Novi Sad
03.09.2013.
15:37
Vodeći elektronski informator o turističkim destinacijama, "Rough Guides"  iz Velike Britanije, svrstao je Novi Sad među osam destinacija sveta koje bi trebalo posetiti u mesecu septembru, saopšteno je danas iz Turističke organizacije Novog Sada.
  • nt

    05.09.2013 16:00
    Nemam reci kada citam neke komentare, je l' vama Novi Sad najlepsi grad zato sto ima 2 lepa parka, 3 dobra kafica i 2 ili 3 druge zanimacije (recimo EXIT) ?

    Stvarno mi je zao sto retko ko prica sa strancima ili se samo zadovoljavate sa nekim levim clancima. Sto strance interesuje to jesu EXIT, Dunav i uglavnom centar (Zmaj Jovina i Dunavska) ali oni vole i da vide malo kulturnih zanimljivosti. Katedrala, sinagoga, vladicanski dvor, parkovi, tvrdjava, matica srpska I MUZEJI. Da, da, muzeji postoje u Novom Sadu za divno cudo, iako nisu velicine Pariskog Luvra ili Petrogradskog muzeja Ermitaz nista im ne fali. Novi Sad nema i nije nikada imao milione stanovnika pa su ti muzeji sasvim dovoljni. Stranci za svoje pare hoce da imaju sto vise, oni su takvi, i kada odu na more u Tunis ili Egipat oni sednu na kamilu i setaju se po pustinji ili obilaze gradice i sela.

    A i realno za komentare poput "kanalizacija se izliva u Dunav, treba ih voditi da to vide", sta mislite da Bec svoju kanalizaciju ne izliva u Dunav isto ? Dok on dospe iz Nemacke do nas on je vec prljav i zagadjen do besvesti, uostalom takve su sve reke.
  • 04.09.2013 14:25
    Ima čega nigde nema
    Komentari mi se baš sviđaju. Jedino je zaboravljeno da se doda i obilazak govnopada u Dunav, na Keju, u toku najtoplijih meseci. Turisti tada mogu i vizuelno i nazalno doživeti taj spektakl. Mislim da takvu zanimljivost nemaju ni u jednom podunavskom gradu. Mogu obići i naselje Bangladeš na samom ulazu u grad sa autoputa.
  • bo

    04.09.2013 11:32
    @Animator - @Spark
    Spark je to i rekao.
  • Animator

    04.09.2013 10:16
    @Spark
    Da, ali je Sarajevski atentat 1914. jako daleko od sitnice. To je jedan od najznačajnijih događaja u istoriji čovečanstva.
  • Veljko

    04.09.2013 10:13
    obilazak za 3 sata
    Realno, Novi Sad nema sta da ponudi turistima sem 3 sata setnje i to po ruti kojoj vodaju turiste koji sidju sa broda: pristaniste, Dunavski park, Dunavska, Zmaj-Jovina, SNP, Sinagoga, Izvrsno vece, Tvrdjava. Stvarno ne znam sta bi turisti ovde raditi vise od jednog poslepodneva. Mozda da sednu na Tvrdjavi u restoran i tako produze boravak? Muzeji su nam ocajni a bas ne verujem da su turisti zeljni da se kupaju na Strandu u dunavskoj vodi. U Evropi postoji bar 200 gradova koji su interesantniji za posetu od naseg.
  • Vaskez NS

    04.09.2013 10:10
    @spark
    300.000 ?

    Hm, da, to je možda po podacima Zavoda za statistiku (alias "paralelnog univerzuma").

    U NS i oko NS brale danas ima blizu milion duša koje ovde žive ili svakodnevno gravitiraju ka njemu.

    Podatak koji se naravno ne sme javno saopštiti da se ne bi otvorila mnoga druga osetljiva pitanja (po Beograd).
  • Spark

    04.09.2013 08:21
    ?
    Rough Guide se malo zaneo. Meni je Novi Sad najlepsi grad na svetu, ali to strancu koji ovde nema sta da trazi duze od jednog prepodneva ne znaci nista. Uvek sam se pitao sta da pokazem nekome ko dodje ovamo, a da ostanem ozbiljan.
    Dunavski park (15 minuta), tvrdjava (1-2 sata), Fruska gora (do rucka)i... nista vise. Premalo za glavni grad Vojvodine od 300 000 stanovnika.
    Kao i citava Srbija, obilujemo istorijom koja nikoga ne zanima i koja u svetskim razmerama ne predstavlja nista (ako izuzmemo atentat u Sarajevu).
    Ja bih na listu ubacio Futog, Veternik i 'najlon' kao destinacije za obilazak. Nije istorija, ali je anti-istorija.
    Na zalost bili smo i ostali van svih tokova kulture starog kontinenta.
  • novosađanin

    04.09.2013 08:16
    greška
    Hahaha, u originalnom članku kaže "...and explore the area around Dunavska, with its busy gelato shops and quiet café courtyards." Misli se, dakle, na Dunavsku ulicu, a ne na obalu Dunava, kako ste preveli.
  • Ab

    04.09.2013 07:47
    iskreno
    Novi Sad je palanka sa to malo centra i da nema Petrovaradinske tvrdjave bio bi skroz prosecan. No na zalost ta prednost (tvrdjava) nije uopste iskoriscena a mogao bi ceo grad da zivi od turizma (pravog).
  • Ivan

    04.09.2013 07:24
    Istorija
    da nije 1848 (ili 1849, nisam 100% siguran) nije izbombardovan grad sa tvrđave možda bi danas izgledao drugačije...
  • 04.09.2013 06:19
    Novosađanka
    Ja se samo pitam šta rade Turistička organizacija Novog Sada i Turistička organizacija Vojvodine u afirmaciji Novog Sada i Vojvodine? One kao da ne postoje!
  • Animator

    04.09.2013 05:50
    Kad bi znali da je...
    ...u onih 360 dana kad nije Exit, Novi Sad pravo leglo desničara, lažnih hrišćana, malograđanštine i promiskuiteta ne bi bili toliko oduševljeni ovim nekad davno mirnim i tolerantnim gradom.
  • Lena

    03.09.2013 21:39
    top destanicija?! budimo realni ipak
    @hahaha ...i ne daj Bože zalutati malo dalje od Dunavske i centra grada da se ne vidi ruglo, porazbijane reklame, autobuske stanice, grafiti na svakom cm kvadratnom fasada, neuređene staze, smeće pored polomljenih i istopljenih kontejnera itd, itd...
    Pogledajte samo onaj deo kod "SNP" gde se čekaju autobusi, strogi centar! Pogledajte one ploče jadne, porazbijane i povađene, metalnu počupanu i iskrivljenu ogradicu, ugaženu "travu", klupice, sama stajališta za autobuse, one kutije za besplatne novine pune zemlje i otpada iz McDonaldsa, blato iza stajališta... U centru je tako a tek malo dalje, eh..
    Ali da, upravo zato im i kažu kuda da idu. Volim naš Novi Sad, ostala sam ovde iako sam imala ko zna koliko prilika da odem preko granice, ali kako se u poslednje vreme pravi smetlište od grada sve manje mi se sviđa... :(
  • novosadjanka

    03.09.2013 20:47
    @Anonimus - A sta da vide?
    Pa nema nista posebno. Ne znam ni zasto bi to bio neki smak sveta, ili nesto za sramotu. Novi Sad nema neko toliko znacajno istorijsko niti geografsko mesto na svetu, da bi bio turisticka atrakcija. Obican miran lep grad, srednje velicine, i preudoban za zivot, bez mnogo znamenitosti - poprilicno lepa tvrdjava, divni Dunav, Strand leti, mali centar sa svojih nekoliko ulica i trgova, da se ispuni laganih 2-3 dana setnje, a brzinskim turistima dosta i jedan dan. I sta tome fali? Da ima novca, da je malo usminkaniji, bio bi savrsen za zivot, ali ni tad ne bi bio turisticki centar. Ko ocekuje da Novi Sad bude mali Pariz, bice uvek razocaran.
  • 03.09.2013 20:35
    Pa, jeste...
    ...tu je betonirani centar, ruzna novogradnja, smece na sve strane i gomila ljudi u kaficima za vreme "radnog" vremena. Mogu svetski putnici da osete duh palanke, konacno. Rece mi jedna devojka iz Spanije pre par godina: "Sto vam je ruzan grad! Mislim, centar i nije tako los, ima lepih zgrada, ali ostalo...". Nisam zlonameran, samo realan, na zalost.
  • 03.09.2013 19:34
    A sta da vide?
    Iskreno, ima li u Novom Sadu stranac da vidi bilo sta a da boravi duze od jednog dana?

    Na zalost - nema.

    Pa brodovi koji pristaju zadrze se par sati, onda ih odvezu po Fruskoj gori i to je to.

    Dajte predlog ako ima ko.
  • 03.09.2013 18:25
    da naravno
    predlozili im da obavezno posete dolinu sponzorusa takozvanu dunavsku ili silikonsku bogami ce im biti bas fino kad svrate
  • ns

    03.09.2013 18:11
    hvala na linku, ja sam gledao po celom sajtu, sve je crno i prilično zbunjujuće i nisam našao, a ovoj Maji nemam šta kulturno za odgovoriti, kanda nije dobro ni biti fin danas.
  • Orwell Farma

    03.09.2013 18:08
    Toliko o NS muzejima
    U Budimpesti se ceka u redu za kartu kada su velike izlozbe, posebno inostrane postavke. To pokazuje gde smo mi sa palanackim petparackimkazanjima.
  • www

    03.09.2013 17:24
    Ne znam šta si tražio, ali ja nađoh odmah:
    http://www.roughguides.com/article/best-places-to-go-in-september/
  • hahaha

    03.09.2013 17:18
    Moguce je istraziti obalu Dunava? Pitam se, da li prevodilac ima zavrsen pocetnicki kurs engleskog? Evo, pise ovako: Posetite Novi Sad u septembru, verovatnoca je da cete biti medju retkim stranim posetiocima. Preskocite novosadske muzeje, ali istrazite oblast oko Dunavske ulice, sa prepunim poslasticarnicama i mirnim kafeima u pasazima. Ako je toplo, rashladite se na Strandu, sirokoj plazi sa kul barovima i finim peskom koji se spusta do usporene reke. Meni se cini, sasvim fino i realno predstavljen nas grad, imamo sta imamo, nema potrebe ni da ga uvelicavamo, niti omalovazavamo.
  • -

    03.09.2013 17:09
    -
    pa sada, strand jeste rashladjen ovih dana.
  • Maja

    03.09.2013 17:07
    @Ns
    http://www.roughguides.com/article/best-places-to-go-in-september/
    Meni je trebalo 3 (recima - tri) klika, pocevsi od googla, da ovo nadjem. Prezirem ljudsku glupost, a pogotovo glupost udruzenu sa zlonamernoscu, kao u ovom jadnom komentaru.
  • Ана Баб

    03.09.2013 16:56
    Фелерично саопштење
    У чланку пише "Give Novi’s sad museums a miss and explore the area around Dunavska ...." - што ће рећи саветују да се путници намерници мане навике посета муѕеју...

    А обашка ѕанимљив саксонки генитив "Novi’s sad" [sic].
  • Ана Баб

    03.09.2013 16:48
    @Ns
    Ја нашла линк - Живија Твитер!

    http://www.roughguides.com/article/best-places-to-go-in-september/
  • 03.09.2013 16:38
    Naručeno.
  • ns

    03.09.2013 16:21
    molio bih nekog ko može da pronađe taj renking i navode iz teksta da okači link ja sam 15 minuta po sajtu gledao i nigde nisam našao, čak nema ni serbia u spisku zemalja!?!? hvala unapred!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna