Novi Sad
29.07.2013.
05:35 > 10:02
Radnici preduzeća "Estetika 001", već tri godine ne mogu da dobiju zdravstvenu knjižicu, jer se kao vlasnik još uvek vodi mrtav čovek.
  • vliki

    30.07.2013 13:19
    predlog
    Ne razumem kako muz ne moze da se odjavi i prijavi na drugom mestu. Osoba se moze odjaviti i prijaviti bez obzira jesu li doprinosti placeni ili nisu.

    A ako je u pitanju to sto mrtav covek ne moze da potpise dokumente, pa neka ih potpise neko drugi, socijalno ce osobu odjaviti ako ima potpise navodnog zastupnika i radnika.

    Ili ako oce bas po pravilu neka porodica coveka koji se ubio trazi da se ovlascenja firme prebace na njih i neka naprave ugovor o raskidu...

  • Cakana

    29.07.2013 16:55
    isti slučaj
    To je i moj problem... Ali ja sam ozbiljno razmišljala da se razvedem, čak sam to i predložila mužu (možete misliti dokle je došlo) jer kao razvedena imam brojne povlastice, a ko da bi neko znao da li sam udata ili razvedena?! Ne piše nam na čelu ni jednom ni drugom, a niko ne mora ni da zna da li imam taj papir ili ne, zar ne?! Sistem u kome živimo, sa potpuno narušenim moralnim vrednostima, nas tera na takve i tome slične postupke... Ali kad stignu računi, obaveze vezane za dete... niko te ne pita da li imaš ili nemaš, već samo DAJ!!! Nemam pojma šta je pametno,a šta ne, ni kako da vaspitavam dete... Ludnica! :-p
  • Tijana Jovanovic

    29.07.2013 15:53
    Odgovor svima koji nisu razumeli tekst....
    Kao prvo vidim da se svi lomite oko toga sto ja ne radim....Nezaposlena sam jer sam hronicni bolesnik sa povredjenom kicmom i polu-pokretnim stopalom....Nisam ja na "vasem" budzetu pa da "vi" meni dajete nesto niti na teretu drzave, vec sam na teretu SVOG supruga i njegove plate koju nije primio do dana danasnjeg. Poenta cele ove price i mog problema je da mi NE mozemo da overimo i izradimo nove zdravstvene knjizice jer nismo odjavljeni iz stare firme, koja postoji i posluje, a vlasnik je pokojni.Moj suprug ne moze da se zaposli u nekoj drugoj firmi (sto ne znaci da je ne radnik i da nije u stanju da brine o porodici)jer NIKO ne moze da ga prijavi kao radnika jer nije odjavljen od strane DOO Estetika 001. Nadam se da vam je sad malo jasnija situacija...procitajte dobro tekst novinara pa tek onda komentarisite i osudjujte.
    Tijana Jovanovic
  • NS

    29.07.2013 14:26
    @ Razveden zaposlen poljoprivrednik
    To se i meni desilo, samo što je moj tata imao zemlju, a ja rođena u gradu, kravu videla jednom u životu izbliza u 15. Smejurija od sistema... prvo sam se nervirala, a onda sam igrala po njihovim pravilima da nema pravila i dobila knjižicu za 1 dan :)
  • M

    29.07.2013 13:59
    Razveden zaposlen poljoprivrednik @anonimus
    Dok sam na ugovoru o privremenim i povremenim poslovima ili nezaposlena, moram da imam knjižicu preko poljoprivrede. A kada dobijem ugovor na određeno ili neodređeno mogu preko firme zato što se tad zemlja ne gleda. Razumeš?
  • 29.07.2013 12:45
    @M - Razveden zaposlen poljoprivrednik
    Ne razumem najbolje, ne mozes da dobijes knjizicu uopste, ili ne mozes da dobijes besplatno osiguranje zbog te zemlje koju posedujes?
  • 29.07.2013 12:11
    Ne treba nista dati radnicima, ko radi za gadove i treba tako da prodje.
  • -

    29.07.2013 11:20
    -
    u nasoj drzavi je bilo puno tekstova o tome kako pio steti drzavu.
    u stvarnosti je napravljen da je nista ne kosta.

    nezaposleni zdravstveno osiguranje ne dobijaju od drzave nego od supruznika i roditelja.
    cak se osiguranje ne moze dobiti od brace ili sestara.

    verovatno je slican razlog brojanja zaposlenih radnika po glavi penzionera
  • M

    29.07.2013 10:11
    Razveden zaposlen poljoprivrednik
    I da niste udati i da radite uvek postoje i drugi problemi. Ja sam zaposlena skoro 3 godine - ugovor o privremenim i povremenim poslovima, a ne mogu da dobijem zdravstvenu knjižicu zato što imam zemlju na svoje ime. Rekli si mi da bi dobila preko firme knjižicu moram da se odreknem zemlje. Ili da se osiguram kao poljoprivrednik, što košta više nego ta zemlja.
  • Pacijent

    29.07.2013 09:52
    Aaaa socijalno
    Tek socijalno je strasna ustanova.Ja sam bila u slicnom problemu sa tim sto sam ja bila zaposlena, isto firma nije placala doprnose mesecima ali ja sam imala tu srecu ili nesrecu da sam dijabeticar pa su morali da mi overe knjizicu.Svi drugi nisu smeli da budu bolesni.Atek papirologija pa njihova komisija to je tek strasni sud.
  • Maki021

    29.07.2013 09:49
    @jo - Lično iskustvo
    Često umeju da budu grozni ali mi deluje da je u ovom slučaju bio dobronamerni savet.
  • Jogi Letač

    29.07.2013 09:06
    Ovo je država Srbija pa je sve ovo moguće. To što naslednici firme se nisu dogovorili ko će da je nasledi ne bi smelo da ima veze sa dugovima firme državnim fondovima, kao što je zdravstveno i penzijsko osiguranje. Država lepo uzme šta joj firma duguje, pa onda naslednici lepo neka vide šta će. Ako u firmi nema para, proglasi se bankrot, i firme više nema. Ovako, radnici nit mogu da dobiju svoje pare, nit da regularno nađu drugi posao, jer su zarobljeni u nepostojećoj firmi.
  • DarkoNS

    29.07.2013 08:44
    pametovanje bez mozga
    @Anonimus i @N Sad...
    @Anonimus ... samo pričitaj tekst pa ćeš razumeti...
    @N Sad ... i ja BIH voleo da si ti pismena ako je moguće???

    1. pročitajte tekst... "samim tim nisam u mogućnosti da napravim i overim svoju zdravstvenu knjižicu, i da se prijavim kao nezaposleno lice." - ne može da se prijavi na biro, jer je osigurana po drugom osnovu... a to osiguranje ne može da raskine zbog gluposti...
    2. Kada već tako komentarišete, pretpostavljam da ste upoznati sa konkretnim razlogom zašto je "odrasla nezaposlena žena" odnosno "domaćica" zapravo nezaposlena? Molim vas da mi kažete da li je u pitanju čist hir ili je u pitanju neka viša sila?
    3. Da li zaista mislite da je rešenje svih problema "pronaći posao"? To tako lako ide a i čim ga nađeš nemaš više problema sa papirologijom? Najgore od svega je to što ni da ona sada pronađe posao ne bi mogla da se prijavi (kao što ne može ni njen suprug) jer ne može da se odjavi sa njegovog osiguranja!!!!
  • Vladimir

    29.07.2013 07:46
    Anonimuse
    Nije problem biro, vec socijalno.. Ne moze da dobije ZK jer je nezaposlena, a udata za muza koji ima neuplaceno Zdravstveno da se tako izrazim... Komplikovana smo mi drzava, jbg
  • Vaskez NS

    29.07.2013 07:37
    @Osoba M
    Ombudsman je nadležan za primedbe i predstavke građana koje se odnose samo na probleme u ostvarenju njihovih prava u radu javnih službi.

    Međutim, u ovom slučaju prepreka nije u radu javnih službi već je uzrok problema u nerešenim upravljačkim odnosima i ovlašćenjima u privatnoj firmi "Estetika".

    Na takve stvari - ombudsman nema zakonsko pravo i ne može da utiče.
  • jo

    29.07.2013 07:34
    Lično iskustvo
    Iz iskustva sa tim polupriučenim šalterušama kao i njihovim šefovima nemojte se zamlaćivati rekla-kazala.Sa njima samo papir-pisarnica-60 dana po zakonu rok da odgovore pa nek dotična napiše na papir da treba da se razvedete.Kad im turiš papir u pisarnicu da vidiš kao sve može jer niko od njih nema petlju da to napiše
  • n sad

    29.07.2013 07:33
    i ja ne bi radila ako je moguće ?????
    Popuno se slažem i izvodljivo je , nije zaposlena, nek radi i zaradi osiguranje a ne da nam još jedna od "domaćica" ne listi troškova.
  • Re:Meelosh

    29.07.2013 07:25
    Ispravka
    "predlažem da ode do suda..."

    ...sa diskretnom, ali dovoljno debelom kovertom.
  • 29.07.2013 07:17
    Ne razumem najbolje, ako zena nije zaposlena i na birou je jer trazi posao kao svaka odrasla nezaposlena zena, kakve veze ima to sto je udata i kakvo god bilo stanje njenog muza?
  • Osoba M

    29.07.2013 05:57
    Nenadleznost
    Kako ombudsman moze biti nenadlezan za ovakav slucaj?
  • Meelosh

    29.07.2013 05:45
    -
    Ako gospođa čita ovaj članak, predlažem da ode do suda i zamoli sudiju da po službenoj dužnosti pošalje rešenje o nasleđivanju APR-u, nakon čega će APR morati postupiti i prepisati društvo na naslednike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna