Novi Sad
14.01.2014.
12:31 > 15:52
Grupa od 17 umetnika odlučila je da odustane od termina za izložbe svojih radova u galerijama Kulturnog centra Novi Sad, kako bi iskazali protest protiv uređivačke i izlagačke politike aktuelnog direktora ove institucije Andreja Fajgelja.
  • Богу фала -

    15.01.2014 09:07
    Бачван није Лала
    17 самураја љуби их Куросава.
  • Lorka

    15.01.2014 08:56
    Idi begaj
    Ovo su sve od reda nepoznati umetnici!

    Akademija umetnosti u Novom Sadu u 10-20 godina izbaci svega 1-2 umetnika vrednog pomena.

    Ostali su beznačajne ličnosti, koje se jednim delom probijaju ne umetnošću i kvalitetom već putem partijskih knjižica i fabrikovanjem nagrafa u kuhinji tada vladajućih koalicija.
  • Gara

    15.01.2014 08:50
    Partijski umetnici
    Pa ovi svi imaju partijske knjižice DS-a i LSV-a.

    A kako od njih čujem i prijavili su se KCNS-a da bi odustali i iskoristili to za politički marketning po nalogu svojih propalih stranaka.
  • umetnici

    14.01.2014 21:52
    morate
    da se obrojcavate-jasta
  • koleginica

    14.01.2014 21:33
    @ Dusan Vuletic
    Sve si u pravu!
  • Milana

    14.01.2014 21:08
    ;)
    "...Изигравате уметнике а имате партијске књижице ЛСВ и ДС..."
    Glupost.
  • Gajo

    14.01.2014 20:13
    @ Dušan Vuletić
    Meni zapada za oko da bi trebali da znate da su te izložbe zakazane pre skandala u KCNS... Mislim, tako se inače radi - ove godine se pravi program za sledeću... Svaka Vam čast na potezu povlačenja izložbe, ali nemojte kolege neosnovano optuživati! Pogotovo što su i njihove namere rukovođene istim razlozima zbog kojih ste i Vi povukli svoju izložbu.
  • NS

    14.01.2014 19:39
    @Anonimus - Подршка Фајгељу
    Molim Vas da mi objasnite sta znaci: #концепт културне политике који је српски#. Obrcem, premecem, ali ne shvatam.
    Da li ste mozda hteli kazati da kultura koja je izraz slobode duha treba da se ogranici nacionalnim, odnosno da covek treba da propagira iskljucivo kulturu koja vazi na teritoriji na kojoj je igrom slucaja rodjen (u nasem primeru igrom nesrecnog slucaja i brutalne igre sudbine)?
    Ergo, sa jedne strane imamo duh koji ima slobodu, dakle (nema ili ne bi trebalo da ima granice u stvaranju), a sa druge teritoriju, cije granice su nastale vestacki, cesto (gotovo uvek) na profitno-sebicnim orijentisanim interesima odredjene grupe, uglavnom beskrupuloznih ljudi, citaj politicara i ratnih profitera. Sta treba da stvara i vodi kulturu od ova dva?
    Vas je kanda nesto zavelo, posto u startu ne shvatate pojam kulture, odgovora ima u raznim knjigama (kojima nije izdavac KCNS), pa slobodno pogledajte - divan je osecaj kada naucite nesto novo, prosto osecate kako se ruse granice, pogotovo one nametnute od strane *politicke elite* :)
  • blokada

    14.01.2014 19:28
    bojkot je kao vrsta protesta veoma neefikasna stvar. dok mi bojkotujemo, neko se tamo useljava, nekakva "kultura" tamo nastaje i koristi sredstva grada, a sa druge strane ne obrazuje se alternativne institucije koje bi stale na put fasizaciji drustva. dok mi bojkotujemo tamo ce biti i knjizevnog i likovnog i muzickog i filmskog programa, okupljce se neki ljudi koji ce na osnovu toga jednog dana biti priznati kao umetnici jer je institucija, ne samo simbolicki, vec i materijalno stala iza njih. ja ne mogu biti umetnik, iako mogu da napravim rad isti kao i neki umetnik, jer nemam instituciju iza sebe. umetnost je stvar kulturnih institucija, a ne inspiracije i stvralastva pojedinaca.
    u kcns se izdaju knjige, prave se izlozbe i koncerti, prica se pomirljivo u fazonu: mozemo zajedno - to je bogatstvo razlika. trecu srbiju uskoro niko nece nazivati fasistima, vec respektabilnom politickom opcijom moderne evropske ultradesnice kao sto je jobik npr. i tu se gubi sve!
    novosadjani su se isto tako ponasalji kada su im prljave seljacine pod milosevicevom kontrolom jogurtom oduzele autonomiju vojvodine. to je bio drzavni udar, ali su i tadasnja autonomaska vlast i intelektualci cutali i na kraju pustili mirno da gradjani vojvodine ostanu bez sopstvenih budzetskih sredstava.
    zato resenje nije bojkot, vec blokada! occupy kcns!
    umetnici treba da izvedu performans blokade te zgrade sve dok ne pocne javno da se govori o fasizaciji drustva!
    fajgelj ce biti vec smenjen u nekoj politickoj trgovini. naci ce nam nekakvog "novosadskog tasovca" koji treba da pomiri dve srbije i nece se nista dogadjati bolje u kcns, bice jednak program. treca srbija ce se transformisati u srpski jobik i kad ponovo dobiju neku vlast tek tada im niko nece smeti nista. oni su fasisti i o tome se mora pricati stalno i javno. na umetnicima je odgovornost da prvi ukljuce sirenu za uzbunu pred takvim pojavama u drustvu. ali da zaista dignu ozbiljnu frku, a ne da bojkotuju iz udobnih pozicija u nadi da ce se naci pomirljivo resenje. sa fastima nema kompromisa.
  • 14.01.2014 19:02
    superstar
    Plati i postavi svoja dela pa nek ih gleda ko hoce. Neces da platis za postavku? Nema problema, ima jedan ciga sto nosi takve zvrljotine i krseve iz kontejnera pa ih prodaje na najlonu. Bice odusevljen vasim remek delima. Imace taman da kupi kiflu i jogurt!
  • @Marina - @Anonimus

    14.01.2014 18:29

    "Šta reći toj novoj generaciji novosadskih umetnika a ne zaplakati?" Potpuno se slazem sa vama.
  • Ana @ Anonimus, Milena, Kontra

    14.01.2014 18:21

    Upravo tako. Trba biti rodjen u NS i imati doooosta godina da bi se saznalo ko su ovi skromni ljudi.
  • Ajme

    14.01.2014 18:07
    Aaaaaahahaha, "vrhunski intelektualac Fajgelj". :DDDDDD Sine, kakve bre partijske knjizice, o cemu ti pricas? Pa zar je tebi sve politika? Ovo sto taj radi je u najmanju ruku idiotluk. Izgleda da jos uvek nije shvatio poruku.
  • Dusan Vuletic

    14.01.2014 18:03
    Drage kolege umetnici, najpre svaka cast!

    Ali(!!),

    jedna stvar mi zapada za oko. Da li je moguce da ste zapravo planirali izlozbe u 2014. u KCNS nakon svega sto se desavalo sa cenzurom u predhodnoj godini, a odustali ste tek nakon spornih ugovora...!!?? Ako je tako, a ispada da jeste, jako je tuzno, i ni malo se ne razlikujete od onih koje kritikujete!! Ispada da u tom slucaju niste ni najmanje imali nameru da se solidarisete i uputite apsolutan "neopoziv" protest do daljnjeg (a kako bi trebalo ako vas se kulturno-umetnicka scena zaista tice), vec postupate samo kada su vasi konformisticki interesi potencijalno ugrozeni... To mi se ne svidja i voleo bih da nisam u pravu.

    Veliki pozdrav... pa da i ta svest zaista sazri jednoga dana duboko u nama a ne samo fasadno i populisticki - sto se nikada ne propusta!
  • 14.01.2014 18:03
    Подршка Фајгељу
    Нико од Вас који пљујете по Фајгељу неће поштено да каже да га нападате зато што спроводи концепт културне политике који је српски. Показујете и велику некултуру. Ваша Лига и ДС су од НС направили културну провинцију. То се види по вашим коментарима. Неки од вас наступају с великом мржњом према свему што је српско. И та патолошка мржња према нама који смо дошли у овај град.Шта Ви мислите да ми који смо дошли пре 25 година, женили Новосађанке и овде изродили децу треба да се вратимо назад. Да искрено волите Нови Сад и познајете његову историју, знали бисте да је ово била вазда Српска Атина. Када је војвода Марко Миљанов долазио у НС цео град, сви Срби су упркос забранама изашли да поздраве српског војводу. Зато се улица зове Марка Миљанова. Али шта да вам радим када вас родитељи нису васпитали у слободарском и етичком духу. Нисам Фајгеља бранио с неке страначке позиције, али човек нешто ради, из угледне је породице, докторирао је у Француској, има четворо деце. Воли Србију, поштује све вас много више него ви њега.
  • Dusko

    14.01.2014 17:23
    @Kontrash: Pitaj tvog lokalnog dilera maksari, mozda je on cuo, ili pogledaj omote od Cece i Karausle, mozda su radili omot za njih. Ne znam kako drugacije da ti pomognem, jer sta god drugo da spomenem, sigurno nisi cuo.
  • Ana @ Anonimus, Milena, Kontra

    14.01.2014 17:03
    Sram vas bilo, nikad u galeriju niste krocili - za
    Svi vi koji ne znate ko su ovi umetnici, put pod noge i hitno u obilazak svih buducih izlozbi, radova afirmisanih umetnika i mladih narastaja! ja nisam vrhunski poznavalac umetnosti ali sam rodjena u Novom Sadu i cula sam za skoro sve navedene umetnike a videla radove vecine njih. U Novom Sadu, u galerijama tokom mojih (dosta) godina!

  • Marina

    14.01.2014 16:45
    @Anonimus
    "Novi sad ima 17 umetnika? Svaka cast. Imaju li svi atelje na tvrdjavi? Ako ne, poceti sa radom, odmah"

    Ima Novi Sad Akademiju umetnosti, ista na tvrđavi ima i prostorije u kojoj školuje najmanje 17 umetnika koji ove godine treba da steknu diplome.

    Ima Akademija i "atelje" na tvrđavi, budući umetnici se smrzavaju jer nema grejanja! I ne smrzavaju se samo oni srećnici što ih ova država školuje "na budžetu", smrzavaju se i oni koji su platili više od 1000 evra za samofinansiranje te stekli pravo da se smrzavaju zajedno sa srećnicima.

    E,kad svi zajedno tako srećni, diplomiraju na gorepomenutoj akademiji, čeka ih fenomenalna budućnost: prvu izložbu će da im cenzuriše G-din Fajgelj zajedno sa bubašvabama iz SPC!

    Šta reći toj novoj generaciji novosadskih umetnika a ne zaplakati?

    Imaju dve opcije: da se učlane u prepodobnu stranku na vlasti, ture prst u uvo i zapJevaju ili da beže iz ove nesrećne zemlje što pre....
  • Gora NS

    14.01.2014 16:40
    Tako je ,BOJKOT.
  • mhm

    14.01.2014 16:15
    @Anonimus - Подршка Фајгељу
    mislim realno vatikan, amerika, sirija i afrika su ključni problemi kulture našeg grada... NOT!!!!!
  • Kontrash

    14.01.2014 16:06
    O čemu se radi ?
    Nisam Fajgeljov fan ali molim objašnjenje KO SU OVI potpisnici jer za većinu nisam čuo ?
  • Jogi Letač

    14.01.2014 15:48
    Političarima na vlasti (a boga mi i u opoziciji) uvek odgovaraju birači kojima možeš lako prodati maglu, koji se ne sećaju šta je bilo pre samo nekoliko godina, koji veruju u belosvetske zavere protiv Srba itd. Njima ne trebaju ljudi koji umeju da razmišljaju, koji znaju da čitaju između redova, jer od takvih neće dobiti glasove. E, a kolika je mogućnost manipulacije sa narodom u Srbiji, moglo se videti u Avgustu 1999. godine, kada je bilo pomračenje Sunca. Mnogi su se, po preporukama "stručnjaka" zavukli u podrume i skloništa.
    Tako da teranje umetnika iz CKNS ne treba ništa da čudi.
  • 14.01.2014 15:03
    Novi sad ima 17 umetnika? Svaka cast. Imaju li svi atelje na tvrdjavi? Ako ne, poceti sa radom, odmah.
  • MiLena

    14.01.2014 15:00
    Neko se kan'da zbunio?
    Ovo su poznati umetnici?

    Ko je od njih poznat bilo gde?

    Jel' ovaj spisak ili konstataciju dao neko ko uopšte poznaje likovnu scenu Novog Sada, Bačke, AP Vojvodine i Republike Srbije?
  • Stevan

    14.01.2014 14:47
    Svašta
    Svako je danas umetnik.
  • mmk

    14.01.2014 14:38
    Pisali Ministarstvu kulture? Ako Tasovac reč jednu kaže, biće dobro, s obzirom na to da je bilo kakva rakcija povodom cenzure onomad izostala.
  • BLOK

    14.01.2014 14:06
    Demokratija
    Ovo je sve ok.
    Jedino mi nije jasno da li su ikada, ovi što bojkotuju, pitali mame i tate kako je to bilo u vreme joške bravara, kome su svi klicali, a rođendan mu slavili kao državni praznik.
    Jel im neko pričao kako su "buntovnici" završavali na Sremskom frontu?
  • 14.01.2014 14:05
    Da li su
    Umetnici????
  • gina

    14.01.2014 14:05
    Faj DZong ELj
    Gledala sam nedavno Fajgelja na TV.Hrpa floskula i besmislica, ego ko kuca, nezrelost, mrak. Srpsku Atinu bi,kada bi se on pitao, trebalo pretvoriti u Srpski Pjongjang.
  • Cana

    14.01.2014 14:03
    Podrzimo umetnike!
    Bravo, bravo za umetnike! Ako umetnici dozvole cenzuru, zaista nam nema spasa. Umetnici i njihova kritika drustva je poslednji bedem ka jednoumlju! Podrzimo umetnike, Novosadjani!
  • 14.01.2014 14:02
    Подршка Фајгељу
    Узалуд се трудите да нашкодите једном врхунском интелектуалцу какав је Фајгељ. Изигравате уметнике а имате партијске књижице ЛСВ и ДС.
    А администратор би могао да води рачуна о томе шта се све овде пише о владици Иринеју Буловићу. Него за промену мало пишите критички о Американцима или Ватикану, деци Сирије или Африке,криминалним аферама жутих у Војводини...... Маните се Фајгеља, нисте му ни до колена.
  • Ne slažem se

    14.01.2014 13:38
    @Ђока
    Ako je kvalitetno, malo šta je bolje od ismevanja Isusa.
  • Scotch Bonnet

    14.01.2014 13:26
    Kulturni Centar ....
    ... je prestao da bude kulturna ustanova onog trenutka kad je Fajgelj postao direktor.

    Sloboda umetnosti i klero-nacional-fasizam ne idu zajedno i to je dokazano tridesetih u Nemackoj.
  • simbel

    14.01.2014 13:24
    sad će vam fajgelj pozvati filipa višnjića, pa teško vama, taj je u stanju da prizove marka kraljevića, a kad vam marko dođe, kao bele lale će umetnici da izlažu šta imaju u kulturnom centru, sve u 16, ma i umtetnici i neumetnici će da izlažu ondak
  • 14.01.2014 13:22
    КЦАФ - културни центар андреја фајгеља

    Убројчан, дакако ...
  • komentator

    14.01.2014 13:15
    kakvi, bre, umetnici
    guslarske večeri nam dajte
  • Ђока

    14.01.2014 13:05
    @nizina
    И иконе су уметничка дела. Боље и оне него исмевање Исуса.
  • Kozak

    14.01.2014 13:02
    Svaka čast ljudima na integritetu i karakteru. Potpuni bojkot dok se ne shvati da kultura nema granica koju kratkovidi partijski činovnici pokušavaju ukrotiti po sopstveni malograđanskim okvirima.
  • PRESS ODJE

    14.01.2014 12:57
    nema veze
    dici ce nasa raja iz ddd i popuniti te prazne zidove !
  • Nizina

    14.01.2014 12:44
    Presveti Fajgelj
    Sada ce presveti Fajgelj da prenese ikone od čika Bulovića i da ih izloži u KCNSu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna