Novi Sad
26.11.2013.
07:23 > 07:36
Mada je pravilnikom, koji je stupio na snagu 1. novembra, obavezna upotreba sve četiri zimske automobilske gume, veliki broj Novosađana je čekao poslednji čas da zameni svoje pneumatike, pa su se u vulkanizerskim radionicama stvorile gužve.  
  • driver from hell (hell's drive

    26.11.2013 14:15
    Imam dva seta (celicnih) felni, tockove menjam sam, na dizalici (iz kompleta alata uz auto). Dakle godisnje ustedim oko 30 € samo na zameni guma + cuvam rubove guma od stalnog ostecenja. Dodatni set felni me je kostao cca 200€, dakle posle 7-me godine imam cistu ustedu, a auto ionako nameravam da vozim bar 15 godina...
  • Vex

    26.11.2013 14:08
    ...
    Guma glavu čuva. Ako ne zbog zakona stavite zimske gume zbog sebe i zbog drugih Znam da ima dosta ljudi koji nemaju novca ali letnja guma zimi je tvrda. Kao da se vozi na drvenim točkovima. Ja kad nisam imao zimske ostavio sam parkiran auto. Dojadilo mi da se stalno zaglavljujem.
  • Toma

    26.11.2013 11:34
    gume
    nisam ja rekao da su tigarke najbolje gume, imaju odličan odnos uloženog i dobijenog za niskobudžetne prilike. Ja ne vidim matematiku u tome da kupujem gumu koja će mi pre ostariti na automobilu nego što ću je vožnjom potrošiti. Kupim prema svojim potrebama. Tigarke sam probao i bio zadovoljan, i nastavljam tim putem.
    Za te novce neću kupovati nikakve ruske, beloruske, kineske i tadžikistanske gume ako već postoji tigar koji barem znam šta je.

    p.s. ja sam Vojvođanin tako da si omašio metu sa tim pričama o Rusiji sl.
  • @Toma

    26.11.2013 10:40
    svestan prednosti domaćeg proizvođača
    Tako je, Tomo!
    Kada već nema ruskih guma na tržištu, naše su najbolje. Mada mislim da je T < 8*C idealna za stavljanje zimskih guma, pozdravljam tvoje zapažanje i to što si na vreme stavio zimske gume. Meni se omakne pa stignem nekada i posle 8h ujutro na Najlon, nemoj mi molim zameriti.
    Volim što sebe smatraš pametnim. I što voziš normalno, od tebe drugačije ne bi ni očekivao.
  • Toma

    26.11.2013 10:07
    narod boranija
    naravno čeka poslednji čas. To su ti isti što na najlon idu u podne. Oni pametniji među nama su to uradili čim je zahladilo i stekli se uslovi za zimske gume ( T < 7*C ), i izbegli gužvu.

    Wintere imam već drugu garnituru i ja sam zadovoljan. Vozim normalno, i ne klizim ni po snegu ni ledu. Ne trebaju mi stranci da mi određuju propise, po snegu i ledu sa letnjim gumama auto mi je kao na klizaljkama, samo lud će voziti tako. I letnje sam imao tigarke, i opet ću ih kupiti. Ko misli da treba da vozi 120kmh kroz lakat krivinu i 280kmh na pravcu, onda nek kupi nešto drugo.

    Posedovanje automobila košta toliko koliko košta, uvek imate izbor da ga preko zime ostavite na parkingu, umesto da se tociljate na letnjim gumama i ugrožavate svet oko sebe.
  • Nixon

    26.11.2013 09:54
    @ Marko
    Slazem se, to i ja tvrdim. Mislim da im je samo bolja provizija za njih na neke skuplje :) Koliko sam video, njihova sugestija nije uvazavana na kod drugih musterija :)
  • RAKA

    26.11.2013 09:42
    I Alvirović tako kaže...
  • Ivek

    26.11.2013 09:30
    Ko ne zna...
    Za one koji ne znaju, Tigar pravi 1. klasu-extra gume, 2. klasu-malo lošije i 3. klasu-za nas domaće potrošače(loše gume), dok su prve dve za izvoz. Koristio sam, kao i mnogi koje znam već više puta winteru i tvrdim da je to guma idealna za one koji zimske gume voze leti jer su čisti plastikaner i najmanje se troše na vrućem asfaltu od svih zimskih. Sa druge strane, pošto u njen sastav ne ulazi prirodna guma, krute su i svaka rupa ili bankina pravi na njima trajni balon-iskrivljenje i tako posle dve sezone budu užasno krive, dakle tresu volan i razbijaju prednjicu. Najbolja varijanta je ko ima mogućnost, uzeti Winteru ili Siguru u Sloveniji ili u Mađarskoj, kod nas po kojekakvim akcijama uglavnom se prodaje škart iz Tigra-Mišelina....
  • miki 21

    26.11.2013 09:25
    Da li znate?
    Dragi državljani Republike Srbije, da u Evropi jedino još prebogati Nemci imaju ovako rigorozan propis (i letnje i zimske). Možda sada ni ne osećate nametnute troškove, koji će se vremenom uvećavati, kada saberete da višestruka zamena guma bude skuplja od kupovine novih, a rezervnih naplataka/felni.
    Svuda u Evropi, pa i u ektremno planinskoj i bogatoj Švajcarskoj, još uvek važe pravila: letnje sa šarom iznad 4mm plus lanci (u prtljažniku kad ne trebaju)
    Živela udružena gumarska industrija Srbije!
    Živeli Tigar i Trajal!
    Živeli i dalje se bogatili njihovi akcionari!
    Živeo promet i porez na njega!
    Svi su sretni, a mi plaćamo, da se silni gumari ne bi ugušili u ovako maloj državi. Živeli !
  • No Name

    26.11.2013 09:16
    "je oko 400 dinara, u šta je uračunato i balansiranje.." Ovo je obična laž.
  • @ Dejan

    26.11.2013 09:00
    "Prošle godine sam kod vulkanizera platio 1200din zamenu skidanje letnjih I montiranje zimskih(sa balansiranjem) a ovaj put 1600din... Isti majstor, ista radnje, iste gume, isti auto... 30% poskupelo???"

    Bilo bi ti bolje da si kupio 4 polovne celicne felne u vreme dok su bile potrebne samo dve zimske gume na pogonskim tockovima. Tada se jos niko nije preterano trzao da to kupuje jer su stalno nesto odlagali uvodjenje tog pravilnika za obavezne 4 zimske gume. Sada bi menjao samo tockove sa sve felnama i gumama zajedno i to bi te izaslo 150 dinara po tocku. Ja jos od uvodjenja obaveze za dve zimske gume imam sve 4 na 4 celicne felne a 4 letnje na 4 alu felne. Jos tada je samo zamena tockova kostala 150 dinara po tocku a to je bilo pre 4 godine. I sada pre 10 dana sam zamenu sva 4 tocka platio ukupno 600 dinara.
  • MarkoNS

    26.11.2013 08:49
    @Nixon
    Prijatelju, ništa ne fali Tigarkama - pogotovo za vožnju po Novom Sadu i shodno našim potrebama/finansijskim mogućnostima.
    Generalno, odnosno, jedino što je stvarno bitno: zimi zimske, leti letnje gume, a ostalo su finese.
  • dugoprugas

    26.11.2013 08:35
    zimske leti ???
    @Lala E moj Lalo pa ti spržiš te zimske gume na onom vrućem asfaltu leti. Zimske su od mekšeg materijala da bolje prijanjaju na asfalt i da se ne stvrdnu na niskim temperaturama, a letnje obrnuto. Zato i jesu potrebne zimske i letnje gume - zbog bezbednosti u saobraćaju. E sad što je naš narod sirot pa je teško kupiti(zameniti) i jedan komplet, a ne imati dva - to je druga priča.
  • lale

    26.11.2013 08:26
    uvek zimske gume
    Ja i leti vozim sa zimskim gumama, sve je to pravljenje para, mangupi smislili da narodu uzmu novac.
  • 26.11.2013 08:12
    duplo golo
    a ako nemate para da si bribavite te zimske pneumatike, koliko onda i od cega?
  • IgorNS

    26.11.2013 08:03
    Pitanje
    Da li su zimske gume obavezne od 1. novembra za voznju van grada bez obzira da li na putu ima snega ili ne? U gradu vazi da ako nema snega mogu letnje a ako se vozi van grada, zimske gume su obavezne, cak i na +15C (sto je bio na pocetku novembra)
  • ArkudakiNS

    26.11.2013 07:57
    mislim stvarno....
    ...šta je vama, pa do juče je bilo preko 10 stepeni! nismo čekali poslednji čas nego nismo hteli da "trošimo" zimske gume na tako visokoj temperaturi! ko god zna išta o gumama, zna da zimske gume ne treba voziti kada je temperatura viša od 7-8 stepeni jer se troše...i tako...čuvajte se pandura narode!
  • Dejan

    26.11.2013 07:50
    Policija spremno dočekala zahlađenje ;)
    Al ne da vam se, nikako da padne taj sneg ;)

    P.S. Prošle godine sam kod vulkanizera platio 1200din zamenu skidanje letnjih I montiranje zimskih(sa balansiranjem) a ovaj put 1600din... Isti majstor, ista radnje, iste gume, isti auto... 30% poskupelo???
  • Nixon

    26.11.2013 07:44
    Kampanja
    Juce sam kupovao gume. Inace, ne znam jel se to meni samo cini, u radnjama kritikuju Tigrove gume. A ja sam bas hteo da kupim tigrove, i kupio sam.
    Em su najjeftinije, em mislim da im nista ne fali.
    Samo prodavci naravno predlazu skuplje, pa to vam je samo 4 hiljade skuplje....pa reko, dajte mi popust te 4 hiljade ako je to malo :) ?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna