Novi Sad
09.08.2012.
12:50 > 09:31
Lekarima koji propisuju lekove mimo liste i pravila Fonda za zdravstveno osiguranje i dalje prete novčane kazne.
  • 10.08.2012 13:27
    @Bns
    Ne znam za Ameriku, to je drugi kontinet,isto tako ne znam ni za V.Britaniju, ona jest da je deo Evrope, ali je oduvek bila drugacija, zatvorenija itd

    ali zato dobro znam za drzave nekadasnje zapadne Evrope sada clanice EU i drzave nekadasnjega istocnoga bloka koje su takodje clanice EU da se u tim zemljama lekovi izdaju u originalnom pakovanju,
    tako je u Francuskoj,Nemackoj,Austriji,Belgiji,Svajca-rskoj,Italiji,Madjarskoj Ceskoj,Poljskoj.....

    a da ova drzava ima izuzetno drsku i bezobraznu vlast, to je tacno
    ama nigde ne vidoh takav lopovluk,primitivizam, kao u Srbistanu, katastrofa jedna
  • slamka

    10.08.2012 13:22
    treba ih derati po džepu....nisu im prazni, mitolo
    Pa valjda lekar zna koji je lek bolji - odličan crni humor. Treba da ih je sramota svojih ukaljanih obraza (ako ih imaju) i "belih" mantila !!!
  • MirkoSlavko

    10.08.2012 08:51
    sramno
    Sramno je da lekar ima platu 50.000 din, ali je jos sramnije da si popravlja budzet time sto radi za odredjenog proizvodjaca, ili laboratorije, pa Vam lepo na uputu napise i u koju laboratoriju da odete, a prepisuju sve neke Swiss Pharma, Boeringer i sl lekove, po 1000+ dinara, iako postoje jeftinije varijante..
    Trebam li napomenuti da tzv zastitnik prava pacijenata radi od 10-12h pa se vi zalite ako mozete..
  • 10.08.2012 06:24

    RZZO je monopolista i radi šta hoće ili šta država odredi. A zdravstveni radnici su, nažalost samo servis za pružanje usluga. Sve manjeg broja usluga. I oni su na udaru.
    O platama neću ni da govorim. Onaj ko ne radi u zdravstvu ne može ni govoriti jer ne zna mnogo o prirodi posla.
    Ako građani misle da je u redu da lekar opšte prakse ima 50000 din platu onda moj komentar nema svrhe.
    Ovde ne govorim o specijalistima koji rade na dva ili tri mesta i imaju enormna primanja.
    Govorim o svima onima koji rade po Domovima zdravlja i seoskim ambulantama, imaju pa 60- 70 pacijenata dnevno.
  • bns

    10.08.2012 00:07
    lekovi
    S obzirom da su najveća stavka u troškovniku zdravstva u Srbiji lekovi, mislim da bi bilo celishodnije drugačije organizovati snabdevanje apoteka. Danas građani mogu dobiti lekove, upakovane u blistere i u originalnim kutijama, a to na primer nije slučaj u V. Britaniji ili u Americi, gde pacijenti dobijaju generičke lekove, iz rinfuznog pakovanja odbrojane u apoteci. To zaista može mnogo novca uštedeti zdravstvenom sistemu. Samo, onda bi farmaceutska industrija ostala kratkih rukava. Oni se služe trikovima kojima zagorčavaju život pacijentima. Na primer neki lek za hipertenziju(koji se uzima svaki dan) umesto 30, ima 28 tableta u pakovanju. Iako to možda deluje nebitno i bez veze, ali na godišnjem nivou to je jedna kutija više.
  • 09.08.2012 23:58
    Ovaj lik iu sindikata samo priča o materijalnom položaju zaposlenih. Nije da je to nebitno, ali valjda je važnije da pacijenti imaju adekvatan tretman, a po osnovu para koje svakog meseca odvajaju od plate za zdravstveno osiguranje to valjda i zaslužuju. A da je Fond rupa bez dna, o tome ne treba ni govoriti. Pa kako i nebi, kada se hvale da su im direktori stari 26 godina.
  • Posmatrač

    09.08.2012 20:10
    Birokratske budalaštine
    Dijabetičar sam, na insulinu. Ove budalaštine od tzv. 'propisa' Fonda su dovele do toga, da moram svaka 3-4 meseca da dokazujem dijagnozu, da prolazim kroz torture zakazivanja kod specijaliste, pa ako utrefim termin, dobro je, a ako ne utrefim? Onda sledi natezanje sa lekarem opšte prakse, i moljakanje da ipak ispiše recept za insulin, od kojeg mi zavisi život.
    Koja budala je predvidela da se dijagnoza diabetesa mora stalno dokazivati? Ja još nisam čuo ili video da je neki dijabetičar izlečen! Samo komplikuju život i pacijentima i lekarima opšte prakse, i specijalistima koji moraju da svakih nekoliko meseci pišu jedno te isto, samo sa drugim datumom. Zaista nema smisla!
  • 09.08.2012 19:00
    Ovakvo stanje u zdravstvu je zbog same vlasti
    gradjani da placaju-izdvajaju za PIO, a oni-vlast da kradu nas novac i da se lece u INOSTRANSTVU

    a gradjanima da prodaju lose lekove, otrove

    i sada ce reci da je svugde u Evropi kao u Srbistanu, e nije

    u zemljama EU, odvaja se za zdravstvo po skalama, i NISTA se ne placa,ni lekovi,ni pregledi, ni bolnicka lecenja..

    i oni koji su na SOCIJALNOJ pomoci NE PLACAJU ama bas nista ni BOLNICKA LECENJA

  • Nađa

    09.08.2012 18:52
    doći do leka je umetnost
    Ministri zdravlja su se utrkivali ko če više da ograniči recepte i upute pacijentima. Propisi koje su donosili su bili katastrofalni po pacijente ali ovaj zadnji ministar Stanković nas je dokrajčio mnogi su ga predstavljali kao poštenog ali njegove odluke i propisi koje je donosio su strašni. Lekare rigorozno kontrolišu i uskraćuju im recepte pa tako oni koji imaju pretežno starije pacijente su stalno na tapetu. Poseban problem su pakovanja koja ne mogu da zadovolje ceo mesec za hronične bolesnike jer lekar nema prava da izda duplu dozu ili dva recepta za isti lek u istom mesecu, a ako ga privatne apoteke ne nabavljaju onda nastaje veliki problem. Onaj koji je doneo ovakve propise ne može se smatrati humanim. Imam za dete lek u obliku sirupa za koji imam pravo na recept na 45 dana ali doza traje između 35 i 40 dana pokriti razliku je velik problem jer privatne apoteke lek ne nabavljaju znači sledi traganje za privatnom apotekom koja će samo za vas nabaviti 1 do 2 bočice ni malo jednostavno.
  • Nina

    09.08.2012 14:54
    Bila sam danas kod lekarke i prepisala mi je lek koji sam platila u celosti, a postoji jeftiniji koji ide na recept ali ga nije ni spomenula. Nazalost, to sam tek kasnije saznala! Sramota!
  • zdravlje?

    09.08.2012 14:44
    Ovo stvarno ima samo ovde
    Znači ko hoće bolji lek mora da zasluži (tako što mora da preživi DVA infarkta! ) Nek se javi doktor koji je položio Hipokratovu zakletvu i koji se ovako vlada!

    Ko je ministar zdravlja koji je ovako ograničio mogućnost kvalitetnog lečenja građanima?

    Tomica Milosavljević-Kičma je podržavao ove odluke!?!?!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna