Novi Sad
10.08.2012.
11:51 > 15:55
Novosađanina Aleksandra Selešija komunalni policajac kaznio je sa 5.000 dinara zato što je bunarskom vodom prao ulicu ispred svoje kuće.

Komentari 181

  • 08.11.2012 06:12
    kako rade svoj posao
    komunalna policija bolje da radi svoj posao i da prestane da maltretira gradjane to sto je obukao uniformu neznaci da moze da se ponasaju prema narodu kao da je stoka prisustvova sam dogadjaju na ftoskoj piijaci gde dva komunalna policajca teraju babu koja prodaje cvece da bi imala za lekove i hleb posto joj je penzija mala.ponasali su se kao idojoti pa to bi mogla biti i njihova majka ili baka.a to za oduzimanje licnih karata nije prvi slucaj nedavno sam cuo slicnu pricu to sto su komunalni policajci obukli uniforme uzeli pendreke neznaci da mogu da nas maltretiraju.a pre nekako sam imao problem sa komsinicom koja je pekla papriku i zvao sam na njihove brojeve koja mi je policija dala niko se nije javljao tako da pored njih koje mi skupo placamo sam sam morao da intervenisem sa kantom vode jer se naravno niko nije izasao
  • NS14

    21.08.2012 18:45
    re: Ko Folter
    Ako si gluvonem postoji opet univerzalni jezik. Ako ne znas jezik zemlje u kojoj zivis 22 godine, naucis ga. Ako ga ne znas, znaci da si ili jako glup,pa prosto ne mozes, ili si krajnje bezobrazan. A da postoji preterivanje u ljudskih pravima:pozitivna diskriminacija.
  • 15.08.2012 09:35
    "U srbiji se sluzbenim licima obrac iskljucivo na Srpskom jeziku."

    Hajde da vise ne lupetamo, primera koji vam ne idu u korist ima i previse, ako bi samo malo razmislili.Cak i da to jeste slucaj, nije dobra politika i to treba promeniti. Sluzbena lica treba da budu uzorna, kulturna, vaspitana i obrazovana lica. KAd vec zive u sredini u kojoj se govori na vise jezika, neka produ kratak kurs kako bi naucili bar osnovne fraze koje ce njima i gradanima pomoci u odredenoj situaciji.Kladim se da vecina ne zna ni engleski.BAcanje para, nista drugo.
  • jk

    14.08.2012 14:42
    Bitno je da se on na madjarskom obratio sluzbenom licu.... Sramota....U srbiji se sluzbenim licima obrac iskljucivo na Srpskom jeziku.
  • Abadon

    14.08.2012 13:24
    @Komso
    E komso (sa naglaskom na 'o'), molio bi da definises 'svakakve gluposti'. A to sto je covek u svadji sa komsilukom ne mora da znaci da ipak nije u pravu. Mozda nesto i od komsiluka zavisi. Evo pogle tebe... oces mu danas reci 'dobar dan' ili ces mu u lice reci da pravi gluposti? Ne znam coveka, moze biti da je tezak ali to nisu kvalifikacije zbog kojih se placa kazna.
  • AhbarPalamudin

    14.08.2012 11:31
    @ Komso
    Znači, slatka osveta :D
  • Abadon

    14.08.2012 11:24
    @Inge
    Kakva narcisoidnost. Draga Inge, treba ti jedno zesce preispitivanje. Nesto si kanda pobrkala malo u svojoj 'pismenoj' glavici. +
  • Komso

    14.08.2012 10:31
    Hahaha
    Ono sto verovatno 99% ljudi ne zna je to da je ovaj covek u svadji sa celim komsilukom, a verovatno i sa samim sobom. Zivim u kraju i dobro ga poznajem. To je covek koji stalno zove komunalnu policiju i pauka za svakakve gluposti.
  • AhbarPapalmudin

    14.08.2012 05:51
    @anoMinus
    A zašto bi? Jel treba možda da nabavim detektor za mine pa da ga ugradim na bicikl ako se neko seti i poseje mine?
  • 13.08.2012 18:22
    @Ahbar Palamudin
    Nije taj blatobran neka lova. Bez njega, razumem, dolazite na posao sa štraftom na leđima. Kao tvor! Investiratjte malo…
  • 69 sa vodom

    13.08.2012 14:21
    @inge
    "P.S.
    Ovu državu volim jer sam rođena u njoj, tu su mi roditelji, rodbina i prijatelji.
    Moji su se u 18. veku doselili u Vojvodinu iz Švabije.
    Nemačku i pokrajinu Baden-Virtemberg volim takođe, ali ne kao Srbiju, već kao zemlju mojih predaka."

    Mnogi su rodeni ovde, pa sta? Zar je to preduslov , ili jos gore obaveza ljubavi prema jednoj zemlji?
    Gde ti zivis sreco, zar ti ne vidis kakva je ovo drzava? Zar ti ne vidis beskucnike, zar meni ne prebacujes da sam nepismen i neskolovan, zar ne vidis ljude koji kopaju po kontejnerima, gladne, bedne, besposlene, krvavu istoriju, mrznju, glupost, fasizam, rasizam, homofobiju, nasilje, unistenje, zar je to slika dobre drzave i zdravog drustva?

    Tvoje poreklo apsolutno nije bitno za raspravu.
    Idi procitaj onaj clanak koji sam ti poslao.
    Steta sto necije poreklo ne omogucava ljudima da ne lupetaju gluposti i da ne izvrcu podatke kako bi imali poentu u svojim sovinistickim bravurama.

    Do sledeceg susreta.

    Smrt fasizmu!
  • 69 bez lubrikanta

    13.08.2012 14:14
    @Inge
    "Za razliku od tebe, koji se školuješ na internetu..."

    --Moras priznati da sam prilicno uspesan, jer ti kao predstavnik skolovane elite (iz inostranstva) ne uspevas da demantujes internet skolarca ili da dokazes svoje tvrdnje ispravnim dokazima. Ja mislim da je ovo pocast svim internet skolarcima. I za tvoju informaciju, internet je prepun informacija, bezgranicna biblioteka podataka, ne bih imao nista protiv i da sam se skolovao koristeci njega.Ja tebi ne moram da se dokazujem.

    "Nadam se da ti je jasno da meni svoju LSV pamet ne možeš da prodaješ, kao bilo kakvu vrednost."

    --Ajoj, znaci paranoja je u pitanju.Zar ti nisam rekao da nisam partijski pripadnik?

    "Patriotizam nisu pare..."

    ---Ja sam onda prilicno patriotski nastranjen, jer para bas i nemam.JA sam kroz sve nabrojane institucije stekao samo kriticko gledanje na stanje u drustvu i drzavi.Patriotizam nije slepa ljubav prema domovini vec stanje svesti koje gura stvari na bolje i primecuje sta ne valja u drustvu.Za mene je kritika ljubav prema okolini, americke poslovice nekako ne mogu da se uglave u kontekst sa Srbijom, sorry.



  • Ingeborg-Inge

    13.08.2012 12:53
    Za razliku od tebe, koji se školuješ na internetu (gde svako može da postavi šta god mu padne na pamet), ja sam završila zadnje godine osnovne škole i gotovo celu srednju školu u gradu Miluzu (nem. Mülhausen ili fr. Mulhouse) u regionu Gornja Rajna, tj, u Alzasu.

    Nadam se da ti je jasno da meni svoju LSV pamet ne možeš da prodaješ, kao bilo kakvu vrednost.

    Patriotizam nisu pare, pa tebe on ni ne zanima, jer on se ne kupuje, njega stičeš u porodici, preko samoobrazovanja i kroz redovni sistem školstva.
    To je ljubav prema sopstvenoj domovini.
    Dakle, ne ono što ona daje tebi, već ono što ti daješ njoj.


    P.S.
    Ovu državu volim jer sam rođena u njoj, tu su mi roditelji, rodbina i prijatelji.
    Moji su se u 18. veku doselili u Vojvodinu iz Švabije.
    Nemačku i pokrajinu Baden-Virtemberg volim takođe, ali ne kao Srbiju, već kao zemlju mojih predaka.
  • vredna sam

    13.08.2012 12:37
    pa šta
    Još malko da zaladi pa odoh da zalijem baštu i travnjak pred kućom... a možda ću i kola ispred kuće da operem....videću ;)
  • 69 sa pupkom

    13.08.2012 11:31
    @inge
    I ako smem da zalazim u tvoje privatne zone,
    zasto volis Srbiju?
  • 69 sa lukom

    13.08.2012 11:29
    @INGE
    Mislim da treba da posaljes dopis Nemcima u pogranicnim oblastima Francuske, sa temeljnom disekcijom benefita kojeg Srbija nudi u odnosu na Francusku. Ovde mogu da se skoluju na nemackom i da uzivaju sva prava, mozda i da peru ispred svoje kuce,

    bas kao i Madari (koji ste stalno nesto bune a imaju sva prava), Hrvati (ustase,zna se), Bosanci ( izbeglice i dodosi), gej populacija (Sotonin izrod i pretnja Srbiji), narkomani (vanzemaljski porod islama), cigani (prljavi lopovi) i ostali izdajnici i nepatriote. Nadam se da razumes sta sam hteo da kazem.
  • 69 sa lukom

    13.08.2012 10:15
    @Inge
    Inge, da li si ti procitala taj dokument?
    Sta ti nije bilo jasno kada si zavrsila recimo "3. The use of the language in various fields"? Zar ti i sam podnaslov ne govori nesto?

    Pa sta ako se ne koristi u sudovima(zar je to sve sto si uspela da iskopas "u svoju korist" iz dokumenta)? Zar je to diskriminacija Nemaca? Skolovanje se odvija i na Nemackom, ali izgleda da ti ne citas ni engleski.Otkud TI znas kome sta pada ili ne pada na pamet? Da ne postoji zainteresovanost, takvih programa ne bi ni bilo.

    "Sve suprotno od onog u Republici Srbiji."

    Pa eto budi srecna sto zivis u Srbiji gde imas skolovanje na nemackom jeziku, gde sudovi upotrebljavaju svaki jezik manjine igde ljudima pada na pamet da koriste programe na maternjem jeziku.
    Inge, savetujem ti da procitas dokument od pocetka do kraja. Procitaj i svoju tvrdnju, pa izvuci paralale. Gospodinu G sam vec jednom zacepio gubicu zbog takvih "ti si glup, retardiran, bez skole" komentara, a bice mi drago da to priustim i tebi.Prilicno sam darezljiv ovih dana.Zao mi je da zivite u iluziji grandioznosti i superiornosti.
    Meni su jasni tvoji stavovi, nemam ja sumnju koga oni predstavljaju.Zabole me djon koja zemlja ti je domovina i koje si nacionalnosti, to meni apsolutno nista ne znaci(bar ne tvoje vrline i kvalitete).Ne znam sta je "autosovinizam",jel to ono popularno "antiSrbstvo","izdajnistvo" koje sovinisti elegantno udenu u svaki komentar? Canak me ne zanima, bas kao i Seselj, Tomic, Dacic, Vuk, generali, cetnici i ostali heroji ove zemljice.
    Polupismenost nema veze sa nasom raspravom. Ako mislis da ces uvredom da dokazes da nisam u pravu, varas se.Tvoje izjave su tvoje svedocanstvo, Inge.

    "Nemaju prava da se školuju u Francuskoj na svom maternjem - nemačkom jeziku! Tamo se mogu školovati samo na francuskom jeziku - DEMOKRATSKI!"

    Kaum zu glauben.
  • Ahbar Palamudin

    13.08.2012 07:50
    lud zbunjen
    Meni kao biciklisti bez blatobrana na biciklu stvarno neprijatno u sred lepog dana da prođem kroz baru ili mokar asfalt, pogotovo kada idem na posao pa moram da nosim rezervnu majicu. Za bare na trotoaru on nije jedini krivac. Komunalna policija treba da kazni i one koji su krivi za udubljenja na trotoarima i putevima, konkretno svog poslodavca - grad :) Ironija zar ne?

    Komunalna policija pravi još veću grešku kada na bulevaru europe svako jutro se uključi sistem prskanja tj. navodnjavanja. Da vidite vi te bare na cesti, biciklističkoj stazi i trotoarima, i to celom dužinom bulevara. I nikom ništa.

    Mislim da bi čovek jeftinije prošao da mu se nije obratio na Mađarskom. Duriti se pred uniformisanim licem je velika greška koja se obično nauči dok si mlad.
  • Ingeborg-Inge

    12.08.2012 19:10
    Re: Re: 69 sa lukom
    Kakav debilizam, postaviš sajt koji upravo govori ono što ja navodim i onda kao sav polupismen svet, mašeš sa činjenicama koje u stvari tebi ne idu u prilog.

    Francuska u sudovima ne koristi nemački jezik, školovanje se odvija na francuskom, a nekakvom dodatnom nastavom deci nemačke nacionalnosti ne pada na pamet da se opterećuje.

    Sve suprotno od onog u Republici Srbiji.

    Volim kada neko bez škole kao ti pokušava da se pnapravi pametan, pa sam sebi daje ovakve autogolove.
    Usput Francuzi mrze Nemce, a ko to ne veruje neka pokuša da se obrati Francuzima na ulici na nemačkom jeziku.


    P.S.
    Mada sam Nemica volim Srbiju, jer sam u njoj rođena, ona je moja prava domovina, tj. moja država.
    Autošovinizam, koji ti i tebi slični neškolovani loderi pokušavate da zasijate na novosadskom nebu, ne prolazi više.
    Probajte da se učlanite u stranku onog Čanka (bez titule) Nenada, koju sada skidaju po celoj Vojvodini sa vlasti.
    Tamo traže polupismene, jer samo među takvima njihov lider i može da dominira.
  • NikolaNS

    12.08.2012 11:33
    Neverovatno
    Stvarno ima glupih ljudi.
    NIKO NE SME I NE TREBA da ukine ili zabrani Mađarski jezik. Poenta je da je G.Seleši pokušao da problem podigne na nivo gušenja nacionalnih prava. Zašto je to želeo da uradi, kada bi bez toga imao podršku svakog normalno razmišljjućeg građana NS. Znači da je imao neke druge namere. Pa zamislite obrnutu situaciju. Ja, kao Srbin polivam ulicu ispred svoje kuće. A to radim redovno, i radiću kad mi se hoće i kako mi se hoće i koliko mi se hoće. I dođe komunalni policajac, po nacionalnosti Mađar i počne da se dere na mene i da se ponaša bahato. Pa me, recimo, opsuje na Mađarskom. Ko bi onda čija prava ugrožavao, ili bi problem bio u ponašanju komunalnih policajaca. Voleo bih da čujem ove "demokrate"
  • 12.08.2012 11:20
    Bare se ne pojavljuju zato sto neko pere ulicu, nego zato sto ne sposobni JKP PUT ne zna da napravi ravan asfalt. Ne samo da ne zna da napravi ravan asfalt, nego ne zna ni da ga umesa tako da je prilagodjen nasim vremenskim uslovima. Nakog 6 meseci drljanja najzad zavrsavaju ulicu Lasla Gala. Sve gluposti koje su napravili cu da uslikam i okacim negde. Da ne kazem da ni jedno drvo nije u planu da se posadi u ulici...
  • NikolaNS

    12.08.2012 11:15
    Od komarca magarc
    Vidim, mnogo je intrigantno što je pomenuta upotreba Mađarskog jezika od strane "perača". Da li to znači da svaki zaposleni u javnim službama treba da zna sve jezike svih nacionalnih manjina koje žive u Vojvodini? Ovde je navedeno da je G. Seleši u jednom momentu počeo da koristi Mađarski jezik, a da je do tog momenta pričao Srpski. To govori o njegovoj nameri da problem prikaže kao ugrožavanje njegovih nacionalnih prava.
    Ako pričamo o problemu bahatosti, nevaspitanju, bezobrazluku i svemu ostalom što "krasi" i karakteriše komunalnu policiju i njen rad, to je jedna stvar. Ali ako je G. Seleši hteo da prikaže nepravdu koja mu je naneta onda ne mora problem da prebacuje na nivo nacionalnog. Zamislite da Srbin u Hrvatskoj podnese žalbu na ćirilici. Naravno. G Seleši može da koristi svoj jezik i pismo koliko god to on želi, ali se onda zna i protokol. Podnese žalbu, tužbu ili šta već. Onda to ide svojim tokom, na prevođenje, tumačenje ili kako već ide.
    Vrlo brzo smo se odaljili od problema u ovoj priči, a to je da je gradska vlast u komunalnu policiju zaposlila svoje svastike, švalerke, jetrve, zaove i koga sve ne. Propisala zakone na nivou grada po kojima samo oni mogu da otimaju pare kako im se hoće i na osnovu toga prave zlo u gradu. Problem je u gradskim iu popkrajinskim vlastima. U Pavličiću, Pajtiću, Čanku, Pastoru i ostalima. Kada oni budu imali bilo kakvu volju da rade u korist onih koji su ih izabrali, onda se ovakve stvari neće dešavati. Niti će Komunalna policija biti ovako odvratna niti će G.Seleši imati potrebe da pere svoju ulicu. Tako je barem nekada bilo u ovom gradu. Smrdi ovo na mnogo veću ujdurmu od običnog polivanja ulice. Bar preti da preraste u to.
  • -

    12.08.2012 10:34
    -
    da li se neko prijavio da dobrovoljno gasi ppzar oko Hilandara?
  • Fa fa fa

    12.08.2012 10:03
    Inge,

    ko o cemu, arijevac o pravima.
  • 69 sa lukom

    12.08.2012 09:57
    @inge
    Uh zaboravih i stivo.Pardon.

    German in France
    http://www.uoc.edu/euromosaic/web/document/alemany/an/i3/i3.html
  • 69 sa lukom

    12.08.2012 09:56
    @inge
    "Nemaju prava da se školuju u Francuskoj na svom maternjem - nemačkom jeziku!
    Tamo se mogu školovati samo na francuskom jeziku - DEMOKRATSKI!"

    Imaju pravo da se skoluju na osnovnom i sekundarnom nivou bas kao sto je i opcija u predskolskom obrazovnom sistemu kao i u ostalim sferama odgovarajuceg obrazovanja.
    Ne vidim tovju paralelu sa Srbijom, iako je netacna?A BAS izabrala si Francusku zato sto? ...odgovara tvom konstantnom diabolicnom planu da pravis razliku medu ljudima i da promovises sovinizam,rasizam i fasizam.
    Svakako, Srbija nije demokratska zemlja,samo privid.Ali bice.Mozda se nece zvati Srbija ali boze moj, bitan je zivot i dostojanstvo.

    "A Francuska je kolevka moderne evropske demokratije!
    Šta se onda ovde Mađari stalno bune?"

    Fräulein, ljudi imaju svoja prava.Ne buni se ovde Madjar vec gradani koji zahtevaju ispravan zakon i ljude koji ga sprovode.

    "Hteli bi da Republika Srbija njima da veća prava nego što ih imaju Nemci u Francuskoj, Turci u Bugarskoj, ili recimo Albanci u Grčkoj?"

    Hajde da ne pravimo zavere po Seseljevskom prirucniku.
    Apsolutno je nebitno gde i ko sta radi (do odredene mere), treba da gledamo svoje dvoriste i da korigujemo sebe.
    Kako li se, vi bigote, uvek hvatate za lose primere stranih zemalja kada zelite da dokazete superiornost Srbijice, prosto je fascinantno. Kako nikada da spomenete NASA program, Norveski standard ili Svajcarsku ekonomiju pa da vidimo gde se nalazimo? Spustajuci druge kako bi dobili utisak da ste veliki je odlika sebicnih, malih i zavidnih ljudi.

    Auf Wiedersehen


  • Zo

    12.08.2012 05:32
    KOMUNALNA POLICIJA KRSI ZAKONE...
    Doticnom policajcu je mesto mozda u seseljevoj bulumenti, a nikako ne u komunalnoj policiji, a pre nego sto je poceo da vrslja po NASEM I MOM NOVOM SADU i ne znam koje P.M., trebao je barem malo da se informise i obrazuje pa mu predlazem da procita sledece stivo :

    1. ZAKON O LICNOJ KARTI SL. GLASNIK RS OD 2006 I 2011
    (Da procita ko i pod kojim okolnostima ima pravo da privremeno oduzme licnu kartu.)


    2. ODLUKU O UREDJENJU GRADA NOVOG SADA SL. LIST GRADA NOVOG SADA OD 2010, 2011, I 2012.
    (Da se informise o uredjenju N. Sada, da bi znao po kom clanu odluke moze da kaznjava)


    3. ZAKON O SLUZBENOJ UPOTREBI JEZIKA I PISMA SL. GLASNIK RS OD 2005 I 2010
    (Da se informise o sl upotrebi jezika sluzbenih organa)


    Po meni je gosn komunalni "policajac", prekrsio sva tri zakonska akata. Bas me interesuje kako ce reagovati njegovi predpostavljeni na NJEGOVU VELIKU BRLJOTINU. Ako se jos pri tome i derao (vikao , na sta nema prava - nek se vrati u planinu pa neka zaurlava) po meni vise ne bi radio na sprovodjenju zakona ni 5 minuta.

    PA LJUDI OVAJ MORON NEMA VEZE SA ONIM STO RADI. NE ZNA NI JEDAN ZAKON!!!
    BILO BI LEPO DA SE NACELNIK KOMUNALNE POLICIJE POZABAVI OVIM I SLICNIM SLUCAJEVIMA. (Mislim na vikanje na babe sto prodaju po ulicama i sl.)
  • 11.08.2012 23:51
    pa onda ove iz cistoce treba odrati svaku noc pola ulice samo pokvase uprljaju sa cisternama i jos naprave klizaliste za vozila jer cim pokvase onu prljavstinu sa asvalta klize se kao na ledu
  • Ingeborg-Inge

    11.08.2012 21:58
    Re: 69 sa lukom
    Nemaju prava da se školuju u Francuskoj na svom maternjem - nemačkom jeziku!
    Tamo se mogu školovati samo na francuskom jeziku - DEMOKRATSKI!

    A Francuska je kolevka moderne evropske demokratije!
    Šta se onda ovde Mađari stalno bune?
    Hteli bi da Republika Srbija njima da veća prava nego što ih imaju Nemci u Francuskoj, Turci u Bugarskoj, ili recimo Albanci u Grčkoj?
  • Zo

    11.08.2012 17:55
    Bahatog treba OTPUSTITI !!!
    Bahatu sirovinu izbaciti sa posla. Taj ce sutra nekom strancu zbog neznanja domorodackog jezika, isto naplatiti kazni. Lepa slika o Srbiji. Sto se tice pranja ulice, uopste nije u pravu. TREBA GA TUZITI ZBOG BAHATOSTI, NEPOZNAVANJA POSLA ZA KOJI JE JAKO DOBRO PLACEN. Nije mi jasno, kom DEBILU-MORONU je pranje ispred kuce, prljanje? Pa prljavstina je vec bila tamo.

    Neka komunalni policajci malo prosetaju nocu, kada se zapisavaju zgrade, ulazi, haustori. Kada se urla i zaurlava (celu noc). Gde ste tada? Kada je pravi nered u pitanju, onda ste nemi (usrani).

    Uostalom sta ce nam komunalna policija. RASPUSTITE TE PARTIJSKE SILEDZIJE. Bolje te pare dajte PRAVOJ policiji a ne ovim nasminkanim.

    Naravno, ovde se izvinjavam onim policajcima koji svoj posao zaista rade kako treba.
  • 69 sa lukom

    11.08.2012 17:41
    @sweetheart
    "ako je razgovor poceo na srpskom jeziku, zasto je nastavljen na madjarskom?mislim da je ovo vrlo jadan pokusaj ostecenog da slucaj predstavi kao atak na nacionalnu manjinu..bedno.."

    Covek ima svako pravo da prica kako hoce, razumes li ti to? Cak i ako se izuzme nacionalna podloga, ovo je i dalje neprimeren i nelegalan nacin da se policija ophodi prema gradanima.Ja bi ga tuzio i odrao ko kera.

    "sto se tice pranja ulice odnosno javne povrsine-policija ima pravo da ga kazni,jer nemoze po javnoj povrsini da radi ko sta hoce (na stranu sto gomila precih stvari treba da bude kaznjena)ali svest ljudi o tome je jos uvek nikakva."

    Hm, zanimljiva pomisao. Mozda bi trebali da ih posalju na Kosovo da kazne one koji su nagurali sljunak i smece u barikade, time ostecujuci javnu imovinu i prostor,jer Kosovo je jako vazno, zar ne. Uvek je nesto prece. Samo ljudska prava da se ne doticu.Odlika zdravog pro-fasistickog stava.
  • 69 sa lukom

    11.08.2012 17:35
    @Inge
    "U Francuskoj u ublastima prema Namčkoj živi 300.000 Nemaca, a nemaju nikakva prava."

    Zasto onda i dalje zive tamo?
    O kojim pravima se radi, da li mozes da navedes?
    I sta sada, Madari ne zasluzuju ista prava u Srbiji samo zato sto (fiktivno) Nemci u pogranicnim oblastima nemaju prava?
  • sweetheart

    11.08.2012 16:23
    bravo@ Karamba
    ako je razgovor poceo na srpskom jeziku, zasto je nastavljen na madjarskom?mislim da je ovo vrlo jadan pokusaj ostecenog da slucaj predstavi kao atak na nacionalnu manjinu..bedno..a u prilog tome ide i cinjenica da je obavestio novinare...sto se tice pranja ulice odnosno javne povrsine-policija ima pravo da ga kazni,jer nemoze po javnoj povrsini da radi ko sta hoce (na stranu sto gomila precih stvari treba da bude kaznjena)ali svest ljudi o tome je jos uvek nikakva.
  • gole

    11.08.2012 15:44
    ?
    a da nije u pitanju stednja vode?
  • Ko Folter

    11.08.2012 15:25
    ..nastavak
    Smesno je govoriti o povlastenom polozaju (ne samo nacionalnih) manjina, jer na svakom koraku vidis bahatost i malicioznost vecine prema njima(narkomani, pederi,izbeglice,Romi,azilanti,beskucnici...).

    pozdrav
  • Pescanik

    11.08.2012 15:14
    ruglo
    Zasto komunalna policija ne ocisti ono ruglo od zgrade sa Seseljevim posterima (prekoputa Banovine). Vec godinama plasi decu i kucice.
  • Spark

    11.08.2012 15:12
    krivicna tuzba
    A sad lepo skupi svedoke i podigni krivicnu tuzbu protiv njega i protiv grada sto je vikao, sto je povredio nacionalna osecanja, sto je oduzeo licni dokument... itd, dok se ne nauce pameti.
    Moramo reagovati na svaku nepravilnost. Vlast ne zna kad je dosta dok se ne pokazu zubi.
  • Ingeborg-Inge

    11.08.2012 14:59
    Re: Anonimus
    Molim vas da ovde govorimo samo istinu!
    Vojvodina nije država kada pričaš o broju Mađara onda govori u odnosu na celu Srbiju.
    Ovako falsifikuješ podatke, jer oni čine 14% stanovništva ove osakaćene Vojvodine (oteta joj je 1945. godine Baranja).
    Da je Vojvodina kao što je od svog nastanka (1848) bila ...bila bi sastavljena od svoje četiri izvorne oblasti Bačka, Baranja, Srem i Banat.
    Tu bi realno Mađara bilo još procentualmo manje.

    Ali čak i ovako Mađari čine samo 3% stanovništva Republike Srbije.

    Mogao si da uzmeš samo Bačku, pa bi ti procenat mađarskog stanovništva bio još veći.
    Tako kao ti samo retardi razmišljaju.
    U Francuskoj u ublastima prema Namčkoj živi 300.000 Nemaca, a nemaju nikakva prava.
  • Milan

    11.08.2012 14:17
    Za svaku osudu!
    Ovaj je događaj je za svaku osudu! Pa prođite celu Vojvodinu i videćete da su jedino lepe čiste ulice tamo gde su vlasnici počistili ispred svojih kuća! Što se tiče znanja jezika Vojvodina jedino može da se upoređuje sa jednom Švajcarskom, Belgijom, Kanadom... zemljama gde se govori više jezika i gde nije samo jedan službeni. Prema tome nisu na mestu oni komentari koji našu zemlju upoređuju sa jednom Nemačkom, Francuskom i slično jer mi nismo takve zemlje u lingvističkom smislu, odnosno to može samo važiti za tzv. užu Srbiju a ne i za Vojvodinu!
  • Ko Folter

    11.08.2012 14:02
    @NS14
    "Kad odeš u bilo koju zemlju u svetu, pričaš na jeziku te zemlje, ako ga znaš, ako ga ne znaš, pričaš na engleskom, koji je postao univerzalno sredstvo komunikacije."
    --A sta ako ne znas ni engleski ili ako si gluvonem? Zar ce te neko hapsiti, maltretirati ili kaznjavati zbog toga? Pa odakle ti takva suluda ideja? Neko ti je vec objasnio kako to funkcionise van granica Nedodije, a ti to primi k znanju ili ne ,tvoj izbor.

    "A naročito nije za divljenje se provlači kroz studije sa izgovorom da ne razume jezik, ne znam kako je išta položio učeći iz knjiga koje su na srpskom."

    Kako nije za divljenje, covek koji ne zna srpski studira na srpskom i prolazi ispite, za mene je to fenomen i odraz nadljudskih sposobnosti.

    "I ne brini za mene, snaći ću se ja, jer gde god da odem, barem ću se potruditi da naučim jezik zemlje u koju odem. A već ih znam sedam."
    --Cemu onda frustracija oko prodavnice? Ne razumem tvoju pricu uopste.
    Verujem da ti se Madarski nekako nije nasao na listi. Eto prilike da naucis i osmi.

    "I ne vidim u čemu je problem, živiš u Srbiji, gde većina priča srpski,nauči jezik, da možeš da se sporazumeš, i da možeš sa ostatkom klegijuma na fakultetu (u životu, na poslu...) normalno da komuniciraš."
    --Postoje razni razlozi zasto neko ne moze ili ne zeli da nauci jezik.
    Ne vidim zasto tebi to smeta, ako on tako funkcionise , sta te se tice.

    "I nemoj da me shvatiš pogrešno, nemam ništa protiv nacionalnih manjina, dapače, imam mnogo prijatelja koji su Mađari, Rusini i Slovaci i slažu se sa mnom kada kažem da se zaista preteruje sa njihovim pravima i povlasticama."
    --Ne shvatam, ali ne volim kada ljudi svoju tolerantnost dokazuju nabrajanjem naroda sa kojima imaju dodir.Za mene je to malogradanstina. Nikad, ponavljam, NIKADA se ne moze preterivati sa ljudskim pravima. Povlastenih svakako ima, ali mislim da je to pitanje finansija i statusa, nego li nacije/jezika.
    Smesno je govoriti o povlastenom polozaju (ne samo nacionalnih) manjina, jer na svakom koraku vidis bahatost i malicioznost vecine prema njima(narkomani, pederi,izbeglice,Romi,azilanti,beskucnici...).

    pozdrav
  • NN

    11.08.2012 13:20
    Prekipeće nekom
    "Mafija u plavom" bar ima neku tradiciju i imidž. Novokomponovani zeleni razbojnici su gnusna provokacija. Na koju će jednom odreagovati drugačije onaj ko nema pri ruci strani jezik da opsuje.

    Ne znam šta je neverovatnije. Što su izašli na uviđaj, ili što je neko prijavio da mu je pokvašen auto.
  • 11.08.2012 12:46
    Kada kazemo Finska svi pomislimo na Nokiu i na Miku Hakinena. Medjutim ono sto 99,99999% Srbadije ne zna je da je recimo samo oko 5% stanovnistva Finske svedskog porekla pa je tako na teritoriji cele drzave pored finskog jezika i svedski jezik zvanicni jezik. Da fora bude jos veca skoro svi stanovnici Finske govore oba jezika. Svi natpisi na ulici, putevima, prodavnicama, posti, policiji... su dvojezicni finsko-svedski. Srbin bi rekao "zasto da ja koji sam Finac zbog tamo nekih 5% Svedjana moram da znam i svedski jezik". U odnosu na Fince koliko Svadjana zivi na teritoriji Finske tri puta vise na teritoriji Vojvodine zivi Madjara u odnosu na broj Srba i ostalih u procentima. U Finskoj je pored finskog i svedskog sluzbeni jezik jos i jezik Sama kojih ukupno ima oko 7.000, zatim romski tj. ciganski iako Roma u Finskoj ima svega oko 5.000. E sada, pored svih tih jezika na teritoriji Finske jos je jedan sluzbeni jezik u upotrebi a to je "jezik" gluvonemih tj. znakovni jezik. Znaci, svako ko je u Finskoj gluvonem moze otici u recimo prodavnicu i uslugu zatraziti na znakovnom jeziku. Posto je taj jezik sluzbeni jezik duznost prodavca je da ga zna ili da ima zaposlenog koji ga zna. Verujem da bi u Srbiji kada bi nekom u piljarnicu usao neko ko je gluvonem i obratio se kasirki na znakovnom jeziku istog trenutka dobio pesnicom u glavu, a gazda bi ga izbacio uz "mamu ti bre ja je*em, koga si ti dosao da zaje*avas bre". U Finskoj sva deca jos u vrticu uce i znakovni jezik bez obzira jesu li ili nisu gluvonema. Finsko dete u uzrastu od 7 godina se savrseno sporazumeva znakovnim jezikom dok bi svakog gluvonemog srpsko dete ismejalo uz konstataciju "vidi brate ovog degena, razmahao se nesto tu rukama, misli da je Bruce Lee, nemoj da mu sada udarim macolu ima da se izvrne ko slogirana macka".
  • Buba

    11.08.2012 12:37
    Istina,kako čitam komentare stvarno kad bi gledali po uluci ko šta radi mogli bi non stop da prijavljujemo komunalcima jedni druge.Ja sam po ocu mađarica tako da što se tiče jezika neću da komentarišem.
  • NS14

    11.08.2012 11:19
    re: @Ko Fol
    Kad odeš u bilo koju zemlju u svetu, pričaš na jeziku te zemlje, ako ga znaš, ako ga ne znaš, pričaš na engleskom, koji je postao univerzalno sredstvo komunikacije. I nije za divljenje što kolega studira, a ne zna srpski, to je samo odlika bezobrazluka. To nema nigde, ako hoćeš da studiraš u zemlji,a ne znaš jezik,ili češ ga naučiti,ili nećeš studirati. A naročito nije za divljenje se provlači kroz studije sa izgovorom da ne razume jezik, ne znam kako je išta položio učeći iz knjiga koje su na srpskom. I ne brini za mene, snaći ću se ja, jer gde god da odem, barem ću se potruditi da naučim jezik zemlje u koju odem. A već ih znam sedam. I ne vidim u čemu je problem, živiš u Srbiji, gde većina priča srpski,nauči jezik, da možeš da se sporazumeš, i da možeš sa ostatkom klegijuma na fakultetu (u životu, na poslu...) normalno da komuniciraš. I nemoj da me shvatiš pogrešno, nemam ništa protiv nacionalnih manjina, dapače, imam mnogo prijatelja koji su Mađari, Rusini i Slovaci i slažu se sa mnom kada kažem da se zaista preteruje sa njihovim pravima i povlasticama. A od ove vesti se razvukla priča naširoko i otišla je od poente.
  • leka

    11.08.2012 11:15
    Član 87 Odluke o uređenju grada
    Član 87.
    Nije dozvoljeno:
    1. prljanje i oštećenje javne površine, kao i urbane opreme,
    2. ostavljanje stvari, drugih predmeta i otpada na javnoj površini,
    3. pisanje grafita, crtanje ili na drugi način oštećenje ili uništavanje javne površine ili urbane opreme,
    4. neovlašćeno postavljanje, uklanjanje ili premeštanje urbane opreme,
    5. sprečavanje postavljanja urbane opreme za koju postoji odobrenje ili drugi akt donet u skladu sa ovom
    odlukom, i
    6. korišćenje javne površine i urbane opreme suprotno nameni koju imaju, bez odobrenja ili koje nije u
    skladu sa izdatim odobrenjem.
    Ja ovde ne vidim da je zabranjeno pranje ulice, jer ostaju bare.
  • 11.08.2012 11:02
    viktorija
    Zasto je sporno sto se covek u stanju afekta izrazio na svom maternjem jeziku?Imam mnogo prijatelja kojima je madjarski maternji,i naravno da znam da im je u nekim situacijama lakse da govore na svom jeziku.Posto ga ja ne govorim,oni kad sam prisutna pricaju na srpskom,ali se nekad desi da im je laksa komunikacija na madjarskom,pa tako i razgovaraju,i nikad nisu propustili da me pitaju da li ce mi mozda zasmetati i da se izvinu.
    E,nek' mu je kaz'o.
  • Dusan

    11.08.2012 10:51
    ljigavo !
    Traziti asistenciju redovne policije koja ima platu 35000 ddinara od strane Komunalca koji prima 55000 i vise ,je nista drugo nego ljigavo.Sta nato kaze sindikat Policije.
  • MaloMorgen

    11.08.2012 10:44
    Pranje ulice
    Pranje ulica je njihovo prljanje jer se tako stvaraju bare? Interesantno...
    Znaci, radnici Javnih preduzeca kad peru ulice svesno i po nalogu vlasti prljaju grad? Njima se moze, a drugi ne smeju?
    Kad Bog zaliva Novi Sad onda svi cute, jer je on Bog? E popice On sada tuzbu komunalnoj policiji pa kad mu oni posalju svoje sokolove... :)
  • Mirjana

    11.08.2012 10:42
    Doslednost !!!!!!!!!
    Uklonite kontejnere na kolovozima i bulevarima,zadjite u Postansku ulicu pa naplatite kaznu objektu ALEKSANDAR
    i njegovim podzakupcima za skrnavljenje ulice u A zoni
    grada Novog Sada,uklonite kamione oko limanske pijace
    i na Grbavici-Doze Djedrdja,kaznite perace pijece jer voda tece po Vojvodjanskoj ulici,kaznite Pumpase jer peru derivate na platoima pumpi te ih spiraju na kolovoze,Cistocu jer pere kontejnere na licu mesta,Vodovod jer ispira mrezu na kolovoze i totoare,Toplanu jer prazni sahtove na kolovoze sa crvenom prljavom vodom iz ostecene mreze,itd itd itd.
  • Bioskop

    11.08.2012 10:35
    smešni ste redom
    Sa jedne strane branite gradsku vlast da je nedaj bože neko drugi ne preuzme a sa druge strane napadate tu istu vlast jer vas, naravno, zaj.bava redovima, komucajcima, parkingom....
    Ko je vas poznavao i sa vama "starim novosađanima" živeo ni pakao mu neće teško pasti.
    Ma i treba vam ova vlast bolju niste ni zaslužili.
  • Arsenije

    11.08.2012 10:30
    bukvalista
    Grad nam je nametnuo ovkav vid komunalnih policajaca.Samo sto su stekli poverenje gradjana te se njihov rad zahuktao i pokazao rezultate.Pojavila su se u njihovim redovima lica,koja su tu sluzbu i radne zadatke shvatili veoma bukvalno i drugi koji u toj sluzbi vide svoju licnu materijalnu korist.Ozbiljne i goruce probleme ne resvaju,pojedincima gledaju kroz prste a marginalnim stvarima daju prevelik znacaj, tako urusavaju instituciju Komunalne policije.Pod hitno se moraju resiti kukolja u svojim redovima ako zele da opstanu.
  • oli

    11.08.2012 10:05
    Kulturo eve me
    Sama činjenica da ima ovoliko komentara na ovu temu navela me je da se i ja po prvi put oglasim. Godinama se borim sa komunalim problemom psećih fekalija ispod prozora svoje kuće, a sama činjenica da je čovek čistio ispred svoje kuće i da je zato kažnjen je poražavajuća za naše društvo. Ja da ne operem svaki drugi dan imao bih tonu govana do sada i nepodnošljiv smrad u kući.Kada komuanlni ispektor bude svaki dan čistio govna ili slično neće imati stav da je voda prljava. Kada ih pozovete to im je ispod časti da reaguju.... a jezik .... koga je za to briga.
  • 11.08.2012 08:56
    Svi ovi koji se pozivaju na Ustav Republike Srbije kako je srpski jezik sluzbeni jezik na teritoriji Republike Srbije ni jednu drugu recenicu sem te nisu iz Ustava procitali. Ono, jeste po Ustavu srpski sluzbeni jezik, ali u tom istom Ustavu pise da svaka lokalna samouprava moze doneti Statut po kojem pored obaveznog srspkog jezika na teritoriji samouprave koja donosi taj Statut sluzbeni jezici su jos i taj i taj, ovaj i ovaj, onaj i onaj. Tako je po statutu grada Novog Sada pored srpskog (cirilica) u upotrebi i madjarski, slovacki, . . . Na tabli na ulazu u grad pise Novi Sad na svim sluzbenim jezicima na teritoriji grada tj. lokalne samouprave. Isto tako na pecatu suda podaci su ispisani na nekoliko sluzbenih jezika i tako dalje. Za srpski statut grada kaze da je u upotrebi njegova cirilicna varijanta i ako malo bolje pogledate sve table na svim gradskim institucijama su na cirilicnoj verziji srpskog jezika, latinice nema sem ako natpis nije na hrvatskom jeziku. Videcete da su imena i logo svih gradskih javnih preduzeca na cirilici, Radio televizija Vojvodine ima logo na cirilici, . . . To znaci da grad postuje svoj statut a to isto znaci da posto se komunalni policajac kao sluzbeno lice sluzbeno obratio Selesiju ovaj mu je isto tako odgovorio na jednom od sluzbenih jezika na teritoriji grada. To jeste malo podlo jer druga strana ne razume taj jezik, moze to da se meni ne svidja i da protestvujem koliko god hocu i da vicem iz sveg glasa "po Ustavu srpski je sluzbeni jezik" i da navodim primere kako je u tamo nekoj Nemackoj ili sta ja znam, ALI zakon kaze da je upotreba madjarskog jezika dozvoljena. Moje je da postujem zakon a ako mi se ne svidja to sto je madjarski jedan od sluzbenih jezika na teritoriji grada niko mene ne sprecava da osnujem politicku partiju, da okupim istomisljenike i da se borim za to da se madjarski jezik kao sluzbeni zabrani i ukine.
  • Stevo

    11.08.2012 08:12
    zvali smo komunalnu da opere ulicu
    jer su ako pogledate kod svih kanti reke prljavstine i plivaju u smradu od kanti koje
    su izbusene i koje javna cistoca nikad ne opere.
    Napisali smo email, dosli su sledeci dan i u 8 minuta merili smo onako preko k. oprali fleku koja je pokrivala 30 m 2. Smrad od tekucina, lubenica iz smeca. E Srbijo kad ces se nauciti kulturi. NIkada. Bolje je bilo i cistije u doba Turaka.
  • Stevo

    11.08.2012 08:09
    bahatost kad im das vlast u ruke
    ajde se na mene izderi samo jednom. Pazi samo jednom !!!
    Bio sam prisutan na Futoskoj pijaci kad je komunalac i zenska zapisivali ove sto prodaju na crno robu i majice. Poceo je da se dere na njih naravno na sta sam mu ja sa strane dobacio:
    Gospodine, kao prvo da Vas JA ne cujem vise da ste dignuli glas na ove gospodje, niti imate pravo na to, jos manje da slikate i mene pored njih jer Vi dobro znate sta smijete da slikate a sta nesmete i nemojte se bahato ponasati jer vam JA necu to kao gradjanin i svedok vaseg deranja dozvoliti. Jeste razumeli? On meni, da da da nemojte se mesati. Ja cu da se mesam tamo gde ja hocu i nemojte Vi meni davati instrukcije jer cu sad pozvati konzulat moje drzave pa cete videti sa kim imate posla. Holandski konzulat ce te nauciti kulturi i postovanju naroda i njihovih prava. Ako su sta uradili zapisi, slikaj ali derati ces se samo na svoju zenu ako je imas. Samo je usutio.
    Dosta vise anarhije ovakvih ljudi.
  • 11.08.2012 07:49

    Po odluci o uređenju grada , po ceo dan bih mogla da prijavljujem komunalnoj.
    Nedozvoljeno parkiranje na jednoj strani puta, nedozvoljeno parkiranje komšijskih kola ispred zgrade na zelenoj površini, bacanje smeća, pikavaca na ulici od strane pacijenata koji čekaju ispred poliklinike, puštanje glasne muzike....
    Veliki procenat našeg naroda je nevaspitan i bahat.
    A dotični gospodin je napravio prekršaj . Tako kaže uredba. I to je u redu. Kad bi bar KP stizala da sve poradi. Sa kakvim narodom rade i na kakvom radnom mestu.
    I ne znam što se oko toga diže buka.
    Sve mi se čini da je ovaj slučaj dobio publicitet iz drugih razloga.
    Službeni jezik je srpski koliko je meni poznato. Ili nije ,ali se to nama samo čini.
    Ne znam ni slovački, ni mađarski. Verovatno je to minus. Ali nisam dužna da znam.


  • 11.08.2012 07:37
    hmmmm
    Prvo:
    razlog za kažnjavanje je IDIOTSKI kao i tumačenje ("stručnjaka")iz komunalne policije da je članom 87 zabranjeno " i pranje, jer nakon toga ostaju bare"
    1.Pranje se ne pominje u članu 87
    2.Бара је веће влажно станиште (површине до 8 ha) у коме је водена маса ниског нивоа. (!?? )
    2.Vodom (iz bunara, pumpe, vodovoda)se ne nanosi prljavština nego se spira sa trotoara-ulice do obližnjeg odvoda
    Drugo:
    nije mi jasan razlog za obraćanje komunalcu na maternjem (Madjarskom)jeziku? Ako je konverzacija počela na Srpskom (koji obe strane razumeju), zašto je nastavljena na Madjarskom (koji ne razumeju obe strane)? Kultura nam nalaže da, kad je više ljudi u društvu, pričamo jezikom koji svi razumeju (ili bar većina). Možda se čovek iz revolta obratio na Madjarskom a možda je iz nekih drugih (neljudskih) razloga...
    Moj zaključak je da: je kazna NEPRAVEDNA (možda čak i u suprotnosti za samim zakonom) a prozivka na nacionalnoj osnovi je neosnovana pogotovu što Saša zna da govori Srpski.
  • Samohrani

    11.08.2012 07:05
    Njihovi…
    Sećate li se prijema komunalnih policajaca?
    Ja se sećam.
    Moja fakultetska diploma i minuli rad na birou nisu bile merilo.
    Šta je merilo ovim policajcima? Sećate li se?
    A otpustiše onih 1658 agronoma (ma i međ njima beše partijacaaaaaaa, sam tako!).
    Pa kada je već tako, otpustite i ove, pa raspišite konkurs, što je i red. Neka me pobedi bolji, neće mi biti krivo.
  • Ekolog

    11.08.2012 04:52
    Zbunjena
    Pa sta ako nakon pranja ostane ''bara'' ( mada, na plus 35 C ta ''bara'' ce za 10-15 min nestati )? Da nismo mozda od secera pa cemo se ''istopiti''? I za takav ''prekrsaj'' je kazna ni manje ni vise nego 5.000 dinara? Bruka i sramota! Umesto da se kaznjavaju delikventi koji svakodnevno kradu sahtove, pale kontejnere,crtaju grafite i prete ljudima ako ih uklone, razbacuju smece ( ili kao u mojoj zgradi, bacaju smece sa prozora ) - nasi bajni ''zeleni'' policajci nemaju pametnija posla nego da kaznjavaju ljude koji polivaju ulicu vodom....Sramota me je u kakvom drustvu zivim! :/
  • Posmatrac...

    10.08.2012 22:23
    Ljudi, zar ne mislite da ste malo preterali sa svom tom negativnom propagandom?
    Moja iskustva sa Komunalnom policijom su sasvim ok. Vecina ljudi koja radi u istoj svoj posao obavlja vrlo profesionalno, naravno u skladu sa njihovim ovlascenjima i gradskim odlukama. Mislim da je pravi problem u istim tim odlukama koje komucajcima drze ruke vezane.
    Ne odobravam postupak doticnog komucajca, ali ste stvarno preterali sa svim vasim negativnim komentarima i pozivanjem na "linc".
  • pogled

    10.08.2012 22:13
    Bezobrazluk. Kažnjavaju ljude što čiste ispred svoje kuće a ne kažnjavaju one što oko kafana vrše kako male tako velike nužde. A da ne spominjem žene s malom decom koje uče decu od malih nogu da zapišavaju grad, ajde da se sakriju ali ne, to mora biti nasred ili odma pored trotoara.
  • Karamba

    10.08.2012 22:06
    Ako ti je lakše, dođeš 11.673 forinte
    Imaju manjine taj običaj da sve loše što im se dešava pripisuju tome što su manjina. Ima nekad i istine u tome, ali u 99% slučajeva nema. Da službeno lice, kakvo god ono bilo, odakle god došlo i koliko god polupismeno bilo, nekome otme ličnu kartu... molim vas, imate svoju glavu, ne verujte baš u sve što pročitate. Pretpostavljam da je Aleksandar revoltiran celom situacijom odbio da uzme LK, kako se i navodi, misleći da će time komunalnog policajca dovesti u nezgodnu situaciju. Preračunao se. Što se mađarskog jezika tiče, ne znam šta je time hteo da postigne, osim da osokoli dežurne nacionaliste, bili oni srpski ili mađarski. Bezveze... Pošto nisam stao na Aleksandrovu stranu, očekujem da budem okarakterisan kao dođoš i kao još puno toga što 021 toleriše kao primeren rečnik, ali morgen. Dete sam iz Betanije i perem ulicu i trotoar ispre svoje kuće i dva auta pride i to vodom iz vodovoda. Ako mi zato neko dođe, obratiću mu se na srpskom, a novinare neću obavestiti o tome.
  • Plavić

    10.08.2012 21:34
    Po paligrapu ...
    ODLUKA O UREĐENJU GRADA
    "Sl. list Grada Novog Sada", br. 39/2010, 42/2010 - ispr., 60/2010, 23/2011, 51/2011 i 1/2012)

    Član 87
    Nije dozvoljeno:
    1. prljanje i oštećenje javne površine, kao i urbane opreme,
    2. ostavljanje stvari, drugih predmeta i otpada na javnoj površini,
    3. pisanje grafita, crtanje ili na drugi način oštećenje ili uništavanje javne i druge površine ili urbane opreme,
    4. neovlašćeno postavljanje, uklanjanje ili premeštanje urbane opreme,
    5. sprečavanje postavljanja urbane opreme za koju postoji odobrenje ili drugi akt donet u skladu sa ovom odlukom, i
    6. korišćenje javne i druge površine i urbane opreme suprotno nameni koju imaju, bez odobrenja ili koje nije u skladu sa izdatim odobrenjem.

    P.S.
    Možda u primerku Komunalne policije piše - u stavu 1 - ...pranje i oštećenje... neko poj'o "lj"!? Hoće to! Greške su čudo! Al' biće ipak da je greška malo - na drugoj strani, kako ono beše: prekoračenje ovlašćenja ili zloupotreba u službi ili... a tek taj madžarski u Ujvideku... A-Joj - u Atini...
  • Dejan

    10.08.2012 21:24
    analiza
    Moj utisak je da je policajac postupio nekorektno i u suprotnosti sa Zakonom i gradskim aktima. Prva cinjenica je da je prekoracio ovlascenja veoma proizvoljnim i nategnutim tumacenjem Zakona. Druga cinjenica za koje postoje svedoci je da se bahato ponasao prema nasem sugradjaninu. Treca cinjenica je da je sugradjanin predao licnu kartu komunalnom policajcu na njegov zahtev. Komunalni policajac nema pravo da zadrzi licnu kartu, to je ucinio a objasnjenje njegovog rukovodioca je krajnje nelogicno i neubedljivo.
    Sto se tice komunalne policije imao sam par kontakata sa njima. Zvali smo ih zbog plakata koje ne poznato lice lepilo na fasadu nase zgrade. Nisu nista preduzeli protiv onoga ko je lepio plakate i onoga za ciji racun su postavljani vec su pod pretnjom kazne naredili stanarima zgrade da ociste fasadu. Drugi put za lepljenje reklama u ulazu oglasili su se nenadleznim jer oni su ovlasceni samo za spoljasnjost zgrade. Treci put smo ih zvali zbog toga sto je komsinica gomilala otpad i namestaj u hodnicima zgrade ometajici prolaz i ni posle 3-4 meseca ga nije uklonila. Komunalna policija je odgovorila da nije nadlezna i da se obratimo komunalnoj inspekciji. Namestaj i dalje stoji po hodnicima zgrade. Cetvrti put su nas posetili da nas upozore da moramo da objavimo spisak stanara zgrade iako gradska odluka kaze da Skupstina zgrade moze doneti odluku da se spisak ne objavi ali da na oglasnoj tabli mora postojati informacija gde se spisak stanara zgrade moze dobiti (mi smo doneli odluku da ovlasceno lice moze dobiti spisak stanara na osnovu pisanog zahteva dostavljenog Skupstini zgrade a da postar moze dobiti kopiju spiska stanara na usmeni zahtev sto smo stavili i na oglasnu tablu). Potom su pokusali da nam nameste agenciju da sredjuje dokumentaciju za zgradu, medjutim kada smo ih prijavili gradskoj upravi odustali su ali su rekli da nam oni uvek nesto mogu naci. Stekao sam utisak da su potpuno nekorisni i skloni zloupotrebama. Rukovodilac komunalne policije je posle tvrdio da nas nisu posetili njegovi policajci iako je jedna policajka prepoznata od strane komsije lekara koji je leci.
  • zavera

    10.08.2012 21:13
    TO THE RESCUE
    "Potezanje Mađarskog jezika od strane perača izgleda kao da je dotični imao neke druge namere, ili da se na taj način izvuče, pošto mi sve liči da ni on nije baš čist u ovoj priči, ali ne želim da verujem u to."

    U pravu si. Mađari pričaju mađarski, šta je sledeće, Slovaci pričaju slovački? Rumuni pričaju rumunski? Cenim da se iza ovog krije zavera vojvođanskih manjina širih razmera. Sve je unapred smišljeno, hoće da napadnu srBstvo govorenjem svojih maternjih jezika. Mislim da je ovo pravi posao za

    (tanananana)

    STAREŠINSTVO DVERI!
  • Marko

    10.08.2012 20:36
    Cistoca prlja trotoare i automobile na parkingu
    Svedok sam da kamioni peraci JKP Cistoca svojim mlazom svu prljavstinu sa ulice nateraju na trotoar i parkirane automobile. Nije logicno da se sva prljavstina sa ulice istera na trotoar kuda hodaju ljudi i deca. Prljanje automobila na parkingu je pak posebna prica pa sam razmisljao da ih tuzim. Logicno bi bilo da se tom vodom zalivaju nazovi zelene povrsine i oporavi trava jer bi onda bilo manje prasine i trotoar i ulica bi bili cistiji. Pitam se imali ko u tom preduzecu ko zna da razmislja.
  • salajcanka

    10.08.2012 20:28
    mi na salajci
    peremo prozore sekirama!!! a ispred kuce ce se prati i polivati dok je sveta i veka, pa mogu ovi od muke i da se porode, samo neka dodju da kaznjavaju!!! ali da kazne one koji svoje keretine vodaju ispred tudjih kuca i tu im dopustaju da obave ono sto pred svojom kucom ne mogu, jer treba cistiti!!!! ovo je nevidjeni bezobrazluk od strane inspekcije, a sto se tice jezika, madjarskog , slovackog ili bilo kog , svako ima prava da govori svoj jezik, kome pravo ili ne, bez obzira sto je ,,ustavom odredjeno,,kojim se jezikom govori. to uopste nije tema. tema je da nas terorisu nekim novim metodama, mozda bi ih trebalo pozvati u kucu na rucak i kafu ili na picence!??? mislim, to im je pravilo da se svuda ogrebu gde stignu. od prodavnica do kafana, samo je pitanje, kome njih prijaviti????
  • Komšinica

    10.08.2012 20:23
    Tužna istina
    Podrška Saši , mi ga svi dobro poznajemo i znamo da je radio pravu stvar, ovaj se mladi čovek, godinama unazad domaćinski stara o spornoj ulici, kao o svojoj kući, zar to ne bi trebali svi da radimo?

    Da smo pravi i složni, svi bi izašli iz svojih kuća /zgrada i uzeli šmrkove i polivali ulicu.Ali su ljudi opet uplašeni , kao 90-tih....
  • NikolaNS

    10.08.2012 20:11
    Sumnjivo
    Vrlo mi je sumnjiva izjava ovog uličnog perača, ali je i činjenica da su komunalni policajci osobe sa teškim kompleksom jer nisu "pravi" policajci.
    Činjenica je da su bahati, bezobrazni, alavi i nevaspitani. Jednostavno bezobrazne lenštine i najobičniji neradnici. Njihovo postojanje, na način na koji sada obavljaju svoj posao, je apsolutno nepotrebno i preskupo.
    Nažalost, u ovoj državi i obični partijski poslušnici moraju da budu izdržavani od sirotinje kojoj otežavaju život kada god su to u mogućnosti.
    Potezanje Mađarskog jezika od strane perača izgleda kao da je dotični imao neke druge namere, ili da se na taj način izvuče, pošto mi sve liči da ni on nije baš čist u ovoj priči, ali ne želim da verujem u to.
  • 10.08.2012 20:03
    da li ikjo ko je komentarisao da mu smetaju jezici u vojvodini
    bio van svoje srbije
    da li se zna da npr u tuluzu, gde su vlasnici arapi svih fela a i turci, nazivi prodavnica se pisu na nekom od arapskom pismu i na turskom

    da li ti koji zive u americi su malo proseatali dalje od svojih prebivalista i videli i doziveli, da u gradovima postoje cetvrti gde zivi jedan narod, dal arapi,kinezi itd i oni su amerikanci, ali da natpisi su na njihovom jeziku...

    i nasa vojvodina je bas zbog te raznolikosti lepa
    i zato prima sve
    ali ne moze se u nasoj kuci praviti reda, kako ce ko da govori i jos mnogo sto sta se ne moze u nasoj kuci raditi

  • 10.08.2012 19:57
    Hebo lud zbunjenoga!!!!!
    Sad sam našao famoznu Odluku o u(ne)redjenju grada pa koga zanima neka čita:

    http://www.novisadinvest.rs/sites/default/files/dokumenti/Odluka-o-uredjenju-grada.pdf

    Zovem ih pre neki dan, da napomenem da živim u KUĆI a ne u stanu, ali u Novom Sadu. Žalim se što "komšija" po ceo dan nešto brusi, seče, farba - ima neprijavljenu radnju. E za stanove su kom.policajci zaduženi a za kuće nisu!?!?!?
    Za kuće treba da zovem redovnu policiju i onda prijavljujem kršenje reda i mira ?!?!?

    Da meni neko kaže da li kom.policajce plaćaju samo stanari u stanovima ili svi mi ?!?!?

    Ljudi, oni ne rade NIŠTA ! Oni će da rade sačekuše za šahtove...pa ja sam prijavio lika koji svaki dan po par puta izliva punu cisternu fekalija u šaht na Somborskom bulevaru, rekao šta piše, diktirao registraciju - N I Š T A !!!

    Bio sam u Sloveniji skoro. Tamo ako ti dodje komunalni policajac - ugasio si. Boje ih se više nego besnih pasa. I poštuju ih!

    A ja sam Srbin i sad ću da naučim par rečenica na madjarskom i gde god dodjem ću da pričam madjarski !!!!!

  • 10.08.2012 19:57
    mila
    Bolje da kaznjavaju one bahate vlasnike pasa koji divljaju po novosadskim parkovima! Svaki dan setam sa bebom, a Futoski park pun pasa koji jure kao ludi bez povodca i to ni na metar od moje bebe, od komunalaca naravno ni traga!
  • Pika

    10.08.2012 19:43
    Prvo na čas srpskog
    Komunalnog policajca prvo na čas srpskog jezika da nauči razliku između prati i prljati.
    Među komunalnom policijom stvarno ima bisera, od iznošenja neistina u njihovim zapisnicima o učinjenim prekršajima do pretnji.
    Da sam na mestu gospodina Selešija tužio bih i Grad Novi Sad, Komunalnu policiju i dotičnog mizantropa policajca zbog uznemiravanja, vređanja i nanošenja psihičkog bola. Kako je komunalac tako siguran da ne postoji snimak razgovora koji je vodio sa gospodinom Selešijem?
  • 10.08.2012 19:28
    @Tnt
    Novi Sad prala ulice dosta često kod mene. Ti plaćala redovnije komunalije, pa Novi Sad prala ulice i kod tebe.
  • Novosađanka@

    10.08.2012 19:27
    I ja tek sada shvatila?!
    Mislila sam da su građani neuredni kad ne čiste smeće i ne peru trotorar ispred svoje kuće, a ustvari se boje kazne zbog vrlo neobičnog tumačenja spomenutog propisa - "pranje" čitaj "prljanje" ili, možda policajac ima problem sa razumevanjem i srpskog jezika.
    Što se tiče profila policajca, verovatno neki psihički poremećaj i agresija mora nekako da ventilira. Predlažem uvođenje prvostepene i drugostepene komisije (slično onoj u Fondu za PIO) sastavljenje od psihijatara i psihologa koji će procenjivati mentalno zdravlje osoba koje na bilo koji način dolaze u kontakt sa ljudima. Naravno ne treba sve komunalne policajce poistovetiti sa spomenutim agresivcem koji u vršenju svoje dužnosti nije uspeo da se distancira od osićanja mržnje prema mađarskoj nacionalnosti.
  • Ljuska bez kikirikija

    10.08.2012 18:58
    Pa da bolje da nam je grad prvlja skrnar i da smrdi na g*vna i jos na po nesto
    fuuj
    Kad god se znao red Novosadjani ga znaju jos uvek
    operi ispred svoje kuce, trgovci postice ispred svoje radnje, smece pokupi za sobom i grad ce blistati
    nekad i jeste blistao
    sad je samo jedna velika deponije
  • krticaa

    10.08.2012 18:58
    to je službenim automobilom prolazio direktor / ligaš/ Jp.Tržnica čija je upravna zgrada u neposrednoj blizini.Sigurno je krenuo da obavi neki važan posao a uspeh mu zavisi od čistog automobila i odmah je to prijavio članu gradskog veča / opet ligašu / koji je intervenisao kod šefa komunalne inspekcije !!!
  • Milan

    10.08.2012 18:57
    Komsija
    Nesto mi se ovde ne slaze: zasto bi neko prijavio coveka koji lepo pere ulicu i svima cini dobro? Osim ako nije neki zlonamerni komsija, naravno, ali i to mi deluje da nije, jer kaze da je to radio po prijavi gradjanina koji je prosao kolima. Mozda je stvarno taj covek na primer cisteci prljavstinu ispred svoje kuce naneo istu tu prljavstinu na drugi deo ulice? Mozda je bas u pitanju bahati komsija koji ne mari sto ce drugome biti prljavo, nego mu je vazno da njemu bude cisto? Nikog ne branim, samo bih da ukazem na drugu mogucu perspektivu, bez udubljivanja u ponasanje komunalnog policajca, samo na ponasanje gradjanina.
  • 10.08.2012 18:49
    @FašistaNS
    Hm, da. A to što je psovao majku srpsku, to nije jedan od problema, jel' tako?
  • Novosađanka

    10.08.2012 18:21
    jedno veliko otkriće
    Kao građanka ovog grada već dugo se pitam zašto se više ne peru noću ulice kao nekad. Posle ovog članka tu odluku grada počinjem da shvatam.
  • ВојвођанIN

    10.08.2012 18:14
    Pošto vidim da se iza svega provlači ideja o "brđanskoj" komunalnoj policiji, samo da napomenem da je Komunalna policija osnovana i popunjena za vreme Igora Pavličića, DS i LSV. A oni, čini mi se, nisu baš nešto pro-brđanski nastrojeni. Eto, tol'ko.

    I nemojte toliki animozitet prema "dođošima". Ako je u redu imati drugačiji maternji jezik ili religiju, a jeste, zašto nije u redu imati drugačije zavičajno poreklo?
    Ljude delim na iskrene i vredne, i one koji to nisu.
  • tnt

    10.08.2012 17:53
    ???
    Ne razumem danasnjicu ovakvog ponasanja na odnosu iz osamdesetih. Ne secam se kad je Novi Sad zadnji put prala ulice. Pogotovo leti nepodnosljiv miris i fleke na asfaltu od ostatke smece koje Cistoca ih ostavlja!
  • Buba

    10.08.2012 17:52
    Ništa više ne može da me iznenadi u ovoj našoj jadnoj zemlji .sve je naopako,pa ovo nema nigde .Odrasla sam u kući ,otac je polivao ispred kuće beton i nikad nije bilo problema živelo se opuštenije ,dokle više.Sramota.
  • 10.08.2012 17:46
    Za neupućene
    Najlepše molim komunalne policajce da pročitaju "šta je novosadski". Možda će posle toga imati malo više tolerancije, a možda i shvate gde se nalaze gde rade i gde žive.
  • ZoranNS

    10.08.2012 17:36
    Iz ovih komentara se da oučiti
    Iz ovih komentara se da oučiti DVE stvari, za mene je novo da se ČISTOM VODOM NEŠTO PRLJA (član 87. ne piše tako kako je tumačen), drugo da je mnogo ljudi zaostalih iz Šešeljevog zlatnog doba, umesto da se podrži višejezičnost, ono se stalno napada, kao da je neke sramota što Srbija nije nacionalno "čista" država.
  • 10.08.2012 17:34
    Vojvodjanin
    Zakon je zakon i mora se postovati.Posto si prskao napolju moras kaznu da platis,a da si unutra prskao placao bih deciji doplatak.Dobro si prosao.
  • NS021

    10.08.2012 17:33
    Pogasiti ih
    Te komunalne policajce treba pogasaiti i da ne postoje jer samo se istresaju na "običan" svet a kad treba negde da urade gde je neko malo "jači" onda "to nije njihova nadležnost zovite policiju"! Ako ću da ih zovem šta ćete mi vi onda ! Znam iz ličnog primera, možda će i oni ko i crkva da zabrane "Zmajeve dečije igre" još malo! Već su nam oterali iz grada "Moj salaš" zašto ne i "Zmajeve dečije igre!???????
  • Mile

    10.08.2012 17:14
    Ovi planinski hrkani neka se vrate u svoje pecine a nama dajte nase , prave , vojvodjanske policajce .
  • 10.08.2012 17:04
    Sizofrenija
    Gradjanine pokorni:
    1. Pocisti sneg izpred kuce.
    2. Ne peri prljavstinu ispred kuce.
  • Vrdalo Mrdalo

    10.08.2012 16:56
    kviz
    Po čemu se međusobno razlikuju komunalni policajci? Jedni su (figurativno rečeno, naravno)pokupljeni ''s ko'ca'', a drugi ''s konopca''. A šta im je zajedničko? Svi su kadrovi raštimane DS.
  • 10.08.2012 16:54
    U ovom zakonu ne stoji da voda prlja! Podrska gospodinu Selesiju da sudskim putem dobije obestecenje.
  • sale novosadjanin

    10.08.2012 16:32
    komentari su vecinom-vojvodjanski !
    selesi-imas punu podrsku da tuzis smrada !
    ps-i neka si mu kazao na madjarskom.
    imas pravo !!!!
  • Podbarac

    10.08.2012 16:27
    A član 88. ?
    U tom članu 87. piše "prljanje", a ne čišćenje ili pranje. Sledeći Član 88. upravo nalaže da "...
    Vlasnici i korisnici zgrada dužni su da redovnim održavanjem obezbede uredan izgled spoljnih delova zgrada.
    Kada spoljni delovi zgrada nisu uredni i u funkcionalnom stanju, dovođenje u uredno i funkcionalno stanje se obavlja odmah
    ..."

    Čika-Seleši je samo trebao da izjavi "...da u skladu sa Članom 88. dovodi spoljni deo zgrade u uredno stanje..."
  • Sima

    10.08.2012 16:25
    komunalni paraziti
    Pre neko vece setam centrom, a ono po sred cele Dunavske i delom Zmaj Jovine neki beli trag - prah u sirini jedno pola metra, usao u fuge izmedju behatona, haos... Tri komunalna policajca hodaju po tom tragu , defiluju, digli noseve, naprasili cipele... a krivac (pocinila)? Nijedan ni da primeti, a kamoli da proba da ustanovi sta se desilo? Takodje prolaze i pored par njih sto prodaju nelegalne CD-ove... Sigurno cekaju da nabasaju na neku bakicu sto prodaje cvece pa da pokazu svoju snagu na njoj...
  • Amerikanac

    10.08.2012 16:23
    Re: Tja
    Ti nikada nisi ni videla Ameriku, čim šamaraš takve gluposti.
    U Americi ni fakultet ne možeš da upišeš ako ne znaš tečno da govoriš ENGLESKI JEZIK.
  • mb

    10.08.2012 16:20
    legitimisanje
    Verovatno imaju pravo da legitimisu, ali... kao sto su mi davno objasnili u MUP-u... NIKO ne moze da vam oduzme licnu kartu, cak i policajac nakon uvida u dokument mora da je vrati. Ko ne veruje neka pita.
    Komunalna policija nam je svima dobro poznata kao sluzba zaduzena za zloglasne penzionere koji prodaju namirnice na ulici u pokusaju da prezive. Nece oni dici ni prst da urade nesto korisno i konkretno... To smo svi videli.
    Gazde kafica koji su sa njima u dosluhu prave buku do jutarnjih casova i niko im nista ne moze.
    Treba njih ukinuti privremeno, podeliti otkaze svim imbecilima koji su zaposleni, a onda ponovo zaposliti cestite, sposobne i obrazovane mlade ljude kojima zivot propada jer nisu clanovi stranke i zato sto im "striko" nije na funkciji. Poceti od Radovanca jer je on prvi odgovoran za ono sto se desava pod njegovim krovom.
    Bruka i sramota sta se radi od ovog naseg lepog Novog Sada!
  • Vozac Vespe

    10.08.2012 16:18
    za Ingeborg Inge i ostale retarde
    Tebe izgleda jos nisu pregledali u nekoj veterinarskoj stanici da te klasiraju kojoj vrsti pripadas pa non stop lupetas kao i gomila anonimusa.Selesi je prao trotoar ispred svoje kuce u Takovskoj ulici koja je mala i uzana pa cisterna za pranje nikada u istoriji ovog grada nije ni usla u tu ulicu.Kao i vecina domacina on zeli da mu bude cisti ispred kuce u delu javne povrsine za cije pranje i ciscenje je zaduzena JKP Cistoca koja to ne radi.Kada bi svako ocistio ispred svoje kuce ili zgrade Novi Saf bi blistao.Problem je u gradskim odlukama i postupku komunalnog policajac jer je glup pa je sam napravio konflikt.Svi koji su upuceni u moj slucaj u vezi kaznjavanja za parkiranje Vespe vec znaju da je zbog toga menjena gradska odluke o zauzecu javne povrsine,pa odluka o parkiranju motocikala a za koji mesec ce biti i izmenjen deo o parkiranju motocikala u zakonu u saobracaju.Selesiju cu maksimalno pomoci prilikom podnosenja tuzbe jer sam i sam isto uradio.Inace zamenik nacelnika po imenu Dejan Radusinovic je na obicno pitanje gde da parkiram motocikl u gradu odgovorio veoma jednostavno-Pa idi gradskim autobusom.Pozdrav svim normalnim gradjanima Novog Sada
  • lela

    10.08.2012 16:00
    honduras

    Trebao je gradjanin da trazi ime komunalca i da ga prijavi.
    Neka se dere na svoje, ko god da su, a ne na nas gradjane. Sad se dere a pocece i da tuce, tako to ide.
    Batina je iz raja izasla, a ona ima dva kraja!!!
  • Filip

    10.08.2012 16:00
    Kisa
    Kada kisa pada komunalci imaju pune ruke posla, sve ulice prljave!A kome kaznu?
  • 10.08.2012 15:47
    Ima negde na youtube okacen snimak nekog lika iz Beograda koji ima obicaj da seta ulicama i mobilnim snima komunalne policajce. U jednom trenutku mu prilazi komunalni policajac i govori kako je zabranjeno snimanje. Ovaj i dalje nastavlja da snima i policajcu govori kako on kao gradjanin ima pravo da snima komunalnu policiju koja je placena iz njegovog dzepa. Ovaj vice da nema pravo a ovaj da ima i tako tece rasprava. U jednom trenutku komunalni policajac poludi i zahteva da mu ovaj da licnu kartu. Ovaj ga i dalje snima i podje*ava. Na kraju mu je dao licnu kartu koju komunalni policajac uzima i udaljava se par metara dalje, uzima mobilni i zove svog nadredjenog. Posle par minuta razgovora preko mobilnog komunalni policajac sav crven u licu i besan vraca licnu kartu gradjaninu koji ga celo vreme snima. Verovatno mu je nadredjeni sa druge strane slusalice rekao nesto u stilu "ajde bre majmune jedan, nemoj da pravis budalu od sebe, vracaj coveku licnu kartu".
  • Lalla

    10.08.2012 15:36
    sada sam izgleda ukapirao...
    evo ove vrucine..
    i mesecima nema kise u Novom Sadu...
    I sada sam izgleda ukapirao...
    Kisa postuje Gradsku odluku;
    I ne pada;
    Da ne bi prljala Grad praveci barice?????!!!!!..
    Rodni iznad Svetog Petra!!!!!!!!!!!!!!!!!....
    Druze Tito,skrenusmo sa puta;
    Sad nas je@ i Kurta i Murta!!!!!!!!!.....
  • Rade D.

    10.08.2012 15:30
    Jonapot kivanok
    Eto. Prvo sam čitao članak na drugom portalu, sad na ovom i tek ovde vidim da je zapravo nesporazum nastao oko priče na dva jezika.
    Moj zaključak je da je "perač ulice" namerno provocirao policajca, ali ne lezi vraže - kriv je i policajac komunalac jer je naseo na provokacije pa je tako "besan" napisao kaznu liku koji tu kaznu nije zaslužio :)
    Naravoučenije, budi pametniji od provokatora pa mu vrati na "finjaka".
    Ovako, komunalac očigledno u manjku inteligencije napravio glupost i biće izbačen iz službe....
    Neka...
    Svaka priča ima svoje dobre i loše strane ;)
  • Bole

    10.08.2012 15:28
    Slazem se za kafe restoran Novak koji pravi brljotine po trotoaru po skoro celi bogovetni dan kao i elektrovojvodina na bulevaru koja navodnjava zelenu povrsinu i voda u potocima natapa stazu za bicikliste kao i pesacku stazu ama bas svako vece!!! za njih ne vaze isti zakoni?
  • 10.08.2012 15:24
    Polupismeni
    stranacko zaposleni komunalac koji ne zna dve prosto prosirene recenice. I to je taj koji pljuje po ulici i baca smece sa 6 sprata. jer su ih takve sve zaposlili. ja sam pricao sa jednom bandom njih, toliko su smrdeli na alkohol a jedan valda nije imao 2 zdrava zuba, to je bio pomor kad progovori. Takve ih ne treba ni u stalu pustati. Komunalna policija je prevara, nista ne rade, deru nas koji ih placamo. da vidis kad je neka opasnija ekipa u prekrsaju, kao misevi nestaju sa lica mesta. I oni i obicni panduri, navijacima ni slucajano ne smeju da pridju, mogu samo samar da dobiju.
  • Ти-НС

    10.08.2012 15:15
    Невиђени безобразлук
    А када их у 2 сата ујутру РАДНИМ ДАНОМ зовеш да смире помахнитале пијане и надрогиране комшије који праве журку и пуштај музику одваљену до даске и је.е им се што је радни дан, ти исти комунални полицајци се ваде да они не могу у два ујутру лети поред отворених прозора да идентификују из ког то стана у згради долази музика од 100 децибала. Ма срамота 90"% њих треба отпустити као и из редовне полиције јер не реде свој посао него лелемудају.
  • @Ko Fol

    10.08.2012 14:41
    Default
    "nego ja moram da doživim da mi se u prodavnici u Srbiji obraća neko na mađarskom, jer srpski ne zna niti želi da naući, da kolega sa fakulteta iz Novog Sada ne zna srpski,a studira na srpskom jeziku? "

    Ijajoj, kakva neprijatnost! Sigurno su cene, izgled proizvoda i prodavnice na madjarskom jeziku ,pa ne znas da se snades? Pa kako ces ti, studente, sutra u svet? ostaces gladan jadan dok ti nades prodavnicu u kojoj mozes da caskas sa prodavcem.Imas arapske brojeve na kasi, izvadis novce, platis, uzmes racun(od volje ti), izades i konzumiras.Nije to tesko.
    Za tvog kolegu koji ne zna srpski a studira na srpskom imam samo iskreno i potpuno divljenje.Zamisli sebe da studiras na madarskom a ne znas madarski? Pa, tesko da si i prodavnicu savladao a kamo li nauku, istoriju i umetnost.

    "Novi Sad se pretvorio u ruglo nekulturnih i nevaspitanih skotova na svim nivoima i na svim funkcijama. A meni je posebno muka od ljudi koji sede u kućama ispred računara i po vas celi dan samo komentarišu i kritikuju. Nadjite život."

    Slazem se ali vidis ja ne razumem tvoju drugu frustraciju. Pa sta, nek ljudi rade sta hoce, koga briga da li ti razumes ili ne, to nije tvoj posao,nij tvoja stvar i ne tice te se.Niko te ne ugrozava.Pricas o dvosturkim standardima a sam dolazis na portal, komentarises i kritikujes, pitam se kako li samo znas da sede ceo dan ispred racunara (ako vec i sam ne pratis aktivnost na njemu).

    Imas internet, nauci nesto na madarskom i veruj mi da ce sledeci put kada dodes u prodavnicu biti sasvim drugacije i prijatnije za obojicu.

    KO Fol , over and out!
  • Dusan

    10.08.2012 14:36
    Dodjte....
    Ja perem ulicu u Laze Nancica..... e da i orezivamo zbunje kad ga osakate ovi iz zelenila... e da i cistim odvodne kanale za kishnicu ... aj navratite i kod mene da i vas operem dok je toplo ... eo zvacu i komsinicu da prevodi sve sto ja kazem na srpskom na madjarski ....

    Ja da sam vam kolega valjda bi vas sve tuko kad dodjem na posao jer mi blatite sluzbu.

    SLedeci put Sale, cimni par drugara telefonom pa cemo snimati kako peremo Komunjalca... dok je toplo jel...


    Aj uzdravlje !
  • duca

    10.08.2012 14:34
    gde ga nadje?
    Član 87
    Nije dozvoljeno:
    1. prljanje i oštećenje javne površine, kao i urbane opreme,
    2. ostavljanje stvari, drugih predmeta i otpada na javnoj površini,
    3. pisanje grafita, crtanje ili na drugi način oštećenje ili uništavanje javne i druge površine ili urbane opreme,
    4. neovlašćeno postavljanje, uklanjanje ili premeštanje urbane opreme,
    5. sprečavanje postavljanja urbane opreme za koju postoji odobrenje ili drugi akt donet u skladu sa ovom odlukom, i
    6. korišćenje javne i druge površine i urbane opreme suprotno nameni koju imaju, bez odobrenja ili koje nije u skladu sa izdatim odobrenjem.
  • nije, u pravu si

    10.08.2012 14:27
    Komšija - Nije zlato sve što sija.
    Dakle, vi ste komšija? I videli ste ceo događaj? I znate mađarski pa ste prepoznali da mu je "psovao majku srpsku"?

    Znači, umesto da se umešate, da kažete policajcu da nije u redu što napada čoveka zbo čišćenja ulice, da se ponudite kao medijator pošto znate mađarski, vi ste stajali u prikrajku, sve slušali, a onda došli ovde da lažete o Selešijevoj sestri koja piše za novine (!) i tome kako je čovek psovao majku srpsku (!!)?

    Kako vas nije sramota! Vi ste jadan, jadan čovek. Žalim vas. Da niste vi zapravo prijavili g. Selešija? Vidim napisali ste još jedan komentar o korišćenju jezika i Ustavu, primećuje se da ste se baš uhvatili za taj mađarski? Da vam ne smeta možda g. Seleši zato što je Mađar?
  • sale novosadjanin

    10.08.2012 14:18
    komunalci-kriminalac !
    svake subote perem trotoar i parking ispred svoje kuce.
    bunarskom vodom!
    nasom ulicom nikada nije prosao cistac ulice ili greder.
  • @Sunarodna predstava

    10.08.2012 14:18
    "Probajte u mađarskoj da se policiji obratite na srpskom, ili (ovo je za moje sunarodnike), na nemačkom jeziku.
    Odvešće vs u najbližu policijsku stanicu, gde ćete verovatno izgubiti ceo dan, zbog svog ličnog bezobrazluka."

    Ovo sto izjavljujes aposlutno nije istina, a ako je to tvoje licno iskustvo,mora da je zbog zbog tvog (sunarodnickog) stava prema ljudima i okolini u kojoj obitavas.Ja sam se mnogo puta obracao nemackoj policiji na engleskom i bili su krajnje ljubazni, pa cak i ako gestikuliras potrudice se da ti pomognu. Sa madarima sam pricao na granici, takode na engleskom, i gle cuda, i dalje sam na slobodi.Treci rajh ,sreco, ne postoji, pomiri se sa tim.Inge, ti sa Zikijem, Nimbusom, Germanom i G-em, organizuj nacisticu stranku pa izadi vise iz intime, zelim da vidim to lice i tu superiornu rasu ljudi. udruzite se sa Dverima i Nasima, ajde da vas jednom za svagda zakopamo u istorijske knjige.
  • Komša

    10.08.2012 14:16
    Tumačenje
    Član 87
    Nije dozvoljeno:
    1. prljanje i oštećenje javne površine, kao i urbane opreme,
    2. ostavljanje stvari, drugih predmeta i otpada na javnoj površini,
    3. pisanje grafita, crtanje ili na drugi način oštećenje ili uništavanje javne i druge površine ili urbane opreme,
    4. neovlašćeno postavljanje, uklanjanje ili premeštanje urbane opreme,
    5. sprečavanje postavljanja urbane opreme za koju postoji odobrenje ili drugi akt donet u skladu sa ovom odlukom, i
    6. korišćenje javne i druge površine i urbane opreme suprotno nameni koju imaju, bez odobrenja ili koje nije u skladu sa izdatim odobrenjem.
    Sve je to u redu ali da li je moglo biti opomena građaninu koji možda nije upoznat sa Odlukom o uređenju grada?Teško je sad ustanoviti činjenice koje koga i na kom jeziku vređao...Bilo kako bilo ostaje gorak ukus...
  • NS14

    10.08.2012 14:14
    Glupost
    Zašto se priča svela na mađarski i Mađare u Novom Sadu? Ali ako već tako hoćete,zašto onda ti isti jadni Mađari ne nauče lepo srpski,nego ja moram da doživim da mi se u prodavnici u Srbiji obraća neko na mađarskom, jer srpski ne zna niti želi da naući, da kolega sa fakulteta iz Novog Sada ne zna srpski,a studira na srpskom jeziku? Gde to ima,sem u Srbiji? Hajde se lepo manite moralisanja i dvostrukih vrednosti. A vi koji govorite da su komunalci nepismeni,pročitajte ponovo svoj komentar,da shvatite da ni vi niste daleko. Takođe se manite napada na komunalnu policiju i komentarisanja,ako ne sagledate priču iz oba ugla. A time što je dotični polivao afalt neće osvežiti ulicu, jer će voda samo ispariti, te će napraviti još veću vrućinu. Ne verujem ni da je komunalni policajac bio ljubazan, a sumnjam i da je ovaj drugi, ko fol oštećeni bio išta ljubazniji. Novi Sad se pretvorio u ruglo nekulturnih i nevaspitanih skotova na svim nivoima i na svim funkcijama. A meni je posebno muka od ljudi koji sede u kućama ispred računara i po vas celi dan samo komentarišu i kritikuju. Nadjite život.
  • coco

    10.08.2012 14:12
    ?
    Član 87
    Nije dozvoljeno:
    1. prljanje i oštećenje javne površine, kao i urbane opreme,
    2. ostavljanje stvari, drugih predmeta i otpada na javnoj površini,
    3. pisanje grafita, crtanje ili na drugi način oštećenje ili uništavanje javne i druge površine ili urbane opreme,
    4. neovlašćeno postavljanje, uklanjanje ili premeštanje urbane opreme,
    5. sprečavanje postavljanja urbane opreme za koju postoji odobrenje ili drugi akt donet u skladu sa ovom odlukom, i
    6. korišćenje javne i druge površine i urbane opreme suprotno nameni koju imaju, bez odobrenja ili koje nije u skladu sa izdatim odobrenjem.
  • 10.08.2012 14:11
    Martin
    Objavite ime komunalnog policajca, molim Vas.
  • Aero Casper

    10.08.2012 14:04
    umesto kanapa za keru
    umesto kanapa za keru, lepo cu da mu vezem crevo oko vrata i da ga setam ispred kuce... stavicu mu i korpu da ne ujede neku "dzukelu"...
    i papire od kere cu da nosim sa sobom, sa sve fiskalnim racunom sto mi je don'o kada je usao sa ulice u moje dvoriste da se sakrije od nevremena ( koje je opet zaprljalo ulicu )...
  • 10.08.2012 14:03
    Treba ispitati dali komunalni policajac ima pravo da gradjaninu oduzme licnu kartu i da se sa njom u svojim rukama udalji u nepoznatom pravcu. Po zakonu duzni smo da mu je damo ako on to zatrazi, ali da je uzme i odnese mislim da nema nikakvo zakonsko pravo. Nekada kada se islo u vojsku licna karta se nije oduzila vec se sluzbenom licu predavala uz potvrdu o predaji. Isto vazi i sada kada se ide na odsluzenje zatvorske kazne. Licna karta se predaje pripadniku MUP-a a on gradjaninu izdaje potvrdu o predaji licne karte. Znaci, ni policija se nije bavila oduzimanjem licnih karata.
  • 10.08.2012 13:59
    Laz
    Clanak je notorna laz. Sram vas bilo.
  • lokkero

    10.08.2012 13:59
    kao indijanci u rezervatu...
    ...ko je u pravu to je tesko reci,najverovatnije isfrustriran covek koga opomene neko,za radnju koju radi vec decenijama neznajuci da je to po zakonu nedozvoljeno mogu razumeti...Postoji jedna losa navika kod madara da kad se prkosi covek madarske nacionalnosti sa covekom srpske nacionalnosti,pre ili posle pocinje da prica ruzne reci na svom maternom jeziku...
    Moja najveca frustracija jeste da bilo kako da se trudim,dajem 150% od sebe postujem sve nacije za neke cu i dalje ostati MADZAR ...
    Dzabe sam se rodio ovde ,odsluzio vojski,placao redovno poreze,racune i dalje se osecam kao gradanin drugog reda....nezgodno je to.
  • Novosađanka

    10.08.2012 13:58
    Imam dva pitanja:
    1. Kome ja da se žalim kada svako jutro zateknem na parkingu prljava kola jer ih radnici "Čistoće" uredno isprskaju prljavom vodom koju spiraju sa kolovoza i poprskaju ceo parking
    2. Već 40 godina, bar dva puta mesečno, čistim trotoar, a od nedavno i biciklističku stazu i parking ispred kuće. Hoće li me komunalci kazniti što zagađujem okolinu?
  • Komšija

    10.08.2012 13:54
    Nije zlato sve što sija.
    Ovaj članak je preuzet iz Pressa, gde je isti pisala SESTRA, vinovnika ovog prekršaja.
    Neka ona javno objave koje psovke je njen brat uputio na mađarskom jeziku komunalnom policajcu.
    Neka odgovori na pitanje da li mu je psovao "majku srpsku"?
  • novosadista

    10.08.2012 13:54
    Sreća u nesreći: čitam komentare i radujem se što su "pravi" Novosađani u velikoj većini. Žalim sitne duše koje pokušavaju da se vade na neke ustave i rupe u zakonu kako bi sakrili svoju ksenofobiju i malograđanstvo.

    Zovite me me "vojvođanskim arijevcom" i "novosadistom", ali ponosan sam što razmišljam kao većina ovih komentatora. Svaka vam čast.
  • Zux

    10.08.2012 13:51
    Ma tako nam i treba kad je ovde sve dozvoljeno. Da ima malo mozga u ovoj državi znalo bi se kako se priča. Ma, svima koji su za to da u Srbiji/Vojvodini/Novom Sadu zvanični budu ostali jezici želim da svoj hleb zarađuju na tim istim jezicima.
  • anonimus

    10.08.2012 13:47
    Dovedite nam komunalce Vojvodjane! :))
  • Vlada

    10.08.2012 13:46
    @Ingeborg-Inge - Es ist nicht alles Gold, was glä
    Ne razumem potrebu ljudi da lažu i lupetaju u vezi sa činjenicama proverljivim sa par klikova miša, pogotovo ovako nadmeno i bezobrazno. Ustav dozvoljava mogućnost da se službena upotreba drugih jezika osim srpskog uredi zakonom, a zakon to i čini. Na stranu sve to, glupacima je neophodno objašnjavati i šta znači "službena upotreba" - a to svakako nije kad ti se neko obrati na ulici . Svako ima pravo da se obrati komunalnom policajcu na BILO KOJEM jeziku na planeti zemlji, od svahilija do latinskog. Njegovo je pravo da te ne razume, ali nipošto da bude bahat i bezobrazan zbog toga.
  • Tja

    10.08.2012 13:46
    @Ingeborg-Inge
    Na federalnom nivou u SAD ne postoji zvanican jezik. Koriste se Engleski i Spanski. Toliko o tvom znanju.
  • jamajka

    10.08.2012 13:43
    budite sigurni anonimuse...
    ...da tekst nije pisala Selešijeva sestra, pouzdano znam, jer sam tekst napisala ja, a gospodina Selešija sam videla drugi put u životu, kada je došao u redakciju Press-a!
  • berolina

    10.08.2012 13:39
    Novi Sad ist dreckig
    ...uvek je cisceno, prskana i polivana prasina ispred kuce; da se ne prasi, da se malo osvezi okolina!
    kaznjavati CISTOCU je izgleda neka brdsko-planininska logika dodjosa, koji se boje vode...

    Novi Sad je nekad bio CIST,URBAN,SREDJEN i svako je vodio racuna ispred S V O J E K U C E!!!

    tudom?

    sonst, Novi Sad wird sehr stinken!
  • Nandor

    10.08.2012 13:39
    Vratiti izvorne nadležnosti Takovskoj ulici.
    Ovo je čisto ugrožavanje autonomije Takovske ulice od strane centralističkih vlasti Novog Sada. Tužiti o'ma sudu u Strazburu. Kao otežavajuća okolnost to što je galamio na njega pred taštom.

    Szelesi, ako je u pitanju problem oko polivanja ulice, imaš moju punu podršku. Ako je iza svega priča o "ugroženosti" Magyara i jezika, ondak nemaš.

    Köszöntés
  • Ingeborg-Inge

    10.08.2012 13:28
    Es ist nicht alles Gold, was glänzt.
    Pročitajte Ustav Republike Srbije, zvanični jezik u ovoj državi je SRPSKI!
    To je najviši pravni akt ove zemlje.

    U Republici Francuskoj je to FRANCUSKI, mada uz granicu živi čak 300.000 mojih sunarodnika Nemaca.

    Nemačkoj u domovini mojih sunarodnika, to je NNEMAČKI.

    U Sjedinjenim američkim državama to je ENGLESKI.


    Šta tu kome nije jasno?
    To što vam zakon (niži pravni akt) dozvoljava u pojedinim zemljama(pa i u Srbiji) da koristite maternji jezik u Sudu, to ne znači da treba da se bahato ponašate, jer za to ne ćete naići na toleranciju ni u Americi, ni u Nemačkoj, ni u Francusko, ni...

    Probajte u mađarskoj da se policiji obratite na srpskom, ili (ovo je za moje sunarodnike), na nemačkom jeziku.
    Odvešće vs u najbližu policijsku stanicu, gde ćete verovatno izgubiti ceo dan, zbog svog ličnog bezobrazluka.

    Nadležne službe treba da rade svoj posao, a ako neko želi da preuzima njihove nadležnosti, mora za to i da odgovara.
    Sve drugo je anarhija i haos.
    A ovde neki (sudeći po komentarima) tako nešto i priželjkuju.
  • junapot

    10.08.2012 13:24
    Anonimus - ????
    Anonimuse, gospodin Seleši je verovatno bio besan preko glave i u afektu počeo da mu se obraća na mađarskom, isto se i meni dešava kada me npr. neki stranac iznervira pa počnem da se objašnjavam sa njim na srpskom a da ni ne primetim. Uostalom, mađarski je službeni jezik Novog Sada - šta je onda poenta vašeg komentara? Kao, sme se pričati mađarski, ali ipak nemojte, da se neki fašista ne uvredi? Pa to oni i hoće! Zakon jačeg: nećeš biti svoj i normalan dok sam ja tu!

    Nekad su novosadski/vojvođanski policajci bili gospoda, uslužni, odgojeni, istrenirani, i znali su bar još 2-3 jezika radi lakše komunikacije sa sugrađanima. Dobro je neko primetio, komunalna i normalna policija su postale partijske ispostave za zapošljavanje prizemnih kretena koji sami nikad ne bi našli posao ni u kakvoj struci! Čuj, usred Novog Sada neko govori mađarski i on se gospodin uvredi i preti! More marš u prćiju neku, nije grad za tebe!
  • konfuzan

    10.08.2012 13:23
    nije mi jasno...
    nije mi jasan profil osobe koja prijavi coveka koji pere ulicu:) pa kakav je to...
  • Miša

    10.08.2012 13:20
    kazne
    Kažnjavate čoveka koji pere ulicu, a one što vode pse koji seru po ulicama ne kažnjavate. MRŠ!!!
  • Piplfoks

    10.08.2012 13:19
    'U komunalnoj policiji navode da je Seleši pranjem ulice prekršio član 87 Odluke o uređenju grada, kojom se navodi da je zabranjeno prljanje ulice, pa i pranje.'

    Ovo je prljava, pogana laž! U članu 87. ove odluke ne piše ništa o pranju ulice, a posao ove komunalne gamadi nije da tumači zakon, već da ga sprovodi!
  • Mitresku

    10.08.2012 13:18
    Pavličiću reaguj!!! :)))))
  • novi sad

    10.08.2012 13:15
    nije tvoje selo!
    Komunalni policajac mora da je "zemara", obično su takvi alergični na sve osim ultra-srBstva.
  • Mađar

    10.08.2012 13:12
    Da li je baš tako?
    Obratio mu se na mađarskom?
    Šta je hteo da provocira komunalnog policajca?
    Zvanični jezik je u ovoj zemlji srpski!
    Mađari kada pričaju na srpskom, pa pređu namađarski najčešće psuju lice sa kojim razgovaraju.

    Neki ljudi prskaju ulicu (kao nešto peru), a kada ih upozorite da prestanu jer ne možete proći pored njih, a da vas ne istuširaju ne žele da prestanu već počnu da špricaju afalt ispred vas, da bi izmešane kapljice vode i prašine počele da vas prskaju, posle čega možete samo da se prošetate do veš-mašine ili do hemijske čistione.

    Meni se dešavalo da operem automobil, pa naletim na ovakve "stručnjak", koji naprave baruštine na ulici, posle kojih mogu komotno ponovo ići na pranje.

    Ulice se peru noću svuda u normalnom Svetu.
    Po ovoj logici, ja mogu da obavljam i posao nekog drugog, pa recimo mogu i da hapsim umesto policije ili da zatvaram ljude umesto sudova.
    Ovo je šizofreno i krajnje provokativno ponašanje našeg sugrađanina.
  • Kimi

    10.08.2012 13:09
    Glupi komunalac je podivljao jer mu se ovaj obratio na madjarskom. Kreten sovinisticki. Pa ja po Telepu se redovno komsijama koji su Madjari javljam sa juno pot kivanok, a nisam Madjar. Sta fali tome? Pa zivimo zajedno toliko dugo, valjda je red da i ja naucim makar osnovno, a ne taj komunalac. Da nece mozda da traze zelene maskirne uniforme pa da se sire ko specijalci? Eeeee seljoberi.
  • 10.08.2012 13:07
    sava
    samo se upitajte ko radi u komunalnoj policiji i kako je dobio posao - naravno odgovor na to najbolje zna cenak , pavlicic , pajtic i jos neki iz te kvislinske ekipe...
  • senka

    10.08.2012 13:06
    usrana motka iz raja izašla
    slabo ih tukli na Štrandu.....oće još
  • 10.08.2012 13:05
    uh..
    Tekst, tj clanak, je pisala novinarka (tekst preuzet iz Pressa) - sestra kaznjenog sugradjanina. Novinarstvom se danas izgleda svako moze baviti..i onda, kada nekome nesto zatreba..pisu se takve laze, tj izvrce istina onako kako kome odgovara. Ovo je postalo stvarno presmesno. Za ovo bi neko trebao da odgovara, za primer drugima. Komunalni polcijac izasao na prijavu gradjana i shodno propisima postupao - posle par opomena jer doticni nije zeleo da prestane sa radnjom koja je protivna gradskoj odluci. Sve sto je u clanku napisano nema veze sa istinom. Mediji su postali nemilosrdni, neobjektivni i potpuno neprofesionalni. Totalna ludnica.
  • Eh sad

    10.08.2012 13:04
    čekaj malo
    Perem ulicu iako nije dozvoljeno. Vodom iz nekog bunara ko zna kakvog. Policajac mi kaže/vikne da prestanem a mene baš zabole da prestanem jer mi se može. Policajac zahteva i viče da stanem na to ga ja malo pod.ebavam na mađarskom jer mi se može. Ispada svađa pred komšijama ja pričam mađarski pandur srpski i super je zajebancija, stići ću i u novine....

    Za sukob su potrebne dve budale!!! Bezobrazluk je očit na obe strane i obojica su ispali neopevani čobani.
  • 10.08.2012 12:59
    Gospodine, Aleksandu Selesi, ovog komunalca treba da tuzite
    zbog maltretiranja, vredjanja, i zbog apsolutnog neprofesionalnog obavljanja svoga dela posla....

    ovo nije komunalna policija to su praznoglave osobe koje ....
  • Anonimus

    10.08.2012 12:57
    ????
    Ne mogu a da ne prokomentarišem otkuda tolika želja da se priča na madjarskom jeziku, kada se zna koji je jezik u službenoj upotrebi.Ajde da se to desilo u Adi, Molu, Senti ili Kanjiži, gde pripadnici madjarske nacionalnosti neće da pričaju na srpskom jeziku ili ne znaju, ali otkud želja da jedan novosadjanin hoće sa službenim licem da priča na maternjem jeziku. Jasno je da je madjarski jezik u upotrebi, ali mi nije jasno čemu to u ovakvim slučajevima. Šta je trebao komunalni policajac da mu dovede prevodioca za madjarski jezik, iako on zna srpski jezik... Prosto mi nije jasno čemu to vodi. Nemam ništa protiv madjarskog jezika, jer su ga moji govorili preko 300 godina i ja ga znam, ali bespotrebno se forsira u službenim komunikacijama od strane gradjana koji znaju srpski jezik a onda iz nekog inata neće da se sporazumevaju na srpskom... Malo mi je to jadno!
  • 10.08.2012 12:54
    znaci, zato je Novi Sad
    tako prljav, sve ulice, trotoari se godinama NE PERU
    a sve zbog toga da se grad NE BI PRLJAO

    Da li komunalna policija ima I JEDNNOG grama mase u glavi,kako bi mogla da MISLI

    po njima, pranje ulica je PRLJANJE a kada se "posteni gradjani" ispovracaju u haustorima, ispred ulaza u LICNI stambeni objeka
    ili kada pisaju kod svakog oluka, iza drveta...i to u samom centru, to NIJE PRLJANJE ULICA,
    a da ne govorim o izrkavanju sluzi iz nosa i pluca po nasim ulicama i to sve neki fini svet koji se navikava zadnjih godina na obicaje jednoga grada

    a vozac koji ga je prijvio, izgleda da se kupa od jednog do drugoga godisnjeg odmora a umedjuvremenu koristi dezodoranse


    sto se tice komèunalnih policajaca, to su jedne drske i nevaspitane osobe, s tim sto u toku svoga radnog vremena sami bacaju papirice, pikavce od cigara
    par puta sam opomenula komunalnog pôlicajca, da je on tu da upozorava gradjane da ne prljaju grad, a ne da oni se takmice sa gradjanima ko ce vise baciti opusaka i papirica
    sve se dogadjalo u Zeljeznickojh ulici
  • Čučuk Stana

    10.08.2012 12:53
    "U komunalnoj policiji navode da je Seleši pranjem ulice prekršio član 87 Odluke o uređenju grada, kojom se navodi da je zabranjeno prljanje ulice, pa i pranje, jer nakon toga ostaju bare!"
    - DA LI JE IKOM PALO NA DELIĆ SVESTI DA NISU GRAĐANI TI KOJI SU NAPRAVILI RUPE U TROTOARIMA I KOLOVOZIMA I DA JP PUT ili sl.ime NIJE ODRADIO POSAO ZA KOJI JE PLAĆEN?
    - ŠTA PODRAZUMEVA REČ ULICA?
    - ZAŠTO GRAD SAM NE ČISTI ULICE, ZALIVA TRAVNJAKE I DRVEĆE PRED ZGRADAMA?
    - ŠTA JE NAŠE, A ŠTA NJIHOVO OKO ODRŽAVANJA ČISTOĆE???
  • Abadon

    10.08.2012 12:48
    Kretenizam
    Dakle mogu samo da mislim kako se osecao nas komsa Selesi. A baj d vej, trebao si da nastavis na madjarskom, bolece te bas! Ja bi za tako nesto tuzio drzavu... i da, da napomenem, ja sam Srbin (samo da zapusim usta srbendama).

    Ovo samo govori o profilu tih tzv. policajaca koji ni osnovnu kulturu nemaju a treba da sprovode neki red. Ako covek nije znao da je u prekrsaju, zar nije bio policajac duzan da mu razjasni i da ga samo opomene??? UZAS!!!
  • AA

    10.08.2012 12:47
    A hoće li komunalna policija i kiši zabraniti da pada (mislim,pravi barice)?
  • StudenatJoe

    10.08.2012 12:47
    Dozvolite...
    Sve ce to narod pomlatiti...
  • -

    10.08.2012 12:43
    -
    isprskao je kola nekom olosu
  • anonimna

    10.08.2012 12:42
    Ma maznuo sebi lovu...........
  • Čučuk Stana

    10.08.2012 12:41
    Komunalci=polupismeni marginalci, nesposobnjakovići! Nisu čuli za 'neosnovana prijava'??? Kakva li su njihova dvorišta i ulazi? Gospodinu pruka: do Vrhovnog i Strazbura! Ko sme da Vam oduzme LK? Orvel???
  • SaO pokrajina

    10.08.2012 12:40
    U Bijeljini
    U Bijeljini, trecoj srpskoj pokrajini, komunalni policajac pomagao je sugradjaninu da opere trotoar i pohvali ga kod komsija. Ova vest iz regiona je kontradiktorna ovoj u Novom Sadu, te molimo nadlezne da u svim delovima i pokrajinama Srbije vladaju isti zakoni.
    Hvala .
  • hunter

    10.08.2012 12:37
    poziv komunalcima
    Molim komunalceda prošetaju do Milutina Bojića kada ja polivam i dvorište i ulicu bunarskom vodom... neću im prići na bliže od dva metra - obećavam... ali će oni pobeći na dvadesetdva metra - i to obećavam.
  • RZ

    10.08.2012 12:36
    Znači u gradu je sve potaman jedino odmetnik Seleši pere ulicu, i obraća se na maternjem jeziku, pa ga je KP sankcionisao i time doveo situaciju u gradu na nivo une u npr. Bazelu.
    Ako je tako onda ok.

  • ZoranNS

    10.08.2012 12:24
    Znači i kiša
    Znači i kiša prlja ulice, ali zato prodavci trtoliđija, vina i rakije na pijaci Novog naselja ne prljaju ništa, sa njima se policajci lepo druže.
  • zanovetalica

    10.08.2012 12:24
    ju
    Atmosferske padavine koje dospeju na ulice grada ne prljaju trotoar, jelte? No, dobro...ceo slučaj verovatno neće ići na ruku Aleksandru. Ali ako ovo čita Seleši, moj predlog mu je da direkt traži da mu lično plati odštetu policajac koji se tako ponašao po pitanju mađarskog jezika. Mađarski jezik jeste zvanični jezik nacionalnih manjina u NS-u i imao je svo pravo da ga upotrebljava za zvaničan razgovor, po tom i tom članu, tog i tog zakona, bla,bla. Dakle druže, isteraj stvar do kraja!!!
  • Goran

    10.08.2012 12:22
    Kakav vrhunski bezobrazluk od strane policije, pa ovo je neverovatno. Svi polivaju ispred kuce da bi osvezili ulicu nakon velikih vrucina i uopste ne kapiram sta je tu lose.

    U svakom slucaju, da sam na mestu Selešia na pamet mi ne bi palo da pokupim licnu kartu nakon njihovog izivljavanja... A najiskusnije u toj situaciju sta mozete da uradite je da izvadite mobilni i snimite nasilnika.
  • pitanje

    10.08.2012 12:22
    Da li komunalni policajci nose na vidnom mestu broj znacke i/ili ime?
    Ako da, zasto taj podatak nije objavljen?
  • Bandito Zelentio

    10.08.2012 12:21
    KP je bahato trosenje narodnih para, beskorisna, nasilnicka, arogantna organizacija partijasa, neostvarenih ljudi bez jasnog cilja,plana i metoda rada.Sarlatani.

    Ja bi za svako maltretiranje gradana ili cak i povisen ton, odmah razresio doticnog "policajca".
    On time narusava mir gradana. Pre svega je nekulturno.Selektivno delovanje KP mi posebno ulazi u radar.

    Ne znam da li nose nekakav identifikacioni broj ili ime i prezime na grudima kako bi se i oni kontrolisali i bili uljudniji, ali svakako bi bilo mnogo bolje raspustiti KP nego praviti kolonu kontrolora, drustvo u kojem svi kontrolisu onog drugog i gde svi prijavljujemo svakog,a kaznjavani budu samo oni koji nemaju vezu ili debeljan-budelar.

    Sit sam politicara , voda, glavesina, organizacija i razno-razne policije. Ovo drustvo ce se oporaviti samo korenitom promenom a ne uvodenjem zakona i institucija koje jednostavno ne funkcionisu ovde i sada. Dosta sa pretvaranjem, mi smo propalo i primitivno drustvo, i kada to shvatimo , pre cemo poceti da radimo na tome.

    Nasminkana krmaca je i dalje krmaca.
  • NS

    10.08.2012 12:17
    Baš verujemo u ovaj poslednji pasus. Baš je čovek prskao po ulici, od uvek živim ovde i nikad nisam videla da neko prska po ulci, onaj ko je pisao saopštenje, neka imalo popravi, stil je katastrofalan, logika ne postoji. I da, samo jednu stvar mrzim, a to je ova zemlja.
  • krticaa

    10.08.2012 12:17
    pa kako je mogao da uzme svoju lk. kada je neređenje da ne sme prići bliže od 2 metra. kada dvoje koji stoje jedan naspram drugog i ispuže svoje ruke da bi se dotakli treba da su na 1.5 m a to je ispod naređene udaljenosti. u novom sadu i vojvodini je i mađarski službeni jezik i komunali inspektor je bio dužan da pozove inspektora koji govori mađarski jer tako piše u gradskom statutu.
    ponovo treba uvesti pravilo koji je bio pedesetih godina u miliciji da su uvek išli udvoje jer je jedan znao da piše a drugi da čita. izgleda da ovaj iako se zove inspektor ne vlada ni jednim već iskljućivo silom ???
  • 10.08.2012 12:15
    neverovatno
    predlažem da se ubuduce novi sad zove novi smrad
  • bem lilike

    10.08.2012 12:15
    mađarski je jedan od službenih jezika u novom sadu, a ako to komunalni policajac ne zna onda novi sad ni ne postoji kao organizovana društvena zajednica.

    građanin mu se samo obratio a nije i zahtevao celu proceduru na mađarskom, obraćanje na jeziku komšija bi trebalo da je stvar notorne pristojnosti i komunalcij bi morali znati makar šta znači "jo napot".

    ovo sve govori koliko je daleko grad otišao u pravcu bujanja fašizma i kakav kadar upravlja njime.
  • 10.08.2012 12:14
    "U komunalnoj policiji navode da je Seleši pranjem ulice prekršio član 87 Odluke o uređenju grada, kojom se navodi da je zabranjeno prljanje ulice, pa i pranje, jer nakon toga ostaju bare!
    "

    Ako je ovo istina i ako po clanu 87 se pranje ulice tretira kao prljanje zasto onda niko od komunalnih policajaca nema onu stvar medju nogama i kazni vlasnika "Kafe Novak" koji se nalazi u Aleksandar zgradi na uglu bulevara i Novosadskog sajma. U bilo koje doba dana i noci kada prodjem pored tog kafea neko od osoblja bukvalno non-stop nadvodnjava trotoar. Ahhhh, da, Nole je Nole a ovaj Selesi je samo jedan od gomile anonimusa i beznacajnih likova u drzavi Srbiji. Sada mi je jasno zasto neko sme a ne sme da poliva trotoar. A ovo mi je skroz dobra fora da se pobesnelom komunalcu obrati na madjarskom jeziku i dodatno ga izbaci iz takta. Da sam ja taj Selesi sada bih preko advokata potegao tuzbu da sam maltretiran po nacionalnoj osnovi. Cisto iz zezanja, da malo zagorcam zivot jednom komunalnom policajcu koji nije pokazao ni trunku elementarne kulture. Isao bih do suda u Strazburu ako treba sve dok mi se grad Novi Sad u cijoj je ovaj komunalac sluzbi preko javnih glasila ne izvini sa slagom.
  • DekiNS

    10.08.2012 12:12
    Мада је мој коментар претходни само када се површно прочита текст, а ово су вести како треба интернационализовати питање Војводине-врло подмукао текст и потписујем да је неистинит!
  • -

    10.08.2012 12:11
    -
    e aktivisti, aktivisti...

    dokaz da su tip koji ga je prijavio i policajac od skora u ns-u.

    zalivanje ulice leti je do nedavno bila normalna ativnost na telepu. cistoca je takodja nocu isla i prala ulice.

  • apu

    10.08.2012 12:10
    katastrofa :D
    pa ima valjda svedoka događaja pa da se dokaže ko je kome šta rekao/uradio/uzeo :D

    a onda građani ne bi trebali ni da čiste sneg, zar ne?? ako se vodom prlja trotoar ispred kuće lol

    sve bolid do bolida u ovom gradu dobio vlas'...
  • odmah

    10.08.2012 12:08
    ukinuti
    komunalnu policiju u NS. ona predstavlja samo jos jedan vid drzavne prisile i haraca. u NS ljudi sami peru i ciste ispred svoje kuce. takav je red otkad je sveta i veka. od komunalne policije nikakve hasne, samo stete...
    PS zadrzati licna dokumenta je nelegalno. samo uhapsenom licu se zadrzavaju licna dokumenta.
  • Mile

    10.08.2012 12:07
    Ajde kod mene
    Ajde nek dođe kada je perem ispred svoje kuće. Jedva čekam.Osim ako nisu smislili suvo pranje pa nek nam predlože. A koga kazniti kad padne kiša pa ostanu bare.I ne znam na +30 i više bare nestaju izuzetno brzo.
  • 10.08.2012 12:05
    Pod hitno poslati izvod iz zakona Odluke o uređenju grada član 87 nadležnim organima za vremenske uslove, da ni slučajno ne bi dozvolili kiši da pada i da stvori bare i zaprlja ulice našega čistog Novog Sada
  • DekiNS

    10.08.2012 12:05
    Брате не верујем! Дошло доба да се мотка проба-дефинитивно!!!
  • Maltretatori

    10.08.2012 12:03
    Odbio da uzme ili mu je oduzeta licna karta?
    Kome verovati?
  • Maltretatori

    10.08.2012 12:02
    "kojom se navodi da je zabranjeno prljanje ulice, pa i pranje, jer nakon toga ostaju bare!"

    Errmmm, cekaj, prljanje, ciscenje..ermmmm.
    A sta rade ovi sto peru ulice svako vece iz cisterne? Zar posle njih ne ostaju bare?

  • Napredni Novosađanin

    10.08.2012 12:02
    Kazna je (pre)blaga
    Zbog obraćanja na mađarskom, kaznio bih ga ja petostruko više!
  • nemanja

    10.08.2012 12:01
    Sve sto ti zelim u ovom trenutku je da dobijes otkaz. Mamlaze jedan!
  • 13

    10.08.2012 12:01
    Od kada se pranje ulice zove prljanje,glupi komunalni demonkratski policajci.Sakupljate Rodniju pare jer ste većina polupismeni za taj posao pa mu virite iz.....Sramota,kaznite čistoću
    oni stvarno prljaju,i vaše prijatelje koji razbacuju iz kontejnera a čistoća nečisti.Gospodine tižite ih za uvredu,i poniženje koje ste doživeli.
  • Mira

    10.08.2012 12:00
    Pranje i čišćenje
    Pitam se što ne kazne mesaru Matijević na Limanskoj pijaci. Zaposleni peru mesaru svaki dan? Prljava i masna voda se sliva na trotoar.., važno da kažnjavaju građane.. Muka mi je od njih.
  • 10.08.2012 11:59
    KOmunalce raspustiti, kakav cirkus.
    Govna se osilila pa sad izigravaju neki autoritet.
    A i taj vozac, sta reci.Mekusac.
  • paolo

    10.08.2012 11:58
    ...
    A kad su hulje crtale grafit sa skelama na Novom naselu nisu smeli da pisnu, podvukli rep i bezanija...
    Svako vece u parkicu na Naselju orgija se uz alkohol do jutra a komunalaca NEMA.
    Podrska komsiji,od obesnih korumpiranih skotova mi se povraca!
  • LimanacNS

    10.08.2012 11:55
    ...
    Ovi komunalni policajci samo prave faulove. Ili ih reorganizujte ili ukinite. Ovako više ne ide.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna