Novi Sad
15.03.2014.
15:30
Dodatnih 200 policajaca, koliko je poslato Policijskoj upravi Novi Sad kao ispomoć za poboljšanje bezbednosti u tom gradu, neće znatno uticati na smanjenje broja krivičnih dela jer to nije adekvatna sistemska mera, ocenila je istraživačica u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku Aurelija Đan. 
  • Bradilko

    17.03.2014 07:12
    Naravno da neće
    Nemamo ništa od manekena u plavim jaknama koji sa prvim mrakom ukrupnjavaju svoje patrole.E,to je Srbija.
  • 16.03.2014 19:48
    joj ljudi
    a da nam uvedu lepo policijski cas od 19-06??? JEL BI TADA BILI ZADOVOLJNI??? to sve ide od vas i kako vaspitavate decu.. Koja policija bre, sta ce oni sto setaju ulicom da urade?? Da pretresaju decu da im nadju neki paketic?? i onda?? njima kazna, a dilerima bleja... klinac sutra opet dodje i ??? nistaaa, daj opet da se uradim i vrh... Treba da se sredi PRAVOSUDJE a ne POLICIJA!! policija hapsi, ali sud sve pusta..
  • Ćevara

    16.03.2014 07:51
    Bravo Gospodjo Djan!!!
    Sve ste u pravu!!! A naročito u onom delu gde navodite kako veliki broj policajaca i policajki obavljaju samo administrativne poslove! Dobijaju umalo duplo veću platu od "običnih administrativnih radnika" a rade isti posao (ili ga ne rade uopšte jer su primljeni preko veze). To je najveći problem naše policije koji neće niko da vidi!
    Ispitajte koliko je primljeno u MUP u poslednje dve nedelje, sad pred izbore, i na koja radna mesta!?!?
  • 16.03.2014 06:46
    Antiprotiv
    Ovi što kritikuju 200 novih policajaca, stalno jedni te isti koji su zaduženi da uvek budu antiprotiv, do nedavno su stalno isticali kako Novi Sad nema dovoljno policajacai da je to glavni uzrok kriminala u Novom Sadu. Pre toga su stalno isticali kako je uzrok kriminala u Novom Sadu to što Novi Sad nema šefa policije.Kad bi neko, daj bože, iskorenio svaki kriminal u Novom Sadu, oni bi sutra opet izmišljali neki problem.Uvek su antiprotiv.
  • mile

    16.03.2014 06:00
    Ovi sto pricaju o smanjenju kriminala dolaskom novo starih policajaca su stvarno smesni .Ja mislim da ni oni u to ne veruju.
  • 15.03.2014 22:58
    ...
    ja ne znam sta hocete vi? Hocete pozornike, dobijte, sad vam ne valjaju. Hocete ljude iz NS, eno ih u Kamenici, a vec kazete da ne valjaju. A da kradete volite
  • 15.03.2014 22:24
    Hleba i igara...
    Samo neinteligentan,neobrazovan covek misli da se problem kriminala resava pozornicima koji setaju ulicoma grada i legitimisu gradjane.Kvalitetna kriminalisticka policija je kicma i stub svake dobro uredjene i organizovane policije i drzave.Kvalitetnih 20 operativaca u civilu vise bi uradilo za bezbednost zajednice nego 2000 ovakvih koji paradiraju ulicama ne znajuci sta ce od sebe.Tako se radi u civilizovanim zemljama.Sve ostalo je predstava za neuki narod...
  • vilens

    15.03.2014 21:37
    pogrešno postavljeno
    bolje bi bilo da postoje pozornici u svakom kraju (bloku, kvartu) koji poznaju ljude. oni onda znaju ko je problematičan, ko je narkoman, ... isto kao što poštar zna sve o svakom iz kraja.
  • 15.03.2014 21:04
    Providno predizborno trućakanje.
  • Debeli

    15.03.2014 20:17
    Akcija kratkog daha
    Moje direktno "upoznavanje" novih policajaca bilo je legitimisanje usred Zmaj Jovine, jer sam im delovao sumnjivo, što 10-ak minuta stojim u polumraku pasaža (čekajući svoj red kod brice). Ista dvojica policajaca su petak na subotu skoro celo veče/noć bili u Katoličkoj porti i "masa oko fontane" nije bila bučna kao što ume...
    Ipak, to su samo ova dvojica i akcija od danas do sutra, jer ako nam dođe 300 klinaca iz Kamenice, stopiće se u kolotečinu (svoje struke) u gradu i ponovo će vuk jesti magarca a više instance će nas i dalje ubeđivati da smo "bezbedan grad"...
  • 15.03.2014 20:11
    Parodija
    dzaba 200 novih policajaca kad se ne zna ko je nesposobniji ali nema veze ipak su imali kurs (6 meseci)
  • Robi

    15.03.2014 19:34
    @Mirko
    Dodao bi samo da je to isto sudstvo nabilo dodatnu obavezu policiji da obavlja posao pismonoša...
  • setac

    15.03.2014 19:33
    modna revija
    Nemojte ih dirati ,bas su slatki a valda su nesto i videli na ekskurziji u inostranstvu!
  • Jasna

    15.03.2014 19:13
    razmestanje i grupisanje
    Pokazuje se ovo pojacanje dobrim,uliva sigurnost gradjanima.Potrebno je ovakve akcije sprovoditi u sredinama gde je stepen kriminala povecan i to na vise meseci.Kruziti po srbiji i cistiti je od kriminala.Zahtevati izvestaje o radu detaljne i nagradjivati policiju.
    Sve to je jeftinije i daje bolje rezultate a brojno stanje ostaje isto,znaci samo dobra organizacija i eto rezultata.Ocigledno neko to nije u stanju da organizuje, jer zivi zaglavljen u 70tim godinama.
    Sledeca stepenica je kontrola rada i privatnih veza sluzbenika tuzilastava i sudova,te najostrije moguce sankcionisanje.
  • Gavra

    15.03.2014 19:08
    policajci iz drugih gradova...
    ne,maju uivd u način i delovanje lokalnih kriminalaca i kriminalnog podmaltka u Novom Sadu , nego to najbolje poznaju korumpirani i nekorumpirani policajci ovde . Zato oni samo šetaju i stoje na uglovima , a kad se nešto desi - ne poznaju ulice , prolaze izmedju blokova i slabo se orijentišu .
    To je samo jedna predizborna kampanja , da se mi osećamo sigurnije .
    Svakoj urbanoj sredini su potrebni i lokalni policajci koji poznaju gradjane , lokale , firme i mladež ... tako je bilo nekad .
    Danas načelnik policije ne zna ko stanuje u stanu iznad njega , ili sprat niže .....
  • Mile

    15.03.2014 19:03
    ja seljak mislim ovako
    Kupi genetski dobru kravu.

    Hrani kravu kvalitetnom hranom.

    Neguj kravu.

    Dace krava puno mleka.

    Nece ti trebati puno krava za uspesno domacinstvo.
  • 15.03.2014 18:25
    Konacno neko pametan....
    Mozete imati 200 000 policajaca ali ako je policija nesposobna,nekompetentna onda sve dzaba. Mene danas poslepodne,dok sam setao sa detetom,zaustavise dvojica mladjih od tih 200 novo pridoslih policajaca i ljubazno me zamolise:" Izvini brate,mi smo ovde novi,poslali nas...ako mozes da nam das licnu kartu...moramo da opravdamo nekako da smo nesto radili..." ljudi sasvim ok,iz razgovora saznadoh da je i njima pun kufer bisera "staresina".Smatraju sve ovo za sprdnju...
  • Daniel

    15.03.2014 18:23
    Teska glupost!
    Ovaj izvestaj ove Aurelije je teska glupost,jer je od dolaska 200 novih policajaca u NS stopa kriminala smanjena za cetvrtinu!Toliko o istrazivacici.
  • Vo

    15.03.2014 17:39
    Od tih 200 , 50 se vec tale, 100 njih stoje u paru na cosku ... jaka vajda od njih ...
    Maskenbal pred izbore.
    Muuu
  • Nama je pre svega

    15.03.2014 17:08
    potrebna policija za policiju.
  • Sasa

    15.03.2014 17:08
    ?
    Ne kapiram. Vec mesecima sa svih strana cujemo da nam nedostaju policajci u NS i da je zbog toga bezbedonosna situacija ugrozena. Zatim da nam nedostaje vojvodjanska policija koja ce nas kao bolje zastititi od ove koja valjda nije nasa nego je tudja? I sad cujemo da sve to zapravo nema veze i da ionako imamo previse policajaca u NS? Ko koga tu z???
  • Aurelija Đan

    15.03.2014 16:58
    Povećan broj policajaca neće unaprediti bezbednost
    Iako je Novom Sadu poslato 200 policajaca kako bi se poboljšala bezbednosna situacija u gradu, povećanje broja policajaca neće znatno uticati na smanjenje broja krivičnih dela kao ni na unapređenje osećaja sigurnosti građana i građanki Novog Sada.
    Povećanje broja policajaca je problematično zato što Srbija već ima veći broj policajaca u odnosu na evropski prosek. Zvanični podaci Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da na 100.000 stanovnika imamo 615 policajaca, u Evropskoj uniji je preporučeni broj 380, a Ujedinjene nacije predlažu da broj policajaca ne treba da bude manji od 200. Insistiranje na povećanju broja policajaca u situaciji kada je Srbija među zemljama sa najvećim brojem policijskih službenika u odnosu na zemlje Evropske unije, ne predstavlja odgovorno ophođenje Ministarstva unutrašnjih poslova prema građanima i građankama Srbije kao ni autentičnu brigu o njihovoj bezbednosti.
    Istraživanja u Evropi i Americi koja su sprovedena tokom poslednje decenije, ukazuju da ne postoji jasna veza između povećanog broja policajaca i smanjenja broja krivičnih dela. Uprkos verovatnoći da će potencijalni učinioci krivičnog dela postati obeshrabreni većim prisustvom policajaca na ulici, prvenstveno zbog straha od hapšenja, malo je verovatno da će doći do znatnog smanjenja broja krivičnih dela. Ukoliko pak dođe do toga, istraživanja govore da povećani ljudski kapaciteti policije mogu da dovedu samo do smanjenja lakših krivičnih dela kao i prekršaja javnog reda i mira za oko 10%, kao i da su ova smanjenja privremena. Slično, teža krivična dela kao što su razbojništva, nasilna dela i krvni delikti neće imati silazni trend usled povećanja broja policajaca pa je neophodno pogoršanu bezbednosnu situaciju u Novom Sadu tumačiti u ovom svetlu.
    Umesto povećanja broja policijskih službenika, MUP bi trebalo da uloži napore ka boljem sistemu upravljanja ljudskim resursima. Činjenica je da pojedini policajci obavljaju samo administrativne poslove u MUP-u, a pripadnice policije su očigledan primer za to. Prema podacima Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, veliki broj rukovodioca smatra da žene u policiji nisu u stanju da se fizički i emotivno suoče sa zahtevima posla na terenu pa im dodeljuju poslove koji ne zahtevaju policijska ovlašćenja. To nam govori da se resursi policije ne koriste optimalno i da povećanje broja policajaca ne samo da ne utiče na smanjenje krivičnih dela nego ne predstavlja ni ekonomično rešenje.
    Na kraju, o tome da li se stanovnici Novog Sada osećaju bezbednije nakon dolaska 200 novih policajaca ne treba da se izjašnjavaju policijski rukovodioci, već sami građani i građanke. Da bi se izmerio osećaj bezbednosti građana potrebno je istraživanje koje će na pouzdan i merljivi način dovesti do zaključaka. MUP Srbije sprovodi ovakva istraživanja javnog mnjenja, ali prošle godine nije objavio njegove rezultate. Postavlja se pitanje zašto MUP nije objavio podatak koliko se građani Srbije osećaju bezbedno i da li veruju policiji. Uspeh policije ne treba meriti samo brojem krivičnih prijava i povećanjem broja policajaca, nego osećajem sigurnosti građana i građanki i njihovim poverenjem u policiju.

  • Joca

    15.03.2014 16:44
    moze
    Posaljite nekoliko policajaca u Beocinsku stanicu,na toj sremskoj strani je na snazi nevidjen lopovsag.
    Sto oci vide ruke ne ostavljaju,nn lica obijaju vikendice,kradu camce i motore,kradu iz dvorista,kradu ribu i divljac,kradu gorivo sa brodova.Saobracaj je veoma rizican zbog pijanih vozaca i neosvetljene mehanizacije.Kada pozoves policiju na uvidjaj, dodju nakon nekoliko sati a cesto u nepristojnom stanju,pravdajuci se velikim obimom posla.
    Uvidjaj se uglavnom sastoji od uzimanja podataka od ostecenog. Dalje od toga se prstom ne mrdne,nije jasno kako u opste napisu izvestaj.
  • Mirko

    15.03.2014 16:34
    Mozete imati i 100 000 policajaca (Radovan III) u Novom Sadu, i nikakav ucinak nece postojati jer je SUDSTVO korumpirano do srzi.
    Predstavnici suda se druze sa dilerima, mafijasima i na platnom su spisku svih koji imaju da plate.
    Potreban je kompletna reforma sudstva, smena SVIH sadasnjih sudija i dovesti mlade ambiciozne ljude koji nisu clanovi nikakvih stranaka. Dati im plate i ovlascenja kao u EU i pustiti ih da rade.
  • 15.03.2014 16:33
    ...
    E samo si nam ti trebala da pametujes. Ne znam koliki je prosek po drzavama, ne znam dal ce uspeti da smanji u potpunosti kriminal, ali druga je situacija kad u 2 nocu sretnes policajce koji setaju. Uticali oni preventivno zastrasujuce, ili ganjali oko zgrada, neka njih tu gde jesu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna