Novi Sad
23.09.2013.
06:01 > 12:02
Informatika nema ovlašćenje da od građana naplaćuje osiguranje stanova i kuća u okviru objedinjene naplate, upozorava pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih.
  • омајгад

    25.09.2013 07:58
    Па сви знамо да се на рачунима Информатике ставка осигурања налази годинама уназад, ако не и деценијама. Сви знамо и да је ставка опциона, необавезна. И сви знамо да је то постало "проблем" кад су са власти слетели ти што су слетели.
  • Ima još lopovluka!

    25.09.2013 07:10
    Nije samo osiguranje!
    Na računima informatike postoji još jedna stavka koja se naplaćuje "na silu":

    STALNO ODRŽAVANJE!

    Neko("stalni održavalac")potpiše ugovor sa predsednikom Skupštine stanara zgrade(bez potrebnih 50% + 1 potpisa za saglasnost) o stalnom održavanju stanova,iako vama to ne treba jer ili sami vršite popravke u svom stanu ili imate svog majstora.
    Da bi vas naterali da plaćate tu stavku,ugovor(koji vi niste ni videli a kamoli potpisali!) obuhvata istovremeno i održavanje zgrade u celosti(vezano stalno održavanje vašeg stana za održavanje cele zgrade),tako da vi kao vlasnik stana nemate pravo da tu stavku iz računa Informatike obrišete!

    Lukavo smišljeno,tobože zakonito a pri tom NEMATE PRAVO IZBORA,morate kod kvara pustiti u stan koga vam drugi nameću i po ceni koja njima odgovara...
  • Razocarani

    24.09.2013 06:55
    Kasnite pokrajinci
    Gradski ombudsman je u januaru isto ovo konstatovao kao i vi (ja licno se zalio)...i sta se desilo = nista.....dakle bice nam opet isto!!! Motka...
  • @Konus - osiguranje

    23.09.2013 22:38
    Srecno
    Postovani Konuse,
    placajte Vi i dalje sto Vam je volja i sto god mislite da Vam odgovara. Zovite i dalje kol centre koje god hocete, ali.
    Shvatite da ne zelim da me bilo ko uteruje u tor i da zovem bilo koji kol centar zato sto je to taj neko odlucio u moje ime. I jos mi turio ruku u dzep.
    E pa, da oprostite o Vasem trosku mozete koliko Vam je volja, a o mom trosku se ne brinite ni Vi ni onaj ko to kaci na priznanicu i potura kao kukavicje jaje.
    Srecno vam bilo gde god se prijavite.
  • ?!

    23.09.2013 20:45
    A naplata..
    ..dimnjačarine onima koji nemaju dimnjak? To je ok?!
  • Brus Vilis

    23.09.2013 18:09
    Evo rešenja...
    ... koje se neće obistiniti jer smo mlitavi, ali smatram da bi bilo jedinstveno i odjeknulo bi ne samo u Novom Sadu već i šire. Naime, Svi gradjani nezadovoljni samovoljom Informatike pošalju dotičnom preduzeću predračun na iznos od oko hiljadu dinara. Manje-više toliko košta cimanje i vreme utrošeno za reklamiranje računa. Bio bi to štos i po, zamislite da im u jednom danu poštar Pera istovari džak s desetak iljada predračuna :)
  • deja ns

    23.09.2013 17:11
    da pitam
    da li neko moze da mi objasni da li treba da placam kamaatu ili ne.Ako ne Zasto i kako da to jednostsvno izbrisem kao stavku koja me strasno iritira.Dug je nazalost oko 50 000 din u zadnjih 4 godine, nekih 5 neplacenih racuna i nazalost ne verujem da cu to moci u skorije vreme uopste da i probam da platim zbog lose materijalne situacije.
  • konus

    23.09.2013 16:54
    osiguranje
    Elektronski sam placao racun godinama, da ne bih morao da pravim nalog svakog meseca (iznosi se razlikuju od meseca do meseca) zaokruzio sam iznos.
    Tako da mi je osiguranje ukljuceno cim se skupilo dovoljno preplate.
    Godinama sam od tada placao stavku osiguranja - do januara ove godine.

    Neko je spomenuo proceduru.
    Procedura im je jednostavna - Nazvao sam njihov kol centar i odjavio osiguranje od sledeceg meseca.
    Ukoliko na sadasnjem racunu imas i obracunato osiguranje, kao sto je meni stiglo u januaru, to ne uplatis.

    Razlog odustajanja su mi bila nova iskustva komsija sa DDOR-om koji se promenio od kad je postao talijanski.
    Sad sam u fazi razmisljanja da se prijavim kod sogaza, no hocu li videcu.
  • pera

    23.09.2013 16:48
    @hiko/\a
    Ne razumem ovo sa januarom i februarom. Pa Dveri su tada dobile Informatiku i to nam je bio njihov novogodisnji poklon. Ja sam tada pisao i trazio da me skinu i nisu to uradili. Ostatak poruke isto ne razumem, posto mi se cini da pokusavas da objasnis kako ti je skroz super sto moras da ides da se cimas po salterima, da objasnjavas, cekas u redu, trosis svoje vreme, zato sto je nekom palo na pamet da te bez tvoje volje pretplati na osiguranje.
    Ili razumem. Ti si clan Dveri. Mnogo novosadjana se upeca i plati ne znajuci. Sogaz dobije lovu. Deo love ovaj sto je istovremeno i suvlasnik Sogaza i funkcioner Dveri prebaci vama i ti si motivisan da mi pises tu kojesta.
  • 23.09.2013 16:39
    "DekiNS - Pera
    Знаш ли ти, дечко, шта је уопште фашизам?!"

    Gle, cudno, ko se oseca prozvanim.
    Niko drugi do DekiNS, poznat po svojim velikodusnim izjavama.Ti Deki, ti.
  • protest do kraja njihovog ili

    23.09.2013 16:04
    Dogorelo je.
    Građani Novog Sada će ovo preduzeće zatvoriti u ponedeljak 01.10.2013, u 8 h
  • DekiNS

    23.09.2013 15:47
    Novak
    Добар предлог,али касниш 13 година!
  • Никола

    23.09.2013 15:42
    @Pera
    Мени се чини да се баш Пера овде прави блесав. Мени је у јануару стигао рачун Информатике са ставком осигурање, а исто тако и у фебруару. Наравно да су забрљали што су ставили то као обазујућу ставку, али исто тако је то све разјашњено тиме што лепо одеш у Информатику у априлу и кажеш: Ја нисам платио рачуне за јануар и фебруар јер је ту стајала ставка "осигурање" и не жели да је плаћам ни у будућности, а љубазни шалтерски радник ти каже: Па добро, одбијте од целокупне суме износ осигурања, а у будућности ће вам "осигурање" бити опционо. Ето, тако је било у мом случају, али Новосађани су познати по томе што ке.... по тастатури, а када треба да се направи протест против насиља у граду или против пресуде Шандору Кепиру, онда дође 20 људи ...... И сада их вероватно "смара" да оду до Информатике .....
  • DekiNS

    23.09.2013 15:35
    Pera
    Знаш ли ти, дечко, шта је уопште фашизам?!
  • Novak

    23.09.2013 14:53
    ...
    A da se mi skupimo kao francuska rulja 1789. i da se svima koji nas izrabljuju lepo na****mo mile majke? Ljudi, sta kazete?
  • cure

    23.09.2013 14:11
    ljudi
    pa ja to ne placam 15 godina i dug mi je uvek isti.....
  • 23.09.2013 12:54
    liman 2
    ...ma ja prosto neverujem da su oni to nama uradili , gde bi oni to ...ne, ne , ne nije to istina ne bi oni to tako...uskoro mozemo ocekivati da ce krenuti i licno da naplacuju sve i svasta od vrata do vrata ...a gde je odzacar...on mudro cuti.
  • 23.09.2013 12:30
    E to godinama govorim,isto tako kazem da svako JKP treba za sebe da salje racune,
    vise bi imali kmoristi kao i gradjani,
    naplativost bi bila veca, pod uslovom da se tada ne ponasaju kao ovo leglo lopovluka

    a informatiku RASFORMIRATI, to je leglo zakonskog lopovluka
  • Toto

    23.09.2013 11:54
    @Pera
    E hvala Bogu što je Pera objasnio, i pitao sve vas jednostavno pitanje. Što se pravite blesavi? Jedno je imati PONUDU, drugo je IMATI OBAVEZNU STAVKU koju MORAŠ da platiš. Ali selektivno iznošenje činjenica je takođe lepa stvar. Bravo Pero!
  • Pacijent

    23.09.2013 11:43
    Dobro
    Pa sad bi bilo dobro da nam vrate sve novce koje smo im uplatili.Ima ljudi koji godinama placaju nisu imali nikakvu stetu pa nek sada vrate novce.Molim vas gospodjo poradite na tome.
  • pera

    23.09.2013 11:37
    nepusac
    Sta se ovde pola komentatora pravi blesava? Problem je u tome sto, za vreme zutih si imao izbor (bila je ona uplatnica sa sabranim stavkama BEZ osiguranja), a sada, za vreme fasista ga nemas (automatski je sabrano osiguranje). To je kao da odem u radnju, dodjem na kasu, a oni mi ubace i paklu cigareta i naplate.
  • Brus Vilis

    23.09.2013 11:20
    Osiguranje
    Takodje sam godinama plaćao osiguranje. A onda proletos pokušao da naplatim. Oš malo sutra! Može, al ako je u pitanju spoljni zid zgrade i ako si poslednji sprat, al ni to nije sigurno. Dakle, bolje za te novce odvedite klince u poslastičarnicu. Osiguranja ne pokrivaju ništa osim požara a i tada je reč o iznosu od par stotina evra. Sve ostalo je apćiha...
  • Zagor

    23.09.2013 10:01
    Lopovska firma za organizovanu pljacku na vise nacina.
    Danas apsolutno nepotrebna, ali "hrani" puno alavih usta.
    Nadam se da ipak deluje ono "oteto-prokleto" i da ce se onima koji nam otimaju sve trostruko vratiti!
  • luka

    23.09.2013 09:34
    ma nemoj
    A sto to niko nije rekao dok su zuti bili na vlasti, ma muka mi je vise od svih. a drugo ne odredjuje informatika ko je kome koliko duzan vec vodovod,toplana i ostali, ja sam odbio osiguranje i sta sad sto bi mene to ugrozavalo
  • 23.09.2013 09:17
    Objedinjena naplata nije uopšte loša ideja, čak je po meni dobra, već je problem u lopovskom mentalitetu, ne samo u Informatici.
  • Pljeskavica

    23.09.2013 09:13
    Bolji je monopol DDOR-a?
    Ne verujem sta cu procitati. Informatika ima bar 10 stavki koje su kriminalnije od osiguranja. Poslednja u nizu je famozna odzacarina. A sto se tice osiguranja, do promene vlasti osiguranje se moglo placati iskljucivo DDOR-u i na isti nacin su ga podmetnuli. Sada je tu i Soguz koji je jeftiniji, i svako ima pravo izbora. Naravno ne placam nijedno, ali je svakako bolje kada negde postoji konkurencija, nego monopol.
  • iDjole

    23.09.2013 08:37
    vaska
    "informatika" je naglim razvojem IT odavno izgubila bilo kakav realan osnov za svoje postojanje. koga oni opsluzuju (!?) svojim "objedinjenim" racunima i "racunaljkama". Uglavnom racunaju kako da oderu gradjane i druga javna preduzeca za neki procenat ili neku fiktivnu stavku. oni nemaju prava ni na naplatu kamate, pogotovo ne "zatezne". zasto ombudsmanka i to ne kaze javno? "informatika" je ugojeni parazit i predstavlja rezervoar za zaposljavanje zena, svalerki, rodjaka i dece aktuelnih gradskih i pokrajinskih buzdovana.
  • Bojan

    23.09.2013 08:29
    Briljantno!
    Fascinantno je kako se gospođa Muškinja Hajnrih sada setila da Informatika nema pravo da naplaćuje osiguranje a bila je nema, gluva i slepa kada je u istom tom preduzeću stranka koju je nju predložila za ombudsmana naplaćivala isto to osiguranje! Stvari bi se mogle i ovako, principijelno postaviti. Ombudsman nema pravo da se diskriminatorno postavlja prema preduzećima i da u skladu sa svojim političkim interesima i nahođenjima upućuje preporuke. Ako nema pravo Informatika da naplaćuje osiguranje sada, nije imala to pravo ni pre dve godine kada je to činilo rukovodstvo iz DS-a. Gde je tada bila preporuka principijelne ombudsmanke.
  • bz

    23.09.2013 08:15
    .
    informatiku treba ugasiti i plaćati svkom posebo za usluge
  • Lalla

    23.09.2013 08:08
    Srbija u vrtlogu uredbi i propisa,,,,,,,,,,,,,,
    Ustav jasno kaze;
    da svi podzakonski akti moraju biti u skladu sa Ustavom i Zakonom!!!
    Zakon decidno kaze;
    da se za svako pruzanje usluga,mora sklopiti individualno ugovor!!!
    Svi takvi ugovori imaju i clan koji govori o nacinu RASKIDANJA takvog ugovora!!!
    Zakon o zastiti potrosaca kaze;da i tipski ugovori imaju mogucnost aneksa ugovora!!!
    Koliko je poznato;
    gradjani u Novom Sadu imaju potpisani ugovor;
    sa vodovodom i kanalizacijom i sa cistocom,,,sa ostalim pruzaocima nije potpisan ugovor pa i sa Informatikom!!!!
    Nametnuti su kojekakvim odlukama bez prihvatanja potrosaca zakljucivanjem ugovora!!!
    Oblik racuna Informatike je suprotan zakona;posto je tkz;vezani ili objedinjen;i nema mogucnosti placanja pojedinih stavki!!!!
    Sto je suprotno Zakonu!!!
    Kako koji izbori,tako buduci Ministar finansija obecava secu propisa...
    Nazalost;pas laje vetar nosi,,,,,,,,,,!!!!!
    Kada trazite informacije po ovim pitanjima,dobijate informacije u kojim sluzbenim listovima se navodno to moze naci.....
    Sluzbeni listovi se ne nalzaze na internetu bespolatno!!!
    I kraja vrzinom kolu nema.....
    a sve u cilju otimanja para!!!!!!!!!!!!!!!!
    Malo je jedna Brankica i jedan Insajder za Srbiju...svaka Mesna zajednica bi trebala je imati,kraj ovolikog bezakonja!!!!!!!!!,,,,,,,
  • EvoOvako

    23.09.2013 07:53
    ....
    A dok je DDOR naplaćivao osiguranje u kombinaciji sa politikom - onda je bilo OK?
  • Osigurani

    23.09.2013 07:51
    @Boba ns - osiguranje
    Ajde da ne preterujemo, Bobo ns. Znaci ko nece da placa postoji jednostavna procedure, odjavi i ne placa.
    Sta je tu jednostavno, Bobo ns?
    Da bi odjavio treba da uradis... sta?
    Svoje slobodno vreme, svoju slobodu, miran i normalan zivot podredjujes... kome i zasto?
    Uvuku ti ruku u dzep i jednostavno idi pa se odjavi. Njakaj se po salterima i ibjasnjavaj da to tebi ne treba, jer da treba osigurala bi se davno. Kome se odjavljivati, kome i sta placati?
    Sta posle biva? Pogotovu, ako nisi iz nekog razloga placao te bahanalije i ostale troskove? Sve ti se pripisuje kao obaveza koju nisi platio i na to racuna kamata? Ili ja gresim? Mozete li to jednostavno da objasnite Bobo ns?
  • Svetlana

    23.09.2013 07:39
    Bravo!
    Bravo ombudsmanka!
  • 23.09.2013 07:34
    I sta sad da radimo?
  • sdragan

    23.09.2013 07:19
    I...sta sad?
    Sta gospodja Ombudsmanka moze konkretno da uradi? Ne racunam ove mlake preporuke u stilu:"nemoj vise, dobices po guzi!"
    Hocu da vidim sud na delu...odgovornost i kazne za one koji su krsili zakon...to je ono sto ja hocu!
    JA mali gradjanin...kada u saobracajnom spicu na +40 stepeni, na raskrsnici na Futoske pijace sedim u vozilu i cekam trece zeleno da se upali... i nisu mi upaljeni farovi ili nemam vezan pojas, dobijem kaznu 5.000din...znaci za mene i moje kaznjavanje radi i sud i policija i citav drzavni aparat...
    Koga cete dragi vlastodrsci ovde po ovom slucaju kazniti??!
    Da li za neke postoje kazne a za neke NE?
  • Jovan2

    23.09.2013 07:14
    Mislim da je ovo promasaj, s obzirom da ako bi kao gradjanin sklapao ugovor sa osiguravajucom kucom isto to osiguranje bi me izaslo dosta vise nego preko informatike.

    A opet, sa druge strane, ni ta polisa nije uopste dobra, osiguran mi je stan preko Informatike sa SOGAZ-om, i kad je procurela voda iz cevi koje spajaju zgradu sa mojim kupatilom i to po vertikali otislo par spratova ispod, shvatio sam da Sogaz-informatika osiguranje od ODGOVORONOSTI - NE POKRIVA OSTECENJE NA TUDJIM STANOVIMA -pise sitnim slovima u uopstim uslovima, ALI zato pokriva ako moj pas ujede nekoga ili ako pregazim nekoga dok vozim bicikli :)
  • 23.09.2013 07:04
    nss
    informatika odavno pljacka gradjane preko osiguranja,kamata,izvrsioca i njihove samovolje u vidu nagrade za izvrsen posao koju sami odredjuju a niko nista ne preduzima
  • boba ns

    23.09.2013 07:01
    osiguranje
    Ajde da ne preterujemo. osiguranje se naplacuje vec xx godina i odjedanput to nije ispravno. Inace ja glasam za Ligu da ne bude nesporazuma. sve je ok dok ja šplacam sta zelim da platim. znaci ko nece da placa postoji jednostavna procedure, odjavi i ne placa
  • ns

    23.09.2013 06:30
    hm
    godinama smo placali osiguranje i kad smo trebali naplatiti od osiguranja, otisli u ddor, a tamo su nam se samo nasmejali. bacen novac. kako sad funkcionise, ne znam.
  • Vuk

    23.09.2013 06:23
    Nema kraja
    Cirkus oko Informatike i Sogaz osiguranja nema kraja. Tako to radi Treća Srbija.
  • Pavel

    23.09.2013 06:23
    samo kad serif radi sve po zakonu,to je bitno..pogotovu kada je RBV u pitanju,Tesla banka i drugo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna