Novi Sad
09.10.2013.
15:28
Građani Novog Sada zamolili su danas gradske vlasti da odustanu od seče 55 stabala sibirskog bresta, prenela je nevladina organizacija Vojvođanska zelena inicijativa.
  • 10.10.2013 10:54
    ovde najviše lupetaju oni koji nisu sa limana i nemaju pojma kakav je katasrofalan parking,a i biciklistička staza od tog odvratnog sibirskog bresta
    prvo smo se decenijama davili svako proleće od maca koje su letele na sve strane kao sneg da pada,a sad treba da padamo po džombama na trotoaru,a da ne spominjem decu koja nemaju gde da prođu biciklovima
  • 10.10.2013 09:00
    hajde to malo pametnije
    Ako dobro razumem,pre su u Zelenilu radili samo nestrucnjaci i vezeri,a sad rade prvorazredni strucnjaci koji ce greske predhodnika da isprave tako sto ce pod hitno poseci sto vise starog i zasaditi novo drvece.To bas lose zvuci,tako se ne radi,ako i mora da se sece,radite to postepeno,selektivo,u protivnom ogolicete,za dugo vremena, ceo grad!
    U Novom Sadu drvece nema sansu da ostari i postane onako prelepo ogromno,kakvo se vidja po grdovima u svetu.
  • ....

    10.10.2013 07:40
    ....
    Mozda da se malo raspitaju pre nego sto skoce da ih brane... Branili su i topole pa onda kad je bilo problema u Exit kampu bilo je sto nije poseceno... Recimo topole su na limanu sadjene iskljucivo da se isusi zemljiste i nije bio plan da to drvece ostane kao dekoracija... Brest su pogresno u pocetku sadili i treba gresku ispraviti. tamo se ne moze parkirati a u gradu ionako ima malo pakringa... Sad se sredi parking za par godina se opet razvali... Treba podmladiti stabla u gradu, mlado drvo je mnogo korisnije od velikog matorog drveta, proizvodi vise kiseonika. Bolje da uce svoju decu da ne lome mlada stabla, toliko puta sam video u gradu da se deca igraju i lome sadnice koje su jos krhke... Razumeo bih da se bune da se samo seku ali prostor se uredjuje i stavlja novo zelenilo tako da nema potrebe za ovim "akcijama"...
  • Mitar

    09.10.2013 23:30
    Strasno
    Niposto im ne treba dozvoliti da seku stabla ... ... A i seci ova stabla bi bilo, kao kad bi se posekli, pa otisli kod lekara da vam amputira ruku ... Mnogo je normalnija odluka da se preuredi parking i staza ... Sve se to moze normalno odraditi, samo treba malo razmisliti pre nego sto posegnete za sekirom... A za ove koji podrzavaju, samo jedno pitanje... Da li se secate kako je izgledao Limanski park ranije ? Mislim na drvece...Sad je bukvalno celavi limanski park ( ne vredjam celave ljude, i ja sam celav :) ) Nije bilo resenje seci stabla, vec prilagoditi staze njima !!!
  • 09.10.2013 22:48
    Pustite ljude da rade svoj posao, ne može se svako razumeti u sve. Ako je problem koren bresta, a jeste jer živim na Limanu 1 pa znam, onda taj problem treba trajno rešiti. Nije popularna metoda, ali ako mora-mora.
  • 09.10.2013 22:07
    " aj zalivajte malo !!!!"

    Pitaj ako znaš nekoga ko živi u ulici Vuka Karadžića koliko puta dnevno dolazi cisterna zelenila na dopunu na hidrant kod vatrogasne brigade.
  • 09.10.2013 22:05
    ana
    i bodjoš ima takav koren a rešiše njim da ih zamene
  • Brest napast

    09.10.2013 20:22
    Odgovor ljubitelju bresta
    Brest je inace jedno od najagresivnijih stabala. Nema tog betona koji ce zadrzati koren od njegovog sirenja, a znajte da kad vidite krosnju da je koren za trecinu veci! Toliko od mene ja sam da imao u dvoristu koren je slomio temelj a kuca je na 4 metra od stabla!
  • versus

    09.10.2013 19:50
    Predlog
    Mislim da Novi Sad treba zvanično da promeni ime u Novi Smrad. Ne mislim to samo zbog seče drva i nepodnošljivog smrada kad nema vetra, već zbog opšteg stanja.
  • JustinaNS

    09.10.2013 19:18
    Alf s Melmaka
    Zelenilo NAPLAĆUJE?! seču i sadnju stabala. Možda je njihov primarni posao osemenjivanje krava i popravka obuće - pa se sadnjom i sečom bave kao dopunskom delatnošću. Iz teksta se da zaključiti da naplaćuju i sejanje i šišanje trave, i lale i cveće. Nemam reči.
  • 09.10.2013 18:52
    Tako je
    Svi bi mi trebalo da jašemo konje il vozimo džipove da bi parkirali u Fruškogorskoj ;)
  • 09.10.2013 18:17
    @Jasenka je u pravu
    i to dve nedelje pre roka
  • Djura

    09.10.2013 18:06
    Bravo
    Bravo za inicijativu! Da napokon prekinu da seku kao mahniti, a da malo krenu da sade na neke nove zelene povrsine i da zastite postojece koje su uglavnom blato u kisnim danima. Ovaj grad je izgubio jako puno zelenila u poslednjih nekoliko godina i takva praksa mora da se prekine. Svakome je jasno da su odgovorni u zelenilu totalno nestrucni i da su potpuno pogresno skontali koji je njihov posao. Secate li se samo onog Japanskog modela koji su nam prosipali pre par godina? Sta bi sa tim? Jel to to? :))
  • 09.10.2013 18:01
    @Www
    na Limanu je poenta u korenu
    jer Limani su kako im ime kaže na pesku
    dakle treba nešto što će upijati vodu i sprečiti potonuće Limana
    u Vase Stajića je druga situacija
    a da uvek seku i slabo održavaju ono što posade istina je
    Pavla Simića su svojevremeno pred sređivanje Zmaj Jovine orobili povadivši većinu lipa a nijedno od novozasađenih stabala nije se primilo posle je bilo još nekoliko zasad pa konačno ima nešto ali daleko od onog što je bilo
    nama su u dvorištu "greškom" isekli pogrešnu srebrnu jelu, zdravu a ne onu koja se zalomila od velikog snega a bile su obe visoke do III sprata i još obe seče naplatili
    ...
  • 09.10.2013 17:42
    zb360
    odlican tekst! Vrednost ovog zelenila nadmasuje visestruko znacaj uzdignutih parkiralista i trotoara.Uostalom siguran sam da se to moze sreditibez sece stabala.
    Inace, ove godine (ne znam da li ste primetili) ima veoma mnogo sasusenog drveca.
    Takodje predlazem da se sadi paulownia elongata, koja je dekorativna, daje dobru hladovinu i brzo raste.
  • www

    09.10.2013 17:40
    Za one koji tvrde da su decenije potrebne da poraste drveće: takva ista kuknjava je bila kad su sečeni kestenovi u Vase Stajića, koji su bili potpuno truli i pretili da se sruše i nekog povrede, a pri tom su podigli trotoar tako da se ulicom uopšte ne može proći, a kamoli provesti dečijim ili invalidskim kolicima! A onda su jednu stranu posekli i posadili divan drvored alejnog hrasta. Nije prošlo tri godine, već je stigao do trećeg sprata. Odlično izgleda i leti i zimi i baš je pravi ukras. A brzo raste. I drveće je napredovalo, dragi sugrađani, ima vrsta koje brzo rastu, lepo izgledaju i ne štete ulicama, nego ih krase. Prestanite da kukate i pustite stručnjake da rade svoj posao! A sad mi udarajte minuse, to obžavate kad vam neko pokuša malo promućkati mozak!
  • bogdan

    09.10.2013 17:39
    nazalost radim, bolje reci gubim vreme u zelenilu. upravu ste, nestrucnost se vidi iako nisam te struke. Smenjeni su svi koji su strucni i dovedeni raznorazni mendzamenti, nesvrseni studenti, diplomirani stocari i slicni. Jedno je kad se seku suva stabla kojih ima mnogo, uzroci su raznorazni. Ovo sa zdravim stablima je skandal, isto kao i u cara dusana pre 7 godina. Nedajte ta stabla, branite se od bahatosti onih koji su zalutali u grad.
  • Huncut

    09.10.2013 17:39
    Zelenilo bi samo da sece, aj zalivajte malo !!!!
  • 09.10.2013 17:14
    strasno...
    ja ne znam zasto seku drvece skoro su posekli stabla na Bulevaru Kralja Petra blizu sajma, mnogo jadno izgleda ulica sad.
  • 09.10.2013 17:08
    crkveni miš...
    A I ZIMA ĆE BITI DUGA, GAS PRESKUP, STRUJA JOŠ VIŠE PA DRVA TREBA UDELITI GLASAČIMA...sve poseći,pobiti,utamaniti pa ko živ ko mrtav...i ovako je bankrot ovakve države jeino što se nazire na kraju tunela dragi moji, vaši, naši dvorjani i ini zverjani i sugrađani...
  • 09.10.2013 16:57
    Nevladina organizacija sa dva i po člana...Jaka organizacija.Secite i pravite novi parking i kolovoz. Ono je sramota kako izgleda u Fruškogorskoj.
  • jesenka

    09.10.2013 16:57
    ako,
    posadiće oni novi, lepši i veći drvored :/
  • 09.10.2013 16:50
    Usmerite koren drveća na dole kao na keju
    Sibirski brestovi su divni, brzo rastu, podnose suše i hladnoće, boja im je divna tamnozelena a krošnja široka. Zamenite one šugave lipe po Bulevaru Cara Lazara i Narodnog fronta sa sibirskim brestom ali mu korenje spustite u betonskim barijerama da ne bi rasli u stranu i na gore. I bar po bulevarima razvucite "kap po kap". Za 10 godina, sve bitnije ćete uspeti da irigirate. Napravite akciju medju gradjanima. Napravite spisak sadnica i gde će se saditi (sa pripadajućim navodnjavanjem), istaknite cenu i ljudi će sigurno želeti da kupe drvo koje će ih nadživeti. A vi se onda trudite da ih održavate i lečite.
  • 09.10.2013 16:27
    За Градско зеленило, реконструкција дрвореда увек значи његову сечу. Па то дрвеће је посађено пре него што су се родили они који треба да га секу. Погледајте како се на Пупиновом булевару суше липе, или у Јаше Томића кестенови, Нови Сад ће се удавити у смогу.
  • 09.10.2013 16:25
    limanac
    treba sve poseći i posaditi normalno drveće
  • Bojan

    09.10.2013 16:02
    Bravo
    Za gradjane, uvek im je resenje da seku, a svuda se sto vise cuva zelenilo pogotovo ovolika stabla. Decenije treba da prodju da opet izraste nesto slicno.
  • Gruban Malic

    09.10.2013 15:42
    sad i uvek
    Branimo naše drvorede!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna