Novi Sad
02.03.2014.
12:36
Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI) pokrenula je danas projekat "Bajk frendli" (Bike Friendly), koji će umrežiti sve objekte u tom gradu, koji imaju bezbedan parking za bicikle ili planiraju da ga naprave.
  • boki_ns

    09.03.2014 18:30
    Ajde budite još malo negativni. Ovo kad pročitam da se peru pare, odmah bi pucao u monitro. Kao da je su neki milioni dinara pa se sad hoćemo obogatiti.
    Niko vas ne tera da podržite akciju, ali zato nemojte da trujete okolinu svojim negativnim i glupim komentarima.
    Mnogi ljudi odvajaju svoje dragoceno slobodno vreme da bi svima bilo bolje.
    Iskreno, ja ne živim u gradu i uopšte nemam potrebu za bici stazama i parkingu. Uključio sam se jer smatram da uz svoje minimalno zalaganje mogu pomoći ostalima (vama). Možda bi i vi trebali tako da razmišljate.
    Kad toliko volite da kritikujete tuđi rad, prvo se zapitajte šta ste VI uradili za ostale?
  • VP

    04.03.2014 21:12
    @centarac
    Hajde centarac skoncentrisi se i pazljivo procitaj moje komentare. Da se moze nacrtati, nacrato bih ti. Pricam o kretanju biciklista gdje NEMA biciklisticke staze, NEMA, niti ima prostora za bicikliste na pjesackom prelazu, znaci kreces se KOLOVOZOM i nailazis na pjesacki prelaz, pod uglom od 90 stepeni, kreces se dijelom rezervisanim za sutomobile, keces se po kolovozu, aman shvati vise o ceme pricam, ne osporavam prava na biciklistickoj stazi nego kada se kreces kolovozom, KOLOVOZOM., znas ono kad vozis kola pa naidjes na pjesacki prelaz i tu je pjesak koji hoce da predje ulicu, e zamisli da si automobil.
  • Centarac

    04.03.2014 10:27
    @za neupucene
    Za neobavestene,i na "pjesackim" prelazima isto postoji deo za bicikliste,koji se racuna kao biciklisticki prelaz,i upravo je taj deo sporan,jer je tu usko grlo.
    Vecina Novosadjana bicikl ne koristi iz zabave,vec kao prevozno sredstvo.Nije problem nekada i prikociti i stati,ali ako u toku dana za mojih predjenih 10km voznje po gradu,na svakoj drugoj raskrsnici neko ometa vase kretanje,onda bicikl kao prevozno sredstvo u ovom gradu gubi svaku smisao.
    Inace nisam razuzdani tinejdzer,vec sam dvoje dece odgojio pritom ne ometajuci tudja prava u saobracaju,dak sam se ulicama dokono setao.
    Nije tesko biti fin..
  • mama sa kolicima

    04.03.2014 09:11
    @Ciklofrik
    Ti i koristiš put za automobile tamo gde nema biciklističke staze. Tako i ja gde nema spuštene bankine na prelazu koristim na pešačkom deo za bicikliste. Opiši mi kako to može da dođe do sudara kolica i bicikliste. Ne presecam ja nekom put nego stojim na prelazu i čekam zeleno svetlo, biciklista i ispred i iza mene me vidi i sa 100m i moze da uspori ako ide brzinom veće od moje. Šta ti radiš kad je ispred tebe sporiji biciklista? Sudariš se sa njim? Šta radiš kad je neko u invalidskim kolicima ispred? Predložiš mu pravu tehniku za spuštanje?
    Nije vama do bezbednosti nego vas muči što vas eto neko usporava i što morate na trenutak da usporite.
    Više puta sam videla kako na pešačkom neko sa kolicima stoji i čeka zeleno a neko sa biciklom se dere da se skloni jer mu smeta pošto će mu trebati par sekundi više da pređe.
  • mama sa kolicima

    04.03.2014 09:09
    @Postovalac Propisa
    Pešačke prelaze gde nije spuštena bankina i gde nema biciklističke staze gledam da izbegavam, ako to nije moguće nažalost rizikujem da beba lupi glavicom dok spuštam kolica. Kod malih bebica to može da izazove i potres mozga. Nije baš da će mi onda pomoći tvoja upotreba deminutiva ('bankinice) i minimiziranje njihovog broja.
    O mom bezobrazluku možemo pričati onda kad ja napišem nešto u stilu da treba svi da mi se sklanjaju. Ja to niti mislim niti pišem pa nećemo onda ni pričati o tome. Da li bi bilo fer da ja sad spočitam tebi da si bezobrazni tinejdžer koji ne zna šta znači imati bebu?!
    Kakav je to problem zaustaviti se na biciklu? Pritisneš kočnicu.
  • VP

    03.03.2014 18:22
    @Centarac @Gosn Biciklista
    Gospodo, meni se cini da u mom komentaru nisam napisao biciklisticka staza nego pjesacki prelaz, koji je poznat pod nazivom zebra, ako niste sigurni sta je to. Nemamo biciklisticke staze po cijelom gradu i zao mi je zbog toga. Ta cinjenica tjera bicikliste na kolovoz preko koga prelaze pjesaci koje trebate propustiti, jer dok ste na biciklu, za vas vaze zva pravila kao i za vozace motornih vozila. U slucaju da bicikl gurate pored sebe za vas vaze pravila koja se odnose na pjesake. Ako cemo oko prava na gazenje svega sto vam se nadje na putu, mozemo se osvrnuti i na definiciji kolovoza koji je dio puta rezervisan za kretanje vozila! Da li po vasem shvatanju biciklisticke staze vozaci motornih vozila treba da gaze sve sto nije vozilo a nadje im se na putu??? I oladite malo po tim biciklistickim stazama, zbog djece. Necete meni nauditi, mnogo, a dijete mozete da ubijete. Djeca ne znaju definiciju biciklisticke staze. Pamet u glavu biciklisti, ipak ste vi pametniji od nas sto ne vozimo bicikl.
  • циклофрик

    03.03.2014 14:58
    @mama sa kolicima
    Госпођо, толеранција није узурпирање саобраћаја. Замислите кад бих ја тако узурпирао возачима аутомобила пут, шта мислите како би они реаговали? Да се спусте колица није потребна нека велика снага већ права техника. А услед све већег броја бициклиста поготово сад кад гране сунце, ваши поступци могу само да направе застој у саобраћају и да угрозе безбедност, вас, вашег детета и бициклисте. Не возе сви бициклисти споро, поготово млађа популација, а судар са 80+ килограма при брзини од 20kmh није нимало наиван.
    Ово није напад на вас већ само апел ради безбедности и вас и нас бициклиста који падом са бицикла могу чак и без главе остати што је, признаћете страшно...
  • Postovalac propisa

    03.03.2014 13:33
    @mama sa kolicima
    Kako onda prelazite pesacki gde ne postoje biciklisticke staze??? Mislim da je u pitanju cist bezobrazluk,u stilu-ja sam majka sa detetom i meni svi moraju da staju i da se sklanjaju...
    Zar niste pomislili da je biciklistima,pogotovo starijim osobama veci problem da se zaustave i da propuste vas koji ne postujete tudje prvenstvo.Osim toga, kretanjem po biciklistickoj stazi vise ugrozavate svoje dete,nego sto bi vam stvorilo problem prelazenje dve bankinice.Na zalost nece vam svi biciklisti,kao vecina nas biti strpljivi i tolerantni.Desice se incident,i ko ce onda da bude kriv!?
  • mama sa kolicima

    03.03.2014 12:04
    tolerancija
    Svaka čast inicijativi i ljudima koji odvajaju svoje vreme da je sprovedu u delo. Takođe mislim da treba da bude što više biciklističkih staza i parkinga. Slažem se da na stazi biciklisti imaju prednost.
    Ono što ne razumem je to odsustvo saosećanja i tolerancije kod pojedinih kad ne mogu da podnesu što neko sa kolicima takođe želi da podeli stazu sa njima. Kao da ja iz čiste obesti to radim. Shvatate li koliko je to teško izgurati kolica uz bankine na prelazima?! Toliki je problem usporiti iza kolica i posle ih zaobići?!
    Oprostite na uzurpuranju teme ali morala sam ovo napisati zbog nekih komentara.
  • novosadjanin

    03.03.2014 11:38
    ne morate objaviti komentar, mada je mozda najpriblizniji dvotockasima.
    mogla bi redakcija da se pozabavi divljacima kao sto je ovaj
    http://www.youtube.com/watch?v=o7DfCbqxP2A&feature=youtu.be&t=1m57s
    da se malo skrene paznja na nadlezne koliko su opasni i kakve prekrsaje prave, jer krece im sezona uskoro.
  • 03.03.2014 10:29
    hajde da resimo jos jedan problem
    Nego,da pokrenemo mi novu akciju,da ne bi bilo nesporazuma izmedju roditelja sa kolicima i biciklista.
    Trotoarima je cesto veoma tesko gurati kolica zbog lose smisljenih odvoda za vodu iz oluka.I to je zaista veliki problem.Samo obratite paznju i videcete da su roditelji prinuceni da kolica guraju kolovozom tamo gde nema biciklisticke staze,sto je,priznacete,veoma opasno!
    Ne verujem da bi mnogo kostalo da se ta stvar zauvek resi.Oni siri odvodi ne predstavljaju problem,znaci takve treba svugde postaviti.
    Eto,molim i Radio 021 da se pridruzi u resavanju ovog problema.
  • 03.03.2014 10:21
    Ma ne slusajte ove vecite negativce i kritizere!
    Ovo je hvale vredna, divna akcija koja svima u gradu moze samo da koristi.
    Svaka cast ljudima koji u nju ulazu svoje vreme,snagu i znanje.
    Umesto sto zanovetate,smislite i ucinite i vi nesto dobro za svoj grad i sve nas u njemu!
  • -

    03.03.2014 07:39
    -
    Gosn Biciklista - -

    meni je muka od tapsaca
  • mile

    03.03.2014 05:42
    Jel moze to na srpskom da svi razumeju , dokle foliranja.
  • Gosn Biciklista

    02.03.2014 22:11
    -
    šta god da su do sada zacrtali, uradili su.

    ako si skeptičan, idi na riblju pijacu. takvi kao ti su davali volonterski napravljenom javnom štandu za popravku bicikala 2 dana pre nego ga rasture, posle 5 meseci je i dalje na istom mestu i građani ga koriste.

    u novom sadu ima mnogo mladih koji zaista žele i mogu nešto da promene, ali im od ovakvog "ohrabrivanja" fotelja komentatora od svega bude muka. bolje se uključite i sami u nešto produktivno, šta god da je po vama problem.
  • -

    02.03.2014 19:37
    -
    nisam za pljuvanje ali ni za euforiju.

    radije bih sacekao da vidim sta ce i da li ce nesto biti uradjeno.

    a i ako se nesto uradi-koliko ce trajati
  • Centarac

    02.03.2014 19:35
    @Vp
    Naravno da niste doziveli da biciklista stane "pjesaku",iz jednostavnog razloga.Biciklisticka staza se i zove upravo tako,zato sto je ona predvidjena za bicikliste,a ne za pesake.I na semaforima postiji deo koji je upravo namenjen dvotockasima i tu oni imaju prednost u odnosu na pesake(racunajuci tu i majke sa kolicima).Svugde u svetu gde se voze biciklovi u gradskim sredinama,pesaci postuju oznacene biciklisticke staze(tabanajte u Amsterdamu po obelezenoj traci,pa cete videti kako cete proci).
    Za pocetak malo edukacije za funkcionisanje u gradu mnogima ne bi skodilo...
  • 02.03.2014 19:20
    Dosta sa parcelisanjem kolovoza i trotoara
    A da se izgradi koja garaža za parkiranje automobila?
  • gosn biciklista

    02.03.2014 18:47
    @svima
    negativci, ne verujem koliko prigovora i gunđanja? kakav vi grad uopšte hoćete, šta hoćete? koga vi podržavate? na koga ste ogorčeni? kada neko nešto radi, a ljudi u ovom projektu pošteno giljaju, zapostavljaju posao i porodice, ne valja vam. kada rade pošteno, bez stranačkih veza, bez kriminala, opet vam ne valja. peru pare? uključite se malo aktivno da vidite koliko se napora ulaže samo da objasnite nekome da je to zaista potrebno, da se pošteno skupe pare, a onda još i da se posao realizuje! više para zaradi kelner u kafiću! VP, biciklistička staza je namenjena isključivo biciklistima i biciklisti ne očekuje se da na stazama propuštaju bilo koga. pročitaj propise! ovaj što mu smeta što je Trag fondacija podržala, pa šta ti tu tačno smeta? šta si ti podržao? koga bi ti pitao da podrži ovakvu aktivnost? ili bi ti sve to izveo iz ljubavi? štampao nalepnice, promo materijale, plaćao troškove komunikacije itd. misliš li da je loša ideja da u novom sadu bude više bezbednih parkinga za bicikle? više ljudi na biciklima, manje za volanom? ovaj tek internet komentator što su mu ljudi koji nešto aktivno rade da promene svoje okruženje "dokoni popovi" mogu misliti koliko se preznojao da nešto promeni u ovoj državi i napravi neki pozitivan pomak.

    prosto me je nekad sramota sugrađana koji nisu u stanju da podrže nešto što valja, što za razliku od mnogih drugih gluposti nije kompromitovano i ne samo da ne žele da podrže, već pljuju po tome. šta vi uopšte zaslužujete, šta je dovoljno dobro za vas takve? zapitajte se?
  • Pera

    02.03.2014 18:41
    opet Pera
    a da se mi prepiremo i damo sve pare politicarima ?
  • boco

    02.03.2014 18:40
    jucer sam hteo da odem biciklom do spensa na utakmicu i kad sam se zapitoa gde ostaviti bicikli tih sat vremena i biti siguran da cu ga zateci, otisao sam peske.
    treba garaza i za bicikle
  • циклофрик

    02.03.2014 18:15
    Сјајно! Безбедност је на првом месту! Још кад би се госпођама са дечјим колицама скренула пажња да не блокирају бициклистички саобраћај на раскрсницама ово би био диван град за бицикл. До тада нам остаје да избегавамо туђу децу како их не би повредили због несавесних родитеља који у свом селу изгледа немају ни пешачку а камоли бициклистичку стазу!
  • 02.03.2014 18:08
    @100%Taksista
    Dragi taksista, ne kazem da mora da se juri 30km/h preko biciklistickog prelaza, ali po biciklistickoj stazi jeste dozvoljeno da se ide 30km/h, a obaveza vozaca motornog vozila je da prilikom prolaska kroz pesacki/biciklisticki prelaz uspori toliko da mu svi budu vidljivi, pa i biciklisti koji "jure". Preko biciklistickog prelaza bez semafora, biciklista ima pravo prvenstva, da ne govorim o tome kad mu je upaljeno zeleno svetlo na semaforu. Ne kazem da je infrastruktura dobra i samim tim i vidljivost - losa je! Ne kazem i da ne treba svi da maksimalno pazimo, ali vasa je obaveza po zakonu da to uradite. Mozda neko umesto taksiranja treba da ide na obuku za vozaca.
  • 02.03.2014 17:46
    Dokon pop i jarice krsti
  • pera

    02.03.2014 17:45
    Dobar projekat .
    Treba ga realizovati.
    I to je to sto se mene tice !
  • НиколаНС

    02.03.2014 17:27
    Ма да
    Има се пара на бацање. Добра варијанта да се опере мало новца.
  • Vp

    02.03.2014 16:47
    Posmatrač drugi
    Prije edukacije o bezbjednosti mogli bi se edukovati o saobracajnim propisima. Da li je neko od sugrađana, kao pjesak, doživio da mu na pjesackom prelazu stane biciklista i propusti ga? Ja NISAM! Da li je neko primjetio bicilistu koji se prije ukljucenja u saobracaj uvjeri da nece ometati druge ucesnike u saobracaju? Ja, opet, NISAM! Bezbjednost u saobracaju nam je na jako niskom nivou jer smo ne edukovani, bolje receno, znamo mi pravila ali boli nas bas ...! Ovom prilikom sam stavio bicikliste na prvo mjesto jer je tekst vezan za njih. Isto mislim i za pjesake i vozace. Ono sto zovu saobracajem u NS, vise lici na livadu punu marve nego li na ono sto treba da bude.
  • legend

    02.03.2014 16:05
    mozze li grad da regulise deo keja koji je iza zice brodogradilista? time bi smo imali jednu divnu stazu spojenu sa ribarcem i kemanjarom!
  • Posmatrač

    02.03.2014 14:20
    Majstori...
    ... smo da pogrešno "prepisujemo" od civilizovanog sveta i da pravimo predstavu: umesto da se edukuju u poštovanju propisa (ZOBS uopšte ne bi bio na odmet) biciklisti samo smišljaju načine za promociju. Da li se planira izlazak i na izbore?

    Kako inače razumeti da "Trag fondacija" u okviru konkursa "Akademije održivosti", podržava ovaj "Bike Friendly Project" organizacije "Novosadska biciklistička inicijativa".
  • Dejan

    02.03.2014 14:14
    Ukradu mi bajs na štrandu, zaključan i ostavljen na mestu predviđenom za ostavljanje bicikla. Uhvate ga, on kaže da je prodao bajs na Najlonu za 2000din(bajs vredeo minimum 100eur) i da nema od čega da vrati(nezaposlen,narkoman,blablabla...) i meni stiže "plavi koverat" da je oslobođen i da mogu da podnesem privatnu tužbu.

    Problem je u SUDSTVU!!! Ne u policiji jer su odradili svoj posao. Da je taj LOPOV rebnut sa 20.000din ili odveden na prinudni rad npr. na neku građevinu i dok ne zaradi te pare radi tamo za 10eur dnevnicu i svima bi bilo lepo a on to više ne bi radio.
    Nego je OSLOBOĐEN, OPROŠTENO mu, poručili su mu da se KRAĐA ISPLATI i on će to opet uraditi! To rade sudije i druže se sa kriminalcima.
    Nije problem u parkingu za bicikle.
  • 100%Taksista

    02.03.2014 14:10
    Bezbedno
    Za bicikle je potrebno da mogu da se odlože bezbedno, do povratka vlasika. Potrebno je i bolja zaštita učesnika na bicikli u saobraćaju. Vozeći po biciklističkim stazama nisu bezbedni prilikom prelaza preko ulice. Voze velikom brzinom (20-30 km/h) i za vozače putničkih vozila veoma često nisu vidljivi. Potrebno je staviti prepreke kao na pružnom prelazu da brzo ne izlaze na kolovozne trake. U Berlinu sam video da su izbačeni da voze kolovoznom trakom u obeleženom prostoru i tako postaju u svakom momentu vidni za vozače, a njihove izgrađene staze dobile su znak P (parking).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna