Novi Sad
06.11.2012.
14:08 > 10:52
Cena boravka dece u vrtićima "Radosnog detinjstva" poskupeće od sledećeg meseca za 18 do 23%, ili 700 do 900 dinara po detetu. Odluka o višim cenama će biti usvojena na prvoj narednoj sednici Gradskog veća.
  • mika

    23.12.2012 02:14
    nezaposlena mama
    E pa ovako vidim da se mnogi bune sto su deca nezaposlenih primljena u vrtic preko veze il sta vec,naravno da ste u pravu za one sto sede kuci i nemaju nikakvih obaveza u zivotu a drugi im vaspitavaju decu...Ali sta da radim ja koja imam dete od 14 meseci i ne mogu da ga upisem d u vrtic jer sam nezaposlena-ne sto necu da radim vec sto sam cim se saznalo da sam trudna dobila otkaz,vec skoro dve godine zivimo od muzeve plate a pritom smo podstanari...Kako da trazim posao i da pruzim nesto vise detetu kad to nikog ne zanima,dok god dete ne upisem u vrtic ja ne mogu da pocnem da radim,a ako ne radim nemam uslov da ga upisem KO JE TU LUD????
  • A šta

    07.11.2012 18:18
    sad....
    Pre 4 godine uspeli smo vrlo lako da se upišemo u jaslice (dete je krenulo sa nepunih godinu dana)jer smo i supruga i ja radili od 7- 15:30.
    Sada, kada sam nakon 4 godine ostao bez posla, treba možda da ispišem dete iz ustanove da bi neko ko radi upisao svoje dete ?????
    A zašto niste upisali dete odmah kako je napunilo godinu dana? Za tu grupu se vrlo lako dobija mesto ukoliko oba roditelja rade. I nemojte više da polemišemo na tu temu, jer moje dete je sa godinu dana u kolektivu preležalo sve moguće i nemoguće dečije bolesti, a nije se mazilo kod kuće. RAZMISLITE MALO O TOME !!!!
  • Uuurrrgh

    07.11.2012 14:21
    vrtic
    Celo radosno detinjstvo je naopako nasadjeno.
    Za sve roditelje koji imaju primedbe (opravdane) na liste cekanja, informacija da je 80% roditelja koji decu upisu nezaposleno, sve su to mame koje su fiktivno radile da bi dobijale nadoknadu za porodiljsko, i sa tim papirima prosle konkurs i resile problem vrtica do skole. Ili veza. I pomalo nas ostalih, tek da se nadje.

    Zasto se niko ne upita kako to da svima odgovara da vrtic radi do 16:30, a poslije 14:30 skoro da nema dece!?

    Svi rade do 14h? Navedite mi jednu takvu firmu!
    Ovi sto rade do 16h se teleportuju po dete, svi rade blizu i imaju kola?
    Za zaposlene koji rade do 17h vrata ove ustanove su zatvorena. Po meni je to diskriminacija.

    Ma nije mi zao nijednog dinara za decu ali vrtic mora da bude ustanova koja brine o deci zaposlenih na prvom mestu i da se njima prilagodjava. A upravo ti su na dnu lestvice.
  • glavonje i

    07.11.2012 10:20
    donacije
    Pa mogao bi i bivši direktor Samardžić i njegovi drugari iz opremanja kuhinja ya predškolsku da daju neku donaciju, s obzirom koliko su pokrali ...
    ali ko nema obraza ....
  • s

    07.11.2012 09:29
    s
    Pošteno i više od toga. Za ve koji smatrau da je mnogo nek pokušaju za 1800 din da mesec dana imaju 3 obroka(ma šta god bilo ...) a da ne računamo čuvanje ,edukaciju....,mnogo manje nego što većina potroši na cigarete ili neke kafe
  • cvrle

    07.11.2012 09:07
    ...
    Voleo bih da jos poskupi, jer je ovde ocigledno kriterijum za upis deteta jedan ili oba roditelja nezaposlena, veza direktorska ili nekog drugog, pa da se vrtici malo rasterete, da ova deca cija su roditelji zaposleni, a nemaju vezu ili susteci motiv, upisu svoju decu koja su godinama na listi cekanja!
    Nije mi samo jasno kako ima mesta u predskolskom za sve, a svake godine se upisuje alarmantno manji broj djaka prvaka?!
  • Marko Dipl. ing

    07.11.2012 08:08
    Mora da se napuni kasa
    Kao sto znamo, doslo je do promene vlasti u novom sadu. Ova poskupljenja skoro svih usluga javnih preduzeca prouzrokovana je zbog, iskljucivo, velikog broja zaposlenih. Prethodna vlast jeste zaposljavala ali to nije nista sta radi danas nova vlast. Svako javno preduzece je zaposlilo po minimum 40 novih ljudi koji nemaju ni gde da sede a kamoli sta da rade, ali ce dobijati platu. Tako da to mora neko i da finansira. Naravno posto je kasa grada prazna morace preko nasih ledja. Kazem da je kasa prazna posto iz proverenih informacija iako u kasi grada ima oko 5.5 milijardi to je malo da se pokriju dugovanja javnih preduzeca posto je samo toplana u gubitku oko 2 milijarde. Toplana je vec podigla cenu grejanja na 106 din iako je vlada donela uredbu da je maksimalna cena grejanja po kvadratu 98 din po kvadratu.Cistoca je poskupela, gsp je poskupeo, zelenilo je diglo cene...i bice toga sve vise. Nova vlast je mislila da je lako voditi grad i nositi se sa problemima istog...e pa ajde da vas vidimo kako cete da uradite rebalans budzeta grada...
  • đura

    07.11.2012 07:15
    hm
    A kako bi bilo da se lepo ispita kako je nastao taj dug i šta sve ima prethodni direktor? Pa da mu se oduzme cela imovina i njemu i njegovoj familiji, pa da se ispita i ko mu je gradio kuću , itd. Sve se to zna ali se ne diraju pošto svi imaju nešto da kriju. A ti glupi narode zajedno samnom plaćaj.
  • ogorcena

    07.11.2012 06:29
    Nacin uzimanja novca
    Neverovatno, svi su se zaduzili, pozaposljavali a roditelji ce da placaju njihova dugovanja. Ja ih imam troje u vrticu, istina za trece ne placam mesecni racun, ali i trece gleda predstavu od 150 din, to je ukupno 450, plus flomasteri, bojice, kolaz papiri, ubrusi, radni listovi, dnevni izleti i mnogo toga jos, stvarno sramota da zbog dugova roditelji ispastaju
  • Vladimir 2

    07.11.2012 05:16
    šta reći
    Kažu dužni bogu ocu, višak zaposlenih,.... Pa samnjite administraciju. Nije mi jasno zašto u svim firmama šopaju po radnicima, koji su minimalni trošak u odnosu na direktore, zamenijike direktora, pa pomoćnik direktora, pa vd direktor, direktor I, direktor II direktor III. Pa zanjima slede šefovi....
    Jedan vaspitač ide na kolkiko dece, a kolike su grupe, plus što se broj dece u grupi mora smanji ako ima dete se posebnim potrebama.
    Normalno je da će da podižu cene, al to neće pomoći da se problem dugovanja reši, te novce niti će videti vaspitači niti ustanove, niti će se poboljšati uslovi rada u ustanovama.
    Dragi roditelji još malo će nam isprazniti novčanike ako ima išta da se isprazni, a sobzirmo na stanje u državi uskoro neće deca ni morati da idu jer ćemo polako svi ostati bez posla pa nam zabavišta neće ni trebati.
  • gavra

    07.11.2012 01:41
    ija - Liste cekanja
    drago mi je iJa , sto ste postavili problem finansiranja dece i liste cekanja . vidim da niste dovoljno upuceni za brigu o deci i zeleo bih Vam pomoci ..
    Kao prvo , moram reci da ste u zabludi sto radite za platu od 2x175 eur , jer nekima je bolje da ne rade i time ustede onih 175 za skolicu i imaju besplatan boravak dece, prednost pri prijemu u predskolsko i verovatno grickaju neku otpremninu posle otkaza u nekim od JKP ili inih , a pri tom su se dosetili kompromisa da budu osnivaci, akcionari ili u nekom upravnom odboru bez radnog staza ... Uvek je tako bilo u nasem narodu - setite se 'ko umije-njemu dvije " , ali verovatno ste bili losi u poznavanju istorije i psihologije i zato bih vam zeleo pomoci nekim savetom :)
    Morate raditi vise na sebi i svom (partijskom ) obrazovanju ... Ako jos nemate dovoljno visoku skolsku spremu - to ja sad mnogo pojednostavljeno , ali malo skuplje nego pre , ali brze !!! Jednostavno je , kao sto sam rekao MORATE samo biti jako Napredni i videcete da ni diplome nisu problem , kao ni zaposljavanje ili da ne spominjem - da liste cekanja ne postoje !!!
    Zaista ne vidim u cemu je vas problem , ali za svaki slucaj morate znati da nase socijalne sluzbe ne rade svoj posao jer se upravo renoviraju njihove prostorije i nemojte pokusavati !!
    Za sve probleme koji vas muce preporucujem tehniku EFT ( tehnika emocionalne slobode ) , to ce vas resiti svih muka jer se zasniva na samolecenju po principu - Lako mije ne opterecujem se jer me boli k..... za sve .
    Ako ne uspete sa ovom tehnikom , uvek imate pravo da se obratite zastitniku gradjana u PIV-u , ili samo pivu ...
  • gavra

    07.11.2012 01:18
    za Mamu :)
    Vase pitanje je sasvim na mestu po meni ... ali se kosi sa problemom nase vlade i drzavnog integriteta!!! Sto vise dece budemo imali , bice vise potencijalnih "laznih " azilanata koji hrle u EU i zbog toga mozemo izgubiti beli sengen jer ga i onako ne koristimo vecinom !!!
    Pored toga se predvidja smanjenje (ne) zaposlenih u JKP i gradskoj upavi i to ce uzrokovati mnostvo dece koju su pravili svuda po svetu ( bracne i vanbracne ) , a to ce dodatno opteretiti sve predskolske ustanove i mozete se nadati uskoro potpunom oslobadjanju troskova za predskolski boravak dece kod svoje kuce , ukoliko imate vise od DVOJE , za ostale je predvidjeno da malo participirate boravak i onih u vrticima radi socijalne pravde :) Morate shvatiti da ova drzava vise ne moze sama da napuni budzet i treba joj pomoci !!!
  • N

    06.11.2012 23:47
    Ne znam zaista...
    nijednog roditelja koji je konkurisao za jaslice i napisao vise vrtica kao alternativu, a da mu dete nije primljeno. Problem je ako konkurisete kada dete napuni 3 ili 4 godine, jer su grupe jednostavno pune i vase dete ne moze da se upise. Zasto niste konkurisali ranije to najbolje znate sami (da li ste bili nezaposleni ili su babe i dede cuvale dete, nije ni bitno). Takodje, ima dosta roditelja koji upisu dete u vrtic, pa ga uopste ne dovode, sto nije u redu (dosta ih je i iz cerkine grupe). Povrh svega, tacno se vidi ko mora da dovodi decu u zabaviste, a ko ne jer cim krene sneg ili veliki vrucine, broj dece se smanji neverovatno. Sto se tice cene, mislim da se realno mora povecati jer je sada zaista mala. Vidim da se neki roditelji bune sto donose ubruse, vlazne maramice, bojice itd., ali to donosite za svoju decu. Zasto ne posmatrate da cete sa tim postici i da ona budu zadovoljnija? Pretpostavljam da mislite i da je cena za predstavu od 150 dinara neadekvatna? Elem, ja se bas raspisah, pa bih jos samo rekao da sam ja prezadovoljan osobljem iz vrtica Kolibri, a kome nesto ne odgovara u zabavistu, molim lepo, ispiste dete. Vidite i sami da ima ljudi cija su deca na listi cekanja.
    P.S. Nemojte samo da kazete da kao korisnici usluga imate pravo da se bunite, jer nemate. Probajte sami kuci da detetu spremite dva obroka i uzinu za te pare.
  • mila

    06.11.2012 22:28
    odgovornost
    "Direktor novosadske predškolske ustanove Marko Grgurević (DSS) kaže da Radosno detinjstvo ima ogromna dugovanja i višak radnika zbog neracionalnog poslovanja i zapošljavanja u prethodnom periodu."Hoće li neko odgovarati zbog gore navedenog?Gde je bivši direktor?
  • Sovra

    06.11.2012 21:40
    Svaka vam čast jeli to socijalni program koji ste obećavali pre izbora???????
  • Mama

    06.11.2012 20:00
    Kažu da je predškolsko besplatno. Ja sam dobila račun za septembar oko 2200din sa osiguranjem za jedno dete.Ne znam šta to treba da znači kad su mi rekli da će iznos biti umanjen zbog predškolca. Taj izos sam plaćala i ranije.
  • ija

    06.11.2012 19:30
    Liste cekanja
    Mene samo zanima po kojoj osnovi primaju decu u vrtice? Nas sin nije primljen ni u jedan vrtic na Novom Naselju iako oboje radimo, a znam za nekoliko slucaja gde deca pohadjaju vrtic iako jedan ili oba roditelja ne rade. Znaci ja sam prinudjena da dam vise od pola plate (175evra) mesecno za vrtic, a neko moze da sedi kuci i gleda serije, dok mu je dete u Radosnom Detinjstvu. SRAMOTA
  • Ali kada bi

    06.11.2012 18:52
    to bio sav izdatak....
    Pored tog "crvenog" računa mi još dajemo 800 dinara za sobu, 600 dinara za radne listove, 900 dinara za novine, mesečno nosimo ubruse, maramice, toalet papir... po neki roditelj donese flomastere, bojice, plastelin...jeste to sve za našu decu, ali odakle više ????????
  • Roditelj

    06.11.2012 18:09
    10 godina sam proveo sa decom u vrtiću i mogu da kažem da su uslovi bili i ovakvi i onakvi al da je mesečni račun bio 3 kile mesa to nije bilo nikad. Naravno nisam za to da bilo šta bude skuplje i mnogo bi više voleo da je meso 3 puta jeftinije al za te pare dobro da deca i imaju šta da pojedu.
  • Jelovnik

    06.11.2012 16:09
    Meni stvarno nije problem 900dinara već što od ove školske godine deca dobiju za doručak hleb sa margarinom i čaj a za ručak svaki drugi dan testo(malo sa sirom,malo sa krompirom) Užas!!!
  • Za Novosadjanku

    06.11.2012 15:41
    Za Novosadjanku
    Vi ste verovatno ili sami vaspitacica ili ste bliski s nekim ko to jeste. Te zene dobijaju platu od drzave, a ne od onoga sto se roditeljima naplacuje, oisto kao i svi prosvetari. A sto se tice kvaliteta usluge, ne bi trebalo ni toliko da dobiju! Sramota!
  • Vladimir

    06.11.2012 14:59
    Oni lapaju a roditelji placaju
    Tako nam i treba kad zivimo gde zivimo, zenama dodatno naplacujte ginekoloske preglede a posle se cudite otkud " bela kuga "
  • Majka

    06.11.2012 14:58
    Pa naravno...
    Posto su svi prethodnici istrosili kasu Radosnog detinjstva,pozaposljavali Boga oca,itd...onda je najbolje resiti sva dugovanja iz roditeljskog dzepa,jer roditelji su puni kesa i jedva cekaju jos koje poskupljenje.....
  • novosadjanka

    06.11.2012 14:36
    Neka, i treba. Za negu i brigu koju deca dobijaju u Ustanovi, racuni su mali. Znam da su teska vremena, ali devojke i zene koje rade sa nasom decom treba itetako nagraditi i platiti. Veliki pozdrav za sve zaposlene u VRTICU VILA u ul. Vojvodjanskih brigada
  • NSadjanin

    06.11.2012 14:22
    BELA KUGA
    Još jedan vid motivacije borbi protiv mortaliteta!
    Molim Boga da što pre odem odavde u 3 lepe pm!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna