Novi Sad
03.08.2012.
14:45 > 10:23
Novosađani koji se voze autobusima GSP-a trebalo bi da pripreme sitan novac, jer vozači ovog preduzeća nemaju sitnog novca za vraćanje kusura.
  • s

    06.08.2012 12:55
    s
    Evo javili iz GSP-a da sitan novac može da se odnesemo na bilo koje mesto za uplatu pazara ( što ne znam gde je al predpostavljam kod pozorišta) ,pa hajde da ih zaspemo sitnim novecm iz "kasica prasica" .
  • 06.08.2012 12:25
    mirko slavko jajaro jedna
  • 06.08.2012 12:24
    Deki
    Ja se "vozam" GSP-om za 1612 dinara mesečno koliko košta markica. Realno gledano, koliko koristim GSP, 70% tog iznosa sam im dao za džabe.
    A čekam autobus i po 15 minuta.

    Ne znam kako izgleda taj novi sistem za elektronsku naplatu koji govore da će postaviti, ali sumnjam da će valjati (svima, i građanima i preduzeću).

    Moj predlog je sledeći: uvesti elektronsku naplatu putem bežičnih RFID kartica sa nekom vrstom "prepaid" kredita. Na trafici kupite dnevnu kartu za npr. 50 km. Uđete u vozilo i senzor vas registruje (kao senzor protiv krađe na ulazima prodavnica). Izađete iz vozila opet vas registruje. Vaš kredit se smanji za pređenu kilometražu. Na stajalištima postoji uređaj koji će prikazati koliko je još "kredita" na kartici. Dopuna kredita na trafikama i putem SMS-a.
    Jedini problem u ovom rešenju su gužve i guranje na vratima.
  • makins

    06.08.2012 12:10
    ko hoće
    nadje način, a ko neće nadje izgovor. Tako i naša preduzeća, izgovora na sve strane.
  • semtex

    06.08.2012 11:46
    ?
    Ovo je problem GSP-a,a ne korisnika usluga.Neka uvedu skenere kao u bg-u ili neka se potrude da imaju sitan novac.Uzimanje novca i nevracanje kusura je posao za finansijsku policiju i trzisnu inspekciju jer ni u jednom momentu ne bi smeli da imaju visak novca u kasi.Da li je ikada izvrsena kontrola od ispekcijskih organa?Po cemu je JP GSP razlicit i povlascen naspram ostalih privrednih subjekata ove drzave?Bitno je da jasu i harace ljude koji jedva prezivljavaju,a drzavni monopolisti mogu kako hoce i jos zahtevaju sitnis od gradjana,
  • s

    06.08.2012 09:28
    Ima ja kome da odnesem?
    Učimo dete da štedi i ima kasicu prasicu al na žalost niko neće da primi sitno i zameni novac .Nekada smo to nosli u banke i štedeli.Sad samo može evrići i ako je moguće u velikm količina. Rado ću im odneti siću samo nek kažu kome,ili je i to neki izvgovor...Očekujem odgovor a verujem da nas ima još sa "prasicama"
  • Tja

    06.08.2012 08:31
    @Бачки клуб
    Ocigledno si ti taj koji je to uradio. Politizujes problem GSPNS i sitnine. Smesno i zalosno. Doduse nisi prvi koji za svaku neku stvar zeli da spominje stranke i slicno. To je zato sto si i ti takav. Stranacki vojnik. Radije bih imao sina policajca i cerku prostitutku nego nekog stranackog pajsera.
  • MirkoSlavko

    06.08.2012 08:20
    moze se to srediti
    Obicno upali kad glasno i jasno pred vozacem upisete broj autobusa i kazete da cete ga prijaviti..Odmah postanu nekako ljubazniji..
    Kazu vam da sacekate iza njega dok ne skupi da vam vrati..pa vam onda ljubazno vrati..
    Ajmo ljudi, pa imate lepo i mobilne telefone s kamericama, snimite to sklanjanje sitnisa i pravdanje iducem putniku kako nemaju, pa lepo na you tube s tim i link svim medijima..
    Pa jedna fina peticija GSPu..u formi opomene pred tuzbu..
  • Бачки клуб

    06.08.2012 07:09
    Само је питање тренутка кад ће ничим изазвани коментатор да избаци теорију да Београд задржава ситно и тако индукује кризу у Новом Саду и да је то, ето, разлог за интернационализацију случаја...
  • 06.08.2012 06:56
    legalizacija
    Ovom izjavom je legalizovana kradja gradjana od strane vozača. Ovim sistemom razmišljanja i taksisti će sutra uzimati koliko hoće pod predpostavkom da nemaju da vrate kusur. Šta ćemo u prodavnicama?Poštama? Bankama? Pa svako može da nema sitno za vraćanje.Možda žvaka, kao u pojedinim trafikama(uvek Istim)?Razmislite malo, zbog takvih pošten svet (pošten vozač)crveni i saginje glavu.Pobogu!
  • Limanka

    05.08.2012 22:26
    @Anonimus-Pozdrav za Limanku
    E, dragi anonimuse, slatko me nasmejao tvoj komentar da mi je vreme koje utrošim na odlazak na posao i vraćanje sa istog slobodno vreme ili možda pokriće! Pokriće, za šta?! I još nešto: živim na Limanu, ali do tamo gde radim (cca 6-7 km)nema gradske linije nego moram dobrih 20-tak minuta da pešačim a i to je vreme koje mi je neophodno da bih stigla na posao. Znači, otpada tvoja teorija da dobijem za prevoz 15-tak hiljada jer dobijem-ništa. Prijavljena sam na svojoj adresi, tj. na Limanu. I hvala bogu, nemam svekrvu. Ni u Zemunu a ni ovde. Mesečnu ne kupujem jer ponekad idem biciklom (što je super za zdravlje)ali mi bicikl već duže vreme nije u voznom stanju :-(. Eto, sve sam ti lepo objasnila!
  • 05.08.2012 14:04
    Pozdrav za limanku.
    Kazes: "Iz nekog razloga ne kupujem mesecnu kartu".
    Da li je to mozda zato sto zivis na primer na limanu a prijavila si se u Zemunu kod svekrve , i radis u javnom preduzecu pa uzmes petnaestak hiljada dinara za putne troskove. Normalno bi bilo ako vec menjas dva prevoza do posla ,a imas problema sa vozacima oko kusura , da izvadis mesecnu kartu i svoj problem resis. Sto se tice vremena od sat do sat ipo do Vaseg posla necu da komentarisem , jer to moze biti i pokrice za ranije odlaske na posao kao i povratke. Vasim slobodnim vremenom samo Vi raspolazete.
  • 05.08.2012 00:13
    Limanka
    Većina ljudi što ostavljaju komentare, kao da se nikada u životu nisu vozili novosadskim autobusima?! Ja menjam dva prevoza do posla i situacija je sledeća: uvek izađem u isto vreme iz kuće ali na posao nikada ne znam kada ću stići jer nekada je potrebno 50 minuta, nekada sat a ponekad se bogami dešava da mi treba i čitavih sat i po, što je ravno 2-3 sata dnevno jer autobusi uopšte ne idu po redu vožnje. Za to vreme, moja drugarica koja radi u Beogradu, odavno je stigla i već pije prvu kafu! Drugo, vozači su se jako obezobrazili: iz nekog razloga ne uzimam mesečnu kartu nego plaćam. Nema dana, ali bukvalno nema dana da mi ne ostanu kratki po 10-tak dinara. Ajde da kažem da je u redu to što vidim prazne odeljke za sitan novac ali kada novca ima a vozač kaže nema da mi vrati, ili kada mi umesto 5 (kao pre neki dan u autobusu broj 6) vrati 2 umesto 5 a ja se naravno pobunim i čekam ostatak kusura, au, tada su baš besni. Pa nisam im ja kriva što moraju da voze na 50 stepeni. I ja moram negde da stignem na isto toliko stepeni! Da njihovi rukovodioci manje kradu, imali bismo klimatizovane autobuse. Ili da nisu teški monopolisti kao sva JP u gradu. Ali ne verujem da ćemo to skoro dočekati!
  • blj blj

    04.08.2012 20:17
    ....
    vozaci nisu krivi... oni samo rade kako im se kaze... pa ne smisljaju oni cene karata i nisu duzni da misle o sici, to treba firma da im obezbedi...
  • Nikola

    04.08.2012 20:16
    Karta sve skuplja, a red vožnje sve tanji. Došli smo do toga da jača gradska linija uveče vozi na 25 minuta (!!!). Čim autobus nije 100% napunjen rade se kojekakve analize i studije kako bi se uštedelo, i to uvek na putnicima.
  • smesno

    04.08.2012 14:16
    pa nek ga rasitne,majku mu
    zamisli ti debilane,sad ja imam 200 dinara i moram po svoj kusur da idem tamo Bogu iza tregera da uzmem kusur?
    lepo su to smislili
    mi smo svi besposlen narod i nemamo pametnija posla
    i kakvi bre klimatizovani autobusi?
    GDE LI SU?
    istina,udjoh u JEDAN pre nekih mesec dana,i to je sve
    a kad sam vec ovde,da zamolim sugradjane da se malo OKUPAJU pre polaska u grad,na posao i ko zna gde jos posto gradski autobusi odisu smradom znoja i nogu.
    Kulturan grad malo sutra.
  • 5000d

    04.08.2012 14:03
    resenje je da putnici na stanici pozovu taxi i za 200d 4 putnika sto je svako po 50d kao gospoda udju na stanici a izadju na adresi !!! usput imaju sigurno mesto za sedenje i mogu traziti da majstor po potrebi ukljuci klimu :)
    taxi je zakon u novom sadu i najjeftiniji je od svih gradova u srbiji ...
  • 04.08.2012 13:43
    @Saso
    Mislim da nema ni 10% klimatizovanih autobusa u okviru gradskog prevoza. Mislim da to nije neko genijalno otkriće XXI veka, nego bi bilo normalno da SVI autobusi budu klimatizovani, kao u svim normalnim gradovima. Ali...
    Kod nas je to utopija.
    Kakvu nam uslugu pružaju, trebali bi oni nama da plate što nas voze i još da nas mole da uđemo u bus.
  • 04.08.2012 11:07
    ma kakvo stampanje karata pa opet bi stamparija radila po tri serije istih brojeva a postoji li neko kome su vozaci uzeli pare i potisali kartu da podigne svoje novce u gsp ja za tako nesto nisam cuo
  • saso

    04.08.2012 10:55
    samo zato sto su klimatizovani treba dici kartu na 50d!? a sto ne bi spustili na 40d,takodje okrugla cifra sto verujem vecini gradjana koji se voze autobusom bi dobro doslo na trenutnu situaciju u kakvoj zivim!
    i da sto isti ti vozaci koji nemaju sitnog novca te pogledaju popreko kad kupujes kartu sa sitnim novcem!?
  • krtu molim

    04.08.2012 10:22
    Jos traziti od nas da castimo majstora sto nas vozi!

    A ovo drugo resenje je totalno neprakticno, jer kako da dodjes blagajne, nego opet da placas autobus. Cak i putnici koji idu u smeru gsp-a, opet moraju da izlaze i ulaze u drugi bus i da placaju ponovo kartu...

    Kad ti drzavno preduzece smisli neko resenje, ne mozes se nacuditi koliko je glupavo...
  • Ирон

    04.08.2012 09:24
    заокружите карту на 50 динара и неће бити проблема...
  • ccc

    04.08.2012 08:56
    @ Stevara
    Ali, poštovani Stevara, zaista ne vidim šta će mi deblja karta, ne znam kako štampana, u boji ili ne.
    Ne čuvate je za uspomenu, zar ne? Odmah je bacite, čim izađete iz busa...
    Ozbiljnije štampanje biće i skuplje, to bi samo bio povod da još povećaju ionaku previsoku cenu jedne vožnje...
    Rešenje je možda drugačiji sistem naplate, višekratna, dnevna karta (pored onih mesečnih, naravno) ili nešto slično...
    Najmanji je problem ovde debljina papirića ili dizajn...
  • Jovan

    04.08.2012 08:24
    A gde da se zamene pare? Kod koga? Treba da uđem u prodavnicu i da kupim nešto da bi se neko smilovao da mi razmeni. U suprotnom, niko "nema". Šetao sam jedno jutro od trafike do trafike da razmenim prokletu hiljadarku, svima je "tek počela smena". Bankomati izdaju novčanice od 500 i 1000 dinara. Treba da stojim u banci pola sata, sat, dva, da bih od njih tražio da mi izdaju sitan novac za GSP? A šta vikendom kad ništa ne radi? Pa nisam pukao. Iovako mi 2/3 dana ode na putovanje, posao i još neke obaveze, sveukupno se odmorim sat, dva vremena tokom dana.

    A ova nebuloza da se daju pare, pa da se ide po kusur u GSP, pa to ne znam ni kako da prokomentarišem. I sad neko ima hiljadarku koju nije stigao da razmeni, da tu hiljadarku i šta onda? Pa nije GSP jedini kome treba nešto platiti tokom dana! Nema svako "kade", neki imaju i obaveze, a ne da dolaze u onu vašu rupu od garaže da preuzima kusur koji niste u stanju da obezbedite.

    Kada gospoda u GSP uvedu normalan način naplate, nebitno da li je elektronski ili ovaj "analogni", onda će moći da postoji fleksibilnost. Od 2007. godine uvodite novi sistem naplate, eeeej, izvlačite se svake godine na treću osobu, kao, niste vi krivi!
  • Marjan

    04.08.2012 08:00
    Resenje je -
    Placanje SMS-om.
  • Stevara

    04.08.2012 07:56
    @ Ccc
    Nemojte samo šetati "starim" Novim Sadom, već obiđite gradove u okruženju, pa ako igde dobijete PATRLJAK-PAPIRIĆ, umesto karte , onda se javite ! Niko nije debil, svi znamo kako karta treba da izgleda, a ne k'o da je štampaju " Krstić i sin". Karte da se odštampaju kako treba i da se prodaju na trafikama, i onda problema neće biti.
  • Galle021

    03.08.2012 23:51
    Bezobrazluk
    A zašto oni meni, mislim predstavnik GSP-a nebi došli na adresu koju im napišem na kartu da uzmu svojih 45 dinara i usput ponesu sitan novac? ;)
  • h1n1

    03.08.2012 23:26
    potpisaću ja njemu
    pa neka dođu kod mene da im dam 45 din
  • Dejan

    03.08.2012 21:59
    Ljudi ne lupajte gluposti. Karta treba da se poveca na 50 din i da se problem resi. Obiljite malo gradove po Srbiji i pogledajte sa cime i kako se sve ljudi prevoze. Novosadjani se voze u klimatizovanim i novim autobusima tako da cena je prihvatljiva za svaciji dzep.
  • 03.08.2012 21:34
    Retko se vozim GSP-om, ali mi se cesto desava da ako vozacu dam 100 dinara dobijem punu saku kusura. Dakle, neracionalno trose sitan novac i kad ga imaju a meni kidaju novcanik.
  • Miki, Novi Sad

    03.08.2012 20:50
    Krf npr
    da ne pominjemo neki velik grad ili neku razvijeniju drzavu znaci Grci, najlosiji u EU, mali gradić karta je kartonska, karton deblji od npr. kartona kutije cigareta i ima hologramsku nalenicu.
    Usput, nemam nista protiv poskupljenja, nek bude 50 dinara, ali da se vidi na sta idu pare u GSP ovaj deo sto grad sponzorise.
    I naravno, hoce li vec jednom neki normalniji nacin naplate karata, pa 80tih su bile one kuckalice, a ovim sad 30 godina kasnije je to misaona imenica.
  • ccc

    03.08.2012 19:41
    ???
    Stevara, nije valjda da fotografišete NS autobusku kartu i saljete to nekome napolje kako bi se čudili našim nazadnim i staromodnim običajima u javnom prevozu?????
    Karte o kojima je reč jesu jednokratne, ne vrede ceo dan niti za višestruku vožnju...
    Kakve bi trebalo da budu? Plastificirane, reljefne, u zlatotisku?
  • 03.08.2012 19:32
    BUS
    VOZITE badava, obezbedite sitan novac i zato je guverner podneso ostavku jer on voli krupne pare.
    Sutra dolazim sa 5000 zbog vase bahatosti da ja dolazim po kusur vise vredi moja hiljadarka nego vasih 45 din sto uzimate,
    A DA VI POSLE VOZNJE DODJETE K MENI PO 45 DINARA
    NIJE LOSA IDEJA
  • Latif aga

    03.08.2012 19:31
    Em imaju najsblesaviji režim ulaza-izlaza putnika u Evropi (sa sve zarobljenicima iza srednjih i zadnjih vrata dok se na prednjima ne obavi ulaz kad 5 kad 55 putnika), em još izvoljevaju da mi treba da lupamo glavu o njihovom komfornom kusuranju. Neka uprava GSP-a svakog jutra opskrbi vozače sa po punom vanglom sitniša. Sve je stvar organizacije!
  • Filip

    03.08.2012 19:28
    Kalgari
    U Kalgariju u Kanadi se ne plaća gradska karta za prevoz, plaća se samo van urbanog dela grada i to 2.75$ za kartu koja važi 90 minuta.
  • baršun

    03.08.2012 19:02
    Ovo se mora ponoviti još jednom. Bravo majstore, kapa dole.

    Jo - Onomad: ...namaći plate silnoj liga-balavurdiji koja baza svaki dan po krugu kao zombiji jer ne znaju šta im je posao
  • ko kaze da nemaju

    03.08.2012 18:22
    jednom prilikom sam sedeo odma iza vozaca i gledao kako sklanja sitan novac i izvinjava se sto nema da vrati kusur
  • a čuj te

    03.08.2012 17:50
    ovu foru
    Lik svakodnevno ujutru ulazi u bus sa novčanicom od 1000 ili 5000 kinti i naravno da vozač u 5:30 nema da vrati kusur pa se macan voza za dž....dobro se dosetio... :))))
  • Jo

    03.08.2012 17:44
    Onomad
    Mojoj priljateljici su 2006 zatvorili radnju zbog 5 dinara i išla kod sudije za prekršaje i platila 50 hiljada jer nije imala da vrati mušteriji.Šta me briga ako nemaju nek nadju,neka u slobodno vreme prose ispred crkve.A mi smo mutavi pa ne znamo zbog čega ovo.Treba podići cenu karte i namaći plate silnoj liga-balavurdiji koja baza svaki dan po krugu kao zombiji jer ne znaju šta im je posao
  • Bojan

    03.08.2012 16:44
    Pametnije bi bilo podići na okruglo, a za tu razliku poboljšati uslugu ! Ovako je baš smaranje za sve...
  • 03.08.2012 16:35
    Svakodnevno se vozim autobusima GRAS-a, i po nekoliko puta i tako godinama. U prilici sam da vidim svašta. Mislim da nije teško da ljudi pripreme sitan novac, makar novčanicu od 100 ili 50 din., to nije problem, ali ljudi su generalno komotni pa im to ne pada na pamet. Ulaze u autobus sa 1000 ili 500 din i još se bune ako vozač nema da im vrati.Eto, takvi smo mi.
  • Slusalac

    03.08.2012 16:12
    Protivzakonito.
    Iz JGSP-a Novi Sad ili su neobavesteni ili svesno iznose neistine.
    Vozac NEMA pravo da uzme recimo 1000 dinara od putnika i da ne vrati kusur,vec umesto toga da se potpise na kartu,a putnik tek po zavsetku smene tog vozaca kada on preda visak moze da podigne svoj kusur.
    Pa to se granici sa zdravim razumom.
    Po zakonu prodavac robe ili davalac usluge je duzan da proda robu ili izvrsi uslugu , naplati i uredno vrati kusur. Takodje ne sme da odbije da izvrsi uslugu ako je razlog nedostatak sitnog novca.
    Dok se zakonski drugacije ne uredi ili da JGSP trazi odobrenje od osnivaca da koriguje (zaokruzi) cene ili malo dobre volje i sa strane vozaca i strane putnika da se problem resi ili bar minimalizuje.

  • Neusatzer

    03.08.2012 16:07
    Piše ime firme na karti, i to OOUR GSP Novi Sad
  • 03.08.2012 16:03
    A zasto vozac uopste i prodaje karte?
    Zasto se karte ne kupuju negde u trafici ali nekim aparatima na stanici, pa se lepo overavale u vozilu? Zar je normalno da bus stoji dok covek ne iskuca 10 karata, time zadrzavajuci i pomerajuci red voznje, a da ne pricamo o izdavanju karte i kusura u toku voznje.Vozac je vozas i zdravo.
    KOndukteri nek rade svoj posao, postavite aparate za karte koji prepoznaju sitan i krupan novac.Vozac nek vozi.

    Dobro, opet znajuci gde zivimo, te aparte bi manijaci pokidali iz zemlje za dva dana.
    Bolje kupiti bajs.
  • Sveznadar

    03.08.2012 16:03
    Da se ja pitam..
    Ukinuo bih plaćanje karata. Besmisleno je.
  • Bojan

    03.08.2012 15:51
    SVET
    Neka me neko ispravi ako grešim. U nekim gradovima širom sveta, prilikom ulaska u autobus, ako nemaš tačan iznos (45 rsd u našem slučaju), nema vraćanja kusura. Dakle, prolazi 45 i više dinara.
  • promatrač

    03.08.2012 15:49
    16:49 • 03.08.2012. Anonimus
    Zaokružite kartu na 40 dinara, pa će biti malo jednostavnije, a i bliže realnoj ceni.
    21
    2 negativna glasa.

    Verujem da su ova dva palca nadole udarili prezaposleni aktivisti LSV u JGSP. Pozdravite direktora.
  • 03.08.2012 15:33
    Kako da ne
    Jeste, a ja dam vozaču 9 puta po 5 dinara a on me pita što mu donosim tu gvozdjuriju. Sad će da zaokruze, naravno, na 50 a ne na 40.
  • Cica

    03.08.2012 15:24
    Ekonomija propada, a svi placaju krupnim parama :)
  • Stevara

    03.08.2012 15:09
    Na koju kartu da se potpiše vozač? Na onaj patrljak od papirića na kojem ne piše ni cena , ni firma, nekada ni datum, ništa... Kad pokažem nekome iz inostranstva fotku karte iz novosadskog busa, ljudi ne mogu da veruju da takvo nešto postoji u 21. veku !
  • Shin Sekai

    03.08.2012 15:02
    Sad ce da kazu da karta mora da poskupi na 50 dinara, jer nema dovoljno sitnog novca u opticaju ....
  • 03.08.2012 14:49
    Zaokružite kartu na 40 dinara, pa će biti malo jednostavnije, a i bliže realnoj ceni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna