Novi Sad
25.11.2013.
08:02 > 09:04
Direktori novosadskih osnovnih škola nekoliko puta su razmatrali uvođenje školskih uniformi, ali ta namera ni u jednoj od novosadskih škola nije realizovana, jer bi novac za izradu uniformi morali da izdvoje roditelji.
  • 11.09.2015 13:48
    novosađanka
    Treba da se uvedu uniforme ,mi smo primitivan narod jako.Za mene odlazak u školu nije bio izlazak ,uvek me je smaralo pitanje šta ću obući ,a kad dođem u školu svi su komentarisali kako izgledam.Alo,došla sam u školu ne u diskoteku ,došla sam da učim ne da budem lepa nekome,naročito ne tim debilima iz razreda!
  • Загуљени Сремац

    26.11.2013 08:27
    Да нека анкетирају родитеље и видеће да смо за увођење униформи
  • roditelj

    25.11.2013 17:16
    ja se ne sećm da su nas i jednom za ove tri godine koliko mi dete ide u školu i jednom pitali za uniforme- da jesu, rekla bih da sam ZA
  • tata

    25.11.2013 14:05
    @ Maxa - IMATE LI VI MOZGA ?
    hoćeš da kažeš da su brojne škole po Britaniji i SAD-u "VOJSKA za buduce Hitlerjungenovce"?!?
    interesantno viđenje, nema šta...
  • 25.11.2013 13:09
    Lina
    Naravno da nije puno,pa klinci se danas takmice ko ce skuplje odeven doci u skolu!
  • 25.11.2013 12:46
    Kalina NS
    Bilo bi puno da je u pitanju '90 i neka kad smo se mahom svi manje-vise normalno oblacili za skolu ali u odnosu na nacifrane i ''fensi'' stvarcice u kojima danasnja deca idu na nastavu,nije puno uopste.
  • 25.11.2013 12:37
    bolje klinke da idu golisave u skolu nego u pristojnoj uniformi... e moji roditelji...
  • Praktična mama

    25.11.2013 12:30
    Evo ovako:
    Mišljenja sam da su uniforme potrebne, ali, kada bi bilo izjašnjavanje roditelja, izjasnila bih se protiv, a evo zašto: sigurna sam da to ne bi bilo odrađeno kako treba, nego polovično, kao i sve u ovoj zemlji. Npr. naplaćuje se parking po zonama, ali se ne prave garaže i nova parking mesta. Nikog nije briga gde ćete parkirati, nego da nam uzmu pare. E, tako bi bilo i ovde. Uniforma je OK kao ideja - da se zna ko je đak škole, kako na ulici, tako i u školskom dvorištu, (iako u periodu kada se nose jakne - i ovaj argument pada u vodu) i da bi se zaštitila garderoba koja se nosi ispod. Za one roditelje koji misle da bi uštedeli na garderobi - ne znam kako misle da bi deca išla u školu - bez pantalona ili suknje ispod uniforme? I za klasne razlike su bezvezan argument, uvek će neko imati bolje patike ili telefon. Tu pomoći nema. Dalje, oni što bi da šalju decu u školu u jednoj uniformi su u većini, vidim. Pa, da li vaša deca idu svaki dan u istoj majici i pantalonama u školu? Koliko često perete dečiju garderobu? Ne pada mi na pamet da svaki drugi dan perem i peglam jednu uniformu (ili dve)ili da puštam dete prljavo u školu. A komplet uniforme (od glave do pete sa sve čarapama i cipelama) puta bar 3 komada po sezoni jesu skupa zaje*ancija. Škole bi nas izlevatile kao i oko svega drugog.
  • S.

    25.11.2013 12:28
    @Sanja, i bilo je ocekivano da nece shvatiti ;)
  • talicni

    25.11.2013 12:24
    skolske uniforme
    Puna podrska uniformisanju djaka,ne upustam se u socijalne razlike bilo ih je i bice,kao i u znanju, samo protiv uniformi nebune se manje imucni vec oni drugi.Uzmite mob.telefon pa gotovo svako dete ga ima ,ito ne jedan i makar kakav vec brend ima toga jos, kao eskurzije i sl.Postoje privatne skole tamo moze i bez znanja a ne bez uniforme,Deca nam pojma nemaju,tablica mnozenja,kvadratni koren i ...recicete kriv nastavnik da on predaje a ko slusa slusa ko prati prati jma platis pa gotov.Zaboravili smo mi na prave vrednosti kao i ocenu,vec odmah netreba deca nisu ista i netreba da su ista,kodeks nalaze ponasanje i odnos prema drugima.
  • 25.11.2013 12:23
    uniforme pod obavezno uvesti i u osnovne i u srednje skole...nikakav izgovor nije trosak, jer, zapravo, u odnosu na patike i preskupe najnovije modele mobilnih telefona taj trosak je zanemarljiv....i da, MOBILNE TELEFONE ZABRANITI U OSNOVNOJ SKOLI...pedagogija i vaspitanje nam je otislo u tri lepe
  • Voja

    25.11.2013 12:01
    Uvesce stavku Uniforma na racunu informatike.
    1 din, po m2
  • Maxa

    25.11.2013 11:49
    IMATE LI VI MOZGA ?
    Kakve bre uniforme?!?!
    Pa to treba da bude SKOLA a na VOJSKA za buduce Hitlerjungenovce!
    Time se brise bilo kakav identitet pojedinaca, a posle uniformi dolaze frizure, a ko ce to da odredjuje sta je normalno a sta nije?
    Ko ima pravo da odredjuje parametre ?
    Stvaramo sekte od malih nogu kako deca ne bi dovodila u pitanje autoritet.....
    Slazem se da stanje u skolama je danas katastrofalno, ali ako mislite da ce UNIFORME promeniti vaspitanje deteta koje dolazi iz kuce i da ce mu nosenje iste izbrisati predrasude prema drugoj naciji,veri itd. e onda se varate.
    Drzava hrani fekalijama narod ovakvim stvarima a narod ko i svaka dobra marva prihvata ovakve stvari !
  • 25.11.2013 11:47
    Tako je to kada balkanci glume demokratiju pa se tu pita i kuso i repato. Kakve veze ima grad sa skolskim uniformama? Ta pravila utvrdjuju same skole.
  • 25.11.2013 11:34
    Podrzavam
    Iz jednog jedinog razloga a koji je postojao i u moje vreme (sedamdesete) - sto manje razlika medju decom.
  • -

    25.11.2013 11:22
    -
    moze ali da ih vrate nepoderane i sa svakim dugmetom.
  • Sanja

    25.11.2013 10:55
    @S.
    Gledajuci odnos za i protiv na druge komentare, a zatim na tvoj, shvatam da postovani obozavatelji uniformi nisu shvatili tvoj komentar kao sarkazam, nego bukvalno, i svesrdno su ga pozdravili, u celosti. Potpuno sam uzasnuta.
  • Ivan

    25.11.2013 10:40
    mislim da bi neka vrsta uniformisanosti bila dobra.
    jasno bi bilo kojoj školi dete pripada dok bi se istovremeno umanjile razlike između dece.
    ovaj otpor roditelja mi nije jasan jer je neko već od ranijih komentatora jasno skrenu požnju na to da bi se lična garderoba u tom slučaju manje habala i samim time bi na taj način uniforma sama sebe isplatila.
    kada mi deca krenu u školu ako se opet bude postavilo pitanje otvoreno ću podržati ovu ideju!
    takođe mislim da bi ovu temu ministarstvo prosvete moralo da obradi i da donese odluku na republičkom nivou dok bi se u lokalu neke sitne stvari odlučivale....
  • zabrinuti roditelj

    25.11.2013 10:25
    Zbog svega sto se u novosadskim skolama dogadjalo u proteklom periodu, mislim da je uvodjenje uniformi nuzno. Ne zelim da se bavim raspravom oko smanjenja socijalnih razlika, bolje radne atmosfere i sl., vec zelim da istaknem samo jedan problem koji bi se uniformama resio. Kada bi djaci imali obavezu da u skolu idu u uniformama, znalo bi se ko je ucenik skole a ko ne i ko moze da se nadje u skoli, skolskom dvoristu ili oko skole, a ko ne. Posto se oko skola, narocito srednjih, motaju sumnjivi likovi sa raznim namerama, na ovaj nacin bi bezbednost ucenika bila mnogo veca. Skolski policajac ili dezurni nastavnik bi lako mogao da prepozna onog kome nije mesto oko skole.
  • 25.11.2013 10:22
    kako?
    pa jeftinije bi bilo detetu kupiti dva kompleta uniforme nego cele godine kupovati majice i pantalone.i naravno ne bi dolazilo do razlike izmedju dece sto se tice kupovne moci roditelja.
    a sto skole ne pomognu kupovinu uniformi od para sto zarade na ekskurzijama?????
    pa neki dan mi dete trebalo platiti test iz fizike!!!!!!!!!!!!eeeeeeeeeeejjjjjjjjj.
    beogradska deca imaju besplatne udzbenike.i to dva kompleta.jedan kuci jedan u skoli.proverena informacija
  • pokahontas

    25.11.2013 10:20
    Kakve, bre, kecelje ljudi! Davno je prošlo vreme uravnilovki.
  • S.

    25.11.2013 10:17
    Uniforme, nego sta!
    I jutarnju smotru pre casova sa podizanjem zastave i pevanjem himne. Da se razvija postovanje prema autoritetu i drzavi kao i da se uce urednosti.
    I da predavanja pocinju od 6:00. Da se nauce da postuju vreme i da nauce na vreme da ustaju rano. Kao i da se ne bi uvece bavili neprikladnim aktivnostima.
    I da se proveravaju sveske jednom nedeljno, da se vidi da li je pisano sve sto je trebalo i pogotovo da se nije pisalo nesto sto nije trebalo. Da bi morali da rade sto im se kaze. Kao i da se spreci da im misli lutaju i razmisljaju o necemu drugom.
    Zabraniti komentarisanje i preispitivanje onoga sto se predaje. Da se ukoreni postovanje autoriteta. Ministarstvo prosvete zna sta treba i sta ne treba uciti i na koji nacin.
    Uvesti i video nadzor. Da bi se povecala sigurnost, da bi se odrzavala disciplina i da bi se otkrivali pokazatelji neprikladnog razmisljanja i ideja.
    Odrediti dozvoljene reci u nastavi, kako za predavace, tako i za ucenike. Izbaciti sinonime, komparacije bazirati na brojevima, izbaciti negativne reci (npr. "lose", "zlo") i uvesti samo nekacije ("nedobro"). Da se dobije precizan i koncizan jezik kojim ce se prenositi tacno ono sto je potrebno i nista osim toga.
    Takodje izbaciti sve reci koje oznavaju pojmove koji oznacavaju lose stvari, one kojima deca (pa i ljudi uopste) ne bi trebalo da se bave (npr. "droga", "izdaja" i sl.). Kada se takve reci potpuno izbace iz recnika i zaborave, deca nece moci ni da razmisljaju o takvim stvarima pa ni da ih cine.
  • Novosađanka

    25.11.2013 10:12
    Neverovatno. Ne žele da plate uniforme, žele da se deci ukine matura. Posle će da se žale što nemaju penziju. Ko nam je kriv. Sami sebi budućnost krojimo.
  • 25.11.2013 09:47
    Uniforme bi trebale da budu obavezne, da bi se u tom ranom osetljivom uzrastu smanjile barem vizuelne razlike među decom, a i doprinele bi stvaranju radne atmosfere i povezanosti među učenicima, a ne "grand parada" po školama, od petog razreda nadalje. Nekada su svi nosili uniforme, čak i u srednjim školama, to je bilo od 50-ih do 80.ih otprilike.Koliko znam, nikom nije ništa falilo, a te generacije su dale mnoge vrsne i u svetu poznate stručnjake iz mnogih oblasti.
    Oblačenje dece u školama prevazilazi sve mere dobrog ukusa i pristojnosti, pa bi to trebalo podvesti pod zajednički imenitelj. Mogu se osmisliti savremene uniforme, lepe i praktične, može svaka škola imati svoje obeležje, zar nije tako u mnogim visokorazvijenim državama. Kao kod kupovine udžbenika, uniforme bi se mogle otplaćivati na rate( zar ne kupujemo ionako sve na rate), a gde je više dece u porodici i slabije materijalne mogućnosti, da im država pomogne beneficijama(da ne moraju platiti punu cenu). Sve se to može sprovesti samo ako postoji dobra volja, a načina ima mnogo. I naravno, da se ne smišljaju svake godine novi modeli uniformi, pa da se svake godine moraju ponovo plaćati-e tu bi roditelji već imali protiv. Nego da se ustanovi tradicija škole, tako da u jednoj porodici mlađa deca mogu naslediti uniformu starije sestre ili brata, kao što uostalom i nasleđuju neke delove garderobe. Šta je tu nejasno, to je uvek bilo tako i bilo je normalno.
  • @ Gnom

    25.11.2013 09:45
    "U Kanadi se knjige i sveske za osnovce dobijaju besplatno....kao nekada u Jugi"

    U kojoj Jugi? Kraljevini? Titovoj Jugi? Milosevicevoj SRJ?

    Ja sam 1988. otisao na odsluzenje vojnog roka sto znaci da sam od sredine 1970-ih pa sve do tada proveo u skolskoj klupi, osam razreda osnovne i cetiri srednje. Za to vreme niko, pa ni ja, nije dobijao besplatne udzbenike i sveske.
    Zato te pitam na koju Jugu po redu mislis kada kazes da su se u Jugi besplatno dobijali udzbenici i sveske.
  • Gimli

    25.11.2013 09:13
    Dabetić se seća svega što je naveo, to je iz njegovog doba... Sklonite više pajaca iz veća, i tako se ništa ne pita.. Dajte nekog agilnog i stručnog!
  • Vlady

    25.11.2013 09:12
    Lažovi
    Preskupe ekskurzije se mogu nametati roditeljima, a za kecelje nema para.Možda ako ih šije Armani.Ovo je samo izgovor jer deca nabrijanih roditelja su van svake kontrole a direktori ne žele da se sukobljavaju sa njihovim roditeljima
  • 25.11.2013 09:02
    Odlična ideja
    Uniforme su odlična i praktična stvar, ne kao obeležje škole, već radna odeća koja će doprineti stvaranju navike da se na radnom mestu ponaša i oblači drugačije nego na ulici, ali tri uniforme godišnje, molim vas, ja sam u školi jednu nosio tri godine!
  • gnom

    25.11.2013 08:44
    uniforme
    Pa da sada treba jos opteretiti roditelje sa par hiljada dinara? ALLO

    Nije dosta sto se placa skolski dinar?
    Obezbedjenje i osiguranje je 100 ..to je ok
    Donesi tecni sapun, ubruse,....pa za krede
    knjige...pa kupljenje pogresne...

    pa jos ako neko ima 2 ili vise dece....

    U Kanadi se knjige i sveske za osnovce dobijaju besplatno....kao nekada u Jugi

    Nesposobni ministri ...idite u $#^@^@^
    PS>Kao i svi politicari
  • boco

    25.11.2013 08:36
    po mom misljenju treba naci nacin da se uniforme vrate u skole
  • 25.11.2013 08:21
    uniforme bi bile jeftinije
    Roditelji su u startu protiv, ali trebalo bi da imajuna umu da u slucaju da se uvedu uniforme, djaci bi nosili samo njih, pa bi troskovi za garderobu bili mnogo manji. Pod uslovom da su uniforme zamisljene poput ovih na slici, a ne plave kecelje..Djaci u uniformama lepo izgledaju, ne bi bilo kojekakvih grand-parda stilova, a i zaposlile bi se krojacice, dizajneri,proizvodjaci stofova, trikotaze, carapa..Licilo bi na skolu, a ne pijacu.
  • 25.11.2013 08:18
    mala ispravka
    uniforme su nošene i sedamdesetih i osamdesetih
    ne znam da li je i gde ovaj blagoglagoljivi završio bar osnovnu školu u kojima su se uniforme i nosile

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna