Novi Sad
29.11.2013.
16:59 > 17:05
Skupština grada odobrila je upis većeg broja dece u Predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo" nego što je to predviđeno normativima.
  • Majka

    03.12.2013 13:26
    @Anonimus
    Promasio su poentu.
    Postoje problemi, i postoje dobra, losa i manje losa resenja. Postoje dugotrajne strategije i strategije od danas do sutra. Ovo resenje, koje je prihvaceno, je lose i kratkotrajno. Sa sobom nosi trajnu natrpanost u godinama koje nadolaze. Strategije gotovo i da nema.

    Kao majka deteta u vrticu, ali pre svega kao razuman covek koji prati svoje dete, mogu da ti pisem do prekosutra zasto je lose i koliko je lose. Nije ovo problem od juce. A resava se kao da jeste i kao da ce sutra nestati. I tako vec 10 godina. I zato svako ko ga kritikuje, ima puno pravo na to.
  • 02.12.2013 11:53
    Aaman ljudi
    Kad je po kapacitetu ustanove onda bude: `Zelim da upisem dete a nema mesta - izem ti drzavu`, kada odobre veci uspi onda bude: `Sede jedno drugom na glavi`. Voleo bih da nadjem osobu koja bi cuvala i hranila dete za nepune 3 hiljade mesecno. U prevodu - Sada necu ni kako ja hocu tj. rdjavom **** i dlaka smeta.
  • 01.12.2013 15:46
    E moji vaspitaci...
    Ovi ocigledno ne znaju sta je to prevelika odgovornost.A kako i da znaju...
  • stranac

    01.12.2013 11:52
    sa one strane uma
    Mislim da bi dr.Nele u ovom gradu nasao veliku inspiraciju za svoju emisiju, narocito za rubriku "s one strane uma"!Naplacuje se ciscenje odzaka kojih nema,plene se muzicki instrumenti muzicarima kao najvecim izgrednicima reda i mira u ovom prelepom i presigurnom gradu Cikagu, prepuni vrtici se pune dodatno decom po sistemu jos uvek vrata mogu da se zatvore a bice mesta jos samo ako se deca malo stisnu a pritom posto nema mesta u nakrcanoj sobi jedan vaspitac ce biti visak,jer procentualno on zauzima tri decja mesta tako da ce jedan morati otpasti a sa cetrdeset i kusur dece radice jedna odrasla osoba ali ce i ona postati uskoro visak i tako..........
  • Majka

    01.12.2013 10:34
    ... a kad ta deca porastu ...
    Gospodo, prebrojimo se vec jednom! U Novom Sadu je stalno nestasica vakcina, mesta u vrticima, padijatara. A kao bela je kuga pa svi kroz vestacke osmehe navijaju za drugo i trece dete, a sa ovom vec rodjenom se igraju kao sa krpenim lutkama.

    Sve vase usluge koriste deca koja su prijavljena kao zitelji ovog grada. Deficit u vrticima je prisutan (i brojcano isti) vec vise od deceniju. I tu vise nema mesta za opravdanja. Jer nema opravdanja za nemar i nebrigu. Nikoga ne zanima decije zdravo i radosno detinjstvo. Vazno je samo da se zakrpi i drzi vodu dok majstori odu. I ako moze da se na njima zaradi ... ih ... puna kapa.

    Ali debelo ce nas to sve kostati, i vec kosta, jer kada nasa deca porastu, jescemo sta smo posejali. U ovoj zemlji vise NIKO ne vidi sumu od drveta.
  • Vaspitačica

    01.12.2013 08:21
    Iznad ili ispod zakona
    Konkretno u grupi u kojoj radim ima 33 upisane dece. Dolaznost je od 27 do 31. Norma je 24. Imamo 2 dece sa posebnim potrebama što smanjuje normu za 4-znači, treba da imamo 20 dece u grupi! Najmanji je problem fizičkog nedostatka prostora. Problem je što ne možemo da se posvetimo deci a to znači da se sagleda trenutni stupanj razvoja svakog ponaosob i da se deluju u pravcu unapređenja svih razvojnih karakteristika svakog deteta! To je nemoguće, nažalost. Ja sam se obraćala nadređenima i nikog ne zanima taj problem. Pa šta ih onda zanima!? Deca trpe, trpimo i mi da se ne lažemo-žene smo i to rezultira raznim vrstama hormonalnih disbalansa..o tome se ni među koleginicama ne priča a kamo li javno.. Ja znam da neću primiti ni jedno a to znaju i moji nadređeni pa nek' me kazne ako mogu!!! A ne mogu jer nije po zakonu!
  • pera

    30.11.2013 23:41
    A ko ce da...
    snosi odgovornost ako se desi nesto sa decom,obzirom da je primljeno vise dece od propisanog?
    Ako cemo istom logikom da se nosimo, mogli su doneti uredbu da u svakom autu moze da se vozi 10-toro ljudi. Sa stanovista zastite zivotne sredine, sasvim je u redu...
    Pravo pitanje je, dali se mi slazemo sa time, da nasa deca budu ta kolateralna steta oko borbe sa normativima.
  • 30.11.2013 16:30
    Nesto razmisljam...
    A da trazimo,od onog ko je odobrio upis preko normativa, i potpis da je odgovoran za bezbednost dece?
  • coco

    30.11.2013 14:46
    Podrška kanalizaciji!
    Takođe, molim Skupštinu grada, da, shodno svojim kompetencijama, odobri da se koriguje Zakon stalnih masenih odnosa koji glasi:
    „U H2O odnos mase vodonika prema masi kiseonika je uvek 1:8. Ako reaguje 1 g vodonika sa 8 g kiseonika dobiće se 9 g vode bez ostataka.“
    Korekcija bi se odnosila na dobijenih 9 g vode, tako što bi se, odobrenjem gradske vlasti, dobijalo daleko više od 9 g vode.
  • aka

    30.11.2013 14:22
    Dobro je da se nešto preduzelo oko problema upisa mališana u vrtiće,nadamo se konačnom rešenju,a pogotovo podržavam racionalizaciju radnih mesta u "Radosnom detinjstvu",to treba primeniti i u drugim JP-više stručnih radnika,a smanjiti broj zaposlenih u administraciji.Lepo je kad se poštuju obećanja.
  • 30.11.2013 13:35
    ?
    Da li je gospodin Dabetic bio na toj funkciji i u vreme kada su se sve te nepravilnosti desavale u Radosnom detinjstvu.Ako jeste, sta on to sad resava???
  • coco

    30.11.2013 08:46
    Logika je ista - nema je!
    Molim Skupštinu grada da po hitnom postupku odobri da se u autobuse GSP može ukrcati više od propisanog kapaciteta putnika od 40 mesta za sedenje i 100 mesta za stajanje.
  • 29.11.2013 21:30
    A da o tome pocnu odlucivati strucni ljudi?
    Odluke donose oni koji nisu ni zakoracili u vrtic pa ne znaju da deca tog uzrasta ne sede u skolskim klupama nego se krecu i igraju a zbog prevelikog broja upisanih u malom prostoru samo sto ne sede jedno drugom na glavi. Po meni, ovo je ravno zlostavljanju...Ako bi neko ustao iz fotelje i prosetao do vrtica da vidi, uz to, i neke tehnicke nedostatke, koje bi bilo dugo nabrajati, onda bi shvatio da je i zakonski normativ prevelik.
  • vlas'

    29.11.2013 20:08
    A vlas' nam je više nego stručna da prepišava tamo neke pišljive, moš' misliti, normative. Ma 'ajte, treba neko da dobije lovicu u ruke...
  • LOL

    29.11.2013 19:15
    ????
    A gde oni misle da prime tu decu???Pa već su pređene sve norme po kojima je dozvoljen broj dece 24 po sobi gde kao može još na gurku regularno da se primi 4 dece a pravi broj je u svakoj sobi iznad trideset.Kod mog sina u sobi ima ni manje ni više 35 klinaca na dve vaspitačice, uzrast od ped godina???Pa to ne da nije normalo, nego ni blizu i sad će još da naguraju.Ova vlast je poludela načisto. Užas!
  • 29.11.2013 19:05
    pero
    jos jedna Javna kuca
  • 29.11.2013 17:34
    odbornici su prihvatili odluku o osnivanju javnog
    I naravno finansiraće ih ovaj napaćen narod !
  • 29.11.2013 17:29
    Ima viska vaspitacica u Radosnom detinjstvu na jos izglasan povecan broj dece u grupama, koji ide i do 44 u grupi na dve vaspitacice, ali su u manjku lezilebovici koji ce da rade u javnim preduzecima, na primer treba povecati broj onih koji rade na popisu macaka i pasa lutalica. Mozda za pocetak da svi malo prouce price Radoja Domanovica...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna