Novi Sad
08.07.2013.
06:17
Đaci se u srednje škole upisuju danas i sutra. Zbog više prijavljenih đaka sa svim peticama u nekim školama sledi otvaranje novih odeljenja.
  • Duska

    09.07.2013 06:27
    Licenca
    @dojasporac - sa iskustvom.
    I u Srbiji se polaze drzavni ispit i stice licenca za medicinsko-farmaceutsku struku (i za razne druge struke). Dodatno, svake godine je obavezna kontinuirana edukacija prilikom koje se stice odgovarajuci broj bodova kako bi se licenca obnovila.
  • 08.07.2013 20:45
    Sofija
    Koliko zlobe u kometarima...uzas. Bas zelite nekom neuspeh. Meni je bas drago zbog velikog broja vukovaca, svaka cast deco.
  • da dodam

    08.07.2013 15:40
    komentar
    @maman
    šta ste hteli da kažete pominjanjem ovih opština? Da njihovi vukovci nisu pravi a novosadski jesu? Pa u razredu mog sina jedan vukovac je ladio da ne kažem šta a drugi je radio i radio...

    Na svu sreću moje dete je upisalo šta je htelo - i sa prijemnim i bez njega (mada da je i broj sa prijemnog uvažen, opet bi upao tamo).

    Nije vukovac ali je odličan đak i svaka ocena je njegova te se ne sekiram za srednju (mislim da će u srednjoj biti još bolji jer se rešio nekih nastavnika) ali bih jako volela da vidim uspehe SVE dece koja su sad upisana - koliko uspeh u srednjoj odudara i kako (na bolje ili gore) od uspeha u osnovnoj!
  • 08.07.2013 12:58
    Ko je rekao da su se vratile devedesete
    E sad će zbog pametnog Ministra proći kao generacija '84. koji su zbog vanrednog stanja upisali bez prijemnog, svi u Jovinu pa ih nije ni pola završilo prvi razred. Jedno 30% je srušeno ne na popravni, nego na godinu (oma 3 keca), a neka odeljenja su najbukvalnije prepolovljena. Istina, tad jeste radila prof. Litričin, koju je neko već pominjao, ali nešto mi se čini da će i ovi tako proći. Sry klinci, drž'te se, ko preživi pričaće.
  • skokan

    08.07.2013 12:39
    za razmišljanje
    Povodom toga da će gimnazije otvarati nova odeljenja da prime sve učenike mimo konkursa.
    Zamislite da se na konkurs za direktora prijave dva kandidata koji imaju identične kvalifikacije. Da li u tom slučaju imamo dva direktora? Ili je to protivzakonito. Onaj ko je ovo dozvolio ogrešio se o zakon. PROCENITE SAMI
  • dojasporac

    08.07.2013 11:49
    sa iskustvom...
    @DJ
    Farmaceut na Zapadu mora da posle prakse na odgovarajucem radnom mestu i pod odgovarajucim uslovima, polozi drzavni ispit (ili kako se to od drzave do drzace zove), licencira se i tek onda moze da radi kao farmaceut. Mali, bas mali broj nasih framaceuta je prosao tu proceduru na Zapadu.
  • Sever

    08.07.2013 11:30
    Ph
    @Dj,
    budimo realni. U Norveskoj su deficitarni i lekari i farmaceuti ali ne u Oslu, nego na krajnjem severu Skandinavije u selima gde je izuzetno retka naseljenost. Nisam sigurna da ce trcati da zaposle prvo strucnjake iz Srbije. U Norvesku u velikom broju odlaze lekari iz Svedske.
  • cure

    08.07.2013 10:58
    Srbija
    Srbija zemlja pametnih bogatasa.......
  • maman

    08.07.2013 10:37
    @bivsem Jovinasu-bivsa Jovinka
    Potpuno podrzavam. Pola dece i njihovih roditelja preambiciozno zagrizu i posle prvog razreda se vidi da tempo i zhtevi ove gimnazije nisu za njih. A o tome da u Srbiji u ovoj generaciji maturanata ima 7000 vukovaca ne bih komentarisala. Sve moj do mojega pametnice male ... I jedna digresija: smer medicinska sestra, cini mi se da je manje od polovine ucenika sa podrucja gradske zajednice. Ostalo: Irig, Odzaci, Krusevac, Indjija ... i NARAVNO SVI VUKOVCI!!!
  • skokan

    08.07.2013 10:33
    teorija zavere
    Ovo je sve neverovatno, ovoj zemlji nisu potrebni ni tesari, ni grafičari, ni pekari, ni električari, potrebni su joj gimnazijalci, odnosno armija ljudi bez struke i laka roba za jeftino zaposlenje. Sve privrede rezvijenih zemalja počivaju na zanatima, a one siromašne propagiraju sramotu zanatstva. O ovome ne razmišlja niko ko bi trebao da razmišlja i ima poluge da učini nešto. Ovo je KRAJ obrazovanja u Srbiji. Totalni mrak. LAKU NOĆ, ko nerazume bazaće u mraku!!!
  • bivsi Jovinaš

    08.07.2013 09:38
    pa sta..
    verujem ja da ce se napraviti čistac nakon prve godine i ostace samo oni koji treba da ostanu. Da nije profesorka Litričin u penziji ona bi bar po 10 njih srušila iz svakog razreda, ovako ce morati neko drugi.
  • dj

    08.07.2013 09:29
    @JD
    A da li ste se možda zapitali da li će ti isti farmaceuti otići iz Srbije u Norvešku ili Švajcarsku gde su ta zanimanja deficitarna ?
  • borislav

    08.07.2013 09:28
    Pod hitno (!!!) vratiti prijemne ispite u srednje skole.
    Da ne bi bilo tako stresno iskustvo za decu (o tome svi pricaju, ja sam tako polagao i nije bilo bogzna kako stresno)... neka deca imaju vise pokusaja u razlicitim skolama... Bolje da im se tako pomogne, nego da im se daju resenja za testove
  • JD

    08.07.2013 07:57
    Iz prve ruke
    Poslednjih godina je neverovatno visoko interesovanje za farmaceutski smer, sto za srednju skolu, sto za fakultet. Farmaceutski posao je u najvecem broju slucajeva cisto trgovacki posao (trgovina na malo ili trgovina na veliko). Postavlja se pitanje gde ce uskoro raditi svi ti farmaceuti, jer vec sada je doslo do prezasicenja.
  • riri

    08.07.2013 07:45
    Ko je imalo pametan predvideo bi da ce se ovo desiti. Ali izgleda da takvi ne rade u ministarstvu prosvete. Odlicnih djaka ima mnogo a bez rezultata na prijemnom svi su jednaki i niko nema prednost tj u prevodu bice svuda guzva..

  • 08.07.2013 07:42
    Nisu svi koji imaju 60 bodova Vukovci. Ima dece sa maksimalnim brojem bodova koji nisu imali specijalne diplome, koja su onda bila rangirana ispod onih sa Vukovom.
  • Misko

    08.07.2013 07:28
    evo gde se nije moglo od vukovaca

    6 smerova u Novom Sadu gde je minimalan broj bodova bio 60 tj. samo vukovci su ih mogli upisati:

    http://www.e-ocene.org/download/vukovci.jpg
  • Milan

    08.07.2013 06:54
    Sramota za drzavu!!
    Kakva sramota! Svi vrlo dobro znamo da nije isto biti vukovac u razlicitim skolama! Kakva je to drzava koja nije u stanju ni da organizuje prijemne ispite?!
  • coco

    08.07.2013 06:53
    Kapa dole pred klincima!
    Ma svaka čast ovoj deci koja su svojim znanjem dokazala da su sposobna.
    Mislim, za razliku od naših politikanata, koji svoju sposobnost dokazauju na razne druge i nimalo časne načine!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna