Novi Sad
28.03.2014.
08:33 > 08:38
Početkom ove nedelje na uglu Sremske i Ulice Vase Stajića srušena je kuća, jedna od nekoliko preostalih primera vila i zgrada građenih u secesiji.

Komentari 120

  • Jana

    04.08.2014 16:17
    Tuga
    Prvi put sam krocila u NS kad sam bila 4.r.O.S. i zaljubila se u prelep i miran grad.Sad na studijama i dalje volim ovaj grad, ali mi se ne svidja kuda on ide zbog neljudi. Ne zanima me ko su i odakle su, znam samo da su neljudi,zinula im straznjica za neki profit koji ce im trajati neko vreme,i ostace im slava takodje neko vreme, kao moderno-urbanisticka zgrada.A ovu lepotu su smakli, a mogla je putem slike da obidje ceo svet i da je ceo svet poseti, da posluzi nekome za letovanje kada obilazi NS, kao neki hostel za porodicu ili drustvo, a pekara dole, srpski specijaliteti(divna peciva su bila).I sada su i u Petra Drapsina srusili dve lepe kuce i dusa me boli sto nemam nijednu sliku od ove tri divne kuce da pokazem sta smo imali u Srbiji lepo,a sta se srusilo debelim novcanim vezama,prljavim igrama,iznudama.I ako je ova kuca bila pod zastitom sto neko iz tog drustva,nije reagovao?Sigurno da su i oni potplaceni.Druge neke drzave bi ubile da imaju ovakvo blago i od toga bi napravile svetsko cudo i zaradu na tome,na kreaciji koja odoleva vremenu i pokazuje istoriju gradjenja,da se pokusa nesto tako napraviti,da ima stari,tradicionalni izgled,a funkcionalnost modernog doba.Citala sam izjave jednog arhitekte koji je razocaran sto su sve zdrade iste, svako zeli moderno i urbano,a on hoce bas ono sto sam ja navela-ocuvanje tradicije,da se spoji tradicija i moderno doba,jer svaki kraj i grad i selo imaju nesto svoje i razlikuju se i to je car.Ova kuca je mogla i da se prosiri i podigne,a da se sacuva taj stari duh, imala je i dvoriste sa travom, za decu super.Sada toga nece biti.Lepo je i moderno,ali je lepo i staro kad imas da ocuvas.Kukace se za ovim jednog dana.A ispastace posteni ljudi.Ovi ostali ce otici sa novcem negde ili u grob i bice ih briga..Ovakva bahanalistanja ima i po selima.U mom,npr..Cela obala je puna vikendica i ogradjena zicom i izbetonira.Ne moze se vise ici na kupanje jer upadamo na privatno vlasnistvo.Ulazi se na tudj posed krovom i druga osoba nema prostora ni da postavi svoju ogradu koju su odvalili, niti da digne krov.U opstini ni za jedan slucaj se ne moze nista jer takvi imaju pajtose, debele veze i novce, besna kola zatamljenih prozora..Tuga kako nam drzava propada,a tebi su vezane ruke.Protesti i borba za pravdom ti samo donosi probleme u najgorem slucaju, a najboljem odnosi glavu sa ramena.
  • bandar

    01.04.2014 11:23
    abesinac
    Vlasnik jednog dela te kuce je Dalton slinavi kako ga je zvao pokojni Lainovic on je investitor i usao je u lokaciju drugu polovinu nije mogao da kupi pa je pokusao ucenama i pustanjem Romskih porodica da zive u toj kuci verovatno vlasnici druge polovine su popustili ucenama ili se zadovoljili nekakvim kvadratima od doticnog investitora tako je to kad se bagra obogati
  • 31.03.2014 20:54
    dule dalton
    Šta reći sve znate...
  • KOmša

    31.03.2014 10:45
    logika
    Logika kaže da pre ili kasnije sve stare kuće moraju da padnu, pa kad je tako onda mogu da se poruše i malo pre vremena da se izgradi nešto kvalitetnije i primereno vremenu u kojem živimo... No,... gle kako izgleda to čudo na uglu što će da bidne navrdženo ???
    Još jedan primer kvalitetne škole arhitekture u Svrbiji.
  • Čovekoid

    31.03.2014 08:59
    Pitam se ...
    Ok. Privatna imovina je privatna imovina.
    Ali ako je istina da je ova kuća bila pod nekom vrstom zaštite onda se verovatno o rušenju pita i neko drugi (neko ili nešto što je pod rukovodstovom grada/pokrajine).
    Ako je i sa te strane sve dozvoljeno, onda možemo samo da žalimo (neki od nas) što je jedna starija i lepa kuća srušena u samom centru grada, pa još i na uglu Vase Stajića.
    Nažalost, moram ovo da kažem. Neko kome ova ulica i ovaj centar grada, i ovaj grad ne znači ništa, taj svašta radi zbog trenutnog profita i nešto što ima neku potpuno drugačiju vrednost, ruši da bi izgradio nešto što baš ne pristaje starijim jezgrima srednjeevropskih gradova, ali zato strpao neke pare u džep. I otišao dalje. To se odnosi i na investitora i na one koji su zaduženi da paze na arhitekturu i kulturno nasleđe grada/pokrajine (neko iz vlasti).
    Druga strana priče je, da mi koji smo iz komšiluka, znamo da se tu već godinama skupljaju cigani u donjem delu objekta, i da je to planski urađeno da bi se delimični vlasnik (gornjeg sprata) privoleo da proda svoj deo (čitaj istera). Neko ko radi tako nešto, ne bira sredstva da bi zaradio pare, i rezon bolje meni malo bolje a drugom mnogo gore, meni govori o čoveku koji, po meni, i nije čovek. I neka kaže ko šta hoće, to jeste siledžijstvo. I siledžijstvo nije niklo ovde. Mi smo ovde učeni drugačije. Barem ja ...
    Kad se nešto radi preko vikenda (od petka uveče do ponedeljka ujutro - neradno vreme raznih službi i inspekcija) kada nema ko da te spreči u nekim radnjama, onda tu nešto smrducka. Neko očigledno hoće da nešto uradi na čudan način. Jer nedeljom poslepodne, su rušili i čistili kao da im od toga život zavisi. "Šta ti je radna disciplina kod privatnika".
    I to nije čudno. Kad se nešto dobro plati ili i još dodatno plati, šut će se i kašikicima kupiti. Samo je pitanje ko to tako plaća da se cela kuća sruši i počisti samo za 2 dana i to preko vikenda.
    A zar gradilište ne treba da bude ograđeno po nekom propisu i da se uopšte ovaj prostor proglasi da je to gradilište? A zar ne treba da stoji tabla koja obaveštava šta se tu radi i ko je investitor? I po kojoj dozvoli? I ko je nadležan?
    Ako ste objavili sliku gotove zgrade, očigledno je da ste je negde i našli. Probajte da nađete ko je i investitor, pa ćemo se verovatno uveriti i u sve ovo. Koliko se priča po komšiluku, to je čovek iz "Dinamika Invest"?
  • cica gorio

    31.03.2014 07:14
    zvuci rodnijeh krajeva
    mene samo interesuje kako su se sve te "izbjeglice iz mog jajca",tako lako skucile,a tamo u rodnom kraju ostavili "tolka" i "volka" imanja,najljepsa na svijetu...dok se nas radni covek kucio decenijama,dodjose ovi sposobni,i zacas napravise tatarsko,lopovsko,dodjosko,prevarantsko i ostala govnarska brda...
  • sosin pupak

    31.03.2014 07:03
    jednom u pet godina (na par dana)
    Ma volemo mi dodjose,al kad se vrate tamo,gde ih je genetika predodredila da zive i da cesto ne svracaju ovamo...
  • milic od bacve

    31.03.2014 06:59
    geneza propasti...
    u sta se ovaj predivni grad pretvorio,nemogu da verujem rodjenim ocima???pre samo tri decenije bio je to grad za ponos i divljenje,sirom bivse nam drzave...ali krenuse ratovi i beznadje i donese nam najveci mulj i talog iz raznoraznih vukojebina iste te drzave..a,predivni grad novi sad,posta leglo jarana,kolegica,frendova.... i ostalih djes-ba-izama,koji nametnuse svoje gorstacko-agresivne nacine komuniciranja,ophodjenja i stila zivota u ovoj pitomini,kojoj definitivno vise nema spasa...?????!!!!!????
  • 31.03.2014 06:26
    Tuga! U ovom kraju sam rođena i odrasla. Lepa kuća na lakat, ulazak u Vase Stajića sa drvoredima razgranatih stabala, mir, preko puta ove kuće na mestu parkinga, "parkić"... Ovo više nije moj grad. Oduzeli su mu dušu! Koliko će ovde biti kvadrat 2000, 3000...?! I ko je poželeo baš ovde da živi?!
  • Joca

    31.03.2014 06:19
    Aždaja
    Bečka škola

    Jeste'l čuli i Vi?
    Verujte bez šale.
    Otvara se škola
    Za kulturne male.

    A tako'j i bilo,
    verujte bez šale.
    Otvorila se škola
    Za kulturne male.

    Svi odnekud došli,
    Pa na skamijama stoje.
    Stari učitelj metno
    Naočari svoje.

    Sve ih je upiso,
    U katalog male
    Pa ih je prozivo,
    Verujte - bez šale.

    Pa se ondak šeto,
    S ozbiljnošću krutom,
    Učio ih, mučio se,
    I knjigom i prutom.

    Učio ih, učio,
    od srede do petka,
    al se nisu odmakli
    dalje od svog pretka.

    Nije bilo uspeha,
    Učiteljskom trudu;
    cela muka njegova
    ostade zaludu.

    I niš' više ne nauči,
    vaščurlija ta,
    Nego ono što je i pre znala:
    ''Đe-ba, đe-ba...''
  • Običan sadista

    30.03.2014 09:45
    @ NSadista - Vratite mi Novi Sad
    Samo se ti bavi visokom kulturom. Ne znam koliki broj ljudi uspešno živi u toj sferi.Zemlja Dembelija je nestala još u doba Broza, pa ćeš taj NS da vratiš SAM.
  • 29.03.2014 18:59
    @P.P. - Dinarci

    A sta tebi smeta Madjarski??!
    Novi Sad napredovao? Mislis u glasanju ili stvarno?

    Sta je to napredovalo reci mi? Kriminal?Kupovina glasova?
    Smece na ulici? .. os jos?

    ps Novi Sad NIKAD nije bio nas nego NAS ako kontas ba sta oc`rec`

    btw da vidimo koliko si napredan reci ime prezime i adresu.. pa da vidim to licno

  • Еколошки покрет Новог Сада

    29.03.2014 16:04
    Суштина иништавања градитељског наслеђа Новог Сада
    Новим Садом не управља Градска управа, него организовани криминал. Годишње се од новосађана украде најмање 6 (шест) милијарди динара. Зар ико нормалан може помислити да ће се ти криминалци одрећи таквих прихода само на основу згражавања 400.000 новосађана? Никада!
  • 29.03.2014 12:35
    Dreamer
    Isto pitanje su pre vise vekova sebi postavljali i građani sada velikih evropskih i svetskih metropola. Njihovi potomci su sada građani, a mi smo i dalje malograđanji kada postavljamo ovako glupa pitanja. Svaki grad mora da se gradi i obnavlja. Ne mogu kuće večno trajati (primer zastićenih novosadskih trščara koje se raspadaju). Još smo i sa dođošima imali sreće sto su došli sa parama u nas grad da ga obnove. Drugo je to sto su parizani imali urbanistu Osmana (Hausmann)ili stanovnici Barselone Gaudija koji su im osmislili grad, a mi jos od Tabakovića nemamo ni jednog.
  • divlji = pitomi

    29.03.2014 10:58
    Zasto "pitomi" prodaju svoju imovinu "divljima"?

    Odgovor je veoma jasan, jer "pitomi" vole jednako pare kao i "divlji".
  • Sefket Ramadani

    29.03.2014 10:47
    Para vrti - gde burgija nece
    Ma kakvi divlji, kakvi pitomi - EVRI SU U PITANJU.
    Ni smo ovde ipslai naivni, kao i uvek, a ONI - bogati.
  • karton city

    29.03.2014 06:59
    5 spratova x 4 stana =najmanje 20 parking mesta
    Sigurno ce sada "Parking servis" sagraditi veliku podzemnu garazu da bi stanovnici ovog dela grada imali gde da parkiraju.

    Ili ce mozda samo ponovo, kao sto godinama rade, samo ofarbati oduvek postojeca parking mesta da bi ih naplacivali. To je jedina investicija "Parking servisa" vec 10 godina.
  • Marica

    29.03.2014 06:48
    NOVI SAD = MAHALA
    Znamo da se u N.Sadu najviše gradilo a da su investitori bili i ljudi bez završene osnovne škole. Ko god je hteo da gradi trebao je samo da bude u sistemu procenta, znači: 10-15% Komisiji za planove ili ranije JP "Urbanizam", odnosno g.Jeftiću i drugima.U planovima se planski osmišljavala mogućnost malverzacija i felksibilnost za one koji imaju novca, a nisu iz struke ili im Novi Sad ništa nije značio.Ljudi koji su stizali bez gaća sada ne znaju šta sve imaju, a srednja klasa je nestala. Zašto država ne preispita ljude koji su bili na funkcijama u vezi sa urbanizmom, izdavanjem dozvola i sl., od koje su oni to plate kupili stanove, izgradili vile i sl. Kako to da su kućni prijatelji i kumovi sa investitorima koji su prepoznatljivi samo po kriminalu. Zašto je Komisija za planove dozvoljavala sve to, kada znamo da nju čine inžinjeri.... Da li je moguće da su svi struku prodali zarad procenta ili udovoljavanja zahtevima tajkuna, a tajkuni svi na slobodi i dalje haraju gradom i grade bez dozvole, odnosno prijavili se svi u legalizaciju i sada ponovo premašuju spratnost u odnosu na dobijene dozvole..... Da li to država kontroliše?
  • neda

    29.03.2014 06:32
    ne kapiram
    ne kapiram stvarno kakve veze ovo ima sa dodjosima.Takve komplexe nisam srela nigde.Upravo zbog tog lokalizma i opsednutosti sopstvenim egoizmom,ne vidimo da su u Beogradu mnogo vece plate,da se zivi bolje i da i ti tkz.autohtoni beze da se tamo zaposle.Ekonomska autonomija-da,sovinizam i lokalizam-ne.Novi sad zasluzuje bolje.
  • 29.03.2014 05:55
    Samo vi cepajte listice i ne izlazite na glasanje
  • emaN lluF

    28.03.2014 23:27
    @ svima
    Pa stvarno, vi se prepirete putem komentara - ko je ko, odakle je... a grad se u međuvremenu pretvara u tipično "slum" naselje! Predlažem da oni koji "vole" grad pokažu odgovornost, nešto preduzmu i tako pouče one druge. Ulica je mesto za protest!
  • GruX

    28.03.2014 23:09
    Pouke od BABE
    Lepo je moj Baba govorio kad je bila OLUJA, zatvorte deco prozor moze svasta da nam uleti u kucu! Toliko od mene, ko razume shvatice!
  • P.P.

    28.03.2014 22:37
    Dinarci
    Jaka je ta kultura kada ste u zemljanim kućama živeli divaneći madjarski.

    Svako jednomlje je loše...i uvek valja pronaći meru jer su dve glave bolje od jedne.

    Novi Sad nije ono što je bio, hvala Bogu na tome, i nadam se da će biti još bolji i lepši nego što je bio. Jer je to grad svih nas, svidelo se to nekome ili ne.

    Panonski fašisti da odj..u.
  • liga

    28.03.2014 21:43
    ekipa
    Svi planovi uradjeni za vreme jeftica. Hotel matijevic za vreme jeftica, stanica za vreme jeftica itd... A on je ligin covek...Eto di su nasi novci...
  • NSadista

    28.03.2014 21:30
    Vratite mi Novi Sad
    Krajnje je vreme da se stara novosadska garda pokrene i uzme metlu u ruke ... ili nešto efikasnije. Lale, hoćemo li se napokon probuditi i razmrdati ili će nas Dinarci poklopiti ??? I malo se potrudite da Vaša deca ne žive u sve većem ruglu, jer smo svi mi ipak imali odraz visoke kulture.
  • Novonasađen

    28.03.2014 21:22
    @hahaha
    Tvoj komentar me ne čudi.Žal za starim krajem.Princip:dole stoka,gore vi.Niko ti to sećanje neće izbrisati.Uživaj u svojoj sreći,nema tog voza koji te može vratiti!
  • prolaznik

    28.03.2014 21:17
    eeeeeeeh
    Tužna je moja Vojvodina,
    Osilili su se oni kojima mame nisu govorile da ih vole,
    Koji ne znaju da kažu hvala i izvolite,
    Kojima zaigra osmeh kad se nešto ruši.

    "Ruši hahahaha sve ćemo da porušimo"
    Kad je biti bahata stoka postalo mainstream?
  • born in NS '63

    28.03.2014 21:12
    To što pišeš CAPSOM kako se to zove?
    @ Dodjoska - STOP SOVINIZMU
    Mržnja li je?
    Bolje da si se ujela za jezik nego što si se javila slatka moja.
  • pera@ivana

    28.03.2014 21:05
    Iz koje ste Vi kulturne prestonice došli da se pridruzte DDD pokretu da zajedno preuredite i unapredite Novi Sad ?
  • AA

    28.03.2014 21:02
    pitanje
    Zna li neko ko je investitor zgrade koja će se graditi?
  • hahaha

    28.03.2014 20:48
    Da vam nije bilo dodjosa ne biste hleba imali jesti!Bili ste uz Sloveniju najrazvijenija regija bivse YU,imali ste 50 godina i niste ni jednom znali da okrecite,a kamoli da renovirate...
  • 28.03.2014 20:23
    Novi Sad više nije grad nego kolekcija kuća.
  • MV

    28.03.2014 20:15
    Pre rušenja vila je bila kompletno renovirana. Vlasnik se borio dokle je mogao, a useljavanjem roma i sličnim pritiscima je nateran da je proda. Pekara, u koju je sjajan čovek koji je bio vlasnik iste, dosta investirao je takođe na silu isterana od strane investitora i to dve godine pre isteka ugovora o najmu i to tako što je pekari jedan dan jednostavno isečena struja. Nije stvar u dođošima i starosedeocima, nego u ljudima i neljudima, kojih ima na obe strane. A ovi drugi nasilništvom i bahatošću na žalost pobeđuju. Dokle ćutanje sugrađani?
  • -

    28.03.2014 19:29
    -
    udba sve to radi na principu da nista ne ostane onoga dana kada ovo ne bude srbija
  • Perica@Ivana

    28.03.2014 18:45
    Videcemo ko je manjina kad ovde narod p....i,
    ima sve sa Bokanom da ti bude zao sta si sad izjavila, taj vas urbanizam i arhitektonski napredak najbolje se vidi u Fjutogu i Vjeterniku ... al tamo i radite sta ocete a centar ne dirajte nisu ga vasi dedovi pravili , da niste po genetskom kodu tako bahati mozda bi i ostali na vasim ognjistima, al grupisete se pa se osilite pa kad dobijete po tamburi onda placete i na sav glas zovete nas odavde da vas branimo,
    Nije najgore sto nam otimate po zverskoj liniji radna mesta , nego ste poceli i kuce sada da nam rusite , sa vasim izmisljenim i stranacki dobijenim radnim mestima direktno me lupate po dzepu kao i sve novosadjane , provocirate bre , smanjite malo dozivljaje
  • -

    28.03.2014 18:30
    -
    Ivana
    koga ono nazivate fasistima?
    utuvite da se to ne radi tako. rusite futog
  • jaaa

    28.03.2014 18:27
    aaaba?
    Ivana i ti se vrati oklensi dosla ba ..

    NS urbano napredovao?? Ribo jes ti normalna?
    Sta je napredovalo?
    A oklensi ti dosla ako ti je NS bila palanka dok ljudi poput tebe nisu doprineli da postane metropola balkanska?

  • Ivana

    28.03.2014 18:17
    Smešni su mi ovi što se nazivaju starosedeocima, pravim Novosađanima i sl. Ljudi moji, prihvatite da se društvo menja i razvija i da ste vi ovde postali manjina. Pre dolaska stanovništva iz okolnih krajeva, Novi Sad je bila malo veća palanka a izgradio se arhitektonski i urbano zahvaljujući baš prilivu novog stanovništva.
  • Lajavi

    28.03.2014 17:48
    @Dodjoska
    Pa onda se lepo vrati u tvoju vukojebinu pa izgradite New York tamo.
  • emaN lluF

    28.03.2014 17:43
    predlog
    Ako je zaista tačno da je ovo što je učinjeno protivzakonito, naša je obaveza da se organizujemo i napravimo makar protestnu šetnju!
  • janko

    28.03.2014 17:33
    otelo se to, moj brale...
    Sve i da smo uspeli, kao grad, da sačuvamo ovaj objekat, šta bi to vredelo kada se pored njega već izrodio neki koji apsolutno bode oči nepoštovanjem ambijentalne celine i njenog duha (a sve u skladu sa tada važećim urbanističkim planom)...Ajde da vidimo ko je i to "nacrtao" i potpisao...I urbanističku dokumentaciju - plan, kao i sam projekat...Devastacija urbane matrice našeg grada je odavno krenula, i zahuktano juri, teško da će stati...Jer nema ko da joj stane i prepreči put!
  • petar

    28.03.2014 17:23
    provereno
    zgrada je bila po zastitom drzavne. provereno. Sta sada?
  • novosadjanka

    28.03.2014 17:01
    novosadjanka
    Ja sam rodjena novosadjanka, moji takodje, pa mi je Banjaluka zaista postala sredjenija od naseg grada...mi smo za to odgovorni, samo mi, pustite druge da zive, niko bolje ne filozofira od nas, a premalo radimo...jednom priznajte istinu i bicete mirniji. Nemojte da nsu uvek drugi krivi, ne pali to...
  • undead

    28.03.2014 17:00
    secesija
    za Bokana verovatno nije pravac u umetnosti i arhitekturi nego otcepljenje Vojvodine. Cuo da se u kuci okupljaju secesionisti pa naredio rusenje
  • Anonimna

    28.03.2014 16:59
    @Toma /@ Domaći
    Kao neko ko je radio po agencijama za nekretnine
    mogu vam obojici reći da niste ni malo u pravu jer hteli da priznate ili ne većina PRAVIH vlasnika nekretnina na Grbavici ,Limanu i ostalih boljih lokacija su Albanci možda se s vremena na vreme pojave neka zvučna imaena ili poneki stan kupi neki dođoš ali ovo su ipak pravi vlasnici koji se ne eksponiraju.
    pozdrav
  • DD

    28.03.2014 16:47
    Cenim da na ovom modelu nove zgrade nedostaje bar 1 sprat!
  • Dodjoska

    28.03.2014 16:29
    STOP SOVINIZMU
    Zasto vlasnik ove parcele, ako je vec toliko mario za kucu, nije dao da se malo sredi ono smeciste koje je godinama stajalo pored? E to je ruglo u centru grada! Najveca greska novih zgrada je ta sto su sve iste, ali to sto daju mogucnost useljenja novih ljudi, to nije greska. Posebno dodjosa. Jer da nije dodjosa, Novi Sad bi ostao na tih vasih par hiljada CISTIH NOVOSADJANA i vjerovatno ne bi imao polozaj i vaznost kakav ima. Da dodjosi ostaju u svojim vukojebinama, one bi jednog dana vjerovatno postale vece i vaznije od Novog Sada (jer u njima vjerovatno ne postoji tolika kolicina sovinizma - 80% tih dodjosa je vidjelo i prezivjelo stvari koje vi ni ne sanjate) pa bi onda bilo "aj kuku ne razvijamo se". Dajte ljudi, zivimo u 21. vijeku. Napadaju nas sa svih strana a mi smo dovoljno glupi da napadamo sami sebe. Eto, i treba da izumremo. Neka nas istrijebe.
  • Zemljoposednik

    28.03.2014 16:27
    iz Srema
    Hajde posto su svi ovde strucni da i ja budem :)
    Zona kojoj pripada blok vila u ulici Vase Stajica je zona koja je pod urbanistickom zastitom kao istorijska celina (izguglati i uveriti se u to) i sem ostalih urbanistickih odrednica za zastitu zgrada u ovoj zoni stoji "ocuvanje arhitektonski vrednih objekata bez obzira na trenutni status zastite". Stoje tu jos razna druga ogranicenja kao sto su ocuvanje urbanisticke matrice, ocuvanja nacina gradnje, spratnosti, vrste krova, izgled fasade, stepen izgradjenosti itd. Sve je taksativno nabrajano i regulisano. Tako je u zakonu i surbanistickoj struci.
    Ali u Novom Sadu (i ostatku Srbije) se zakon i urbanisticki propisi ne postoju, zaobilaze se, gaze, utrljavaju u crnu zemlju... pogledajte sliku sa modelom novoprojektovane zgrade na mestu srusene vile, nema nikakvih dodirnih tacaka sa njom i nijedan urbanista ako se pridrzaqva zakona ne bi smeo da propise uslove za projektovanje koji oblikuju novoprojektovanu rugobu. A jos manje da da odobrenje na takav projekat.

    Cist primer gazenja zakonskih odredbi tj korupcije u gradskim urbanistickim ustanovama - jedino objasnjenje za ovaj slucaj.
  • AA

    28.03.2014 16:18
    kako iseliti
    U toj kući su živeli romi ali ne u celoj nego je gornji sprat pripadao nekoj porodici a onda im je neko doveo rome koji su gomilali otpad u dvorištu. I to je isproban sistem kad treba nekog iseliti. Porodica se dosta dugo opirala pa su konačno odustali, makli rome i iznajmili taj donji deo pekari.
    Ali na kraju opet ode kuća, šteta. Preko puta je bila veoma slična kuća koja je srušena još pre nekoliko godina da bi sad tamo stajala zgrada u staklu u kojoj je neki privatni fakultet.
    Onaj ko je živeo u prizemlju sad srušene kuće je imao veliki poster Dilana Doga.
  • 28.03.2014 16:05
    R.I.P. Kultura
    Novi Sad nije vise kulturoloski grad.
  • -

    28.03.2014 15:52
    -
    sta kasti o onoj populaciji koja tvrdi da joj je najlepsi deo grada-novo naselje

    jos jedan grad bi nikao da se zidalo pored.
    ali vrana vrani oci ne vadi pa tako u futogu ne sme nista da se pipne

    @Anonimus - Koji ste vi smorovi...
    pogledaj slike pa ces videti sta je tu bilo.
    zbog ovih bulevara pozorista i spensa su sruseni delovi nalik karlovim varima.
    licno, mislim da je srusena veca povrsina od one koju je causesku srusio da bi dobio svoja jeliseljska poljs

    moze gazda prodati ali ne moze je srusiti.
    u calwu se prodaje kuca za 2e obaveza je odrzavanje iste.
  • janko

    28.03.2014 15:34
    pravna sigurnost
    Dana 4 jula 2013. godine, definisana je i proglašena prostorno kulturno istorijska zaštićena celina Vila oko ulice Vase Stajića...Ova zgrad je pripadala toj celini...Treba samo proveriti kada su tačno izdati urbanistički uslovi, lokacijska dozvola, građevinska dozvola za ovaj objekat...Jeste, važeći planovi nisu štitili tu zgradu, a doneti su nešto pre proglašenja zaštite...Ne zna leva šta radi desna....A dobar izgovor para vredi - pravna sigurnost...A gde je tu urbanisti moji, pogled u budućnost???
  • 28.03.2014 15:18
    Stare vile
    Tuga!Nekada dve najlepse ulice u gradu,a pritom mislim na Vase Stajica i Cara Dusana,zato sto su ih krasile stare vile,pomalo oronule,ali ipak raskosne u svojoj lepoti.
  • Arhitekta

    28.03.2014 14:45
    ŠTA RADI TUŽILAŠTVO I UBPOK?
    To je kriminal šta se radi u Novom Sadu. Za vreme Pavličića su rušene kuće u starom jezgru grada koje su bile pod zaštitom države (Miletićeva,Njegoševa i dr.) da bi se i za vreme ove vlasti isti vandalizam nastavio. Ko je izdao i potpisao dozvolu za rušenje objekta koji vidimo na slici? Taj treba da je u zatvoru dok se sve okolnosti ne istraže? Ko je dao uslove za rušenje i ko je potpisao rešenje za rušenje, takodje treba da su u zatvoru! Nije ni čudo kada nam za načelnike uprave za urbanizam dolaze ljudi iz advokature koji su godinama zastupali investitore... Interesi su više nego očigledni... Prethodnog direktora JP "Urbanizam" niko ne proziva za izgled grada, a znamo kako su se planovi donosili i kako su finansirani. Takodje znamo da su postojali posrednici izmedju Komisije za planove i investitora, neki od njih su sada na funkcijama u lokalnoj samoupravi. Ovo je zaista više nego organizovani kriminal što se dešava u našem gradu, a svi ćute i hvale se kako vole Vojvodinu i Novi Sad. Ovo je pre svega sramota za državu, onda za grad pa i za struku kao što su arhitekte i urbanisti.
  • 28.03.2014 14:45
    pitomi uzese pare za placeve i postadose divljiji od divljih
  • 28.03.2014 14:39
    Vidim, ovde po običaju pršti od fašizma "starosedelačke" ober-rase. Drugo se nije ni očekivalo. Zbog vas me je sramota što sam iz Novog Sada!
  • skokan

    28.03.2014 14:01
    tako nam i zreba
    Sledeci put kada budu lokalni izbori, ostanite kod kuće ili budite beli listići ili prodajte svoj glas za kilo leba. Nemojte ovde tražiti pravdu - Pravda je u našoj kući, u našoj olovci i našoj odluci ko je nažalost najmanje zlo.
  • 28.03.2014 13:58
    naterao bih ga je sagradi istu kakva je i bila, ali da gradjevinski materijal kupujemo MI, po najvisim cebama. Isto tako Matijevic ceka da se srusi kuca na uglu Z. Zrenjanina i Mike Antica, da napravi novo ruglo i da skroz razbije ambijentalnu celinu trga galerija i tog dela grada
  • 28.03.2014 13:52
    Koji ste vi smorovi...
    Postoji u psihologiji strucan izraz za nekoga ko se stalno posipa pepelom (ili govnima) po glavi...ne mogu da se setim ali tu ste negde.

    Pa Canak vice vec decenijama: di su nase pare!!!!! Pa sto ga niste slusali?!?!
    Zato sto je vas tzv. starosedeoca par hiljada u Novom Sadu (pogledajte malo popise). Ostali su novosedeoci ili dodjosi, dotepenci, izbeglice, pobegulje, raseljeni, novonaseljeni, novolimanizovani....da taj 'neko' nije slikao ne biste ni primetili. Dalje od nosa ne vidite. Secesionisti jedni!!!!

    Sta ocete? Covek umesto da ulaze u kucu koja je rupa bez dna (a ove stare pogotovu) oducio je da ugrabi par stanova u najstrozem centru grada.

    Pa ko ne bi?

    A zivo me zanima kakva je kuca stajala do njegove sa leve i desne strane?
    Rokoko demit tangefrange moderna!
  • 28.03.2014 13:50
    nije vazno sto je privatno vlasnistvo
    Dobro,saglasna sam da covek ima pravo da proda privatno vlasnistvo.Ali,gde su tu urbanisti,Zavod za zastitu spomenika kulture i druge institucije nadlezne da odlucuju koje su gradjevine od znacaja pa ih treba ih sacuvati?Tada,ako vlasnik zeli da proda grad treba da ima pravo prece kupovine.Tako se to radi u pravim gradovima,ovaj nas je,na zalost, iz dana u dan sve veca palanka
  • Toma

    28.03.2014 13:46
    urbanistička mafija
    Niko vlasnika kuće ne tera da je proda zidaču zgrade.
    ALI
    mafija donese urbanistički plan takav da tu bude zgrada, što je van svake pameti. Gde će više ti silni ljudi i automobili da se smeste? Novi Sad je postao odvratan koliko je prenapučen primitivcima.

    Pošto je plan taj, vlasnik može samo da sedi i čeka da mu se sruši kuća na glavu. Pošto je zgrada predviđena, on ne sme da vrši adaptacije kuće, krova, popravke, bilo kakve izmene, prosto ne može dobiti građ.dozvolu za bilo koji zahvat osim za zidanje zgrade.

    Tako da nije tačno da nije morao da proda. Samo nije morao Sada, ali je to pitanje vremena. Pošto jarani sede u svim foteljama u gradu, onda se to sve tako uz prasetinu rešava, podrigivanje i burazerske tarife sa ravnim potiljcima, uz obaveznu galamu.
  • Komšija

    28.03.2014 13:44
    iz železničke
    ali naravno da apsolutno ni jedno parking mesto zgrada neće imati, pošto dvorišta biti neće, sve su rasklopili, svi hoće u centar, što manje selo to veća želja za centrom...
  • NS

    28.03.2014 13:18
    skokan - tako nam i zreba
    Mi Novosađani znamo samo da vičemo dođoši, a skokan je u pravu. Svojim (ne)glasanjem smo ovo dozvolili, čupamo kosu i pljujemo dođoše - a kad nam se da šansa, precrtamo listić.
  • domaci

    28.03.2014 12:46
    @ Srki
    da Srki, u pravu si, grizu bore se i UGNJETAVAJU!!! Neko ko je ovde rodjen najcesce zbog istih tih dodjosa nema ni posao, niti prebijenog dinara od cega da zivi pa je prisiljen da prodaje placeve koje ima generacijama unazad, a dodjosi i posao i taj isti novac (za koji se hvale kako trose na otkup ovdasnjih placeva, kuca...)... jos sad hoce i da kroje kako treba grad da izgleda, a za koji nisu ni culi dok su ziveli u svojim nedodjijama!! I sve je to jer su se dodjosi odomacili po raznoraznim funkcijama i sire svoje uticaje, a potiskuju domace... neka lepo ponesu svoje novce i ideje, pa nek uredjuju svoje nedodjije za kojima toliko jadni ''pate'' kako god zele, NS neka na miru ostave!!! a daa, zaboravih, kamen ne moze da preuredjuje!
    p.s. jeste primetili koliko je ovih ''ogorcenih'' dodjosa, ne moze covek ni posten komentar da ostavi posle nekog ovakvog clanka, a da ga ne bombarduju kako su dodjosi ustvari najbolje nesto sto se desilo svima nama, a domaci treba da se pokriju i da cute i trpe... toliko o tome ko je kakav i ko je vecina nazalost!
  • Secesionista

    28.03.2014 12:46
    Majku im secesionističku!
  • LimanacNS

    28.03.2014 12:45
    @Srki
    Ti si dođoš, ne svojom voljom, jer se sudbina poigrala s tobom. Zato tako govoriš. I koristiš onu maksimu iz Slobinog vremena - da nije dođoša, Srbi bi bili manjina u Vojvodini. Neki kažu da bi mi ovde bili pomađareni. Jedini je porblem što su Srbi u Vojvodini uvek bili dobro organizovani i, ako se prisetiš, još 1918. su prišli Srbiji, odnosno Jugoslaviji. Bolje bi bilo da su tzv. dođoši mogli ostati u Hrvatskoj, na svome, jer bi imali gomilu poslanika u tom parlamentu i bez njih se ne bi mogla formirati vlada. Imali bi uticaj. Ovako... Tuga sa obe strane Drine. I mržnja.
  • Kamen Mudrosti

    28.03.2014 12:43
    Da se samo nadovezem na moj predhodni post.
    Moram da primetim da ta nova zgrada sto ce se zidati izgleda sasvim pristojno, nije neka grdoba kao sto se vidjaju po novim bulevarima. Naravno ukoliko ispostuju projekat i stave nesto kvalitetnije na fasadu sem demit+boja.

    Toliko od mene
  • Ona

    28.03.2014 12:42
    Planom se propisuje gabarit, spratnost objekta. Ako je zgrada trosna, moze se rusiti ali pod uslovom da se napravi iste spratnosti, istih gabarita, cak se moze propisati i izgled fasade. takodje, propisano je i kolika moze biti max visina zgrade u odnosu na sirinu ulice, sto se, ocigledno, ovde nije postovalo.
  • Ona

    28.03.2014 12:37
    @^%#&^@
    Moze se proveriti kada je donesen plan detaljne regulacije za ovaj deo grada i ko ga je potpisao. Aleksandar Jeftic. U vreme kada je on bio direktor napravljeno je ruglo od grada. Nova Detelinara, Grbavica... Novo naselje i Limani su gradjeni po planovima koji su pravili strucnjaci. To se bar vidi na prvi pogled.
  • bns

    28.03.2014 12:29
    Dj
    Dj, ti očigledno znaš ko je vlasnik. Alaj su ti dođoši napumpali komplekse. Baš "volem"! Hehe!
  • 28.03.2014 12:18
    ana
    sad će tu biti zgrada kojiu neće nikad uknjižiti. Zametni trag varijente po kojoj je srušen ceo grad i sagradjen nov bez istorije.
  • StudenatJoe

    28.03.2014 12:14
    Dodjosi?
    Ne razumem odakle toliko mrznje prema svemu sto nije "autohtono". I ti dodjosi su ljudi, koji se svim silama bore za opstanak, bas kao i ovi ovdasnji, a vi ste, ovdasnji, toliko zastranili u toj mrznji da vam je mrznja pomutila zdrav razum. U ovom konkretnom slucaju, ne vidim kakve veze imaju "dodjosi" sa rusenjem neke kuce, koja je inace privatno vlasnistvo, vec ima jedino i iskljucivo novac, na koji nisu imuni ni ovdasnji a ni dodjosi. Seronje.
  • Marko

    28.03.2014 12:13
    @Srki
    Neki pre 100 a neki i pre mnooogo vise.... A i to sto ste rekli da bi bili manjina da nije "dodjosa" i da je pitanje da li bi koristili Srpski jezik je tesko lupetanje..... Ustvari, sve sto ste rekli u vasem komentaru je tesko lupetanje i osnovno nepoznavanje istorije Vojvodine i Novog Sada.... Knjigu u sake ;)
  • Svedok saradnik

    28.03.2014 11:53
    Svita
    Liga tražila rušenje..
  • @@ Pitomac

    28.03.2014 11:44
    Sve latinske ireke su stare. Nemam pojma zasto, ali tako je.
  • www

    28.03.2014 11:39
    @Srki
    Vidi se da pojma nemate! Limani i Bulevar su bili močvara, ničega tu nije bilo da bi se rušilo! Onda je ta močvara nasuta peskom i tada je tek zidano. Na ruševinama je nastalo jedino SNP, ruglo od zgrade za koju je zaslužan Dejanović, onaj gradonačelnik koga najviše vole autonomaši. A ovde se ne prozivaju dođoši, nego divljaci! Divljaci ruše, bilo kad i bilo odakle da su došli. U takve se kvalifikuju svi koji napišu(ili pomisle) "pa šta ako je srušeno".A vi razmislite malo!
  • Kamen mudrosti

    28.03.2014 11:37
    Licemerje na sve strane.Ako cemo pravo, starosedeoci su krivi za ovakav izgled grada. Tzv "dodjosi" nisu imali ovde ni zemlju ni kuce ni njive itd... sve je bilo u vasim rukama ali su vam oci zinule za pare, sve ste prodali i zadovoljno trljali ruke, i sad su vam drugi krivi? Mogli ste, ali niste hteli i zeleli da se umarate i gradite grad onako kako biste Vi to zeleli, pustili ste druge da vam kroje izgled grada, prema tome nemate pravo da se zalite. Naravno cast onim ljudima (starosedeocima) koji drze do svojih principa i verovanja i nisu se prodali za saku para.
    Bez ljutnje samo konstatujem situaciju na terenu ;)
  • 28.03.2014 11:29
    Naravno da je Banja Luka sad urednija kad su glavne kabadahije stigle ovamo
  • 28.03.2014 11:28
    @Ali "volete" pare od "dodjosa".
    Ali ta ekipa radi na dodjem ti...
    Tako da ako iko i vole te novce ne vidi ih...
    OVakve zgrade nisu bile tu gde su sad Limani, inače se zovu Limani jer to označava močvarno, peskovito zemljište, koje je inače isušivano da bi se tu gradilo,..
    Ali treba to znati od ranije pa onda pisato takve stvari
    Pogotovu su stare secesijske kuće bile nakrkane po danačnim Limanima...
  • mlada vojvođanka...

    28.03.2014 11:24
    ajd sad opet nemojte objaviti!
    kad god se nešto ovako EPOHALNO I NEVEROVATNO dogodi pa krene lavina dođoša spram domaćih da seiri ja napišem NEMA VIŠE NOVOSAĐANA U OVOM GRADU SVI SU U AMERIKAMA, AUSTRALIJAMA, AFRIKAMA I EVROPAMA, A BOGAMI I EMIRATIMA...RAZBEŽALO SE TO KOJEKUDE NA VREME pa ovi sada mogu natenane da divljaju i rade šta im se hoće! Zašli pa na otpor nisu naišli i što da ne kroje kako im se prohte!? I ja bi (ne BIH već)...I JA BI...ako objavite komentar samo da objave gde se staje u red!?
  • 28.03.2014 11:18
    @Srki
    Vidi se da si dodjos kad nemas pojma o cemu pricas :D
    liman nije gradjen na porusenim zgradama, a tek bulevar.
    kad danas kazemo dodjos, mislimo na dodjose iz 90te sto prisvajaju sve a kukaju za zavicaj, zna se ko su ti..
  • Liman

    28.03.2014 11:17
    E
    Srki nije Liman nastao ruшеnjem kuća, već isušivanjem močvarnog zemljišta i izmeštanjem fabrika,nekada je to bila industrijska zona. Novi Sad je nastajao planski, širenjem, a rušile su se samo stare kuće ako nisu mogle da se adaptiraju. U tome je čar. Nekada se gradilo na praznom zemljištu, do 90-tih, a ne tamo gde su već oformljena naselja, tj. delovi grada
  • Srki

    28.03.2014 11:01
    Svi su dodjosi u NS
    Muka mi je više od tih prozivanja dodjosa!Pa sta ako je porusena ova kuca mozes misliti.Pa i Limani, bulevar i ostali delovi grada su nastali na porusenim starim kucama jos pre 30-40 godina. Pogledajte stare slike Novog Sada. Inace, u Novom Sadu su svi dodjosi, samo su neki dosli pre 100 godina, a neki pre 10 ili 60. Inace, Srbi u Vojvodini bi odavno bili nacionalna manjina da nije dodjosa.Pitanje, da li bismo i imali pravo na upotrebu srpskog jezika? Da je dodjosa bilo i na Kosovu, ne bismo imali taj problem kao sto imamo. A sada, zasto su novi dodjosi napravili firme, kuce, zgrade...zato sto rade, bore se i grizu! Nisu im ostavile mame i tate, dede i babe kao jedincima, a oni naucili da ne rade. Cast izuzecima! Toliko. Ocekujem 3 puta vise negativnih komentara. Udrite po pljuvanju.
  • 28.03.2014 10:51
    Turobnih 90-tih, vlasnici su izdavali sobe u ovoj kući. Kakve su tu žurke bile ljudi moji.
    Šteta bila je lepa kuća.
  • marcipan

    28.03.2014 10:44
    Ovi koji pišu loše o Banja Luci,nju sigurno nisu videli, niti se ni pomakli od svog šora. Provincijalni šovinisti. Banja Luka je svakako uređeniji u uljuđeniji grad od onog u šta se pretvorio Novi Sad.
  • 28.03.2014 10:36
    Novi Sad sve vise i vise postaje sve ruzniji i ruzniji grad. Ulice u kojima imate pet starih kuca pa onda u nastavku dve zgradurine posle koje dolazi jedna kuca a niz se nasvlja sa tri zgradurine . . . U pojedine ulice kada udjem kao da sam usao u kanjon. Ulica uzana a sa obe strane zgrade od po sest, sedam spratova tako da sunce ni u jedno doba dana ne obasja trotoar. Hvala Bogu pa sam u srednjim godinama tako da se jos uvek secam pojedinoh starih kuca na cijim mestima se danas nalaze skrnave zgrade. Imao sam srece pa sam neke od tih kuca fotografisao. Ja barem imam neko secanje na ovaj grad dok je bio lep i pitom, ali mladji narastaji nista od toga nisu zatekli pa nemaju pojma kako je grad pre recimo 20 godina lepo izgledao. Oni se radjaju sa ovim ruznim zgradama i to je njihovo okruzenje koje vide kada prvi put kao bebe otvore svoje oci, za bolje ne znaju a bojim se da nikada nece ni znati. Ti klinci kada danas izadju na ulicu njima celukopno okruzenje deluje sasvim OK i normalno, njihovom oku sve ovo oko nas prija jer kao sto rekoh oni za bolje ne znaju. Tako isto onaj ko se danas rodio on nece imati secanje na ovu porusenju kucu. On kada bude progledao ova zgrada ce mu biti prvo sto ce ugledati i on ce rasti i razvijati se sa pogledom na nju. Ona ce mu biti sasvim normalna pojava i verovatno nikada nece saznati sta se nalazilo na mestu te zgrade, Problem je izgleda samo u nama starijima koji pamtimo neke stvari koje su bile lepse i bolje pa nam sada sve ovo novo sto vidimo kvari ta lepa secanja i ne mozemo da se prilagodimo tome.
  • babaroga

    28.03.2014 10:30
    za NS
    Jeste bilo privatno vlasništvo, ali su čoveka koji je bio vlasnik gornjeg dela kuće toliko maltretirali sa Romima i pretnjama da mislim da je prodao da bi pobegao glavom bez obzira a ne zato što se namlatio para
  • @Dj

    28.03.2014 10:25
    Ali "volete" pare od "dodjosa". Niko vas ne tera da prodajete stare kuce ili menjate za nekoliko novih stanova. Moj bivsi stanodavac je tako kukao, a mesecno od kirije dobija ukupno 450 evra i zivi u novom trosobnom stanu, a ne u staroj blatari. NIKO vas ne tera da prodate svoje imanje, mozete biti srecni sto vase prosecne kuce vrede po nekoliko stotina hiljada evra. Podjednake kuce u npr. Zrenjaninu ili Subotici vrede 10 puta manje. I jos nas vredjate i nazivate divljacima? Vrhunac licemerja!
  • @ Pitomac

    28.03.2014 10:23
    "ne znam koji su to divlji a koji pitomi,ja mislim da su svi jednom dosli samo su neki ranije a neki kasnije.."

    Nije ti jasno? Naravno da su svi jednom od negde dosli, ali postoji ogromna razlika medju svima njima. U starija vremena kada se neko doseljavao u Novi Sad pridrzavao se one stare latinske izreke "kada si u Rimu ponasaj se kao Rimljanin" tako da su se tada ljudi prilagodjavali stilu i nacinu zivota u Novom Sadu. Medjutim, u zadnje vreme ljudi koji su dosli i koji jos uvek dolaze jednostavno nisu zeleli i ne zele da se prilagode sredini u koju dolaze. Ne prihvataju vec ustaljene obrasce ponasanja i zivota ljudi koje su zatekli ovde vec namecu neke svoje obrasce i trendove. U ovaj grad je naravno stiglo i dosta divnih ljudi koji su se veoma brzo uklopili, ali isto tako ima i onih iz raznoraznih vukohebina koji se i dalje drze raznoraznih prostakluka koje su doneli sa sobom.
  • NSadista

    28.03.2014 10:22
    U mom kraju su na dva placa, jedan pored drugog, porušene dve kuće i napravljena zgrada sa 70 ! stanova. Kuće nisu bile arhitaktonski ni istorijski vredne, ali gde urbanisti misle da na tako malo mesta smeste 70 porodica i bar 50 automobila? Ups, upravo se setih ko je direktor urbanizma, na Dinari ionako parkira ko kako hoće.
  • @ Pitomac

    28.03.2014 10:20
    "ne znam koji su to divlji a koji pitomi,ja mislim da su svi jednom dosli samo su neki ranije a neki kasnije.."

    Nije ti jasno? Naravno da su svi jednom od negde dosli, ali postoji ogromna razlika medju svima njima. U starija vremena kada se neko doseljavao u Novi Sad pridrzavao se one stare latinske izreke "kada si u Rimu ponasaj se kao Rimljanin" tako da su se tada ljudi prilagodjavali stilu i nacinu zivota u Novom Sadu. Medjutim, u zadnje vreme ljudi koji su dosli i koji jos uvek dolaze jednostavno nisu zeleli i ne zele da se prilagode sredini u koju dolaze. Ne prihvataju vec ustaljene obrasce ponasanja i zivota ljudi koje su zatekli ovde vec namecu neke svoje obrasce i trendove. U ovaj grad je naravno stiglo i dosta divnih ljudi koji su se veoma brzo uklopili, ali isto tako ima i onih iz raznoraznih vukohebina koji se i dalje drze raznoraznih prostakluka koje su doneli sa sobom.
  • 28.03.2014 10:17
    Lepo je bilo smestiti se u stan otkupljen za ???
    a mi da Vam "ulepsavamo NS" i pokusavamo sebi u stracarama i svojim novcem obezbedjivati osecanje zivljenja u Vama nepoznatom NS-u
  • Joca

    28.03.2014 10:13
    Zastita stare arhitekture?
    Zbog licnog iskustva, hocu da vam kazem samo jedno:

    NE DAJ BOZE DA VAM DRZAVA STAVI KUCU POD ZASTITU!

  • @

    28.03.2014 10:09
    Лалош - Питање
    I na Liman su počeli da "uglavljuju" zgrade gde god nađu zgodno mesto. Na nesreću, bila je ona prazna livada gde uglaviše Park city, pa na parking na uglu Narodnog fronta i Balzakove uglaviše zgradu, pa jednu kod Ideje, pa hoće muzičku školu na igralištima i u šumarku između vrtića Maslačak i Bul. cara Lazara. Od kad je Park sitija, kad dolazim kući sa posla, kružim kao budala dok ne nađem parking mesto. I Limani polaku postaju slika i prilika onih koji su urbanisti, ali se u svoj posao ne razumeju i ne mešaju mnogo, osim kad treba da prime neki keš.
  • NS

    28.03.2014 10:08
    cinovnicki kriminal
    Bestidni, pohlepni "investitori" u saradnji sa korumpiranim gradskim cinovnicima vec decenijama razaraju ovaj grad. Kada cemo im stati na put ?!
    Mi, stanovnici ovog grada, ponasamo se potpuno pasivno pred divljanjem kriminalaca.
    Ti sto podizu ta rugla od zgrada preselice svoje porodice u Spaniju, a mi cemo ostati da zivimo sa tom nepopravljivom ruznocom oko nas.
  • 28.03.2014 10:06
    bljak
    Novi Sad ima najruznije zgrade koje sam ikada video.

    Ove nove zgrade ko da prave od stiropora i stakla. A od boja mi se povraca.

    Postaje najruzniji grad koji sam video.
  • Лалош

    28.03.2014 09:36
    Питање
    Ко је инвеститор??? Слободно могу да кажем да је Лиман постао најлепши део града...
  • NS

    28.03.2014 09:33
    ne razumem oko cega polemika? Da li je taj objekat bio pod zastitom? Nije. Da li je to privatno vlasnistvo? Jeste. Ljudi prodali dobili pare i super njima super investitoru.
    Zamislite vi sad imate neku kucu koja zvrji prazna ocete da srusite da napravite nesto novo i sigurnije i onda pocnu "Lokal Patriote" da pljuju sto rusis tu prelepu staru kucu i ruzis grad? Privatno vlasnistvo i tacka. Neka rade sta oce sve dok je legalno!!
  • Anonimus

    28.03.2014 09:32
    Eh
    Muka mi je, pa muka je!
  • neko iz mase

    28.03.2014 09:28
    samo da pitam: dokle???
    Ko još ako radi nešto legalno počinje rušenje u petak i u ponedeljak kao da ništa nije bilo.
    Gledam grad pun smeća,a oko kontejnera gomila. Malo dune vetar i grad se pretvara u ruglo. Seče se drveće-zašto.

    Još jednom da pitam:
    dokle će neko misliti da smo toliko ludi i dokle da trpimo da nam pred očima uništavaju naš grad????
  • 28.03.2014 09:26
    LO
    Ja sam cuo da je zbog Bekvalaca srusena.
  • vlada

    28.03.2014 09:26
    bes i nemoć!
    Tako je! Šta će nam istorija kada imamo vlast koja će nam sagraditi novu i svetliju budućnost!
  • Sofronije

    28.03.2014 09:24
    Dozvole da se ruše vile iz secesije! E gradski arhitekti sram da vas bude! Kad budu radili saobraćajnicu u toj istoj ulici onda će nam prodavati priču kako se oni zalažu za autentičnost ulice jer to je identitet i duh tog mesta. Bla bla bla!!
  • 28.03.2014 09:23
    Saglasna
    Ni meni nije jasno...
    Mogao je biti vrtić, prostor za mlade, penzionere, neka ambulanta, ...
    I ima dvorište, lepota jedna...
  • Pitomac

    28.03.2014 09:21
    ne znam koji su to divlji a koji pitomi,ja mislim da su svi jednom dosli samo su neki ranije a neki kasnije..
  • 28.03.2014 09:19
    Zaista strasno i jadno, mada sam uveren da se ogromnoj vecini Novosadjana vise dopadaju kicaste zgradice kakve su nicale predhodnih godina na Podbari... Velika vecina Novosadjana apsolutno nema nikakav senzitiv za istorijsku bastinu i u potpunosti je ogradjena od elementarnog estetskog poimanja lepog....
  • Anon

    28.03.2014 09:12
    Prokleti kapital...
    ...proklete pare!!! Sve unistavaju!
  • Novosađanka

    28.03.2014 09:11
    Stara boljka od koje boluje vlast u Srbiji: Posle mene potop. Ne umemo da sačuvamo ono najvrednije što imamo...ni ljude, ni građevine.
    Velika šteta.
  • fiskalno

    28.03.2014 09:09
    tu je stanovao advokat.
  • Andrea

    28.03.2014 09:09
    sta reci...
    Bas tuzno :(
  • DEL POTRO

    28.03.2014 08:58
    EVOLUCIJA
    STOJI PRAZNA I?
  • Duchess of Shangay

    28.03.2014 08:57
    GADE MI SE!
  • Valerija

    28.03.2014 08:55
    Pitajte Bokana
  • 28.03.2014 08:55
    Tooo sada jos samo da preimenujte grad u Nova Banjaluka.
  • 28.03.2014 08:51
    Ljudi od struke i ljudi koji posedujete moc,javite se!Zar da nam bas nista iz proslosti ne ostane?
    Kako je krenulo,pocece sa rusenjem Dunavske,Zmaj Jovine...
  • lala

    28.03.2014 08:50
    Šta nam bre, radite od našeg lepog grad? Novosadjani, probudite se. Dajte da se organizujemo, napravimo spisak svih lepih, starih gradjevina, i dostavimo ga nadležnima u gradu, da zaštite te objekte. Ne bi me začudilo da sutra nekom padne napamet da poruši Maticu srpsku.Pa dal smo mi lale stvarno budale?
  • Pajac

    28.03.2014 08:47
    Na žalost...
    ...čista matematika $$
  • užas

    28.03.2014 08:47
    treba zabraniti dalju izgradnju stambenih zgrada najmanje 1 km od centra grada. prosto nema drugog rešenja. napraviće tu zgradu, onda će kukati kako nema parkinga za kola stanara, onda će još širiti parkinge, suzbijati pešake i bicikliste, još više zagađivati grad, još više buke, još manje bezbednosti, još više se ljudi otuđuju, još manje prostora za zelenilo...

    dokle tako dragi urbaisti? vi ste odgovorni za to!

    a za rušenje u toku vikenda, jednom sam za vikend zvao građevinsku inspekciju zbog nekih svinjarija, rekli su "čekajte ponedeljak". srećom pa su komunalci izašli odmah na teren (a i to odmah je bilo za pola sata), svaka im čast...
  • Nizina

    28.03.2014 08:46
    Totalna desktrucija Novog Sada
    Pa gde će svi ovi da parkiraju? Po Grbavici i oko Futoške pijace smeće, haos, prljavština totalna devastacija "urbanog" života.

    Eto nam kada nam je Bokan direktor Urbanizma a taj je urbano video nikada!
  • dj

    28.03.2014 08:46
    I onda se neko pita zašto ne volemo dođoše. Ali para vrti gde burgija neće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna