Novi Sad
05.03.2014.
17:27 > 17:23
Preostalih 350 PET kaveza, koliko ih ima na području Novog Sada, biće uklonjeni i zamenjeni podzemnim kontejnerima do početka leta, saznaje 021.
  • 06.03.2014 14:20
    Za 300 miliona dinara problem pasa lutalica je mogao biti resen na ovaj ili onaj nacin.
  • 06.03.2014 14:02
    .....
    Molim Vas objavite ovaj pocetak teksta koji se odnosi na isti problem u Beogradu i sve ce biti jasno
    Драгомир Антонић,

    Закони у Србији важе само за Србе

    Живиш у Србији, а ниси Србин. Дивота. Што смеш чинити у Србији, не би смео у било којој другој држави. Живиш у Београду, а поседујеш коњску запрегу. Законом је употреба коњских и воловских запрега у граду Београду забрањена средином двадесетог века. Свако закон мора поштовати, сем ако ниси Србин. Тад можеш сваки дан по Дорћолу, градском језгру, да каскаш запрегом, обилазиш контејнере, вадиш из њих све што се учини корисним. Нико те неће ометати: ни грађани, ни комунална полиција, ни саобраћајци. Заштићен си, јер си припадник ромске мањине и ослобођен поштовања законске одредбе....
  • dokle?

    06.03.2014 10:50
    Pita mali Ciga tatu:
    - Tato, šta je to demokratija?
    - Demokratija ti je, sine, kad svi beli rade, a mi samo sedimo i dobijamo pomoć...
    - Ali, zar ih to ne nervira?
    - Nervira ih, ali to je već rasizam...
  • kk

    06.03.2014 09:39
    NEFUNKCIONALNO
    Kavezi za ambalažu su nefunkcionalno ruglo. Hajde da se zapitamo koji je to "stručnjak" konstruisao tako nešto, zatim, ko je odobrio postavljanje, i ko je i na koji način posao izrade kaveza dodelio Lisju? Još jedan primer neodgovornog ponašanja onih koji su učestvovali u svemu tome. Štetu koja nastaje usled nedostatka strateškog planiranja će da plaća generacija koja dolazi, dok se neljudi bogate.
  • Zoran

    06.03.2014 08:54
    Pitanje i odgovor
    Samo jedno pitanje za direktora Čistoće:

    Da li podzemni kontejneri znače primarnu selekciju otpada o kojoj ste toliko pričal?

    Moj odgovor:

    NE i ne možete da me ubedite da je kvalitet takvih sirovina isti kao i onih koje su posebno prikupljene. Odredite i jasno obeležite (PLAVO kao što je bio pokušaj u Kamenici, Petrovaradinu) da od dva podzemna kontejnera jedan bude za plastiku, metal, papir i staklo i ja vam garantujem da će 80% građana tako i raditi. Na taj način će vam selekcija otpada biti znatno olakšana, a a neka posebni kamioni prazne te kontejnere

    Inače, u zgradi gde živim smo se dogovorili da u podrumu u kutijama prikupljamo papir, staklo, metal i električni otpad i svaka 2 meseca zovemo ljude iz jednog udruženja da to pokupe.
  • 06.03.2014 07:59
    Zakon ponude i potražnje
    Dok bude bilo potražnje za otpadom, odnosno dok bude bilo onih koji otkupljuju otpad, biće i onih koji sakupljaju, pa i onih koji kradu. Setite se spomenika na Vencu. Otpad je novac, a preprodaja otpada je ogroman biznis, verovatno nedovoljno regulisan.

    Evo jedan primer:
    http://www.novimagazin.rs/ekonomija/otpad-kao-bogatstvo-video
    Verovatno ima i mnoštvo drugih, sličnih primera.

    Ne krivim ljude koji se bave preprodajom, vec državu što im dozvoljava da posluju nekontrolisano. Ovo je jedan tipičan primer sive ekonomije.
    Država je ponovo kontradiktorna sama sebi: Navodno se bori protiv sakupljača sekundarnih sirovina, a ne čini ništa protiv velikih igrača koji se bave preprodajom otpada na veliko. Pravo pitanje bi glasilo: Na koji način preprodavci otpada dolaze do sirovina? Da li i na koji način se kontroliše da li je otpad stvarno otpad, odnosno da li je u procesu nastajanja otpada nekom načinjena materijalna šteta, ili je taj neko svojevoljno odbacio taj materijal?

    Da se sutra pojavi neko ko otkupljuje kereća govanca, ne bi trotoari Novog Sada svako jutro bili puni izmeta. Mislite o tome...
  • S.

    06.03.2014 07:35
    Cemu sluze onih 200 policajaca sto su dosli?
    Ne moraju cak ni da ih hapse, samo neka ih zatvore u te iste kontejnere.
    A one podzemne neka podmazu pa da upadaju sami.

    Salu na stranu, sve to treba po'apsiti.
  • mile

    06.03.2014 07:34
    To je inace bila genijalna ideja potencijalnih genijalaca.Al nije to bitno , vazno da je neko uzo novce.
  • 06.03.2014 02:11
    Sta znaci PET?
    Bilo bi krajnje vreme da neko od nadleznih genija objasni sta spada u PET ambalazu, a sta ne spada. Kako moze normalan stanovnik Novog Sada, a koji nije ni tehnolog ni hemicar da zna, koje vrste plastike spadaju u PET? Ako su ti kontejneri za sve vrste plastike, onda treba tako i napisati. Ako nisu, pitajte bilo koga da li je, na primer, flasa od jogurta PET ili PVC ili ... i da li nju treba takodje baciti u taj kontejner ili ne - niko nece tacno znati. Natpis "Za PET" na kontejneru je glup, napisite na lepom srpskom jeziku precizno za sta su ti kontejneri.
  • 06.03.2014 00:38
    Zvezdan
    Koja budala je smislila te kaveze? I zasto ne dozvolite "sakupljacima sekundarnih sirovina" da oni pokupe sadrzaj? Napravite nesto slicno samo OTVORENO, da mozemo i mi lakse da odlazemo plastiku, a ne kroz one uske otvore, ubacujemo flasu po flasu, sramota...
  • Vojislav

    05.03.2014 23:36
    Vladimire
    Daj nam malo gasa!
  • 05.03.2014 22:19
    Slazem se da ima puno sakupljaca sekundarnih sirovina koji ostavljaju za sobom nered, ali i nisu svi takvi. Kako su nam razvaljene obicne kante za smece, sigurno nisu krivi sakupljaci sekundarnih sirovina ili oni koji se hrane iz kanti, nego je to ne briga Cistoce. Kada ste videli da neko iz Cistoce dodje i pocisti/opere okolo kanti ili same kante? Uostalom, koliko god da prevrtaci kanti isprljaju, rade nesto pozitivno, sakupljaju sirovinu koja bi delom zavrsila na deponiji, a to onda ozbiljno zagadjuje nasu sredinu i usput bacamo novac. Da Cistoca prvenstveno brine o cistoci, a ne o tome kako ce da profitira i onda poveca sebi plate i zaposli jos partijskih kadrova, u potpunosti bi je podrzao. Neka kazu - evo postavljamo sve kontejnere za reciklazu i ako sakupimo toliko i toliko, popust 50% za naknadu iznošenja smeca za sve gradjane. Uostalom to je nase smece od kojeg hoce da zaradjuju. Da pocnu da primenjuju bilo kakav zakon, npr. da pocnu da kaznjavaju sakupljace u saobracaju ili da ih kaznjavaju za bacanje smeca po ulici, bilo sta sto je sustinski problem, ne oni idu samo na to kako da na nasoj grbaci i nasim sredstvima profitiraju. Opet cu pre dati crnom ciganu, nego ovim parazitima iz JKP-a!
  • Bojan

    05.03.2014 21:28
    Zaštićena vrsta
    Svi mi dobro znamo da u gradu postoji zabrana kretanja zaprežnim vozilima već više od 10 godina...pa nikom ništa.
    Znamo i ko odvaljuje šahtove, table, znakove, tegove iz lifta, spomenike, oluke...pa nikom ništa.
    Vidimo svi i da su pokradene džambo vreće iz tih kontejnera na istim tim zapregama...pa nikom ništa.
    Znamo ko je spalio i prve kontejnere za razdvajanje ambalaže početkom 2000-ih...i ništa.
    Znamo ko je razvalio i ove mrežaste ništa.
    A kad su pre 3 meseca krenuli na Limanu da razvaljuju i ove nove, pitam ja gospođu komunalnu policajku sa beneficiranim radnim stažom, gospođo, da li vidite čoveka kako razvaljuje kontejner na 30 metara od vas, a onda mi odgovara da ne može da odreaguje...kaže u akciji su...napadaju 5 baba što prodaju cveće za 50 dinara pored pijace.
    Dakle pegla mi se i od zaštićene vrste koja demolira grad i od policije koja to mirno gleda.
  • Komentator

    05.03.2014 20:39
    Čistoća nema para za kontejnere? Pa gde odlazi naknada za iznošenje smeća? Na plate radnika kojih je prema pisanju štampe 100% više nego što je potrebno.
  • Pet(ko)

    05.03.2014 20:33
    Dekada.....
    Pa sta mislite kako je nama sto imamo svoje kante pa kad zaredjaju ulicom i krenu da prekopavaju....vise djubreta ima oko kante nego u njoj. Jel smem nesto da kazem? Ne smem. Oni znaju gde ja zivim. Ode prozor, guma na kolima......

    Ko je napravio onaj stakleni kavez na Keju? Ko se ugradio u te kaveze? Ko je napravio one Kucice za dojilje? Ko je 5 puta pretplatio sadnice? Prosli gradonacelnik. Jel mu fali dlaka sa glave? NE!

    Ja se "borim" protiv sekundaraca vec dva meseca posto sam zbog njihovog plazenja preko temerinskog mosta zakasnio na sastanak. Sad kad ih vidim na cesti stanem ispred i upalim sva cetiri i tako stojim par minuta. Onda krenem pa nakon sto metara opet stanem. I molim Boga da dodje policija. Ali ih nema.
    Gospoda veoma dobro znaju da je dekada inkluzije pocela 2005 i traje do 2015. Ali moji zivci nece toliko da izdrze.

    Meni je jedan nas covek koji zivi u Nemackoj jos pre deset godina rekao sledece kada smo pricali kada ce ovde da bude dobro. Rece on: kad policija zaustavi kola a baja izidje i kaze - jel znas ko sam ja? A policija kaze: boli me *upe ko si!

    Do tada mozemo da cutimo i trpimo.

    Objavite ako ocete ili nemojte, bas me briga. Ljut sam i besan zbog ravnodusnosti.
  • -

    05.03.2014 20:28
    -
    dugo su i trajali.
    a tako ste im lepo tapsali

    nije vas pokolebalo ni to sto sve izruce na istu gomilu sa nepet otpadom
  • 05.03.2014 20:09
    @Ima
    ti huligani ne smeju da se hapse u ovoj drzavi.. ako me razumete.
    Ne smem ni da napisem koji su to huligani-(R**I), odmah cu ispasti fasista i rasista..
  • 05.03.2014 20:06
    heheh
    opet Novo Naselje na slici.. idi begaj
  • pet shou

    05.03.2014 19:05
    sto ne kazete ko je finansirao postavljanje takve gluposti i ko se omastio o petiku???!!!
  • M.

    05.03.2014 18:22
    Pohapsiti
    skupljače sekundarnih sirovina, koji su iste i razvalili.

    Podzemni kontejneri su odlična stvar,samo što već pomenuti skupljači razvaljuju poklopce sa njih.
  • 05.03.2014 17:57
    dokle vise
    kada ce neko od ovih sto skupljaju plastiku da odgovara sto su pokidani kontejneri.Nemoze im se nista jer imaju status nacionalne manjine a meni se cini da mi srbi treba da imamo taj status u rodjenoj zemlji!!!!!
  • ima

    05.03.2014 17:56
    Ima i razvaljenih NOVIH podzemnih kontejnera - ulica Janka Čmelika, kontejneri postavljeni u novmebru 2013, 2 meseca kasnije su potpuno razvaljeni. Nikog nije briga, niko ne popravlja, niko ne hapsi huligane ...
  • Dosta je bilo

    05.03.2014 17:38
    Restart
    Cudo da nece poceti 14. Marta...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna