Novi Sad
16.11.2013.
15:12 > 16:08
Povodom slave Grada Novog Sada Đurđic, u Svečanoj sali Gradske kuće danas je upriličeno sečenje slavskog kolača.
  • 18.11.2013 09:11
    NS
    Lukač - "kum Slave" - pa, ovo je vrh! Toliko kiča novosađani još nisu videli!
    A o "humanitarnom" bolje da ćute, kako ih nije samo sramota, bagra jedna!
  • Krsman

    17.11.2013 23:51
    dokon pop i jariće krsti
    Slava, skraćeno od Krsna Slava - proslavljanje sveca na ciji dan je krstena porodica odredjena porodica, i tada se taj svetac proglasava zastitnikom te familije.

    E sad, nisam znao da i gradovi mogu da se krste ;)
    A ko je bio kum, i el su zadrzali isto ime, ili mu dali neko novo, recimo ćirilicno ? :D

    Inece zivo me zanima koliko je da zabava na racun poreskih obveznika kostla...
  • 17.11.2013 21:26
    Nisam znao
    da je Djurdjic slava N. Sada. Nisam znao da N. Sad uopste ima svoju slavu. Ja imam svoju, porodicnu, po ocu . Totalno sam sludjen, ko uopste ima slavu i na osnovu cega?
  • Huncut

    17.11.2013 19:45
    Parada kiceraja i ostalog...
  • Shin Sekai

    17.11.2013 13:42
    Novi Sad ima seosku slavu?
  • Pravoslavac

    17.11.2013 11:55
    uuuuuuuuuuuuuuuA
    otkako se zove, neoplanta, nojzac, ujvidek, neofite pa na kraju novi sad je imao crkvenu slavu kao svoju, tri sveta jerarha, a sada "OVI" izmisljaju svasta, nekada pre svih "OVIH' i "ONIH" je isla procesija koju su postovali svi zitelji iliti stanovnici novog sada, a sada su svi "OVI" budi bog sa nama, ja toliko, pozdrav svima koji veruju da cemo opet biti kao smo nekada bili, PRAVI GRADJANI NOVOG SAD
  • Isailo

    17.11.2013 08:06
    Pokazite malo strpljenja, dragi gradjani. Ovaj Djurdjic je samo privremeno. Za par godina, opet cemo imati Tri jerarha: Andreja, Tomislava i Milosa.
  • Sale NS

    17.11.2013 07:53
    Totalno sam zunjen
    Više ne mogu da pohvatam sve bitne "dane" ovoga grada jer svaka vlast donosi novi dan grada, slavu grada i sl. Bio je pre 23.10. pa kasnije neki dan u februarau a sada 09.11. .... šta li će biti sledeće ?
  • 16.11.2013 22:50
    tri jerarha
    Crkvena slava, koja je u isto vreme bila i varoska, to je slava Almaske crkve, Sveta tri jerarha, zbog toga je u centru bio spomenik Svete trojice/Tri jerarha a sada na istom mestu gledamo Miletica...
    A kad dodju deca komunista izmisljaju nove slave i obrede...Srpske Atine nema vise...
  • Lalla

    16.11.2013 20:40
    a i cestitka stigla,,,,
    Gradjanima Novog Sada je i cestitka stigla;
    u vidu odzacarine!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Odluka koja je uzgred suprotna Zakonu;
    koji kaze;
    da se za svaku uslugu potpisuje individualni ugovor
    da se usluge placaju nakon izvrsene usluge,,,,
    da jedino Republika ima pravo propisivati kazne,,,,,,
    Zakon o nepovredivosti stana;da se u stan moze uci na osnovu sudskog naloga i to sluzbeno lice...
    a umesto da se pokrene postupak za utvrdjivanje ko je i kako nacinio manjak;
    i utvrde viskovi zaposlenih
    sve se to pokusava prebaciti na teret gradjana Novog Sada,,,
    nesto kao sto se kod struje i gasa,dugovi neplatisa,prebacuje kroz povecanje cena onima sto placaju,,,,,,,,,,,,????????!!!!!!!!!!!!!!
  • @ Anonimus

    16.11.2013 20:11
    "Inace smo sekularna drzava."

    Jesmo, kao i ogroman broj drugih drzava. Ali sve te druge sekularne drzave u Evropi i dalje odredjenih datuma u godini obelezavaju nekog svetitelja zastitnika nekog grada, mesta, sela, regije. I pored toga sto su sekularne drzave zadrzale su proslave ovog tipa. Kod nas je to poznato pod imenom slava a kod se to zove patron mada je i kod nas takodje prisutan i taj naziv. Za razliku od Novog Sada u gradovima tih ostalih ekularnih drzava ulicama ide procesija na kojoj gradjani tog grada na ramenima nose kip patrona, zastave, na celu neko nosi krst, tu je obavezno svestenik, gradonacelnik, pripadnici policije, vojske, gradjani, zene, deca, starci, mladi, krsteni, nekrsteni, ovakvi, onakvi, gradjani drugih veroispovesti. Proslave ovakvog tipa su najvece i najtradicionalnije u sekularnim evropskim drzava sa vecinskim katolickim stanovnistvom. Inace, lepo je i turistima da tako nesto vide, fotografisu i neretko se i sami prikljuce procesiji koja se kod nas zove litija. Onda neko odavde ode tamo negde kod njih turisticki, vidi to, svidi mu se, vrati se nazad ovamo i onda prepricava kako oni tam na zapadu u civilizovanoj i bogatoj Evropi vode racuna i tradiciji, sve lepo spreme, okite, svira plehana muzika, ono super je a onda kada Novim Sadom svake godine na Lazarevu subotu Zmaj Jovinom, Modenom, Dunavskom prodje litija bacaju drvlje i kamenje, pljuju i psuju, stalno vriste kako smo sekularna drzava. Tamo preko kada ulicom prodje procesija svi koji se nadju u bastama kafica ustanu i iskazu postovanje a kod nas svi sede, cugaju i cackaju noseve a u stanju su da stalno pricaju i porede kako je to tamo preko.
  • 16.11.2013 20:03
    Strasno glupo i primitivno...
  • Cika Zika

    16.11.2013 19:36
    Ja licno nisam ni znao da je ovo slava grada, bar se nije obelezavala prethodnih godina..U svakom slucaju lepo je da Novi Sad ima svoju slavu.
  • berolina

    16.11.2013 18:55
    Almaska crka

    jedina crkvena slava, koja je u isto vreme bila i varoska, to je slava Almaske crkve, sveta tri jerarha. punkt

    ovo novokomponovano glupiranje i TROSENJE NOVACA na izmisljene "funkcionerske" slave, podseca na vreme POLITICKI KOMESARA i POLTRONA!

    weniger ist mehr

    wowi
  • Damin gambit

    16.11.2013 18:53
    A vid' ekipe!
    Sve to produhovljeno, 'balo majku!
  • 16.11.2013 18:50
    Cika Zika
    Ja licno nisam ni znao da je ovo slava grada, bar se nije obelezavala prethodnih godina..U svakom slucaju lepo je da Novi Sad ima svoju slavu.
  • 16.11.2013 18:31
    Inace smo sekularna drzava.
  • Jevandjelje po Mariji

    16.11.2013 18:15
    A izvinte...
    ...zar slava nije rezervisana za porodicu, a ne za gradove, institucije, političke partije?

    Novokomponovani pravoslavci ne znaju ni šta je pravoslavlje a popove naravno nije sramota, važno je samo da se uzme lova, po principu "kolko daš, al nemoj ispod par hiljada evra"...
  • bob

    16.11.2013 18:07
    Veoma lepo i dostojanstveno, uostalom to i jeste Novi Sad, zato srecna slava sugradjani..
  • Dacha

    16.11.2013 17:18
    Glupost... izmislili političari slavu, čak se i preganjaše par puta koju slavu slaviti... političari nametnuli slavu gradu!!!!!




Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna