Novi Sad
06.08.2013.
09:44 > 19:01
Novosadski predškolci bi umesto u vrtiće, u pripremnu grupu mogli da krenu u školu ako gradska Uprava za obrazovanje prihvati ovaj predlog Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo".
  • otpisani

    16.08.2013 21:38
    zalosno detinjstvo
    dali gradjani i roditelji Novog Sada znaju da ustanova ne moze poceti skolsku godinu jer nema registrovana vozila,nema goriva,nema plata za zaposlene?dali neko moze odvesti ovoga coveka koji je sa svojim "strucnim timom" pravnika dosao da nas sahrani!!!!za godinu dana nista ali bukvalno nista nisu uradili samo su napravili jos vece zlo.
  • nss

    08.08.2013 10:08
    budalastine
    svakakvih je proslo kroz ovu ustanovu ali se niko nije toliko nalupetao za tako kratko vreme...recite coveku sta mu je posao,neka uradi valjan program,sistematizaciju koja je u sluzbi delatnosti a ne setaca po firmi kojih defakto nece da se resi,neka posalje kuci farmaceute,lekare,veterinare i ostalu bagru a ne da dovlaci jos svojih i tako u beskraj,ovo nece na dobro izaci a ispastace deca,roditelji i ljudi u direktnom radu...pa kad svima pukne film i vrtici stanu sa radom valjda ce se neko odgovoran naci da ga vrati odakle je dosao
  • mama

    07.08.2013 17:20
    Sram vas bilo,samo hocete sto pre da se otarasite dece,ocigledno da Vama deca nisu u interesu,vec nesto drugo...
  • mama

    07.08.2013 11:07
    gde ima mesta?
    A koliko ima praznih objekata u NS?Recimo Arcibald Rajs?Spens?I koloko kosta sazidati vrtic?!Ili ima nesto prece?
  • Olivera

    07.08.2013 06:49
    Da bi se sve ovo ostvarilo, a ne kazem ni da je lose ni da je dobro, potrebni su pre svega neki preduslovi. Prvo ako skola ima uopste mesta da oformi jedno, bar, takvo odoljenje, a to znaci: poseban, odvojen deo za najmladje, sa prikladnim enterijerom, prilagodjen uzrastu, sa prigodnim propratnim materijalom, didakticki materijal, igracke, mesto za odmor, sanitarni cvor prilagodjen ovom uzrastu, odvojen, nikako mesanje sa starijima itd...Nije ovo bas tako jednostavno uraditi i za sve ovo je potrebno obezbediti vreme i materijalna sredstva sto u ovom trenutku mislim da je nemoguce. Mozda se sve to ostvari uz ozbiljnu pripremu sledece skolske godine. Primer za dobro organizovan zivot predskolaca, osnovnoskolaca i gimnazije je u srpskoj gimnaziji u Budimpesti. To sasvim lepo funkcionise. U Nemackoj je odavno zaziveo takav sistem, ali naravno sve je sjajno organizovano. Pripremna grupa ili ti nulta grupa ima prilagodjenu sobu ne ucionicu sa sve tepihom, igrackama i namestajem prilagodjen tom uzrastu, sa odvojenim delom za igru u dvorisu,poseban deo gde se dostavlja hrana za njih itd. Znaci u sustini to nije losa ideja, nije nova kao ideja ni kod nas. O tome se prica u nazad bar 6-7 godina ali nikada nije ostvarena jer se nema para. Ne moze se nesto samo improvizovati, deca pogurati u neke ucionice a tetke, pardon, vaspitacice da oci svoje vade od nemoci jer ne mogu da odbrane decu od velikih, ne mogu da organizuju nista u ne uslovima itd...Vreme, pare, volja, znanje, mesto i jos mnogo toga mora da se slozi da bi se ovaj projekat ostvario, a ne improvizacija i amaterizam...to ne nikako...
  • jana

    07.08.2013 06:44
    Roditelji snadjite se!
    Da se obrazovni predskolski program obavlja u skolama ne bi bio strasan problem. Verujem da bi vaspitaci uspeli da prilagode skolski prostor (ucionicu) koja im je dodeljena da u njoj moze da se radi.
    Ali, sta ce biti sa decom od SAMO 6 GODINA pre 8 sati, jer, verovali ili ne, ima i roditelja koji rade od 6 ili 7? Ici ce sama u vrtic-skolu? Cak i da doruckuju u 7, gde ce uzinati, rucati?
    Obrazovni program traje najduze 4 sata - sta onda? Pustice ih da idu sama kuci? Da sama podgreju rucak? Upale tv i cekaju roditelje do 15/16/17 sati?
    Verovatno se planira da to bude briga i trosak roditelja!!!
  • zvoncica

    06.08.2013 21:08
    predlog
    koji nastaje usled neznanja ili cega vec, da je uprava z aobraozvanje vec spremila preldog za subvencionisanje boravka dece u privatnim vrticima cim se trajno resava ovaj problem nedostatka.mesta.On ili ne zna za ovaj predlog, tj ne cita novine, ili posto nije uspeo prethondi predlog, daje novi.Valjda kao direktor moze da zna sta ce uprava z aobrazovanje da prihvati ili ne. Za ot treba dodatna finasijska konstrukcija a rebALANS JE PROSAO.ILI NIJE?
  • tulipan

    06.08.2013 20:19
    bodljikavi
    EEE moj Direktore izgleda da ti i nisi direktor Predskolske ti si samo figura sa kojom drugi upravljaju,pusti ti to sto se dece tice nego vadi predskolsku iz go...ako umes ako ne umes batali posao,nego kazi ti nama ko je zapravo direktor predskolske ako smes.Ko si ti zapravo bree mi odakle ti pravo i ko ti ga je dao da se tako ponasas ajde da ti gospodine nepredajes fizicko nego da predajes matematiku i fiziku eeeee to ti uradi jer za predskolsku treba dobar matematicar i fizicar ajd zdravo i mani se gluposti.
  • mama2

    06.08.2013 20:18
    visak
    3000 dece. Formirati 100 grupa po 30-ro dece kao sto ima primera u raznim vrticima, i zaposliti jos najmanje 200 vaspitaca i dadilja - eto resenja, a ne decu slati pre vremena u skolske klupe. Nemam ninsta protiv toga da se pripremna nastava odradi kvalitetno i posteno, ali dete sa 6 godina je dete i njemu je vazna igra, i aktivnost. Sedece ta deca dovoljno vremna u klupama, a sto se tice privikavanja i ucenju obaveza, neke obaveze mora od roditelja da nauci - to se ne uci ni u skoli ni u vrticu.
  • mama

    06.08.2013 19:59
    Pitanje:
    A gde će deca spavati i jesti ili to podrazumeva da neće biti na celodnevnom boravku?
  • komentator

    06.08.2013 18:58
    a pošto su u nekim školama
    odeljenja prevelika, višak te dece odmah poslati na biro za (ne)zapošljavanje
  • Huncut

    06.08.2013 18:05
    Uvek kazem da ovaj covek nije na pravom mestu...kao i svi iz gradske vlasti.
    Od kad de vratio iz bratske mu Rusije, opasno samara gluposti !
  • Dejan

    06.08.2013 17:57
    ....
    Ja bih ovu vest naslovio "Brigo moja pređi na drugoga!!!"
  • Lily

    06.08.2013 17:18
    tako treba
    mislim da su nekada deca isla vec sa 6.godina u skolu...
    a koliko ovde citam treba do 10.god.razvlace po vrticu....a po kompjuteru vec"surfuje sa 3 god."
    treba decu na navikavamo na obaveze i neku vrstu odgovornosti....
    a ne da odrastaju u debile i bezkicmenjake....
    Svaki predlog je dobar i treba o njemu raspravljati,
    a mislim da ovaj u opste nije los....
  • 06.08.2013 17:18
    Hm, prvi
    Pa i u Zajecaru se koristi taj model
  • Vaspitačicaca

    06.08.2013 17:05
    Već definisan model
    Ovo nije novina. Zakonom je definisano da program može biti realizovan u predškolskoj ustanovi ili osnovnoj školi. Sombor i neka druga mesta imaju taj model zbog nedovoljnog prostora u predškolskoj ustanovi. Suština je da sa decom rade vaspitači pripremni predškolski program,a da li je zgrada ova ili ona nema nikakve veze.
  • Radosna

    06.08.2013 16:33
    Pitam se
    Preko 3000 predskolaca-to je oko 130 grupa a sa njima radi 260 vaspitaca...a koliko ima dece na listi cekanja i koliko ima upisanih preko broja...da li je to mozda ideja da se koplje slomi na ledjima vaspitaca, da se kojim slucajem ne proglase tehnoloskim viskom oni silni referenti,menadzeri i "astronauti."
  • mama

    06.08.2013 16:08
    Nije mi jasno
    Da li to znači da će predškolci u školama sedeti u klupama? Čemu onda priprema dece za polazak u školu? Ovakav predlog nema logike!
  • Kompetentan

    06.08.2013 16:05
    Ovim bi trebalo da se pozabave stručnjaci
    Pitajte profesore sa pedagogije, npr. profesora Kamenova ili dr Anđelku Bulatović, ili bilo kog pedagoga iz te ustanove da Vam objasne da li je ovo moguće i šta bi zapravo trebalo da se uradi da se ovakav predlog sprovede u delo!
  • ns

    06.08.2013 15:51
    Bolje Resenje
    A da mi lepo otpustimo sve politicki primljen birokrate-neradinike, svim politickim lelemudima ukinemo platu i eto te kancelarije iskoristimo za decije sobe a plate damo vaspitacicama koje ce raditi sa decom.
    Jos bolje Banovinu pretvoriti u veliko zabaviste a svo djubre izbacite iz nje. Koliko bi tu bilo mesta a tek koliko bi se para ustedelo.
  • Kompetentan

    06.08.2013 15:11
    Budalaštine
    Ovo je do sada najveća glupost koju smo čuli od ovog čoveka.Prvo, odluku o ovako velikoj promeni u predškolskom vaspitanju i obrazovanju ne može da donese Gradsko veće, time bi trebalo se pozabave stručnjaci, morao bi da se menja zakon. Drugo, priprema dece za polazak u školu je posebna oblast u okviru predškolskog vaspitanja i obrazovanja i to vrlo ozbiljna i kompleksna. Treće, istina je da u nekim državama deca u školu polaze sa 6 godina ( bio je to predlog i kod nas)ali to je onda druga priča.Ima tu još dosta toga što bi trebalo objasniti ali najkraće rečeno, neka se gospodin bavi menadžerskim poslom kao direktor ( ako i to ume) a neka ostavi stručnjacima da se bave ovim vrlo delikatnim periodom u dečjem razvoju! Predlažem Vašoj redakciji da pozove nekog stručnjaka da objasni da li je ovo moguće!
  • deran

    06.08.2013 14:56
    IMA MESTA
    A da decu od 3 i 4 godine smestimo u porodiliste.To je jos jedno hiljadu mesta u vrticima.Mozda bi mogli i ove od 5 godina u kasarne....eto mesta koliko ti drago.
  • 06.08.2013 14:44
    3.000 dece. Neka obrazuju recimo odeljenja sa po 30 klinaca, to je 100 odeljenja.
    Gde ce tih novih 100 odeljenja da smeste? U koje skole?
    Ovi ili su se najeli bunike ili im udarilo sunce u glavu pa ne znaju sta pricaju.
    Sada su oni kao resili manjak mesta u vrticima tako sto ce predskolce poslati u skole. To je kao kada su nivi aflatoksina povecali sa 0,05 na 0,5 i resili problem, aflatoksin je u granicama a mleko moze da se pije.
    Ako su mislili da na ovakav nacin resavaju manjak mesta u vrtici neka nas onda najbolje sve redom pokupe i sterilisu da vise ne pravimo decu i time im stvaramo problem.
    Ej bre, natalitet nikada manji kao sada a nemaju pojma sta da rade sa decom, odjednom ima viska dece. Kada je natalitet bio veliki bilo je mesta za svako dete u vrticu. Nije ovde izgleda u pitanju broj dece, dali ih je malo ili puno, ovde je problem u nedostatku znanja kako organizovati posao. Ne kontam kako pre 30 godina kada je bio veci natalit nije bilo problema sa smestajem dece u vrtice a danas kada je natalitet opao, kada je pola drzave u zadnjih 20 godina emigrirala u inostrantstvo, ima problema sa vrticima.
  • v

    06.08.2013 14:33
    @NS - Kraljevo

    mislili su prvi u vojvodini!
  • mk

    06.08.2013 13:55
    imam predlog iz porodilista u skolske klupe
  • Vlada Jeremić

    06.08.2013 12:01
    Hoće to tako na +38... Svašta ljudima pada na pamet... Ako se nešto zove "pripremna predškolska grupa", onda je valjda jasno i najvećem laiku da se radi o deci koja još nisu spremna za školu! Posle Obradovićevog uništavanja dečijeg obrazovanja, treba preći i na ove mlađe, pa da uništimo svaku nadu u nešto bolje ! Najbolje neka roditelji koji imaju keša odmah kupe diplome, a ostali nek' učlane decu u neku od tzv. partija ! Trulež od državice...
  • obavesteni

    06.08.2013 11:27
    samo sto neke novosadske skole rade u 3 smene..u njima vec nema mesta...sta zakon kaze povodom ove ideje?
    a i da li ste svesni da skolska godina pocinje za 3 nedelje...
  • još jedna mama

    06.08.2013 11:11
    znači....ne verujem šta čitam!!!
    jel to sunce udarilo u glavu...malko,a?
  • NS

    06.08.2013 11:03
    Kraljevo
    U Kraljevu je ovo praksa već nekoliko godina, pa mi nije jasno zašto pišu da bi NS bio prvi u Srbiji...
  • 06.08.2013 11:02
    \o/\o/
    Nisam siguran, ali mislim da u Švajcarskoj deca u predškolskoj godini idu u školu sa tašnom na leđima, par listova papira, bojice i olovke u njoj.
    Jednostavno nulti razred je osmišljen za prilagođavanje i stvaranje navika za predstojeću osnovnu školu.
    Možda ovo i nije loš predlog.
  • seljak

    06.08.2013 10:47
    @mama-a sta mislite...
    da deca krenu u skolu cim se rode...

    Predlazem da deci kupimo diplome cim se rode,cemu muka i skolovanje.
    Ima li "svetlih primera" ovakve "prakse"?
    Srbija je ovo,brale.
  • kN

    06.08.2013 10:35
    Je li tako i u Rusiji rade, je li to metod onog čuvenog profesora što razdvaja dečake od devojčica? Ili Bora nije pustio vodu za sobom, pa vi sad tražite rešenje da isplivate?
  • beba

    06.08.2013 10:35
    deca
    Sta reci a ne zaplakati.SMENJUJ BAGRU. Kazniti onog ko ih je postavio na to mesto i dao da se igraju buducnoscu dece.pf
  • novosadjan

    06.08.2013 10:33
    najbolje bi bilo da se samo placa za vrtic a da se roditelji snalaze gde da smeste decu. A p.u. lepo da rentira prostor i da na taj nacin zaradjuje
  • 06.08.2013 10:26
    majka
    ideja je odlicna i treba da se sprovde jer je apsulutna isitina sve sto je rekao, visak u obdanistima manjak u skolama, a sistem gde pedskolska deca idu u 0 razred vec je usvojena u okolnom zemljama, a jedno dete vise upisano je velika stvar a ne da se ukine lista cekanja , ako prodje bice to super stvar za budzet svake porodice
  • Roditelj

    06.08.2013 10:10
    pitanje za nadlezne
    Koliko gafova Marko Grgurović treba da napravi (poslednji je bio sa razdvajanjem dece u grupe po polu) da bi nadlezni shvataili da na celu Radosnog detinjstva treba da se nalazi odgovorna, strucna osoba, a nikako ne doticni "gospodin"
  • srdjan

    06.08.2013 10:05
    tjah
    Veliki problem su deca u Srbiji....U zemlji sa negativnim prirodnim prirastajem uskoro ce biti jedno dete na 4 odrasla a nemamo gde sa njima .Sta bi tek bilo da svi kao nekad imaju decu?Mozda da se manje ugradjujete i kraduckate ,mozda bi i bilo para za jedan,dva vrtica koliko fali ?Lakse je zaposliti dve hiljade partijskih kadrova u JP ,,Gubitas,, i da oni svaki mesec pojedu po jedan vrtic....Bogme nama treba bas g....motka
  • NN

    06.08.2013 09:56
    Treća i DSS
    Ima li nekoga zdravog u glavu u ovoj garnituri koja obnaša vlast u Novom Sadu? Svakim danom neki novi biser iz njihovih glava.
  • mama

    06.08.2013 09:54
    a šta mislite....
    da deca krenu u školu čim se rode, onda bi PU Radosno detinjstvo bila totalno rasterećena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna