Novi Sad
20.03.2013.
16:54
Savet za kulturu Skupštine grada prihvatio je Predlog odluke o obrazovanju Odbora za sprovođenje Odluke o postavljanju biste Aleksandru Beriću u Novom Sadu i predložio Skupštini grada da je donese na narednoj sednici.
  • Istina II

    22.03.2013 07:35
    @Istina
    Eto nam ga, tako to izgleda kad covek uci istoriju iz Pravde i Kurira...
  • DekiNS

    21.03.2013 23:18
    Fircam te Brutalno (Forca Brutale )
    Пошто си несрбин, не мораш да пишеш такве шовинистичке коментаре! Срби нису оснивали логоре за децу нити било какве логоре у историји ратовања као што су то радили на пример Хрвати у НДХ, а мноштво је историјских примера који оспоравају твој идиотски коментар!
  • Gillan

    21.03.2013 21:32
    @Gillan
    Nismo se valjda razumeli. Beric je rodjen u N Beceju, i cujem da vec ima tamo ulicu. A i NSad ima ulicu Kapetana Berica. E sad, mislim da je bulevar za njega ipak preterivanje. Ako se vec nadmecemo ciji je veci, hajde da imamo bulevar Nikole Tesle a ne malu ulicicu kod Futoskog parka....
    Pitanje je vise principa da li heroje, nase, vase, njihove treba koristiti za ulice posto ce se uvek naci neki koji ce misliti da su bas ti heroji pogresni....
  • @becar

    21.03.2013 13:22
    Istina
    uredu, ne mora da se postavlja nista novo vezano za rat. Ali hajde da poskidamo onda ove "herojske" partizanske spomenike kojih je puna Srbija. A ja koliko poznajem istoriju postojala je Uzicka republika i to tek iz 1943. Do tada je narod Srbije podrzavao samo jedan pokret i nije mu falila dlaka sa glave dok ti sto ih je puna Srbija nisu poceli da pucaju neprijatelju u ledja i iz zaseda pa oni ubijali 100 Srba za 1 Nemca.
  • 21.03.2013 13:10
    http://www.youtube.com/watch?v=brRLOzaapIs

    http://www.youtube.com/watch?v=oR29MI5-Bkg
  • preporučujem

    21.03.2013 13:02
    Evo vrlo sve u detalje, vredi pročitati.

    http://www.novibechej.com/index.php/o-gradu/licnosti/394-aleksandar-beric-porucnik-bojnog-broda-i-klase





  • @Gillan

    21.03.2013 12:49
    "Sto se ulice tice, valjda je prirodnije da neki trg ili ulica u Novom Beceju ponesu njegovo ime."

    Čovek je krenuo nizvodno od mesta gde se zatekao u trenutku početka rata, prema Novom Sadu da bi branio mostove od bombarodvanja. Nažalost nije stigao, jer je brod potopljen kod Čelareva. Ako to nije dovoljan razlog da ima ulicu u NS, ne znam šta jeste. Za razliku od kojekakvih srbijanskih careva, kraljeva, i vojvoda koji za Novi Sad nisu učinili ništa dobro.
  • Bećar

    21.03.2013 10:30
    Iskreno, nisam dosad čuo za Aleksandra Berića. Koliko sam pročitao ovde, sigurno da je bio čovek vredan pomena i da se, po ovim tekstovima herojski poneo. I postaviti bistu negde, sigurno nije pogrešno.
    Ali čovek je bio vojnik, oficir i još komandant bojnog broda. Logično je bilo da brani brod kad ga napadnu. Pa on je vojnik na brodu u državi koja je u ratu. I da poslednji napusti brod koji tone je nekako čin koji je moralan od strane kapetana broda. I svaka mu čast! I zato je ulica u njegovom rodnom Bečeju dobila ime po njemu. I slava mu. I to bi treabalo da bude dosta. A da novosadski (subotički, zrenjaninski, kikindski, svejedno ...) bulevari dobijaju ime po ovom, hrabrom čoveku, je već previše.
    I iskreno mislim da je dosta bilo veličanja rata i ratovanja. Pa nisu jedino vojnici bili veliki ljudi.
    Ponavljam, svaka čast čoveku, ali ja bi da veliki bulevari nose imena radovanja i stvaranja.
    Spomen obeležje solunskim borcima na kružnom toku ... Odličan odabir lokacije! Pa zašto neko opet veliča ratovanje i masovnu pogibiju u njima? Jel to opet neko priprema nekog za nešto?????
    Vrhunske aktivnosti Saveta za KULTURU Skupštine grada.
  • 21.03.2013 09:49
    Neka ga postave na mesto spomenika Mihajlu Pupinu koji treba ukloniti. Taj spomenik je prava uvreda za coveka poput Mihajla Pupina, izgleda kao da ga je pravio udrogirani srednjoskolac tako sto je na jednu gomilu nabacao par stotina kilograma blata. Sem naocara na spomeniku Mihajlu Pupinu nema niceg vise sto lici ili podseca na njega. Ako vec ne mogu i ne znaju da naprave spomenik dostojan jednom Mihajlu Pupinu neka ga barem uklone i na njegovo mesto postave Bericev spomenik. Beric je sa "Dravom" oborio tri nemacka aviona a ne jedan. Moze se slobodno reci da je Beric za nekoliko sati borbe protiv Nemaca oborio vise aviona nego srpski PVO sto je oborio aviona za citava tri meseca NATO bombardovanja.
  • Forca Brutale

    21.03.2013 08:37
    @LimanacNS
    Zato se srbi valjaju u mitologijama i kvazi-istorijama jer nisu zadovoljni sa svojom pravom prosloscu. Koliko smo gresaka mi srbi ponovili do sada?
    Pa vidi se iz prilozenog.

  • Gillan

    21.03.2013 08:21
    @Aleksandar
    Hajde da ne preterujemo.

    Beric svakako zasluzuje bistu, mozda da se napravi ''ulicica'' sa bistama znacajnih ljudi u Dunavskom ili Futoskom parku. Sto se ulice tice, valjda je prirodnije da neki trg ili ulica u Novom Beceju ponesu njegovo ime.
    U principu, juce njihovi, danas nasi heroji... Sta sutra, opet skidanje spomenika i bisti i menjanje naziva ulica? Daj da se manemo politicara, bizmismena i heroja... Imamo umetnike i naucnike za takve stvari.

    A bulevar Evrope (to nakazno i neiskreno radikalsko uvlakacko ime) nikada se nece primiti u narodu. I ostace za navek Suboticki bulevar.
  • Сремац

    21.03.2013 07:41
    ЛАЛА ПОЛУДЕО ОД ЧИШЋЕЊА
    "Лала" побркао лончиће,није реч о Рацији и убијању недужних Срба, него о споменику једном славном команданту.Друго, он је храбро погинуо за нашу слободу,а тамбураш на Тргу незнаног јунака,забављао оне који су ту слободу крчмили.
  • LimanacNS

    21.03.2013 07:22
    Ima ona jevrejska
    Narod koji zaboravlja istoriju rizikuje da mu se ona ponovi.
  • Dacha

    20.03.2013 22:59
    Ma ja sam evo čekao da dođu radikali na vlast da mi osveže sećanje na srpsku istoriju.

    Kao što rekoh već.... Novi Sad nema većih problema od amblema. Očito!!!

    Koliko milijardi će se skinuti sa računa? Čijom zaslugom? Ko će to platiti? A vi i dalje menjajte ambleme i pravite biste!
  • Aleksandar

    20.03.2013 21:43
    Heroj
    Čovek zaslužuje više od samo biste.

    Ko ne zna, nek pročita malo na netu.

    Moj predlog je da se sadašnji bulevar evrope zove po njemu.

    Znam da postoji ulica kapetana Berića, ali to je jako mala ulica za ovakvog čoveka.
  • @Ignoramus

    20.03.2013 21:32
    Za razliku od ovih patriJotskih udruženja pobegulja koja su predložila bistu, Berić je bio skroz pozitivna ličnost.

    Dvanaestog aprila 1941. brod kojim je komandovao "Drava", je ujutro napalo devet nemačkih "Štuka". Jedan protivnički avion je bio oboren, ali je ubrzo pogođen levi bok broda gde se nalazila strojarnica i brod je počeo da tone.

    Berić je naredio osamdesetorici mornara da napuste brod. On je ostao na njemu. Mada je bio ranjen samo u ruku nije želeo da napusti svoj brod i poginule mornare. Prema pričanju preživelih stajao je u stavu mirno pozdravljajući izrešetalu jugoslovensku zastavu.

    Brod je potonuo u blizini Čelareva. Berićev leš voda je izbacila kod Starih Banovaca. Posle ekshumacije sahranjen je na seoskom groblju.
  • Ignoramus

    20.03.2013 20:31
    Ok, al'
    ko je on bio, tj. s' cim nas (me) je zaduzio pa da ga se svakodnevno (pod)secamo?
  • Lala

    20.03.2013 18:46
    Veternik osnovan 1918?! Kakvo je sada ovo prekrajanje istorije?

    Veternik se pominje još u spisima iz 1848. godine, kao Nemačko selo Neu Ilof (na Mađarskom se zvao Hadikliget).

    Etnički je čišćeno u više navrata da bi se u njega kao i u mnoga druga sela i gradove umesto nesrba naseljavali Srbi iz pasivnih krajeva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna