Novi Sad
07.02.2013.
07:41 > 14:58
Javno-komunalno preduzeće "Stan" zatražilo je od grada 54 miliona dinara za uklanjanje radioaktivnih gromobrana sa novosadskih krovova, i njihovu zamenu novim.
  • Pera

    08.02.2013 10:39
    pa mi imamo i
    Gromobransku mafiju :)))
  • vlada

    08.02.2013 07:24
    Misko pojma nemas


    Nemoj mnogo da pametujes , idi proizvodi nesto , verovatno prodajes nesto drugo vezano za gromobrane , pa ti naravno ostalo sve smeta ...ili bi voleo da tebi daju te pare da im stavis pocinkovanu traku , 1m trake = 1 eur , a razliku potrosis na Havajima.
  • misko

    07.02.2013 20:54
    odgovor @misku
    Iz komentara @Miska se prepoznaje njegovo površno znjanje o ovoj temi. Opet kažem, u svetu je uvek borba i nametanje standarda razvijenih zemalja ostalom svetu, to su pare. Što se tiče gromobrana: za prihvatni sistem , upotrebljavaju se metode zaštitnog ugla, fiktivne sfere i mreža provodnika. Pored teorije svi materijali i hvataljke za sve ove tri metode se proveravaju u raznim laboratorijama i oglednim poljima. Dobijeni rezultati dugogodišnjih ispitivanja su podloga za primenu i uvođenje standarda u ovoj oblasti.
    U Nemačkoj nisu zabranjeni gromobrani sa uređ.za rano startovanje pod uslovom da u sebi ne sadrže elektr. komponente, baterije.....bio sam i video.
    Isplativost primenom ovih gromobrana je višestruka u odnosu na "klasičnu" instal.
    Ako ne verujete pogledajte nove standarde
    SRPS EN 62305-1-2-3-4 koji nisu primenljivi kod nas (nisu ni prevedeni sa engl.) za sada a nadam se neće biti nikada. Jednog dana primenom novih EU stanadarda u ovoj oblasti automatski sve troškove množite od 3-5 puta u odnosu na instalacije pomoću gromobrana sa uređajem za rano startovanje.
  • @misko

    07.02.2013 17:14
    gromobrani sa ranim startovanjem
    su odobreni za upotrebu 1993. godine za vreme najvece krize. Osoba koja je bila clan komisije za standarde je dugi niz godina bila jedini uvoznik istih. Uglavnom su odobrenu u africkim kolonijama, Srbiji, Rumuniji i Francuskoj koja ih i proizvodi. Zasto Francuska, pa oni su smislili radioaktivne gromobrane pa im je trebalo nesto novo.
    Zasto nisu dozvoljeni u Nemackoj?
    Klasican gromobran je jeftiniji, dugotrajniji i efikasniji. Ali to je klasicna oprema i ne moze da se mnogo manipulise provizijama. Kada uzmete metalnu sipku ona kosta 30 Eur-a, ista takva sipka sa safirnom piramidom ili zlatnom kuglom ili maketom rakete na vrhu se zove gromobran sa ranim startovanjem i ima cenu od 500 Eur.
    Lepa zarada :) na prodaji magle.
  • Mille

    07.02.2013 16:56
    godinama ispod istog
    Devet godina radim u kancelariji iznad koje je ovakav gromobran. Glava čiode ili ne, ja se osećam loše dok radim. Umor,pospanost,nezainteresovanost. Čim krenem kući sve je drugačije i sve nestaje. Da li zrači ne znam ali sigurno emituje nešto negativno.
  • 07.02.2013 14:08
    ŠTO SE MORA NIJE TEŠKO
    Moraju da se zamene i tačka ,oni (dokazano)imaju svoj vek trajanja .nekad su bili standard sada sa i od pre 15-20 god. više nisu i opasnost su za građane na ocvaj problem je u više navrata upozoravala Gradska Civilna zaštita .O tome postoji obilna dokumentacija od strane iste ustanove i Teh.FakultetA.
  • misko

    07.02.2013 13:24
    Pero nemoj da pričaš ono što neznaš. Pre svega nezavisni naučnici ne postoje, sve su to lobisti koji lobiraju za uvođenje drugih standarda što je unosan biznis. Uvođenje novih standarda iz svih oblasti pogotovo EU koštaće ovu državu toliko da nikada neće izaći iz dužničke krize.
    Navedi jednog naučnika kod nas iz ove oblasti, nema. Naučnik nešto i izmisli. Sve su to obične jajare.
  • 07.02.2013 12:11
    Azbest...radioaktivni gromobrani... posle kao Ameri nas trovali, a realno nisu imali potrebe, mi sami to već radimo. Pitam se za šta još ne znamo a štetno je.
  • Gromobrani

    07.02.2013 10:19
    javni interes
    Nema javnog interesa da grad placa odrzavanje privatnih zgrada. Vlasnici stanova treba da odrzavaju zgrade svojim sredstvima.

    Najbolje bi bilo ako i postoji javni interes da grad raspise konkurs i da oni vlasnici stanova konkurisu za subvenciju, recimo do odredjenog procenta od investicije.

    Kada i vlasnici bude nesto placali kontrola ce biti bolja i siguran sam da stanari nece nikome preplatiti tu uslugu.

    Da su stanari skupljali 100 dinara po stanu mesecno, davnih dana bi skupili za popravku gromobrana na svojoj zgradi.
  • 07.02.2013 10:02
    A gde je pecat?
    Jel ima neka racunica o tih 54 miliona? Sta kosta toliko?
  • Pera

    07.02.2013 09:44
    gromobrani sa ranim startovanjem
    su obicna sarena laza. Njihova efikasnost nije dokazana, niti su se u praksi dobro pokazali. U nekim zemljama su zabranjeni a u nekim smeju da se ugradjuju na objekte za koje nije obavezujuce da imaju gromobrane.
    Poceli su da se ugradjuju kao zamena za radioaktivne gromobrane i to im je jedina svrha. Za one koji takve gromobrane postave na obdaniste, skolu i vrtic nemam lepe reci.

    Nezavisni naucnici su protiv ovih gromobrana jer su sarena laza i nista nisu efikasniji od obicnog franklinovog stapa.

    http://bit.ly/14FsMHq
  • Kolega

    07.02.2013 08:18
    glava secera
    Ili novinari nisu dobro preneli ili se kolega nije dobro odrazio. Radioaktivni izotop velicine glave ciode, moze da znaci mnogo toga. Moze biti U-235 kao u nuklearnom reaktoru (sto naravno nije), sto bi svakako bilo zabrinjavajuce. A moze biti i neki mnogo manje radioaktivniji element, ali je bitno reci koji ili koja je jacina zracenja (msV/h), a ne velicine glave ciode.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna