Novi Sad
01.10.2013.
05:49 > 06:13
Udruženje građana "Stop nasilju nad decom" iz Kaća traži izmenu Krivičnog zakona kako bi se maloletnicima dalo pravo na apsolutnu, nekažnjivu samoodbranu od lica bilo kojeg uzrasta, upotrebom bilo kojeg oružja.  
  • Maxa

    02.10.2013 04:13
    Da se ne zezamo
    Mogu da uvode zakone koje god zele, ali ako mene napadne maloletnik sa nozem u ruci....
    Prvo nece biti potrebe za policijom i sudstvom...
    Drugo, telo necete nikada pronaci.......
  • 01.10.2013 20:01
    zivkovic
    Predlog je u najmanju ruku nezreo, kao da ga je neko dete smisljalo, a ne odrasli ljudi. Ne moze nikad biti u redu da neko dodje u skolu sa revolverom i izreseta dva klinca zato sto su ga maltretirali. To je divlji zapad.

    Ovde je odgovorna skola i staratelji maltretiranog decaka. A odgovorni iako nisu krivi bi trebalo i da odgovaraju - zato se zovu odgovorni a ne samo kad treba da se primi plata, - mislim na osoblje skole sa direktorom na celu.
  • Brus Vilis

    01.10.2013 19:52
    Budale
    Ima ljudi koji ne kapiraju da ako hoćeš da razgovaraš s budalom ne moraš i ti da budeš budala da bi te ovaj razumeo.
  • kakva glupost

    01.10.2013 17:36
    jako je lepo to što pokušavate da oslobodite komšiju odgovornosti, ali to tako ne ide, niti ima smisla. ako je zaista bila samoodbrana, neće odgovarati, ako je bilo prekoračenje, odgovaraće za prekoračenje, ako je bila osveta - prihvatite, osveta je i to treba odmeriti na sudu.

    a u momentu kada maloletnička delinkvencija cveta i kada jedva neko da za nešto odgovara, ne da ne treba uvesti aboliciju za klince, nego proširiti odgovornost i uvesit društveno koristan rad, kućne pritvore i slično.
  • 01.10.2013 17:27
    Samoodbrana???
    Sve i da se kojim slucajem i uvede izmena,sta ce predlagac izmene Krivicnog zakonika raditi u situaciji kada neki napaljeni klinac uperi pistolj (ne daj Boze)u njega ili u njegovu porodicu na sred ulice zato sto mu se "moze", i zato sto je u fazonu "Mnogo smo ludi"?
    A smejali smo se nakad filmovima za Zapada tipa "Napaljeni ulicari", "Dzumbus u gimnaziji" itd...
    Sada na zalost, svi mi glumimo u istim...
  • Deks

    01.10.2013 16:55
    Nipošto! Manite se zaludnih radnji, što bi maloletnici imali veće prava od drugih? Osim toga krivični zakon već štiti maloletnike tako što je propisao blaže kazne za njih. Ovde se pominje upotreba nekakvog oružja, stvarno strašno ako neko želi da naoružava maloletnike...
  • nemo

    01.10.2013 15:51
    A npr da se uvede nulta tolerancija na oruzje u skolama? Posto su deca najcesce zrtve vrsnjackog nasilja, koje je cesto u skolama. Pa metal detector na vrata, pa ko unese noz, knjizica I dokumente u ruku I cao. To za pocetak a onda npr kriminalizacija pisanja grafita, razbijanje imovine po parkovima, odgovornost roditelja za pricinjenu stetu I tako redom. A samoodbrana treba da bude pravo svih a ne samo dece, zar ne?
  • Sonja

    01.10.2013 14:54
    Maloletni huligani
    I onda će maloletnici da isprebijaju nekog nedužnog građanina u tamo nekom parku ili stanu pozivajući se na apsolutno pravo na samoodbranu.
    Kakva je razlika u samoodbrani kada se od nasilnika brani maloletnik od 17 godina i mladić od 19 godina? Nikakva.
    Čini mi se da su učestaliji napadi maloletnika na punoletne prolaznike, nego li obrnuto.
    Ovaj predlog stvara privid sigurnosti lepo vaspitanoj omladini, ali se bojim da će biti zloupotrebljavan od strane maloletnih huligana.
  • Nela

    01.10.2013 14:21
    Nešto smo zaboravili
    A to je da sva ta deca imaju roditelje. Gde su oni i šta su radili svih ovih godina?Pa nisu ta deca došla niotkuda i postala takva sama od sebe...Poznanik mi se hvalio kako mu je sin (20 godina) postao član "Firme"... za prijem u članstvo morao je da dobije dobre batine (mislim da su ga čak i šili na hirurgiji, bila sam u šoku pa nisam odslušala celu priču do kraja). Prvo moramo da se zapitamo mi, roditelji, i to mnogi među nama, kako smo uspeli da od svoje dece napravimo takva čudovišta, kakva su nam merila vrednosti i šta ćemo ostaviti iza sebe.
    Reči mog dede, i mnogih pametnih ljudi: Kako seješ, tako ćeš žnjeti...
  • C

    01.10.2013 13:58
    kriminial
    sve je postalo kriminal. i deca i roditelji i zakon i policija i koliko ima policije... pogresan pristup vecina zahteva: nece vise policajaca smanjiti broj kriminalaca.
    -Uvesti policijski cas za maloletnike do 20-21h (posle toga samo u prisustvu roditelja na ulici). problem skole i policijskog casa? neka roditelji ako im je stalo do dece dolaze po njih pred skolu kad ih toliko vole.
    -kafici da rade do 23h plafon. bez izuzetaka. da nam drogirani klnci ne bauljaju gradom u 4 ujutro.
    -ukidanje starosne granice u krivicnom zakoniku. ne moze balavander da skupi 10+ krivicnih i da ne odgovara.
    -vratiti ORA (omladinska radna akcija) da nam omladina ne sedi uzaludno i besposleno, da nam se zemlja izgradi, a nagraditi ucesnike dodatnim bodovima prilikom upisa na visu/fax

    Da li znate gde je SADA vase dete i sta SADA radi?

    Jeste li sigurni?
  • mrva

    01.10.2013 13:40
    pa mi u poslednje vreme najvise imamo problema sa maloletnicima... Seku se nozevima, napadaju i tuku profesore, pljackaju... ne razumem??!!
  • 01.10.2013 11:25
    malo istine
    kriminalci, razbojnici, nasilnici... imaju dva ogromna saveznika, jedan je nepostojanje organizovane zajednice i sistema i drugi je plasljivost i neodlucnost gradjana. Na drugi mozete uticati, naoruzajte se i branite jer drugi izbor ne postoji i nece postojati jer ste predvidjeni da budete ovce za vunu i meso a ne vukovi i orlovi. Biti vuk ili orao trazi hrabrost i odvaznost...a to nije za atrofirane i impotentne gradjane koji gundjaju i mrse serinja u prazo...Znaci li uzvratite udarac ili konacno umuknite jer ste prepusteni sebi a to uglavnom znaci nikom.
  • Ledilo

    01.10.2013 11:24
    Notorna glupost! Zaista, kakvi su nam "građani" zakoni su nam još i dobri izgleda.
  • 01.10.2013 10:56
    polizei
    to se pravo ne trazi od birokrata i korumpirane drzave - ono se prirodno podrazumeva...u krajnosti je i bolje neopravdana primena sile(prekomerna) pa neko vreme u zatvoru nego kao zrtva nasilja u grobu...da vas podsetim na ono sto dobro znate - drzava vas ne stiti, morate sami
  • Scotch Bonnet

    01.10.2013 10:48
    Edukacije umesto nasilja.
    Umesto da policija radi svoj posao i da suzbija kriminal mi trazimo zakone koji ce omoguciti jos vece krvoprolice.

    Zar ne bi bilo logicnije da se pocne sa kaznjavanjem roditelja ili staratelja uz obaveznu edukaciju o nasilju?

    Svaka cast Srbijo.
  • Sramota

    01.10.2013 10:43
    Zašto samo za maloletnike?
    APSOLUTNO PRAVO NA SAMOODBRANU ZA SVE GRAĐANE!!!!!
  • 01.10.2013 09:43
    Huliganstvo maloletnika je posledica dugogodišnjeg negovanja u nedrima države ovakvog tipa ponašanja i njegovom korišćenju u ratovima sa susedima a, boga mi, i u unutrašnjim obračunima. Da bi neko postao deo kriminalnog klana kakvih je u nas sijaset, mora da prođe neophodnu obuku za tu radnju. Što mlađi to bolji. Lakše će prihvatiti sisteme vrednosti kriminalnih grupa na društvenoj sceni
  • No Name

    01.10.2013 09:42
    U nekim državama SAD maloletnici mogu se krivično goniti i biti osuđeni na višegodišnje robije....Ali ovde je kriminal legalizovan i samim tim maloletni delikventi zakonom zaštičeni. EU je tako daleko od nas...
  • Врањковић

    01.10.2013 09:25
    @franc ferdinand
    Не бих да Вас разочарам Франц али ви сте одавно покојни, џаба Вам све то.
  • SK

    01.10.2013 09:20
    Kakvi građani, takve i ulice
    @Franc Ferdinand

    Bravo majstore! Nisi razmišljao o nervnom gasu ili napalmu? Ja mislim da niko neće biti bezbedan dok svako u šteku ne bude imao manju atomsku.

  • Maturant

    01.10.2013 09:16
    Razmislite malo!
    Potpuna nebuloza...ugledajmo se na "malo" naprednije zemlje, članice EU, pa i SAD. Svaki ćošak je pokriven jednom patrolom. Pored škole blizu koje se desilo kasapljenje 16. ovog meseca nisam video niti jednog policajca do sada. Ljudi, ako se dozvoli maloletnicima apsolutna sloboda pri samoodbrani, školama će vladati nasilje veće nego u bilo kom gradu ovoga sveta. Prošetajte se pored neke od srednjih, pa i osnovnih škola, videćete o čemu pričam.
  • Ma jeste!

    01.10.2013 08:55
    Najveću korist od ovoga imaće opet neki delikventi, koji i sad već koriste rupe u zakonu. Da je ovo kojim slučajem bilo usvojeno pre mesec dana, onaj nastavnik i železničkog parka sad više ne bi bio među nama. To nije rešenje!
  • 01.10.2013 08:51
    NE, NE, NE i NE!!!
    Ako već znamo da dileri i šefovi bandi koriste maloletnike za napade, obračune i sl, zbog toga jer kao maloletnik ne odgovara krivično, ovako bi samo bilo bolje za njih.
    Napadnu nekoga, a onda dokažu da je to bila samoodbrana preko nameštenih svedoka.
  • ns

    01.10.2013 08:05
    gde da potpisem
    Gde da potpisem ovu inicijativu ?
  • 01.10.2013 08:02
    Maloletnici po gradu napadaju sve i svakog jer zna
    Prosle nedelje Ti isti maloletnici tj klinac koji nije napunio 14 godina je u skoli Nikola Tesla sacekao kosarkase (14g)oko 22h posle treninga i jednog kojeg je izdvoji premlatio i razbio nos. Policija je to vece imala jos tri prijave za njega. Kazu ne mogu mu nista jer je maloletan bude sat dva na ispitivanju i puste ga. Imali smo roditeljski po tom pitanju i sad dovodimo i odvodimo decu direktno do sale. Maloletnici su izuzetno problematican problem momentalno u Novom Sadu. Za ovog konkretno tata i mama mu je firma kluba Vojvodina i tamo lezi jako puno problema i policija bi morala da to proceslja. Toliko o samoodbrani. Da ne govorim da je nasrto na trenera i pozivo ga da izadje iz sale da se tuce sa njim!!! Strasno ljudi. Mali koji je pretucen kada je otisao u bolnicu cekao je da doktor zasije devojcicu od 9 godina koju su Ti isti maloletnici kad je izlazila iz skole sutnuli nogom u GLAVU. Alo zakon, pa prvo treba njih dovesti redu.
    Cisto da vidite sta Vam se desava po gradu i ne znate u kolikoj meri je to problem.
  • franc ferdinand

    01.10.2013 07:53
    otvoreno
    obe cerke i supruga nose suzavac i znaju da ga upotreba.
    u dvoristu rotvajler a razmisljam da u ogradu pustim struju.
    ja nosim pistolj !
    nikoga ne diramo ali hebe mi se koliko eventualni napadac ima godina!
  • 01.10.2013 07:50
    Mogu zamisliti kakav zulum će počiniti "navijači" u apsolutnoj samoodbrani? Još kad dobiju instrukcije od starijih kolega...
  • Amerikanac

    01.10.2013 07:43
    Oruzje
    Treba doneti zakon o slobodnom nosenu oruzja svako ko nije krivicno odgovarao da moze da se naoruza i da to isto oruzje moze da nosi osim u javnim ustanovama i s`tim da to oruzje ne sme da skriva ispod majice, jakne... vec vidno da mu stoji za pojasom, pa se niko ne bi zajebavao medjusobno!
  • Pegaz

    01.10.2013 07:31
    No pasaran jer je ortodoksna glupost! Ne poznajem slučaj dotičnog malog ali kad te maltretiraju i zlostavljaju mesecima, ne čeka se momenat da ti se smrkne, pa da uvrtiš sebi u glavu da je bockanje nožem zaista opravdana stvar. Gospodo, ovo se nazivaju pogrešne odluke i za to se prihvata odgovornost. Nije bilo na njemu da sprovodi zakon i deli pravdu. Sutra treba neki od pomahnitalih maloletnika da me izbode zato što je neki glupi zakon to dozvolio? Dajte, bre, ozbiljnosti malo!
  • 01.10.2013 07:23
    Stop nasilju uopšte-
    Ovakav zakon o samoodbrani bi trebalo da se uvede za sva lica, ne samo za decu.
    Takođe, treba da se doda i zabrana nošenja bilo kakvog oružja. A policija bi, recimo, mogla malo češće da pročešljava te današnje "maloletnike", svuda su, urlaju, ne možete ih omašiti. Ti koji nose noževe, satare, mačete i sl. sa sobom, očigledno imaju neke zle namere, pa bi trebalo da se i kazne adekvatno.
  • Ime mi je ...

    01.10.2013 07:22
    Još jedan glas za peticiju
  • S.

    01.10.2013 07:21
    @-, jedna bitna razlika je sto je o tom vlasniku menjacnice tek odluceno na sudu a nije imao blanko dozvolu.

    Pa, ovakav zakon bi dozvolio da jedno dete gurne drugo a drugo bez problema sme da mu uradi sta hoce. Ne znam sta bi tim ljudima iz tog udruzenja da uopste predloze takvo nesto.
  • -

    01.10.2013 07:06
    -
    ako se opsetimo-prosle nedelje je vlasniku menjacnice dozvoljeno da se brani.

    deci ocigledno nije
  • Hm

    01.10.2013 07:04
    Slazem se sa vama, ali vam je momenat potpuno nepopularan, sa obzirom koliko dece izgrednika se sve vise pojavljuje u medijima. Sve manje ljudi ima poverenja u mlade. Nadam se da vam nece napraviti to jos veci cirkus.
  • Spark

    01.10.2013 06:58
    Divlji zapad?
    "...nekažnjivu samoodbranu od lica bilo kojeg uzrasta, upotrebom bilo kojeg oružja."
    A drzava? Da gleda pokolj? Cime cemo se braniti mi punoletni od divljih maloletnika? Konfetima? Vestackim zasladjivacima kafe? Pozvati nekog naoruzanog maloletnika da nas brani? Ima li kraja glupostima u ovoj nesredjenoj kloaki?
  • nix

    01.10.2013 06:58
    otac dva maloletna deteta
    Može, ali da se odobri i apsolutna odbrana od maloletnika starijih od 16 godina i da se uvede kompletna zakonska odgovornost za iste. Za maloletna lica od 14 do 16 godina pola od svih kazni i KPD bez prava na izlazak, za lica od 12 do 14 godina obavezan dom sa pravom na izlazak, a za lica mlađa od 12 godina strogi policijski nadzor. Naravno, roditelji i gore pomenuta deca do punoletstva uz policijski MORAJU imati i konstantni psihijatrijski, socijalni i društveni nadzor. Pričamo o teškim krivičnim delima, u koje još i ubrajam vandalizam, huliganizam, nasilničko ponašanje i drske krađe. Država treba da zida škole i zatvore, uz to nikako da ne renovira one najgore jer njih treba da koristi za najteža krivična dela. Šta mislite, da li bi bilo kriminala u srbiji i u kom procentu?!
  • S.

    01.10.2013 06:56
    Yeah, a onda ce ovi klinci divljaci kad nekog premlate imati jos jedan sistem izvlacenja od ionako ne-bas kaznjavanih krivicnih dela.

    Zakon predvidja nuznu samoodbranu. Ako je u pitanju dete, svakako je prag nuzne samoodbrane visi samim tim sto je slabije i ugrozenije, ali davati blanko opravdanje je previse.
    Naravno, taj trenutni zakon nije savrsen i treba se poboljsati. Taj deo nije sporan.
  • 01.10.2013 06:52
    To pravo mora biti univerzalno, jer su nažalost u poslednje vreme češći napadi maloletnika na odrasle.
  • Gari

    01.10.2013 06:44
    Potpisao bi, samo da klincima to ne da ideju da sad svaki treba da nosi noz u skolu i na prvu uvredu bode nekog. Ovaj zakon treba da se usvoji za punoletne osobe jer kao takav neophodan zbog brojnih prebijanja, pljacki, silovanja, upada u kuce/radnje.
  • 01.10.2013 06:44
    Već vidim 500 slučajeva "samoodbrane" mesečno
  • v

    01.10.2013 06:33
    a jeli a šta ćemo mi punoletni kad nas napadnu horde maloletnika a ne smem n ida ih pipnem?
  • Petar

    01.10.2013 06:18
    Ne preterujte sad. Potamaniće se deca pod izgovorom prava na apsolutnu odbranu. I sadašnji zakoni su dobri ukoliko se primenjuju. Izmena i dopune zakona ne mogu značajno promeniti bolesno pravosudno tkivo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna