Novi Sad
19.12.2013.
16:11 > 10:48
Studenti koji su fakultete upisali po starom programu traže da im se produži rok za završetak studija, koji ističe u septembru 2014. godine.
  • 15.03.2014 16:09
    Kako ja da predjem na Bolonju
    Kako bih ja mogla da predjem na Bolonju imam jos jedan ispit do kraja, mozda ne zavrsim do kraja septembra, obiman je a prof, baksuz obara po nekoliko puta dok ne polozis
  • nema odmora dok traje obnova

    20.12.2013 13:56
    zabraniti im dalje studiranje
    studenti koji studiraju vise od 10 godina bi trebali da se jednostavno iskljuce iz daljeg skolovanja a narocito na fakultetima kao sto je medicinski.
    Jel zelite da Vas leci neko ko se jedva izborio sa gradivom medicine koje je prilagodjeno prosecnoj inteligenciji?
  • Nikola

    20.12.2013 11:33
    Za Peru
    Pero, ti si jedan koji je imao objektivne razloge za toliku pauzu na studijama u moru danguba. Moja 4 bivsa prijatelja jos uvek, nakon 16 godina nisu zavrsili studije ali ne zato sto su usput radili ili imali neke porodicne probleme vec zato sto se vec 16 godina provode, posecuju sve zurke u gradu, idu u teretanu i spavaju dok sve to finansira bogata rodbina iz inostranstva i naivni roditelji.
  • marko

    20.12.2013 09:38
    ludilo
    Šta smo mi po bolonji onda - ludi
  • Lexv

    20.12.2013 01:00
    dokle vise?
    Dokle vise fakulteti vecitim studentima da prave medvedju uslugu? Taj ko nije za 15 godina zavrsio fax nikada ni nece. A to sto pricaju da su zaposleni su samo opravdanja. Verujem da puno njih nema ni dan radnog staza. Lepo se provode svih ovih 15 godina na racun roditelja. Jadno mi je samo sto i fakulteti imaju interes da imaju vecite studente jer im oni donose ekstra prihod u vidu konstantnih obnova godina i overa semestara. Ovde bi trebalo uvesti zakon da ako za 6 godina ne zavrsis cetvrorogodisnji fakultet, zabranjuje ti se da studiras. I cao. A ne da studiraju po 15 godina. Kao sto je jedan citalac pre mene napisao: posle faksa mogu samo u penziju.
  • Agronom

    20.12.2013 00:33
    Diploma
    i sta posle ?
  • Pero

    19.12.2013 23:11
    Novice, ne vidim razlog za toliku tvoju ogorčenost. Razni su razlozi zašto ljudi oduže ili prekidaju studije pa nastavljaju. Meni konkretno se otac teško razboleo, veliki deo tereta je pao na mene. Ja iz ove kože ne mogu... I kad pogledam u nazad ne znam da li bih mogao drugačije postupiti - verovatno ne! Posle njegove smrti koncentracija se vratila. Evo me na kraju... i šta sad JEL BI TREBALO DA SE STIDIM? JEL NEŠTO MANJE VREDIM OD DRUGIH KAO ČOVEK?
    Nek si ti Novice živ i zdrav, a taj čvor u sebi, što ti proizvodi gnev razbij i pokaži malo razumevanja. Niko nije odužio od obesti studije, nego zbog okolnosti.
  • necukadnecu

    19.12.2013 22:31
    Ja sam jedna od njih, ali sam ove godine zavrsila fakultet. Moje studije traju 4 godine, a ja sam studirala skoro 8...Uz to sam i radila. Znaci, sve se moze ako se dobro organizujes. Bilo je i onih koji nisu radili, pa su zavrsili za 5. A uz sve probleme, taman da svaku godinu obnove, za taj neki rok koji je dat moze se stici, ako iole imas nameru. Znam i neke koji kukaju i traze taj produzetak, a nista ne rade...Razvlace se sa ucenjem, pa necu sad, necu tad, pa mi fali ovo, pa ono, pa tesko je, pa profesor...maaaa, svi smo mi kroz to prosli, neko teze neko lakse, ali ja bih takve po zadnjici par puta, pa da vide sta je studiranje. Sedi i uci, breee! Razumem kad neko ima porodicnih, zdravstvenih i slicnih problema, to su vec druge okolnosti.
  • Summa cum laude

    19.12.2013 21:36
    Диносауруси, књигу у шаке и да видите како се завршава факултет. Продужење рока је само још један изговор за ваш нерад. Ако нисте у стању да завршите факултет у пристојном року, онда ви нисте за факултет. Није то за сваког. Берите малине у завичају. Од тога бар има користи.
  • Novica

    19.12.2013 20:52
    Ma dokle vise?!
    Zar je malo studirati 10, a znam i one koji studiraju vec skoro 20 godina!!! Zar mislite da je to besplatno, da ta vasa skolarina zaista pokrije sve troskove?! Sve to ide i na nasa ledja, preko poreza, doprinosa. Ko je bio cemu taj je zavrsio faks sa najvise par godina produzenja, a vi sto se vucete po njemu do penzije ni ne treba da ga zavrsavate. Mene bi bilo i sramota da pokazem takvu diplomu, upisao 90 i neke, a zavrsio 2014! I na kraju cete da se pokupite i odete u inostranstvo i onda ko je lud sto vas je skolovao sve te godine...
  • Fakultetski profesor

    19.12.2013 19:57
    Dokle?
    Hteo bih da podsetim da je rok za završavanje po starom planu već jednom produžem. Bio je septembar 2012. Zakon o univerzitetu je donet 2005. Dakle, u pitanju su studenti koji studiraju bar 9 godina. Što se tiče rečenice u tekstu da ih niko nije na upisu uslovljavao kad moraju da završe, nije tačna. Po starom zakonu, po kom su ovi studenti upisali, bilo je pravilo da student koji upiše po jednom planu ima zagarantovan rok da to tom planu završi koji je broj godina studijskog programa plus dodatne dve godine ponavljanja (ali ne uzastopne). Taj rok je odavno istekao. Krajnje je vreme da se svi prebace na studiranje. Da li je lakše da se položi, ne znam, ali sigurno je organizaciono za fakultet jednostavnije.
  • Mika

    19.12.2013 19:25
    link ka peticiji
    http://www.peticije24.com/produzenje_roka_za_zavrsetak_studija_po_starom_programu-filoloski
  • Srboljub Protic

    19.12.2013 19:01
    Dajte link
    Dajte link za tu peticiju! :)
  • Trula_koalicija

    19.12.2013 18:52
    djeco, djeco
    Samo jedan veliki bizmis.
  • 19.12.2013 18:17
    Napred studenti!
    Kolege studenti,
    šta god vi tražite od države dobićete! Budite uporni i ako su vaši zahtevi iole razumni-niko vam se neće suprotstaviti. J..e se državi za vas studente-važno je samo da ne talasate.
  • Dusan

    19.12.2013 17:29
    Podrska
    Svako ima neki svoj razlog zbog odugovlacenja ili prekidanja na neko vreme. I ja sam jedan od njih i slazem se sa Perom i sa peticijom. Ja sam presao na bolonju i dosta je lakse. I na budzetu sam, ali sam se trenutno odrekao svega zbog faxa. I nadam se da cu zavrsiti pre semptembra bez obzira uspela peticija ili ne. Ali podrska za produzenje roka. Tesko je uciti pod pritiskom ,ali ako produze nemoj te se opuštati opet!!!
  • Dusan

    19.12.2013 17:08
    realno
    Generacije na koje se odnosi rok zavrsetka upisale su studije pre 10 godina! I mene licno se tice ova prica, ja sam upravo jedan od onih koji je "veciti" student. Medjutim, zaista ne bih bio posebno ni zahvalan ni obradovam daljim produzivanjem roka, kao ni svog studiranja. Dokle? ako neko studije od 4-5 godina ne moze da zavrsi u vise nego duplo duzem roku, ne zavaravajmo se - taj nije ni zasluzio da ih zavrsi! Tesko je pomiriti se sa cinjenicama, ali one upravo jesu takve, zivot tece i stvari se ne mogu vecno otaljavati! Knjigu u ruke drage kolege, bas kao i ja, i sve se moze! Ako vam je stalo, uradicete; ako ne, nikakvi produzeni rokovi vas nece spasti muke. Necete se ni zaposliti, sa fakulteta cete produziti u "penziju". Ne moze se bas sve peticijama u zivotu. Nesto treba i radom! Pozdrav!
  • pero

    19.12.2013 16:36
    Ja sam odložio studije zbog porodičnih razloga. Pre dve godine sam se aktivirao i evo upravo završavam. Polagao sam ispite po starom programu, ali pokajao sam se što nisam ranije prešao na program po bolonjskoj... svi predmeti su bukvalno duplo lakši nego po starom. Čak je jedan profesor izjavio da nama koji smo studirali po starom treba dati automatski doktorate koliko je bolonjcima olakšano. Iako sam ispolagao sve po starom prešao sam na Bolonju i upravo mi je ostao jedan ispit razlike i diplomski. Dobra stvar je što imate 4-godišnju diplomu po bolonji ako želite u inostranstvo, loša stvar je što prelazite na samofinansiranje, pa me je tako jedan ispit i sve ostalo izašlo preko 32 hiljade... dok diplomiram biće i preko 42 hiljade... Pozdrav

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna