek za Vojvodinu Republiku, ali nema nas dovoljno da bi se to i ostvarilo.
    Znali su u Bgd šta rade i zašto, kada su sistematski uništavali Vojvodinu.
    Na osnovu toga, Bgd se bogatio, sve što vredi-oteli su nam ili uništili.
  • pera

    08.07.2012 11:59
    pera
    Realno Drzava Srbija nema niti legalitet niti legitimitet na teritoriji Vojvodine. U Vojvodini se nikada nije realizovalo izjasnjavanje gradjana da li zele da zive u Srbiji, Vojvodini ili nekoj drugoj zajednici, i pod kojim uslovima i u kom obliku.

    Tako je srbijanska vojska 1918. zajedno sa francuskom i ostalima bila i u Klagenfurtu, pa se onda odrzao plebiscit da li zele da zive u Kraljevini SHS ili Austriji. Pa su izabrali Austriju. Godine 1938. Nemacka vojvnom silom ulazi u Austriju pre nego sto se odrzao plebiscit za pristupanje Austrije Nemackoj.

    Takodje su i zemlje Varsavskog ugovora 1968. preventivno poslale vojsku u Cehoslovacku 1968. bez glasanja Ceha i Slovaka da li to zele ili ne.

    Danasnja Vojvodina ima slican problem kao Austrija 1938. ili Cehoslovacka 1968. Na referendumu 2006. i pored ocigledne kradje glasova i namestanja rezultata, referendum o Ustavu R. Srbije u Vojvodini nije prosao potrebnih 50% + 1 glas. Dakle, mi se nalazimo u pravnom vakuumu, a R. Srbija odrzava iluziju o Vojvodini u Srbiji kombinacijom snazne vojno/policijske sile i medija po kontrolom Beograda i srbijanskog DB-a.
  • Lokal

    08.07.2012 11:53
    Da bar znaju istoriju, pa da se covek i prepire sa tim "vojv.klubom". Nema nista gore od nadmenosti i glupavosti zajedno. A ako hoce prosperitet u Vojvodini neka uzmu motiku u ruke, a ne da drze slovo. I molim bez fasistickih ispada u javnim glasilima, to ste valjda naucili vec..
  • bob

    08.07.2012 11:34
    Ko su sad ovi?
  • mile V*

    08.07.2012 11:30
    Vojvođanski klub
    I da dodam,nikakva više federacija ne dolazi u obzir.Samo razvod braka i tačka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna