Novi Sad
14.11.2013.
16:41
Ogorčeni odlukom Ministarstva prosvete po kojoj će osmaci iduće godine na maloj maturi polagati tri testa, roditelji novosadskih osnovaca pokrenuli su inicijativu kojom traže ukidanje trećeg testa.
  • 15.11.2013 10:30
    @Mama i prosvetni radnik
    Još jedna mama i prosvetni radnik: potičem iz prosvetne porodice, u prosveti sam na neki način čitav svoj život. Prvo, nije moguće upoređivati vreme nekada i sada. Nekada su nastavnici bili obrazovani i stručni za obavljanje svog posla. Danas u prosveti svako radi, polupismeni polusvet. Drugo, naš, tzv. spiralni sistem obrazovanja kakav je bio dok smo mi išli u školu omogućavao nam je da uspešno polažemo prijemne ispite, bez ikakve posebne pripreme za to. Današnji sistem obrazovanja nije takav, deca uče napamet, tako od nih traže ovi gore navedeni nastavnici i to sve dovodi do ovakvog stanja u obrazovanju kakvo je sada. Treba prepisati obrazovni sistem od Finaca, kad već nismo u stanju da ga napravimo sami kako treba. (Usput, Finci ne ocenjuju i ne testiraju decu do 15. godine, a ipak su najuspešniji na PISA testovima i najobrazovanija nacija.) Kod nas je svaka reforma bila sve gora. Roditelji su u pravu što ovo traže. Ne goji se prase pred Božić. Naša deca su već osakaćena i ne može se presek praviti od ove generacije, nego od dece koja će sledeće godine krenuti u 1. razred uz korenitu promenu gradiva, načina rada nastavnika, ocenjivanja, i naravno, revizije zaposlenih u prosveti. A to nećemo dočekati u ovoj zemlji, verovatno nikada.
  • Mama i prosvetni radnik

    15.11.2013 09:31
    Užasavajuće je koliko se današnji roditelji bore da olakšaju svojoj deci svaki korak u životu koji bi zapravo trebalo da bude put ka sazrevanju i odrastanju. Takvo je stanje u školama i zbog roditelja, masovne pojave uplitanja u nastavničke poslove, egoizma, neosnovanog, koji se tim putem prenosi i na potomstvo. Sramota!
    "Jadna dečica"! Tako se vaspitavaju budući nesposobnjakovići i malene sponzoruše koje čekaju da im rezultate donesu pred noge.
    Mojoj generaciji su uveli prijemni ispit za srednju školu. Niko ga pre nas nije polagao. Niko se od nas nije bunio.
  • Тест, тест, један, два... тест

    15.11.2013 09:21
    Треба увести и четврти тест, зато јер је сваком јасно да што је више тестова то је знање веће, хиихихихи...
  • Milan

    15.11.2013 08:26
    I treba i ne treba
    Test jeste stres, ali je činjenica i da se ocene poklanjaju i da je nemoguće, ako se ocenjuje kako treba, da u jednom odeljenju od 30 učenika bude 12 vukovaca i još 8 odličnih. Samim tim, deca koja imaju malo "strožije" (tj. objektivije) nastavnike bez tog testa bi bila u lošijoj poziciji, mada možda imaju više znanja od nekog vukovca iz neke "nema problema" škole.
    Isto tako, ako se uči kako treba, bilo koji test ove vrste (pravi) odlikaši bi i bez ikakve dodatne pripreme trebalo da urade odlično. Gledao sam testove iz prethodnih godina i sem nekoliko "čudnih" pitanja iz srpskog, ništa tu nije preterano teško.
    Svi mi volimo svoju decu i treba da ih štitimo od problema, ali ne od učenja, obaveza i odgovornosti.
  • Tasha

    15.11.2013 07:40
    dragi moji
    umesto sto uvodite deci kojekakve testove bolje da malo poradite na skolstvu generalno. Uvedite red u nastavni program, obezbedite kvalitetno nastavno osoblje i onda nece biti potrebe da proveravate sta deca znaju. I ne znam cemu sve to. U danasnje vreme krize, nemastine i bede vi namecete deci neke obaveze i stresove koji im bas i nisu potrebni u tom uzrastu.
  • стручњак

    15.11.2013 06:34
    За Марију
    Наравно да ће деца помоћу тог трећег теста бити образованија. Чим реше тест указаће им се неисцрпан извор знања, па онда и не морају у средњу школу. Марија и многи учени при министарству су пропустили у свом школовању да су тестови ПРОВЕРЕ знања, ако до сада деца нису имала систем у коме ће нешто НАУЧИТИ шта ћете то проверити.
    Родитељи нису а приори против тестова - мада је та врста провере деградирајућа за све просветне раднике, (јер тиме урушавате њихов ауторитет и проглашавате њихово вишегодишње вредновање неважним), већ су против тестирања деце на ОВАЈ начин. Учите их од вртића, образујте и васпитавајте како треба па онда уведите тестове, а не овако до осмог су учени да уче напамет. а сада ће их тестови научити да размишљају. Мало сутра!
  • Mile

    15.11.2013 04:32
    Čekaj malo
    Čekaj malo. Pa sad će školske programe i završne ispite da određuju roditelji? Može, ali kad upišete decu u skupe privatne škole. Tamo zahtevajte šta god hoćete. U državnim će država da određuje. Pazite da vam se deca ne opterete, jer pored gledanja Farme i Grand Shita, blejanja na internetu i kuckanja SMS poruka sad treba još i da uče? Samo ih vi štitite i pravite od dece neradnike, baš ćete im pomoći u životu. Ionako smo najgori na PISA testovima.
  • ...

    14.11.2013 23:16
    U nasim skolama se nista ne nauci
    Zašto je Nemačka toliko uspešna?http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=04&dd=20&nav_id=602216
    "Oko polovine nemačkih srednjih škola ima dualni sistem koji kombinuje razrednu nastavu sa radnim iskustvom. Državne i lokalne vlade grade škole gde učenici dobijaju teorijsko znanje. Privredne komore i industrije provode ispite. Kad stranci pitaju zašto je nezaposlenost mladih tako niska (samo 8,2 odsto, u poređenju sa Španijom koja ima 50,5%), stariji Nemci se pozivaju na dvojni obrazovni sistem."
  • 14.11.2013 23:12
    Treći test-treći keš!
    Evo još jednog izvora prihoda onima koji preprodaju ukradene testove!

    Bedno...

    "Osmaci se vec pripremaju"!? Pa sta su ucili sve te godine u skoli ako moraju da se pripremaju godinu dana da bi polozili gradivo koje mi je predavano. Jel predaju ti nastavnici nesto preko godine ili se svi jako provredne kad treba da drze deci privatne casove?
    Mi smo na prijemne ispite isli I POLAGALI sa znanjem iz skole.
  • 14.11.2013 21:43
    Obavezno uvesti treci test
    Upravo ce treci test pokazati pravo stanje odnosno znanje djaka. Na taj nacin ce se smanjiti zloupotrebe, videce se ko je ucio a ko nije tokom skolovanja, ....
  • @Jedan od tih roditelja - mam

    14.11.2013 21:39
    Mislim da ne govorite istinu (onaj prvi deo). Ali nema veze. Ionako ubijamo dosadu.
  • 14.11.2013 21:06
    Kvalitet...
    Kao profesor, mislim da se bilo koji VALIDAN test ne moze uvesti 'preko noci'. A "snalaženje i opšte obrazovanje učenika" je iz godine u godinu, po mom iskustvu, sve mizernije = malo njih bi proslo ovaj test. Deca uce napamet, za ocenu, i nisu u stanju da povezu 1+1 naucenog. Bilo bi uputnije da se, prvo, predavanja raznih nastavnih predmeta preplicu, podsticu na razmisljanje, itd. pa tek onda bi bilo odgovarajuce da se uvede ovakav test.
  • 14.11.2013 20:09
    Pozdrav

    Dopada mi se predlog za ukidanje treceg testa.
    Mada mislim da ne bi trebalo da bude ni jednog, dovoljne su ocene koje su djaci dobili za vreme osnovne skole.

    A zasto tako mislim?
    Jer vidim da je testiranje dece na kraju VIII razreda veliko opterecenje i za njih i za oditelje. Ovo sto se radi sa tako mladim ljudima je suvise, imaju oni dovoljno svojih problema: odrastaju, prve ljubavi, socijalizacija, blablabla... ovakav utovar od testiranja im je samo levo smetalo.
    Cak ni sam test nije u redu. Setite se kako ste odgovarali na studijama. Lepo se dobije spisak pitanja, naucis i izvuces tri POZNATA pitanja. Nema sacekusa u vidu nepoznatih zadacica ili pitanja.
  • prosvetni radnik

    14.11.2013 20:00
    Ne zamenjujte teze
    Ceo sistem obrazovanja se urusio. Ne moze Ministarstvo da u roku od mesec dana da tri puta menja odluke i ulije poverenje da znaju sta rade. Poverenje u ceo sistem vise ne postoji. Naravno da deca uce-kako se sa njima radi tako i uce. Uvek je bilo losih i dobrih djaka- ne treba prebacivati odgovornost ni na decu ni na roditelje, ni na nastavnike. Roditelji makar imaju hrabrosti da nesto pokrenu - prosvetarima se naredi da cute pa mogu samo da bez tudjih ociju potpisu. Nigde se ne radi ovako kao kod nas. Sramota
  • Jedan od tih roditelja

    14.11.2013 19:55
    mama Tanja
    Dekse, moje dete ide na takmicenja iz fizike i hemije.Matematika mu ide super.ALi negde je prirodno da je los sa drustvenim predmetima, i zato sam zabrinuta zbog njega. Upravo u drugom polugodistu su veoma bitna takmicenja iz tih predmeta.
  • Jedan od tih roditelja

    14.11.2013 19:52
    kratko pitanje
    U kojoj stranci su komentatori Deks i Marija? Eto, samo to me interesuje.Verujem da je njihovo znanje iz fizike, hemije, biologije, geografije i istorije bilo na zavidnom i jednako dobrom nivou na kraju osnovne skole
  • evi

    14.11.2013 18:38
    hm
    Umesto da se roditelji bune za bolji kvalitet obrazovanja, da im bude manje dece u odeljenjima i sl, oni se bune protiv provere njihovog neznanja. Bilo bi lepo kad bi svi mogli da budu krivi sto im deca ne znaju bas nista, ali nije tako. Taj treci test ustvari pokazuje pravo stanje stvari, jer ne mozete bas sve predmete da nabubate pred prijemni, nesto mora i godinama da se uci.
  • Baltazar

    14.11.2013 18:28
    Zar nije jednostavnije da ukinemo škole?
  • marija

    14.11.2013 17:28
    preterivanje
    Po meni treba da postoji i treci test. Na zalost mladi koji dolaze iz osnovnih skola su totalno neobrazovani, bez obzira da li su odlikasi ili ne... skolstvo nam je jednom recju praistorijsko...
  • Deks

    14.11.2013 16:47
    Roditelji loših novosadskih đaka traže ukidanje trećeg testa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna