Novi Sad
30.05.2013.
06:55 > 07:12
Ne postoji tačna evidencija koliko je prosvetnih radnika bilo izloženo pretnjama i fizičkom nasilju, ali nema sumnje da tako nešto postoji i da predstavlja veliki problem u obrazovanju, rekao je za 021 predsednik Aktiva direktora osnovnih škola Svetozar Kozarov.
  • pravda za šalteruše

    31.05.2013 09:02
    Šalterušama status službenog lica!
  • 30.05.2013 17:35
    Ma idi
    Ne daju status sluzbenog lica medicnskim radnicima u hitnim sluzbama,sad ce nastavnicima.
    Znba se sta je primarno i gde ljudi zaista stradaju.
    Prvo status sluzbenog lica medicinskim tehnicarima u hitnoj.
    Dok im traje radno vreme,nravano.
  • Nizina

    30.05.2013 12:47
    Forumitis
    Znamo da mnogima forumi služe za vršenje mentalne nužde uz miris frustracija besa poniženja itd...

    Problem je kompleksan ali riba uvek smrdi od glave.

    Pogledajte ko je ministar za obrazovanje e sada zamislite bilo koju firmu sa takvim tipom "sefa".

    Hoce li ona biti kao nasa javna komunalna ili ce biti na Forbsovoj listi 100 najboljih u svetu...

    A da deca su sve razmazenija to je globalni fenomeni za to ce tek biti placena cena.

    Pozdrav za sve i dignite guzicu sa stolice i ucinite danas nesto lepo za sebe, vase dete i zajednicu!
  • Ucitelj Starog Kova

    30.05.2013 12:00
    @@Ucitelj Starog Kova
    Zna se tacno sta su prekrsaji. Deciji nestasluci i pricanje na casu sigirno ne spadaju u istu kategoriju kao slanje nastavnika u pm, ucenjivanje, pretnje i fizicki nasrtaji.
    Pricanje na casu nije isto sto i ometanje nastave divljanjem, vikom i razbijanjem inventara.
    A nestasluci nisu isto sto i nasilje nad slabijim ucenicima. Trebalo bi razmotriti i do koje mere se verbalno zlostavljanje moze tolerisati...
    E, kad se to sve lepo rangira i kvalifikuje, znace se ko dobija sut kartu iz skole.
    Sto se tice nastavnika, ima ih raznih, to niko ne spori. Nekakav sistem i za njih ne bi skodio.
    Dakle, nije ovo iz starih vremenaa, ovo su osnovna nacela krivice i adekvatne kazne.
  • @Ucitelj starog kova

    30.05.2013 11:42
    Verujem da se Vaš komentar i odnosi na stara vremena. Da li znate šta se sada računa kao prestup učenika? Pričanje na času - 5 upisa u disciplinsku svesku, pa makar to bilo i pričanje na času, što smo, da se ne lažemo, svi radili kada smo išli u školu, (pod tim ne mislim divljanje na času, to se tada sankcionisalo odlaskom kod direktora i "roditeljskim metodama vaspitanja.") Elem, 5 upisa - ocena manje iz vladanja. To samo pokazuje nemoć nastavnika da vladaju odeljenjem. Dece koja zaista prave probleme ima veoma malo, i da, njih treba sankcionisati, ali, pre toga, pokušati ih uključiti u poseban rad dok su još u nižim razredima, umesto što ih žigošu i etiketiraju kao problematične. Time problem samo eskalira. I kao što neko reče, ne može nastavnik za vreme časa da šalje sms poruke i da očekuje da deca ćute i gledaju u prazno. Kod mene na času je "šuma ruku u vazduhu", deca su zainteresovana za čas jer im je zanimljivo, imaju mnogućnost da pokažu svoje znanje i aktivnost i da budu adekvatno nagrađena za svoj rad. Ne vlada nema tišina, ali nema ni divljanja. Milina. Rad velike većine današnjih nastavnika ne želim ni da komentarišem. Zato, prestanite da se žalite i zasučite rukave, pa neće biti ni toliko problema.
  • Biljana

    30.05.2013 11:17
    dosta.....
    čitam ovo i ne mogu da verujem..... vi, dragi roditelji koji ovako pisete ste oni isti koji na taj način i vaspitavate svoju decu koja divljaju po školama..... bez uvrede bilo koga... ali šta da očekujemo od dece, ako mi ovako razmišljamo.

    postovani ako imate saznanja da su u vašoj skoli pijani nastavnici, prvo napisite ime škole da znamo, a moje pitanje je sta ste vi konkretno uradli po tom pitanju??
    ne treba nastavnicima status sl.lica, već da se sprovodi zakon... koji izmedju ostalog ima i meru oduzimanja roditeljstva zbog zapustanja u vaspitanju.

    dosta je da sedite na raznim forumima i samo pljujete sve dnevne teme i vesti, uradite nesto konkretno, predložite nešto dobro radi i svoje dece i sve dece ovog grada.

    unapred cu vas podržati....
  • 30.05.2013 10:56
    Prosvetari!
    Ajde budite malo posveceni svom pozivu! Non-stop samo slusamo kako ste nezadovoljni. Te strajkujete , te najavljujete strajk. Sad bi jos da budete i sluzbena lica. Tako ne mozete resiti problem. Svi plivamo u istoj jami, ko je nezadovoljan neka se snadje ili prepusti mesto nekome ko je bez posla!
  • 1 NS

    30.05.2013 10:36
    Otišli smo u pogrešnu krajnost
    Poznat je Đavolov kredo: "radi šta hoćeš i neka ti to bude jedini zakon."
    Nekom odgovara da se svi učenici ravnaju po ovome.
    A kad smo već kod nevidljivih bića, čujmo i "Drugu Stranu":
    "Ko štedi prut, ne štedi sina svog".
  • Ucitelj starog kova

    30.05.2013 09:28
    Nije svako za skolu, treba neko i da kopa. Zato, uvesti tri prekrsaja i mars iz skole bez prava upisa u drugu drzavnu skolu. Ako hoce privatno nek izvoli pa neka maltretira ucitelja kojeg placa ako sme.
    Isto tako i za nastavnike i profesore. Tri skandala, mars na njivu.
  • 30.05.2013 09:15
    Zdravstvo
    Status službenih lica je neophodan i svim zdravstvenim radnicima,nemilih dogadjaja je bilo i u zdravstvu onoliko,pokrenite zajedničku inicijativu,nešto mora da zaštiti obe struke!!!!
  • 30.05.2013 09:14
    Draga Valerija, za prosvetni plan i program nisu krivi nastavnici. Učenici su zaštićeni kao beli medvedi, a nastavnici moraju da paze kako dišu u njihovoj blizini. Ovo je situacija u većini škola. Vama da daju 200 000 platu, pitam se da li biste uspeli ičemu da naučite bilo koga kada su deca u velikom broju nemotivisana da uče u toj meri da je to na nivou poremećaja, razredi su preglomazni. Omiljeni su mi oni koji nemaju veze sa školom koji daju sebi za pravo da pišu takve komentare. Inače, ne radim u školi ali imam puno prijatelja zaposlenih po školama i vrlo dobro znam kroz šta prolaze, što je najgore to su profesori kakve svaka škola samo može da poželi - posvećeni svom poslu, pošteni. Onda mi se srce cepa kad pročitam onako nešto.
  • Spark

    30.05.2013 08:59
    egzotika
    Srbija je militantno drustvo. Drzava ocito ne zna ili ne moze da resi nasilje, jer na njemu i pociva.
  • Valerija

    30.05.2013 08:46
    A sta cemo sa uciteljima, nastavnicima i profesorima koji se izivljavaju nad deco ( ne mislim fizicki).
    Kadar u skoli je da se use..s. Niti su strucni, niti imaju nekog motiva za rad ....za te pare koje dobijaju svako drugo dete bi trebalo da bude vukovac.
    Ne spominjemo nastavni program to je tema za specijaliste
  • EvoOvako

    30.05.2013 08:17
    ...
    Deco, kakva crna službena lica??? Vratiti u školstvo izvlačenje zulufa i ušiju! Ne sme izbaciti učenika sa časa, ne sme mu dati keca zbog bezobrazluka...
  • Robi

    30.05.2013 08:06
    Kad je dotle došlo...
    Apsolutno ih podržavam... Ali bi paralelno sa time trebalo ukinuti status božanstva koje imaju učenici. Škola i nastavnici nekoga ko je bezobrazan i neće da uči ne mogu da pošalju da ponavlja razred, ne mogu da ga izbace iz škole itd. itd. Kao mi nešto kopiramo dečija prava sa zapada. Ludilo. Baš me zanima šta se dešava tamo sa klincem koji digne glas na nastavnika, a kamoli da ga udari ili nešto još gore. Nešto sumnjam da taj može u životu da se nada bilo čemu drugom osim ribanju WC-a ili čišćenju ulica...
  • boco

    30.05.2013 07:58
    Ima i svakakvih nastavnika kao i milicajaca i carinika i lekara i bilo kojeg drugog osoblja, pa i zaposleni u privatnim firmama su sluzbeno osoblje i u kako su oni zasticeni. U skoli u koju ide moja cerka vecina nastavnika su alkosi i oni treba da dobiju status sluzbenog lica.
    Neka se oni ponasaju kako treba i sigurno ce biti manje napada na njih.
  • Insajder

    30.05.2013 07:48
    E, time će baš rešiti problem. Stručan, konstantan i savestan rad, i još važnije - JASNI KRITERIJUMI U VREDNOVANJU ZNANJA dovode nastavnika u položaj da ne trpi nikakve pritiske. Ako ovo nije slučaj, onda mu ni status službenog lica ne pomaže. Ako na časovima čita novine, drlja mobilni ili PC, ofrlje ocenjuje, bez jasnih kriterijuma, naravno da svi pomisle da sa takvim nastavnikom može da se pregovara o svemu i svačemu. I najčešće i može. Nažalost, sve je veći broj ovakvih prosvetara, zato i nemaju status u društvu kao nekada. Uvedite kamere i u učionice, to će biti mnogo bolje rešenje. Videće se ko radi a ko ne, šta rade deca i kako se ponašaju, i ko to vrši pritiske na koga. Sve ostlalo je mlaćenje prazne slame i lečenje kompleksa prosvetara koji sami sebe degradiraju svojim neradom (čast pojedincima). Bilo bi lepo da se novinari raspitaju u kojim to zemljama prosvetari imaju status službenog lica?
  • ns

    30.05.2013 07:41
    bravo
    i vreme je,deci su data sva prava a roditelji ih uce ono sto su prepisali od vlasti...da se sve moze vezama i parama...i tako se izgubilo postovanje onih koji su osnova uspesnog i civilizovanog sveta,na kraju sta treba da se desi pa da ovo zaista bude usvojeno?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna