Novi Sad
19.04.2013.
07:42 > 14:42
Brojni Novosađani nakon vesti o maloletnicima koji počine krivična dela, besno pozivaju na zatvore, okove i batine za "zlu decu", ne uzimajući u obzir kompleksnost ovog problema.
  • MiliTza

    21.04.2013 07:39
    kazna
    Strogo kazni jednog,drugog treceg pa da vidis da li ce cetvrti pomisliti na tako nesto.
  • novosadjanka

    20.04.2013 14:15
    zatvor
    Dajte molim vas. Zatvor nije rešenje. A šta jeste? Potrebno je napraviti kaznene ustanove u koje se kriminalci smeštaju po težini zločina, a ne po godinama. I naravno veće zatvorske kazne. Za pokušaj ubistva bi kazna trebala da bude minimum 20 godina bez ikakvih uslovnih ili amnestija. Zanima me da li je porodicama nastradalih drago kad čitaju ovakve vesti. Država amnestira one koji su upravo za slične stvari u zatvorima. Neće nas noću na ulici napasti Mišković i slični.
    Odjednom će sva ti kriminalci da budu jadna deca i na kraju žrtve. Njihove žrtve neće više imati drugu šansu, a mi upravo njihovim dželatima stalno pružamo nove. Po čemu oni vrede više od onih koje su opljačkali, povredili, usmrtili.
    Čisto da se zna, ne govorim o dečku sa slike pošto ne želim da pričam o slučaju o kom nisam upoznata.
  • 19.04.2013 20:47
    Podrska
    izgradnji prihvatilista za maloletne izgrednike!
  • 19.04.2013 14:04
    @tri srca junačka...
    Lako je jednog zatvoriti i doživotno, ali šta ćemo sa onima koji ostaju napolju i čekaju svoj trenutak? Ja ne želim da budem kolateralna šteta. Zapitaš li se ikada šta je to navelo jedno dete da počini toliko krivičnih dela? Šta ga je navelo da bezdušno ubije drugog čoveka? Šta je to dovelo do takvog odnosa prema životu i prema zakonu? Najlakše je probleme gurnuti pod tepih, samo što ih je tamo već previše i nema više mesta.
    Pohvala za tekst. Obradite i psihu onih koji pozivaju na drakonsko kažnjavanje.
  • 19.04.2013 12:48
    У свим коментарима има нешто истине.
    Моје мишљење је да је затвор решење за ове проблеме, али затвор за родитеље, и то по скраћеном поступку, без права жалбе! Ако неће или не може да га васпита, а ипак се води као његов старатељ, онда нека одговара уместо њега, баш као да је прекршај/злочин и сам урадио. Ако то не жели, нека да дете центру за социјални рад, који такође, ако не може да се избори са њим, нека га онда преда на одслужење максималне законске казне са директним препорукама! Не могу родитељи, не може центар, максимални затвор ће да може.
  • Pravednik

    19.04.2013 12:43
    @Odgovor Pravedniku
    Pa, u ovom slučaju verovatno nema roditelja, ili su oni potpuno promašili.

    Elem, u tim slučajevima treba da nastupe institucije koje su pune psihologa i pedagoga. Većina tu ne radi uopšte svoj posao i samo "zviždi", dok plate stižu redovno. Svaka čast izuzecima.

    Struka sa ovim nema veze. Mi imamo dobre stručnjake. Stvar je u institucijama, u lošoj organizaciji, nečinjenju, ....

    Pogledajte zapad! Tamo se zbog nebrige roditelja, i deca i roditelji odmah uključuju u razne radionice i tretmane (koje vode naravno pedagozi i psiholozi)da ne bi došlo do ovakvih situacija, a kod nas .......
  • odgovor Pravedniku

    19.04.2013 11:40
    Ne znam zasto ste kivni na pedagoge i psihologe? Sudstvo donosi odluke i osude, a pre svega toga trebalo je da roditelji svoj deo obave kako treba.Kada se stigne do institucije , onda je kasno.
  • tri srca junačka...

    19.04.2013 11:26
    Sedamnaestogodišnjak koji nekog ubije iz čiste obesti i osionosti mora da dobije najmanje 20 godina robije. Jedino u tom slučaju će se zapitati gde su mu i zbog čega prošle najbolje godine života. To što su zaštićeni kao BELI medvedi čini od njih samo lošije ljude. Užasno je velik broj onih maloletnika koji nemaju nikakav problem da nekog povrede. To je njima kao "dobar dan". Svaki odlazak na utakmicu njima je prilika koju prosto priželjkuju da nekog povrede. Oni ne idu da navijaju, oni idu da osakate, ubiju, nanesu bol...
    Kod njih ne postoji osećaj sažaljenja i bilo kakve humanosti. To su na žalost toliko emotivno osakaćena deca, da im ni jedna humana mera prema njma neće izazvati osećaj kajanja za zlodelo koje su učinili. Za sve to je kriva ova država. Kasno je za sve...?
  • 19.04.2013 09:26
    Dodatak na neprofesionalizam
    Brzo se zaboravilo a i nisu nam dali pravu informaciju o siledžijama od kojih se branio učenik gradjevinske škole. Nikada vajni novinari nisu istražili ko se krije iza imena punoletnih nasilnika. A znate prozivati gradjane koji pozivaju na linč sistema i onih koji mogu a sede i ćute, ili su nesposobni da to istraže.
  • NOVOSADJANIN

    19.04.2013 09:11
    da se zna
    Zatvor je tim klincima odskocna daska za dalje kriminalne radnje,tamo upoznaju svoje takozvane "idole" kada izadju u svom okruzenju postaju "vazni" jer su bili u zatvoru.Sve su to kontra efekti koji umesto da decu izvode na pravi put oni ih samo jos vise zakopavaju.Podrzavam ovakve ideje.
  • Pravednik

    19.04.2013 08:44
    @Novinarska zamena teza
    Tako je! Maloletnik je imao 17 prekršaja i pušten je na slobodu da napravi 18. ili da nekog ozbiljno povrei ili ubije! I to je bio "čist" slučaj.

    Ovde se govori o ubistvu, a istraga treba da utvrdi okolnosti, pa tek onda da se sudi.

    Puno je primera svuda, čak i ovde u Novom Sadu, gde su maloletnici, koji su godinama unazad bili maltretirani i šikanirani od mladih "siledžija", uzimali oružje i razračunavali se sa nasilnicima u želji da prekinu svoju agoniju!

    Pitanje je, gde su tu institucije, armija službenika koji primaju plate i troše naše novce samo da bi se zvali pedagozi i psiholozi!
  • xXx

    19.04.2013 08:17
    Popravni dom
    Ali bas zbog ovoga treba da postoji popravni dom za maloletna lica, jer im sigurno ni ulica, na koju ce se vratiti po pustanju, nece sluziti kao adekvatna popravna institucija...

    I kao sto rece Anonimus, reakcija je bila vezana za slucaj maloletnika koji je kao i mnogi sa statusom "od ranije poznat policji" jos uvek na ulici i cak je pretukao radnicu prodavnice...To vec nije sitna kradja vec pljakca uz upotrebu sile, zbog cega treba da se pocinioc zatvori...
  • 19.04.2013 07:54
    Novinarska zamena teza
    Reakcija novosadjana za kaznene mere je bila na puštanje maloletnika koji je počinio više kradja i pretukao radnicu, a ne za ovakve slučajeve. Senzacionalizam i neprofesionalizam
  • 19.04.2013 07:46
    Odlican clanak i sagovornici! Najlakse je osudjivati decu koja su proizvod naseg drustva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna