Novi Sad
26.01.2014.
18:45
U Novom Sadu osnovano je Udruženje Crnogoraca Vojvodine, čiji je cilj očuvanje identiteta i ravnopravnosti Crnogoraca, saopšteno je danas iz tog udruženja.
  • Pinky

    11.01.2023 12:33
    Svi koji nepostuju drzavu Srbiji,vanka!
  • Vojvnoj gori/Zetiodjanin

    25.03.2015 21:19
    ZA
    Vojvodjani treba da shvate da Ono sto Srbija sad radi vojvodini i na sta se svi zalimo, je upravo nekada srednjvekovna Srbija radila Crnoj gori/Zeti.

    Zeta je bila verski i nacionalno mesovita sredina (katolici,pravoslavci) Sloveni i Romani te romanizovani Iliri itd.Kao danas Vojvodina.
    Nemanja je silom osvojio i nametnuo crkvu i drzavu.Sve ono sto danas rade Vojvodini.Zato su Vojvodina i Crna Gora prijatelji.

    Nazalost vecina naroda koji je ove iz Crne gore takodjer mrzi Crnogorce po ancionalnosti i veci su Srbi od Srba.To su oni najglasniji zbog kojih iskreni i interkulturalni Vojvodjani imaju lose predrasude prema Crnogrcima.Braco Vojvodjani shvatite da to nisu Crnogorci, vec produkovani turboSrbi sa crnogorskim naglaskom koji blate crnogorsko ime medju postenim svetom.
  • aleksandar

    25.07.2014 13:58
    Srbijanci + crnogorci su SRBi
    Nebih imao nista protiv danasnje crne gore da nije pravljena po kalupima Josipa broza tita,da nema zastavu i himnu sekule drljevica(ustaskog i vatikanskog sluge) i da se ne zasniva na Milovoj ne srpskoj politici koga CIA ucenjuje zbog sverca cigareta,pa da ne bi isao u zatvor,covek celu naciju vodi u propast.Ja bih iskreno volio da ponekad kada sam sa nekom zgodnom zenskom budem crnac,da budem Rus kada se pije neka votka ili neki alkohol,ali ne mogu to sam sto sam,i ne stidim se toga. tako je sa nekim crnogorcima,oce ljudi da budu nesto sto nisu,a Njegos ih gleda i krsti se covek.
  • 04.04.2014 09:31
    Слобода
    Нушић је стално присутан, што потврђују дешавања.

    Више од двадесет година се недовољно чита,или код већине становништва је уврежено да је непотребо замарати се књигама "када је неистина у њима".

    До посла се долази "није важно шта знаш, већ је важно кога знаш" односно "кажи ко си (колико ћу имати личне користи од тебе)а не какав си".

    Познато је у историји и психологији када се интелигенција уништава а замењује не просечношћу, задовољавајући их ситним лагодностима.

    Турци су спознали наш менталитет, уз "наше" сараднике постигли жељено,реченицом:
    "Оставите их да се свађају, ми ћемо завладати."

    Туђман: "Србија ће се свести на београдско-земунски део."

    Неки мађари и војвођани, не крију своје намере.

    Економска немаштина а код неких обесност, доводи до немира омогућујући трећима да се окористе.

    Историја се понавља.

  • CRNOGORKA

    07.02.2014 09:56
    PAMET
    Dragi moji, vi kojima smeta sto su Crnogorci u foteljama ne moze tu niko da vam pomogne, jer neko je rodjen da misli, a neko nema sa cim da misli. Tako je onaj odozgo namestio.
    Bolje se vi pozabavite najezdom Hercegovaca i Bosanaca koji su vam zauzeli sve pozicije po gradovima i koji se nalaze gde god je novac i politika. Valjda ste ogrezli u visedecenijskoj mrznji prema Crnogorcima da ne vidite sta se desava ili sta se desilo u zadnjih 20 godina. Mladja populacija koja komentarise na temu Crnogoraca bi trebalo da se obrazuje da bi mogla da komentarise tako kompleksne odnose ili da cuti.
  • Nada

    07.02.2014 09:45
    Srbinu iz Crne Gore
    E pa Srbine iz Crne Gore, koji si verovatno u Udruzenju Crnogoraca Novog Sada iz Kosancic Ivana, a koji tako dobro zna sve o zlanovima i njihovim precima, zbog tebe i takvih Crnogorce ne treba niko drugi da zavadi kada to sami odlicno radite. Ionako je veliki animozitet prema Crnogorcima ovde u Srbiji (citaj komentare)a vi samo dolivajte ulje na vatru zbog licnih sujeta i interesa. Ni u jednoj bivsoj republici Crnogorci nemaju takav omalovazavajuci odnos zajednice kao ovde u Srbiji, a vi se bavite trivijalnim stvarima. Sami sebi kopate jamu.
  • Nada

    07.02.2014 09:31
    prava
    Gospodo, Vi koji tvrdite da crnogorska nacija ne postoji, trebalo bi prvo da vas je stid, drugo zbog takvog stava i vazimo mi u Srbiji (pri cemu sam ja Crnogorka, rodjena u Vojvodini, sa drzavljanstvom R. Srbije, pravoslavne veroispovesti)za nacionaliste i trece, ne bi bilo lose da se malo obrazujete. Kada to kazem mislim da treba citati razlicite autore i na taj nacin formirati svoje misljenje. Ovde se ne radi o tome "ko ugrozava njihova prava" vec da svako ima pravo da, postujuci Ustav i zakone drzave u kojoj zivi, cuva svoje kulturno nasledje. Narocito sto ovde u Vojvodini to pravo imaju svi,pa sta je problem da imaju i Crnogorci?
  • 31.01.2014 14:18
    @Par dodataka
    Svaka cast za komentar. Narod Crne gore je mnogo ranije imao drzavu u srednjem veku, koja je posluzilo kao kamen temeljac drzavnosti Srbije, da ne spominjemo dinastiju Petrovica koja je, kao starija, morala da ode prilikom stvaranja Jugoslavije. Sad kad su se opredelili za svoj put, ispao problem.
  • 31.01.2014 13:24
    Iako je za mene nacija, odnosno nacionalnost, potpuno prevazidjena kategorija u modernom drustvu, ipak osporavati necije samoopredeljenje da pripada odredjenoj naciji je zlocin. Ne ulazeci u osobine pretstavnika ovog udruzenja (nista ni ne znam o njima), ono zbog cega su se onu udruzili (barem ono sto je javno), je sasvim normalno i pozitivno. Oni koji osporavaju i izjednacavaju Crnogorce sa Srbima, ne mogu a da ne prihvate bar to da su Crnogorci odredjena podgrupa Srpskog naroda koji imaju kulturne i ostale posebnosti. Ne kazem da je tako, ali da kazemo da je bar tako. Samim tim, imaju prava da se nazivaju kako hoce. Ako je verovati naucnicima, svi smo mi poreklom iz Afrike, pa nas niko ne tera da se izjasnjavamo kao Afrikanci. Sa druge strane, imati suverenu drzavu je sasvim jedno drugo pitanje, koje je danas iskljucivo politicko, a udruzivati se po bilo kakvom osnovu, pa i nesto sto se naziva nacionalnim, ja svacije pravo.
  • НиколаНС

    30.01.2014 20:45
    Удружење-наравно
    Па није ваљда неко очекивао да ће нешто да раде.
  • 29.01.2014 01:48
    @Par dodataka
    Kako si se ti nalupetao sa tim tvojim "tačkama". To treba da znači da je neporeciva istina ili...? Zaista mi nije jasno!

    Hajde da pokušam.
    Kada je to formirana prva crnogorska država sa crnogorskim narodom? Ja bih rekao 2006. ali ako znaš bolje ispravi me. Ranije su postojale države na tom prostoru, kao i na svim prostorima na kugli zemaljskoj, ali ih nikad nije naseljavao crnogorski narod. Dok, vidiš, u zadnjih 800 godina tu su živeli većinski Srbi.
    Što se jezika tiče, pročitaj ponovo, ali p o l a k o ! Niko nije rekao da su crnogorci Srbi zbog jezika već zbog porekla, a da jezik nije nikada postojao jer nikada nije imao ni pravopisa, ni gramatike, ni svojih specifičnih odlika. To dje su govorili i hercegovci i ličani, zar ne?
    Zašto se u Užicu često govori ijekavicom a u Pljevljima ekavicom? Treba li da menjamo ta dva grada?

    Od kada se to nacija definiše državnošću? Znači, ako je nekom deda Srbin on može da bude i Eskim, je li tako? Onda kaži lepo da je to modernizam da svako može da se izjasni i kao marsovac i da mu se to prizna, ali time ne dobija status nacije. Zašto onda u Crnoj Gori postoje Bošnjaci, Albanci, Hrvati...? Zar ne bi trebalo da su svi crnogorci? Ili je problem samo sa Srbima koji neće da se odreknu identiteta?

    Molim te objasni mi PREKO DIREKTNIH primera gde se to crnogorcima ne dozvoljava da poštuju svoju jaku tradiciju, identitet i istoriju. Kao što niko ne brani ličanima, hercegovcima, bosancima, šumadincima da se osećaju tako, ne brani ni crnogorcima. Srbi imaju gomilu istih običaja a imaju i neke koji su vezani za mesta iz kojih dolaze, i koliko ja znam svi se još uvek poštuju.

    Ovo je TAČKA.
  • DekiNS

    28.01.2014 20:09
    Par Dodataka
    Толико тога си написао, а могао си све кратко и јасно - "ми смо шиптари из Црне Горе и желимо једнака права као и шиптари са Косова"!
  • Par dodataka

    28.01.2014 18:42
    Par fakata u prilog (ne)obaveznoj i (ne)edukovanoj
    Crnogorska drzava je forimarana pre srpske drzave. Tacka.

    Crnogorci su oduvek organizovani u plemena, Srbi nikad? Ukazite na neko "pleme" ui Srbiji. Tacka.

    Moderni srpsko-hrvatski (ili da ga nazovemo jugoslovenski) jezik je definisan/reformisan od strane Vuka Karadzica i to na bazi govornog jezika iz Pernjice (okolina Savnika). Da budemo precizni taj region je pripadao staroj Hercegovini, a danas pripada Crnoj Gori. Jezik nastao tom reformom uopste nije bio dobro primljen od strane Srba iz "srca" Srbije koji su govorili jezikom sa 4 padeza slicom dijalektu koji se danas naziva Kumanovski i prica u juznoj Srbiji i Kumanovu. Sveze prikazan pokusaj da se taj jezik docara javnosti je bio film "Zona Zamfirova". Objasnjavati da su Crnogorci Srbi na bazi danasnjeg govornog jezika u regionu je potpuna budalastina. Posto su zvanicna Srbija i Hrvatska pristale na podelu jezika (koji je isti, a ima drukciji dijalekt) na Srpski i Hrvatski, te se slozile da se u Bosni zove Bosnjacki, nema nijednog razloga da ga i Crnogorci ne nazovi Crnogorskim i da sebi dozvole da "pisu onako kako govore". Da potsetim crnogorska varijanta ijekavice nije bila dozvoljena posto su Crnogorci morali da pisu "gdje" kada kazu "dje" i slicno tj. prisilno se primenjivala hrvatska gramatika i pravopis. Tacka.

    Polazeci od osnovinih prava na slobode, samopredeljenje, i slobodu izrazavanja Crnogorci imaju jednako pravo da se osecaju nacijom koja se izmedju ostalog definise i georgrafski mporeklom i drzavnoscu, kao i bilo koji drugi narodi ili nacije sa prostora bivse Jugoslavije. Crnogorci imaju jaku tradiciju, identitet, i istoriju koju im treba dozvoliti da naguju. Ono sto je interesantno da se u Srbiji upravi najveci gnev i osionost vidi prema Crnoj Gori, a Srbija kao najveca bivsa republika iz SFRJ bi upravo trebala da najmanje pati od "kompleksa nepriznate vrednosti" te se posveti svojim sopstvenim problemima, istoriji, i identitetu.



  • musa kesedžija

    28.01.2014 16:05
    svašta
    crnogorska nacija ne postoji.tačka!!!!!!!!
  • 27.01.2014 21:32
    @Anonimus
    Odakle tebi to da 99% Crnogoraca potice od Srba?? Kojom si se ti to geneologijom bavio?
    Meni je uvek interesantno kako ljudi sa pinuim ubedjenjem diskutuju stvari o kojima na zalost ne znaju nista...
  • 27.01.2014 18:34
    @Maksim Obad
    "i vojvođanski Mađari su Mađari a ne Srbi, nema veze što su iz Srbije"

    I crnogorski Srbi su Srbi a ne crnogorci, nema veze što su iz Crne Gore. To i pokušavaju da ti objasne.

    Što se tiče porekla problem je u tome što ovi crnogorci negiraju jednu istinu, a to je da ih 99% potiče od Srba, postojećeg naroda, a ne bivšeg kao što su Sloveni. Znači ipak da su Srbi, a ne neki izmišljeni crnogorci. Ako su ti svi preci Srbi, šta si onda ti?

    Je li ti sad jasnije?
  • novosadjanin

    27.01.2014 16:56
    samo nam to fali
    Da da, vi i očuvanje identiteta!!!!! Kako vas nije sramota?????? Mi Srbi (vojvođani) smo debili kad ovo dopuštamo
  • Maksim Obad

    27.01.2014 14:56
    Srbinu iz Crne Gore
    Kakve veze ima odakle su Petrovići, i vojvođanski Mađari su Mađari a ne Srbi, nema veze što su iz Srbije, tako je i sa Crnogorcima, jer Crnogorac se ne postaje nego se rađa. A i pojasni nam koje je to crkve Njegoš bio vladika? I kako je moguće da se za svoj, nažalost kratak vek, nikad nije udostojio da poseti Srbiju, a čak je i do carske Rusije stigao, moraš malo i između redova da čitaš. To što crkve rade su čista politika i osvajanje teritorija.
    A to gde se pominje crnogorski narod i država naravno da se teško može naći kad se godinama vršila anti-crnogorska kampanja. Da li je iko učio iz istorije o Božićnoj pobuni i Zelenašima, Krstu Popoviću i ostalima? Kada je Crna Gora prisiljena da uđe u KSHS, tj Jugoslaviju kao neravnopravna članica, koliko je crnogorskih porodica pobijeno i proterano u Italiju, pa se tamo rađali, ali ne kao Italijani nego kao Crnogorci...Kasnije se vraćali i mnogi pomagali i Crnu Goru i Srbiju u sledećim ratovima. Malo je ovde mesta za ozbiljnu diskusiju.
    A što se porekla tiče ovo više nije čovečno da se ne priznaje jedna nacija, naravno nismo svi od Ilira, al kakve to veze ima, zašto se onda vi to izjašnjavate kao Srbi a ne kao Južni Sloveni, pa da nema ni Srba, ni Rusa, ni Ukrajinaca... Ili kakva je to razlika između Nemca i Austrijanca, pa jedni drugima ne spore nacije.
    Ne budite iskompleksirani nego lepo da suživimo i poštujemo jedni druge.
  • bosna

    27.01.2014 12:22
    @Maksim Obad-Viva Montenegro!
    Svaka vi čast O.Maksime.
    Prosvijetli ti nas ovom naukom tvojom te se ne zaobadasmo.
    Drago mi je da saznah bog čega milogorci priznase Kosovo Republjik.
    Ti nam reče da ste "iliri" što i Šiptari sa KiM i iz Albanije za sebe tvrde.
    Nu,kanda ste braća po babine linije?
    Po djedovima nijeste,jer vam prezimlje isto nije.
    Nekad su tvom ideologu poručivali:
    "Čučni Jevreme,u velikoj si nuždi".
    Oli je tako O.Maksime?
  • Србин из Црне Горе

    27.01.2014 11:22
    @Maksim Obad - Viva Montenegro !
    Лупаш по дивизији.
    Како може да се води кампања против нечега што не постоји, нити је икада постојало?
    -Када је у СТВАРНИМ ИСТОРИЈСКИМ КЊИГАМА НАПИСАНИМ ПРИЈЕ 1941. поменут "црногорски народ", а не "народ Црне Горе" што је по свим документима био српски народ?
    -Када је у СТВАРНИМ ИСТОРИЈСКИМ КЊИГАМА НАПИСАНИМ ПРИЈЕ 1941. поменуто постојање црногорске АУТОКЕФАЛНЕ цркве? Ваљда знаш како се добија самосталност Цркве у православљу? Прво ти одобри матица од које се одвајаш, а онда и СВЕ остале православне Цркве у свијету. На ком је то засиједању црногорска црква добила ту самосталност, просвијетли ме неуког!
    -Када је у СТВАРНИМ ИСТОРИЈСКИМ КЊИГАМА НАПИСАНИМ ПРИЈЕ 1991. помињан црногорски језик као такав, које су то његове специфичности, када је написана прва граматика и правопис? Брукате Вука Караџића, поријеклом из Петњице код Шавника, и најсавршенију реформу писма у свијету!

    Идемо даље.
    Нијесмо били братски народи већ смо још увијек исти народ.

    Не учи се историја са википедије већ истраживачким радом преко старих докумената из разних држава, и САМО озбиљних књига са озбиљним историјским изворима.
    Зашто свака ОЗБИЉНА историјска књига наводи изворе по којима је написана? Да би била подложна провери!

    Које си ти то ОЗБИЉНЕ историјске књиге читао а да пишу да су црногорци Илири и на које ОЗБИЉНЕ изворе се оне ослањају?
    Конкретно питање - конкретан одговор!

    Ако мислиш да су озбиљни Дрљевић и Брковић и остали "дукљани" онда си залутао! Они црногорце зову ЦРВЕНИМ ХРВАТИМА ако нијеси знао. Постоје њихове "књиге" које ово објашњавају и које су издате у Загребу за вријеме 2. свјетског рата и тамо 80.-их година. Требао си то да прочиташ.
    Илири су стари народ са Балкана, то је чињеница. Неки од црногораца воде поријекло од њих. Замолио бих те да ми наведеш који, пошто си тако образован. Заузврат ћу ти рећи поријекло комплетне владајуће структуре у Црној Гори од 90.-их до сад.

    За Петровиће ме већ неко претекао и рекао да су старином из Босне.
  • -

    27.01.2014 10:59
    -
    srbin iz cg i crnogorac iz cg je jedno te isto
  • Анонимус

    27.01.2014 10:01
    А на слици Његош - Србин.
  • ilirko

    27.01.2014 09:40
    @Maksim Obad-viva Montenegro
    Au,svaka ti je mudra ka da su te u Mletke siljali.
    Da li je ta nauka po ucenju S.Drljevica i M.Dedejica?
    Pa i sam M.Dedejic vam je bosanac.
    No,drago mi je da tamo ne pise da je i P.P.II Njegos "ilir".
    Starinom je iz Bosne ponosne,svidjelo vam se ili ne.
  • 27.01.2014 09:38
    @DekiNS
    Bogu hvala sto gledaju retardirane tv serije a tvoje retardirane fasisoidne komentare.
  • Storm

    27.01.2014 09:35
    Pa šta će Crnogorcima udruženje u Novom Sadu. Svaki kafić u koji uđeš je udruženje Crnogoraca ili Bosanaca...lol
  • Александар

    27.01.2014 09:08
    Дијагноза
    Црногорац! То није националност, то је дијагноза!
  • Kiza car

    27.01.2014 08:19
    Imaju pravo na organizovanje...
    ali ne lupetajte da ste najveća nacionalna manjina, prvo idu Mađari pa zatim Romi, Bošnjaci, Slovaci, Hrvati...
  • GO SPS -a

    27.01.2014 08:16
    A dje su tu posteni Babic , pa Rovacanin, pa Strikovic i ostali uspesni, pametni, plemeniti, dobri, humani, odani, preplaceni, nacitani, na foru funcioneri, CRNOGORCI iz SPS-a ???
    Nema ih ?
    A da Bajatovic ih se resio pa su nebitni...
  • 27.01.2014 07:26
    Crnogorci nisu narod, već državljanstvo. Oni su Srbi iz Crne Gore koji nas jako mnogo koštaju, posebno ovde u Vojvodini.
  • Nebojša

    27.01.2014 06:50
    Citiram
    "pojednici poreklom iz Crne Gore, koji su dali zavidan doprinos razvoju Vojvodine"
    Hvala braćo, nemojte više!
  • djetic

    27.01.2014 05:40
    @ravnopravnost
    Eee,velju sad treba da smo ravnopravni.

    Prvo, da placamo skolarinu ka studenti u Srbiju.
    Drugo,da nijesmo uvijek direktori.
    Trece,da vi uvedete vize i poreze na nasu
    nekretninu u Srbiju.
    Cetvrto, da ne dirate nase nestasne momke kad se zaigraju u Novi Sad ,ka onomad Lepsanovic.
    I tako po rijedu...

    Budimo ka ljudi: da nas hitno stavite u ravan s
    onije sto primaju materijalnu pomoc,kriza je
    nema od cega da se zivi jerbo od rada ne ide.
    Propanule su firme dje smo rukovodili,ostanula nam imovina u nekretnine ,prihodi mali a naucili smo da uzivamo ka ljudi.
  • anonimus

    26.01.2014 22:38
    serdari i vojvode
    Pa kad ne mogu biti direktori, neka budu serdari i vojvode. A ko su i šta su, to oni znaju najbolje.
  • ljuban

    26.01.2014 22:22
    u pamet se "crnogorci"
    Ja sam srbin iz Crne Gore,ponosan sam na svoje poreklo i uopste mi nije potrebno ovo nazovi Udruzenje.Potpuno sam ravnopravan i identitet mi nije ugrozen.Zbog ovakvih koji su sami sebe izabrali u rukovodstvo,bice sve manje onih koji ce se izjasnjavati kao crnogorci.
  • Mijat Kuč

    26.01.2014 22:17
    gusle o klin
    mislim da nije ništa loše u tome što najveća nacionalna manjina želi da se bori za svoja prava, i nije lepo što se ne poštuje crnogorski entitet
  • Maksim Obad

    26.01.2014 22:03
    Viva Montenegro !
    Pozdravljam ovu inicijativu i nadam se da ce se konacno moci cuti i Crnogorski glas, jer je u demokratsoj Srbiji upravo najmnogoljudnija nacionalna manjina ujedno i najobespravljenija. Pogledajte samo srbijanske medije kako se vodi strahovita kampanja protiv Crnogorskog naroda, crkve i jezika. Nije mi jasno što su tako zavidni i što im toliko smeta što smo ponovo samostalna i nezavisna zemlja, mi koji smo toliko toga učinili za Srbiju i vazda bili bratski narodi. Neka svako gleda u svoje dvorište i pusti drugoga da živi. Ja volim Srbiju, smatram je svojom drugom domovinom ali mi stvarno smeta tolika anti-crnogorska kampanja.
    Srbine iz Crne Gore, pa ti ništa od istorije ne znaš, to što pišeš se odnosi na Srbe a Crnogorci su nekadašnji Iliri, i neosporan je naš entitet, pročitaj malo ozbiljnije literature od Wikipedije.
  • DekiNS

    26.01.2014 22:00
    Будимо идиоти, а не људи е то жели госпођа Ана Томанова-Маканова, па се немојмо чудити ако још једном дође до покоља српског становништва као што се десио 1942.(Рација)! Толико заглупљују овај народ ретардираним серијама и риалити емисијама, док плаћеничка го..а раде посао у корист наших историјских непријатеља! Потурица је било и биће, али ово је превршило сваку меру! Какав црногорски језик-кога ви за.....ате?! И да - шта ће слика Његоша изнад глава потурица?!
  • 26.01.2014 21:43
    @Mirjana - Nije nego
    To međusobno veličanje Crnogoraca je odavno u vicu - ja ću tebi Serdare, a ti meni Vijvodo, a samo mi znamo koja smo g..na!
  • Analiticar

    26.01.2014 21:34
    Analiza
    Miodrag Kostic, Milan Beko, , Zvezdan Terzic,Tomislav Karadzic...
  • 26.01.2014 21:23
    narod je fenomenalan
    Divno, sad cemo gledati i crnogorske olimpijske igre sa disciplinama poput: bacanja cekica i ostalog alata u dalj, trke na 10 dana u lencarenju, spavanje u fotelji, spavanje do pet popodne itd.
  • Србин из Црне Горе

    26.01.2014 21:12
    Зашто је мање црногораца?
    Одговор се крије у игри ријечи у самом саопштењу.

    "Црногораца је 1981. године било у Србији око 150.000, а по попису становништва Србије 2012. их је мање од 40.000."

    и

    "постојали су и постоје бројни поједници пореклом из Црне Горе, који су дали завидан допринос развоју Војводине."

    Да објасним, пошто сам и ја поријеклом из Црне Горе, а тиме се и поносим:

    Док се нијесмо раздвајали на непостојеће црногорце и на Србе, којих је иначе у Црној Гори званично више од трећине, стање је било такво. Сада када хоћете да измишљате нацију стање је овакво, са тенденцијом даљег пада. Црногорци су увијек били Срби! Тако је и по уставу краља Николе, може то да се пронађе кад човек хоће. Тако је било и за вријеме свих владара у задњих 800 година, такође подложно провјери. Ја нијесам тај неки "аутохтони", или како га већ зовете, црногорац, већ одлично знам да су моји крајем 14. вијека дошли у Црну Гору са Косова (као и већина становништва Црне Горе) и да су увијек били Срби (као и већина становништва Црне Горе).

    Треба до краја бити човјек и памтити своје поријекло, не само када то одговара дневнополитичким комбинацијама. Како да човјек брани своју ријеч кад не брани поријекло?

    Једно питање:
    Шта је сметало старом удружењу црногораца? Било је много Срба, зар не? Па и даље се већина црногораца изјашњавају као Срби, а то вас изгледа боли.

    Мало о поријеклу ових црногораца:

    -Дракићеви преци су дошли крајем 15. вијека из Србије у Зету.
    -Цицмил је из старе Херцеговине, иако је старином из Боке, која није била црногорска до 19. вијека.
    -Митровићеви преци су дошли у 15. вијеку из Србије у Боку, а касније прешли у стару Херцеговину.

    То су ти 100% црногорци који "немају" везе са Србима.
  • Sasa

    26.01.2014 20:36
    Crnogorci nisu nacionalnost, oni su Srbi sa podrucja danasnje Crne Gore, kao sto nije nacionalnost Sremac, Sumadinac...
  • Sima

    26.01.2014 20:32
    Nacionalna manjina
  • Zet njihov

    26.01.2014 20:30
    Ne treba operisati
    Ako je za predsednika Upravnog odbora imenovan Veselin Mitrović onda je perspektiva ovog udruzenja tu negde na nivou sudbine GRO Neimar iz njegovog vremena.
  • 26.01.2014 20:25
    "Crnogoraca je 1981. godine bilo u Srbiji oko 150.000, a po popisu stanovništva Srbije 2012. ih je manje od 40.000. Brojke same govore, te je opravdana inicijativa za osnivanje nacionalnog saveta", rekao je Popović.
    Umesto sto drve po udruzenjima neka se pozabave sa snajkama i eto promene!!!
    Pored toga, koja je pak to sad nacija? Odakle ispadose?
  • ooooooooo

    26.01.2014 20:14
    di ste nasi borci znani,nasi novi Vojvodjani!
  • зики

    26.01.2014 20:00
    удужење
    ће вероватно бити названо Ловћејени.
  • -

    26.01.2014 19:58
    -
    ja sam fajgelja video sa guslama i fesom a ne sa sajkacom i frulom.

    a video sam i bozovicevu sliku iz studentkih dana
  • Liman

    26.01.2014 19:49
    E samo nam je jos to trebalo!
  • Mirjana

    26.01.2014 19:47
    Nije nego
    Sve akademik do direktora..,fotelja uz fotelju zbija ratničke redove,moj do njihovijeh,od danas do sjutra..da predsedniče o svojoj veličini i značaju!
    Šta bi zaista na to rekao P.P.Njegoš,onako iz groba kad ga toliko prizivaju?!
    Svi su u ravnici a tako željni kamena i klisura...''teško ovo život jebote!''..što bi rek'o Džoni Štulić!
  • -

    26.01.2014 19:45
    -
    ovo je verovatno zbog reformi jp
  • 26.01.2014 19:45
    Odavno postoji udruzenje crnogoraca
    U ulici Kosancic Ivana,odavno postoji udruzenje Crnogoraca. Tabla na jednoj zgradi tamo stoji vec godinama,tako da to nije nikakva novina :)
  • 26.01.2014 19:36
    kasne 25 godina
  • Srbenda

    26.01.2014 19:35
    5*
    Odlicno, da izadjete iz šteka i da vas vidimo koji ste i od koga ste ... i za koga ste !!!
  • Andrija Šrek

    26.01.2014 19:33
    ...
    Čekajte, ako sam dobro shvatio, to znači da oni ne žele više da budu direktori, sad bi hteli da budu ravnopravni??
    Lepo, lijepo...
  • -

    26.01.2014 19:29
    -
    iz novoga sada se salju samo vesti o kriminalu
  • Stanko

    26.01.2014 19:11
    Prepoznati
    Ako su od Njegoša, neka ih. Inače nisu nigde dobrodošli. U Srbiji ih je četvrtina nacije crnogorske, neka idu i ojačaju ono kamena što zovu svojom državom.
  • -

    26.01.2014 19:10
    -
    traze ravnopravnost?
    da li to znaci da ce i ostali gradjani biti ravnopravni sa crnogorcima?
  • @ Bojan

    26.01.2014 19:06
    jeste, jeste, taj "preporod" se najbolje vidi u promeni natpisa na skoli iznad svecane sale
  • 26.01.2014 19:05
    Gospođa Makanova je odvratno patetična!
    A što se tiče tog njihovog udruženja, pa daleko im lepa kuća!
  • -

    26.01.2014 19:05
    -
    i sta, mestani su sovinisti?

    ovo je strasno.
    da li im fajgelj guslao
  • Sugrađanin

    26.01.2014 18:59
    Da se Vlasi ne dosete
    Sad kad krenu sa zahtevima za uvođenje tzv. crnogorskog jezika i programa na RTV na istom. Groteskno. Hehe, tako nam i treba. A gospođa Makanova nek malo zavodi red u svojoj nacionalnoj zajednici.
  • Bojan

    26.01.2014 18:58
    Malo sutra
    Inace Jovina gimnazije se preporodila kada je otisao Cicmil.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna