Novi Sad
03.10.2012.
08:44 > 20:28
Kuće u kojima su živeli poznati Novosađani Svetozar Miletić, Jaša Tomić, Mileva Marić sa Albertom Ajnštajnom, Laza Kostić i Slobodan Jovanović polako propadaju, jer vlasnici nemaju novca za održavanje i većina objekata nije obeležena.
  • Voz

    03.10.2012 19:22
    Nije to slucajno. Unistitelji i o stali su dovedeni 194 i neke sa zadatkom da uniste , satru i obogalje ove krajeve sto su nazalost i usplei uz udbu i komunjare.
  • skokan

    03.10.2012 12:49
    @vlada-šteta
    U srbiji se još vodi računa ko je bio kolaboracionista a ko ne, bez obzira na razloge. Na primer, Jovan Mijušković koji je bio ministar prosvete i zdravstva u Nedićevoj vladi od 1941 do 1942, streljan je u Beogradu 1944 kao kolaboracionista, bez obzira što je taj isti čovek lekar još 30-ih godina izvršio operaciju na otvorenom srcu. Danas se u Valjevu bolnica zove po njemu. Srbi nisu sarađivali sa okupatorima zato što su podržavali fašističke i nacional-socijalističke ideje nego zato što su videli više interese i svesno su se žrtvovali.
    p.s. Pre nego nekog okarakterišeš moraš poznavati biografiju ljudi o kojima pričaš, a ne da se ponašaš kao žuta štampa, da zaključuješ na osnovu paušalnih činjenica
  • sale ns

    03.10.2012 12:34
    A šta je s "novim" velikanima ?
    Kuće onih pravih istorijskih velikana zaista propadaju dok se kuće "novokomponovanih velikana" enormno uvećavaju i ni malo ne propadaju - ZAR NE !
  • MaloMorgen

    03.10.2012 10:41
    Menjati zakon
    Zakon o odrzavanju objekata pod zastitom drzave bi pod hitno trebalo menjati.
    Tokom svoje istorije, pokazalo se da drzava ustvari ne stiti te objekte, vec samo gundja sto vlasnici to ne rade. Vlasnicima najcesce propisuje uslove koji su za njioh neprihvatljivi (posebne stare tehnologije, restauratori namesto obicnih zidara) sto je najcesce preskupo. U isto vreme, drzava je napravila tako da samo nije u obavezi da ulozi ni dinara, a hoce da im ti objekti traju i izgledaju. Meni to uopste nije logicno pa ni prakticno.
    Sve nabrojane kuce ce propasti i same se srusiti jer se taj zakon nece skoro promeniti.
  • -

    03.10.2012 09:49
    -
    pitajte udbu zasto to radi.
    jos jedan novi sad je mogao nastati pored njega umesto onoga sta je poruseno.

    oni koji ne veruju za jeftine pare mogu videti rumuniju, madjarsku, cesku .... kod njih se cuva a kod nas se rusi sve osim zasticene futoske brvnare.

    cuvaju cak i njihovu narodnu muziku a ovde je svima mozak popila tamba-lamba

  • vlada

    03.10.2012 09:26
    šteta
    Greota da kuće tolikih velikana ostanu neobeležene, a da sačuvana ostane samo tabla na kući fašističkog kolaboratora, Slobodana Jovanovića...
  • nsnn

    03.10.2012 09:05
    ma kome treba istorija i uspomene na ljude koji su promenuli tok nase i svetske istorije ?
    zaj**i ti to, lepo treba sve to srusiti i dati necijem kumu i rodjaku da napravi jos koji preko potrebni poslovni objekat ili jos bolje trzni centar, naravno u tom slucaju nikako ne treba obratiti paznju na to da su kuce oko toga objekta iz 18-19. veka i pokusati da se dizajn uklopi vec sve treba pokriti inoxom i staklom ko sto je ubacen npr. pariski magazin u centar jel ionake jos par vlasti i njihovih kumova i nece biti ni jedne vise stare kuce u centru

    tuga, jad i beda gde zivimo i sta nam rade

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna