Novi Sad
12.12.2013.
07:03
Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine organizovaće danas ulični protest u Novom Sadu, s kojeg će ponoviti zahteve Vladi Srbije da ublaži ekonomske mere i nove odredbe Zakona o radu, jer dovode do ruba egzistencije zaposlene u toj oblasti.
  • 20.12.2013 13:52
    Zakon o zabrani zaposljavanja u zdravstvu i prosve
    Pod izgovorom da treba smanjiti nagomilanu administraciju donet je Zakon i usvojen po hitnom postupku, dakle, Zakon o Zabrani Zaposljavanja u drzavnom sektoru, dakle u zdravstvu, prosveti, ...

    Naravno, odmah su krenule lažne reči utehe: ma neće to da se primenjuje na lekare, na profesore, ...,
    ...medjutim, jeste izuzeta nauka, ali Zakon je jasan i primenjuje se na zdravstvo, prosvetu, vojsku, na sve što se finansira iz budžeta.

    Nećemo mi smanjiti administraciju, ovim ćemo smanjiti stanovništvo, a za to vreme možemo da se nadmudrujemo oko plata, korupcije, administracije, privatnika...

    Cilj je jadna, zaostala, primitivna Srbija.





  • Realan, a ne frustriran

    12.12.2013 13:11
    Radim kao privatnik,moj doprinos za zdravstvenu zaštitu je oko 2500 dinara mesečno. Za taj novac stvarno ne mogu da očekujem da se lečim kod Dr Haus-a.
  • ZoranNS

    12.12.2013 12:09
    Pimkin - Za ZORANA NS!!!!
    poštovani nisi dobro pročitao ni razumeo moj tekst, koji je isprovociran predologom "Anonimus - Pitanje" da lekari rade kod privatnika pa će videti svoga boga, stoga sam odgovorio da lekari rade kod privatnika, i da se ne boje raditi kod privatnika, jel privatnik ceni njihovo znanje, a za tebe Pimkine, kod privatnika lekari mnogo manje rade nego u društvenim ustanovama, krvaviji je dinar lekara zarađen u društvenom sektoru nego u privatnom. Privatnici zarađuju više jel se kod njih ne čeka red, lekar ne mora da pregleda 100 pacijenata na dan za mizernu platu, kod privatnika ide imućniji sloj našeg društva. Da zaključim nisam uopšte napao privatnu praksu.
  • Anonimus2

    12.12.2013 11:28
    Betanija
    Evo ja 10 godina radim u Betaniji, nikad poklon dobila nisam. Najveci poklon je kada zena kaze hvala i izvinite sto smo o vama mislili jako lose. To je najveci poklon koji mozemo da dobijemo od pacijentkinja i njihovih porodica. A izvinjenje dobijemo cesto.
    P.s. Radim za 28.000 dinara
  • 12.12.2013 10:20
    NS
    Lekar sam ,specijalista,radim u drž.službi,27 godina čestitog,marljivog rada,bez primanja MITA,jer sam izabrala da radim u drž.službi.Vredjaju univerzalni komentari o primanju mita,neradu i ''privilegijama''državne službe,hajde dodjite u drž.službu da vidite kako je lako raditi....nije mi namera da kritikujem priv.praksu,ali svaka služba ima svoje.Niko nas ne hrani,niti izdržava,svi smo u solidarnom sistemu zaštite.Moja plata je jasna stvar,moja izdvajanja za zdr.i penz.su veća od onih na koje se prijavljuju kolege iz priv.prakse,da li to znači da ih ja lečim svojim većim doprinosima kada smo upućeni na bolničko lečenje,gde imamo ista prava za lečenje?????I ja veliki deo pregleda obavljam u priv.praksi iz razloga svog komotiteta i nikom to ne nabijam na nos,tako sam izabrala!!!Zbog čega ne bi trebalo da radim u priv.ordinaciji kao konsultant,kome ja to oduzimam pacijente i posao?Ako sam ja konkurentna nekome ko ima priv.praksu i ugrožavam ga jer sam zaposlena u drž.službi,onda neka se zamisli nad svojom konkurentnošću u celosti....vi medjusobno u priv.praksi dajete jedno drugom procente za poslate pacijente,imate svoje mehanizme saradnje na razne načine i o tome niko ne priča,manite se kritike drž.službe,dobro vam je u priv.praksi,mnogo bolje nego u drž.službi,jer da nije, nikada ne bi napustili drž.službu u kojoj vas je onoliko radilo!!!!!!
  • femanon

    12.12.2013 09:38
    e sad...
    Slozicu se sa jednim Anonimusom i to da placamo zdravstveno i socijalno i onda na kraju kad mi nesto treba idem kod privatnika .
    Ne bih da pricam pogotovo o tome da se DR*AM vec 2 godine zbog bolove u kostima i ne mogu da zakazem kod imunologa jer jelte on se javlja samo jednom mesecno na telefon !!!!
    I koliko puta sam otisla kod zubara koji mi je stavio plombu koja mi je ispala posle 2 d ana , pa sam opet isla kod privatnika da slucajno jos i ne bi ostala bez zuba! I sta se sad bune, ne rade nista kako t reba , placaju ih i jos ih mi placamo svi i sta imamo od toga , uzasno zdravstvo ! POVRACA MI SE OD VAS ZDRAVSTVENIH RADNIKA ! i to sa tek 18 godina , a ako ovako se nastavi nase zdravstvo pocecu da se pitam ocu doziveti jos koju godinu ako mi se nesto ne daj boze desi !
  • eeeeeeeeeee

    12.12.2013 09:35
    stvarno
    e neka kakva im je usluga i kako se pojedine medicinske setre ponasaju,svega u zdravstvu ima samo pravog lekara nema ,postoje izuzetci,jer do sada je bila praksa prvo te razbole pa te onda lece ....i u zdravstvenim ustanovama kada udjes ako prodjes spremacicu dobro je ,a medicinsku sestru e onda ti lekar i ne treba ....izmesane zabe i babe i zato je do ovoga je i doslo ,treba uvazavati sistem vrednosti ....
  • jo

    12.12.2013 09:24
    Logično pitanje
    Privatnici ovo,privatnici ono,kradu,lažu,muljaju,bogate se,ne izdaju fiskale,plačaju minimalnu zaradu.E sad logično pitanje za sve te demagoge.Što vi svi ne budete privatnici pa se obogatite da živite bogovski.Ima ona poslovica koja kaže " Lako je sa tudjim šlajtovom u svadbi cigane kititi "Što niko od vas ne kaže od kojih i čijih se para plaćaju te jubularne nagrade.Što se od tih para ne operišu deca nego se dele nagrade.Manite me priče o školovanju pa 98% tih koji su se školovali i školuju su to završavali zbog državnog posla a ne lečenja ljudi
  • Lekar u Inostranstvu

    12.12.2013 09:23
    Plate???
    Koliko rade kolege, mislim da su i previse placeni za par sati rada dnevno, ako se prevede u broj radnih sati veoma lako se ustanovi da zaradjuju ustvari vise od kolega sa zapada.

    A o strucnosti ne bih da raspravljam, drugi put zaredom na poslednjem mestu u Evropi.Sramota!!!
  • pimkin

    12.12.2013 09:06
    PONOVO ZA ZORANA NS!
    U žurbi (i zaslepljenosti) od besa zbog silnih štrajkova, skontao sam da si protiv privatnog sektora.

    IZVINI, IZVINI ZORANE NS. Na istoj smo strani-privatnoj.
  • 12.12.2013 08:58
    djene djene
    Nadam se da niko iz Betanije neće imati OBRAZA da se pojavi na centru. Jer njihovi lekari, sestre, radnici dobijaju pored plata još i gomile "poklona"
  • Vlada

    12.12.2013 08:42
    ...
    Ni jedan problem ne stoji sam za sebe. Podržavam cilj zdravstvenih radnika da protestom ukažu na probleme i posledice pogubne politike vlade.
    Napred!
  • pimkin

    12.12.2013 08:33
    Za ZORANA NS!!!!
    Očigledno da ne znaš kakva je odgovornost lekara u privatnom sektoru. Ako ne govorim o početnoj investiciji, tekućim troškovima itd... nemaš pojma sa kakvim se pacijentima sreću!

    Svaki dinar zarađen u privatnom sektoru je stvarno zarađen i vredi toliko (i više).

    Hajde, ZORANE NS, otvori ti svoju ordinaciju ili bilo šta u privatnom sektoru, pa onda lupetaj!!!

    Sram te bilo! Privatni sektor (ali samo privatni a ne mešani)je jedini zdrav u našem zdravstvu.
  • 12.12.2013 08:29
    Sano nastavak degradiranja jedne profesije, koja je bila stub društva. Ovi tzv. privatnici zameraju korupciju. Opravdano. Ali toga nema kod 99%, koje je država dovela do nivoa mizerluka u svakom pogledu. Gospoda koja su vodila privatne biznise to nisu činili bez korupcije, ni jedan. Za svoje radnike nisu uplaćivali osiguranje nikakvo, nego su metali te obaveze u svoj džep. U savezu sa istim takvim političarima huškali su te s pravom nezadovoljne radnike u stilu povika na vuka a lisice meso razvukoše. Pri tome svemu svoju zdravstvenu zaštitu našli su u privatnom sektoru ili inostranstvu, jer jedini imaju da plate. Tako žive i političari. A jadni narod je budala. Uništava onog koji mu je potreban, a divi se onima koji su ga doveli u stanje bede. Da napomenem isto je urađeno i sa prosvetom, dečjom i socijalnom zaštitom.
  • -

    12.12.2013 08:23
    -
    a koliko vam je to dosta novca?
    inace,ima ih koji dobijaju vise od ministara
  • -

    12.12.2013 08:21
    -
    zdravstvo i usluge najgore u okolini a oni nezadovoljni.

    cime?
    ponovicu da im tetkice po veseraju primaju manje od radnika u kineskim prodavnicama/i jos ce ih prebaciti usluznim agencijama/ a oni hoce veci raspon plata.

    bas hipokratski
  • 12.12.2013 08:13
    Odgovor
    A da pitamo zaposlene u privatnom sektoru zašto su svi zaposleni prijavljeni na minim.zarade i zašto,da li za svakog pacijenta kucaju i daju mu fiskalni račun,da li naplaćuju usluge u dinarima ili evrima i kolika im je realna zarada......slobodno neka rade, njima je neuporedivo bolje i neka ćute!!!!!!
  • karlo

    12.12.2013 08:10
    da mogu, sve bi im dao..
    lekari najneplaceniji kao i medicinsko osoblje..vidim hapse ih, zbog mita i korupcije...slusajte bio sam u bolnici 2009 godine i ostao ziv samo zahvaljujuci ljudima u kamenici..da mogu sve bi im dao. pa pre neki dan opet jedan savet lekara, samo savet me je odv eo u mirne vode..skinuo sam deset kg, za mesec dana..znaci pustite lekare i nbemojte se na njih okomiti kao i na zdravstvene radnike..oni treba da uzivaju sve benefite ovog drustva. PRVO...
  • Cveeta

    12.12.2013 08:06
    Raspodela sredstava
    Ja bih skresala one pare što ih primaju Tabakovićka&Co. i radije ih dodelila zdravstvu - za nove lekare i novu medicinsku opremu. Morate se složiti da lekara nema dovoljno, na pregled kod specijaliste se čeka po 3-4 nedelje, a vi slobodno umrite do pregleda. I povećala bih plate medicinarima, želim da me pregleda stručan i zadovoljan čovek, nije nimalo lako kada 8 sati svakog dana dolaze bolesni ljudi koji su često i neotesani.

    Pogled na guvernerku i armiju pomoćnika i sekretara nas neće izlečiti.

    (I nisam medicinski radnik.)
  • ZoranNS

    12.12.2013 08:05
    Anonimus - Pitanje
    Ako ovako nastavimo lečiće nas političari, anonimusi i vračare. Očito nemaš pojma kako zarađuju lekari u privatnom sektoru, i ne trebaju im novogdišnje ni jubilarne nagrade.
  • 12.12.2013 08:04
    Kao mali privrednik već 18 godina plaćam socijalno i zdravstveno, a idem kod privatnika. Zašto? Zato što ne mogu da čekam 5 sati na zakazan pregled kod lekara koji pre podne radi u državnoj, a popodne u privatnoj ordinaciji. Niste zadovoljni platom i položajem? To je vaš problem - znali ste šta studirate i koje su vam potencijalne šanse. Žena je sa bolesnim detetom išla od ambulante do ambulante i niko nije hteo da je primi ako ne zakaže za iduću nedelju. Šetali su je dok nije napravila skandal, a onda je sve moglo. Povraća mi se od ove države i belih mantila koji misle da su uhvatili boga za bradu i odlučuju o životu i smrti. Koliko ste života upropastili zbog neznanja i stava "pokriće zemlja". Sram da vas bude. Profesiju ste srozali na najniže grane. Prodajete se za 50 evra.
  • Dejan

    12.12.2013 07:46
    Hoćemo mito
    Dodajte I zahtev da MITO bude legalan I ne manji od 100eur po intervenciji. I zahtev medijima da vas ne prozivaju za uzimanje mita!
  • Nina

    12.12.2013 07:43
    Oni su na rubu egzistencije?!!
    Neka su sretni što uopšte imaju posao! Što ne potraže drugi posao ako nisu zadovoljni, a ja ću rado na njihovo radno mesto.
  • vaš pacijent

    12.12.2013 07:42
    ČEKAJTE ME!
    Ja danas imama zakazano kod 2 lekara. Nemoj da vas nema kada dođem!!!

    Vidi njih! JUBILARNA NAGRADA!!! ZA ŠTA!
    Regres, otpremnina, prevoz, bolovanje...

    Pa ja u privatnom sektoru sve to nemam. Ja radim i za vas!!!

    Nije vam dobro? Hajde onda otvorite svoju ordinaciju!
  • 12.12.2013 07:39
    beli listic
    @Anonimus - Pitanje

    Ajde pre dosta sa predrasudima. Sta sad svaki doktor je korumpiran? E pa nije... seti se da su oni svi studirali minimum sest godina, pa dve pripravnickog, pa specijalizacija... ai dosta mi je da slusam vas iz privatnog sektora kako ste vi jedini koji nesto vredite. Svaka cas vrednim i POSTENIM ljudima, ali svako ko ima svoj privatan biznis potvrdice da je 90% poslovanja u PRIVATNOM sektoru pod uticajem politike. Drugo, hoces da mi kazes da su menadzeri banaka zaradili svoji desetak hiljada evra mesecno? Jeste, sijo mi ga Djuro... Razmisli malo dal je dobro da doktori imaju mizerija platu i da se uvede zabrana zaposljavanja za doktore u naredne dve godine. Sta ce biti sa svima koji diplomiraju u narednom periodu? Odose svi oni preko... I zamisli ako u Srbiji (hipoteticki) ostane jedan doktor, koga bi on lecio, tebe, mene?
  • 12.12.2013 07:30
    Pitanje
    Kad već šetate u radno vreme, pitajte zaposlene u privatnom sektoru da li primaju i koliko na ime jubilarnih nagrada, otpremnina..., te koliko će dobiti za "novogodišnju nagradu za sve zaposlene"???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna