Novi Sad
03.06.2014.
09:25 > 10:16
U Radosnom detinjstvu najavljuju da će do septembra biti upisano rekordnih 16.000 mališana, zbog otvaranja tri nova vrtića. 
  • 07.06.2014 07:59
    Stvarno su mi se smucili svi koji u ovoj zemlji vape za povecanim natalitetom!
    Jedva uspes da pronadjes posao na kome te izrabljuju do maksimuma,onda ne znas sta ces sa decicom,u obdaniste ne mogu,za drugu varijantu nemas para.
    Pa kakva je ovo zemlja i kakav zivot nam nudi?Koliko god se mi otimali i trudili,ne mozemo glavu da podignemo,deci jedva suvi hleb zaradjujemo,a oni tamo cerdaju milijarde dolara!Pa gde je tu pravda?Zar je tako tesko oduzeti ukradeno i resavati goruce probleme zemlje i naroda?
  • Jednog dana mama

    05.06.2014 09:58
    @Bela
    Nisam imala nameru da sve nezaposlene žene strpam u isti koš, ima i onih koje rade neprijavljene kod privatnika, i onih koje neguju bolesne roditelje, čiste po kućama itd. ali činjenica je da ima jedan broj razmaženih žena koje jedva čekaju da daju dete u vrtić da bi odmorile kod kuće,a zauzimaju mesto nekom drugom. Poznajem par takvih. Nedavno je čak izašao članak u Blic-ženi kako ona isprati muža na posao, on poveze dete u vrtić a onda se ona misli kako da ubije dosadu dok se oni ne vrate.
  • Nema mesta...

    04.06.2014 17:47
    Kao što sam i očekivao...
    Ni moje dete nije dobilo mesto u vrtiću iako smo tražili da ide u mađarsku grupu jer lepo priča mađarski. Nema mesta jer su neki sa vezama ubacili svoje decu bez da znaju i reči jezika.
  • Skeptik

    04.06.2014 17:43
    Za ove što brane crkve:
    Da crkva sve radi od dobrotvornih priloga ne bih imao ništa protiv da grade štagod, gdegod i kakogod hoće, ali dok god im se daju pare iz državnog budžeta (za doprinose, penzije, itd.), dok god ima "doplatnih markica" za hram svetog save u beogradu i dok god ne plaćaju porez kao svi mi ostali imamo pravo da ih kritikujemo zbog njihovog licemerja. Samo od tih doplatnih markica su dobili milione evra. Šta vi mislite da smo mi ludi pa ne vidimo kako popovi žive i šta voze a pritom su subvencionisani od naših para?! Bitno da za njih ima a za decu ne. Hajde lepo da im krenemo naplaćivati porez kao svima u ovoj državi za svu zemlju i nekretnine što poseduju pa samo od tih para da vidimo šta sve možemo za decu izgraditi.
  • -

    04.06.2014 13:18
    -
    oko telepa ima 4 pravoslavne crkve.
    prema veterniku, na n.naselju, na telepu, ova nova na grbavici.


    a vi jos tvrdite da ih je malo
  • филозоф

    03.06.2014 23:17
    @kloks
    Нисам поредио СПЦ са националном мањином, то је пример како вама неке ствари сметају, а исте такве не. Поређење је доказ ваше принципијелности. Не сметају вама изгледа поступци СПЦ већ њено само постојање!
    Да СПЦ направи вртић одмах бисте дигли дреку како ће деци тамо да испирају мозак и који им је интерес у градњи вртића.

    Не мењај тезе за моју изјаву о католичкој цркви у Хрватској. Постоје и код нас многе католичке цркве и зидају се нове, али то ти изгледа не смета...

    "Zamena teza: vi koji ste za vrtiće, u stvari ste protiv crkve, a to znači da ste komunisti, a protiv takvih ja znam svoj tekst!"
    "Пошто су ставови противника цркве блиски комунизму"
    и нигде не поменух вртиће! Ко овде замењује тезе?
    О лицемерју:
    "Опет имамо грађане првог и другог реда, било по нацији или по послушности режиму!"

    Како вама успева да детаљно видите вернике и њихово понашање није ми јасно. Да имаш појма о теми знао би да свако верује због свог спасења, па ако је веровање лажно сам ће и да испашта. Није мој посао да се бавим другим људима и у шта и како верују, то је само њихова лична ствар.
    О клеру у бесним аутомобилима затамњених стакала, најбоље говори изјава блаженопочившег патријарха Павла, када је видео возни парк владика:
    -Шта би тек било да се нису заветовали на сиромаштво?
    Њега је човек сваки дан могао срести на улици или у градском превозу и питати га шта год је хтео. Ови данас се крију од народа.
    Свестан сам ја стања у СПЦ и да су многи далеко од савршенства, али ако бих ја због њих изгубио веру био бих исти као они.
    Већ сам рекао да треба да плаћају порез и пријављују приходе, баш као и ОСТАЛЕ организације које сам набројао.
    Најбитније ниси одговорио: Зашто не би градили цркву од прилога верника? Неко други даје новце и неко други их троши, а то са вама нема никакве везе! Схватам људску потребу кад вам нешто смета, али логично објашњење заиста не постоји!
    Одговорих и ја теби...
  • ombre

    03.06.2014 19:34
    resenje
    eno im na futoskom putu onolika kasarna zuji prazna malo se okreci nacrtaju cvetici i crtani likovi na zidove ima kreativni volontera i zaposle vaspitace i tako se taj vrtic nesto i placa , znaci bice i za plate i gotovo...
  • Ibrahim

    03.06.2014 18:52
    Isto vala!
    A je l’ možemo mi sami da izgradimo vrtiće? Damo dobrovoljne priloge, mislim k’o za crkvu i sve tako u tom fazonu. A onda da nam odrede one tete što ćuvaju djećicu. Mi ćemo ih plaćat’ kol’o one odrede, a one neće plaćat’ porez. I još će im se upaćivati pemzino. Mislim, isto ko popovima. Et’ nako!
    Ćuj ba, đe ću ja pjevat "Bože pravde"? Kako da pjevam, kad pravde nejma!
    Aman jara bi…
  • Ivana

    03.06.2014 18:45
    Ispod crte
    I moj je sin ostao ispod crte, naravno, drugačije nisam ni očekivala. Niko ne daje odgovor koji se kriterijum primenjuje kad dva deteta imaju isti broj bodava, a jedno bude primljeno a drugo ne, da li je to princip izvlačenja iz šešira, eci peci pec ili ko da više, mada se odgovor naslućuje, kad vidim čija su deca primljena sve mi je jasno.
  • Shimmy

    03.06.2014 17:34
    za crkvenjake
    Pitate zasto odma na crkvu? Da li su oni krivi? E pa ovako, kada bi mi bili SEKULARNA drzava(a jesmo, al samo na papiru), onda nasa vlada i politicke partije ne bi slavili slavu, crkva se ne bi izjasnjavala po pitanju kojekakvih parada, i ta ista crkva se ne bi izjasnjavala po pitanju NATALITETA i "bele kuge", a posto se sve od pomenutog desava. Mozda bi najbolje bilo decu ostavljati na cuvanje popovima, ali dobro znamo da ta ista crkva stiti popove koji pipkaju tamo gde ne treba. Crkva ili nek cuti po pitanju nataliteta, ili nek izgradi koje obdaniste(bez popova molim). BOGU BOZIJE A NARODU NARODNO?
  • Detelinarac

    03.06.2014 15:56
    Za cacu i ostale
    Šta god da ne valja u ovoj državi uvek su krivi crkva i popovi, samo mi sami nismo krivi ni za šta, zar ne?
    Crkve se grade od donacija vernika, i nekada zna da prođe i po više od 10 god. dok ne bude neka izgrađena. Primer - crkva na detelinari...
    Kada bi svi roditelji u NS donirali za izgradnju vrtića, ne samo za njihovu decu već i za onu buduću i onu tuđu, problem bi bio rešen, zar ne?
    Ali mi smo takvi postali - samo da ja obezbedim sebe i svoje dete, a za druge me baš zab..e dup...
  • kloks

    03.06.2014 15:21
    Slazem se.
    Od svih njih SPC je najbogatija, najuticajnija (pogotovo u oblasti guranja nosa tamo gde mu nije mesto) i najbliža državnoj upravi, dakle upravo onim strukturama koje bi trebalo da rešavaju pitanje smeštaja dece po vrtićia, što je, ne zaboravimo, ovde tema.
    Poređenje mađarske zajednice (odmah im dodajmo i slovačku, rumunsku, bugarsku, rusinsku…) i njihovih ekonomskih aktivnosti sa aktivnostima SPC, i u pogledu obima, i u pogledu domena, nema nikakvog smisla, jer se razlikuju za nekoliko redova veličina. Pokušavaš da pričaš o SPC kao da ravnopravno učestvuje na tržištu, poput firme, pa je, eto, uspešnija od drugih. Crkva dobija priloge od gradjana, što se i drugi (recimo vrtići…?!) ne potrude više, pa će imati…
    Dakle, ne radi se o prioritetima, ko se bavi ”prečim stvarima”, nego o tome kome ima šta da se uskrati, kao i kako je do toga došao, da bi se pomogao smeštaj dece.

    Зашто САМО код Срба постоји тај аутошовинизам? Лакше нам је вређати саме себе него нпр. Хрвате код којих ово исто католичка црква ради годинама без икаквих примедби!
    Demagogija u punom svetlu!
    Koga briga šta Hrvati rade…!? Ili bilo ko…? Eno, u Somaliji je još gore, znači da treba budemo baš zadovoljni našim stanjem…
    Batali tu priču, ne prolazi…

    Пошто су ставови противника цркве блиски комунизм
    Значи да сте ви обични лицемери убеђени да сте само ви у праву и да сви остали греше! Једноставан закључак.

    Uh, sve si gori i providniji…
    Zamena teza: vi koji ste za vrtiće, u stvari ste protiv crkve, a to znači da ste komunisti, a protiv takvih ja znam svoj tekst!
    Menjaj ploču – kakve veze ima komunizam sa tim što su poluprazne crkve (a i ono što ih popuni je većinom u skladu sa hrišćanskim moralom samo dok je u crkvi, a van nje su skupljeni s konca i konopca, licemeri, lezilebi, pokajnici…) na sve strane, sveštenstvo živi kako bubreg u loju, a sa decom država ne zna šta će.

    Ne kažem da je SPC (jedini) krivac za stanje u Radosnom detinjstvu, nego samo odgovaram na tvoje pitanje o tome zašto se napada crkva. Pa eto, zato što je svima na očima, bogata, bahata, agresivna, a bez jasne svrhe postojanja (nema više komunizma, “Očenaš” se čita i u parlamentu, i na univerzitetu, šta se “dešavalo” sa nepostojećim IH poslednje nedelje pred raspeće se, na moju ličnu žalost, može čuti i u redovnoj školi, a u poslednje vreme ni Turaka nema… sem na Pinku).
  • bela

    03.06.2014 15:19
    odgovor za - Jednog dana mama
    Jednog dana mama

    Sram te bilo. Nije ti palo na pamet da je ta žena koja je nezaposlena i šalje dete u vrtić možda opet trudna ili ima kod kuće i malu bebu, neguje bolesne roditelje, traži posao na sve načine... Nego ti je lakše da izvredjaš žene koje nisu zaposlene. Umesto da budete ljuti na grad, državu.. vi ste ljuti na nezaposlene majke. Sramota!
    Sva deca treba da idu u vrtić. Mora da bude mesta za sve.
  • Akcija!

    03.06.2014 14:32
    svi Vi koje zanima lista cekanja i bodovanje, pisite gadonacelniku i njegovoj otovorenoj kancelariji na: nsgradonacelnik@novisad.rs.
    Ozbiljna sam, ja verujem u gradjansku inicijativu. Ima Vas bar 1000 nezadovoljnih, pokrenite se. Pokrenite medije. Bar Vas 10 da se aktivira nesto cete uraditi. Hajde, sta Vam je tesko da otkucate 1 mejl dok ste za kompjuterom. Ja cu prva poslati!
  • bns

    03.06.2014 12:33
    Caca
    Vaš komentar je demagokški. Kakve veze ima gradnja crkve od priloga vernika sa stanjem javnih preduzeća?
    Pre svega, crkava i nema baš na svakom ćošku. U Novom Sadu na bačkoj strani grada ima 7 pravoslavnih hramova, ima, čini mi, se 4 rimokatolička hrama, jedan reformatorski, jedan evangelistički, jedan grkokatolički, i tako redom,...Sa druge strane vrtića ima 20 - 30 ili koliko god - u svakom slučaju nedovoljno da prime svu decu. Rešenje je da ili Grad izgrađuje zabavišta, ili da se radi jednakosti svih građana, sufinansira boravak dece u privatnim zabavištima i jaslicama. I za to je potrebna politička volja.
    Takođe, kakve veze ima gradnja crkava sa stanjem u bolnicama? Jesu li sveštenici ili vernici krivi zato što se zdravstveni radnici prema poslu odnose na način na koji to čine? Ili su krivi zato što Fond za zdravstveno osiguranje ne funkcioniše tako što ulaže u nove sadržaje, u nove domove zdravlja, novu opremu i održavanje već postojeće?
    Komentar kakav ste ostavili je veoma površan liči na sabiranje baba i žaba.
    Da li nekome trebaju crkve? Trebaju verujućim ljudima. Mi postojimo u ovom gradu, takođe.
  • JA

    03.06.2014 12:24
    Uvek ista priča
    Kako u vrtić samo ko mora? Sva deca treba da se upišu u vrtić, mi smo oboje zaposleni, ali i nezaposleni roditelji treba da upišu decu. Vrtići su super u ovim uslovima, vaspitači odlični. A već godinama svi se upisuju preko veze, a to bi trebalo da se promeni...
    Mi što imamo i babe i dede blizu, možda oni više nisu u stanju, možda i njima treba pomoć, tako da vi što ste sa strane došli, više niste dođoši već ovdašnji, pošto vam deca idu u školice i živite i radite u Gradu ko i mi što su nam svi ovde. Na istom smo.
  • Zmama

    03.06.2014 12:14
    Smanjite subvencije - uredite sistem
    Nikada nisam dobila odgovor na pitanje kako se rangiraju stotine dece sa istim brojem bodova da znam da li sam na listi cekanja 10 ili 1010. Pretpostavite zasto ...

    Grad subvencionise boravak dece u vrticima sa 80%. Sve dece! To je 30% gradskog budzeta! Ne mislim da je to pravedno jer, prvo, ne trebaju svima (iste) subvencije, i drugo - ocigledo sistem ne funkcionise - mesta nema a nema ni para, i radi se preko ledja dece. Ako ne zele da uvedu platne razrede, za sta se ja zalazem iako bi me ponajvise lupilo po dzepu, onda neka smanje nivo subvencije za 10% nije mnogo, ali mnogo znaci, i od tih para obezbede resurse, zaposle jos vaspitacica, opreme i okrece vrtice, omoguce deci da disu!

    Smatram da mesta u vrticu treba da bude za svu decu i da nije u redu izjednacavati nezaposlene mame sa onima koje salju decu u vrtic da ispijaju kafe kod frizera, nije u redu, i nije na mestu, ali zivotom branim i to da kad ovoliko mesta nedostaje u vrticima, mora najpre da ga bude za svu decu zaposlenih roditelja.
  • bns

    03.06.2014 12:10
    Unazad nekoliko godina uz "Radosnog detinjstva" uvek ista priča: "fali nam samo hiljadu, ili fali nam samo dve hiljade mesta, kad nadogradimo, biće mesta za sve,...."
    Da li iko od nadležnih u gradu koristi podatke iz popisa stanovništva? Novi Pazar i Novi Sad su jedini gradovi koji imaju pozitivan priraštaj. I umesto da se u skladu sa tim planira izgradnja i otvaranje novih vrtića i škola, nadležni se prave nevešti i zavlače roditelje. Silna su nova naselja i gradu izgrađena i za njih su plaćene razne dozvole za granju, infrastrukturu i slično. Da li je ikom palo na pamet da roditelji iz tih novih kvartova imaju decu i da im trebaju vrtići i škole, domovi zdravlja? Palo je na pamet privatnicima, ali grad pravi diskriminaciju, te ne žli roditeljima dotirati privatno zabavište u iznosi koji dotiraju za "Radosno detinjstvo". Ne znam kakav je vaspitni rad u "Radosnom detinjstvu", ali kad prođem pored zabavišta na Telepu u čijem je dvorištu trava visoka bezmalo 1m nije mi dobro. Zar je moguće da niko ne može pokositi travu u tom dvorištu?! Ti je takođe vaspitanje dece lošim primerom. I to je odnos prema radu kakav pažljivo neguju radnici iz javnog sektora. Sa druge strane, u privatnom zabavištu - nema nepokošene trave i veoma su uredna dvorišta, a rad sa decom je izuzetan.
  • Tata

    03.06.2014 11:26
    Deca iz privatni vrtica nisu gradska
    A dugonajavljivano sunvencionisanje privatnih vrtica? Pomozite svima, pa i sebi! Tu ce te imati najtransparentnije potrosen novac.
  • majka troje dece

    03.06.2014 11:08
    vaspitaci nemaju platu al zato radosno detinstvo ima zaposleni 100 (ili koliko vec) psihologa i pedagoga....ova jedna koja kao radi dodje mi sa pricom o mom detetu koje je par meseci u jaslama sve zna o njoj (slucajno dosla bas iz pravca jasli???) prica mi kako prate decu itd...i ja je posle svega toga pitam za dva starija deteta od kojih je jedno predskolac ona me gleda belo...kaze a u kojoj je grupi? dete ide 6 godina u vrtic,drugo ide 4 godine, ona kao toliko prati decu da zna sve o najmladjoj koja je par meseci tu.....iskreno ne ocekujem od nje da zna svako dete, al ona se postavila sa pricom kako prate decu jako dobro i kako sve zna o detetu koje je tu par meseci.
    takodje su tu i ti savetnici za fizicko, menadzment, PR......svasta jos tu ima sto ni ne zna narod....
    al nema vrtica dovoljno, nema ni vaspitaca, ako ih i ima nemaju plate, nemaju sa cim da rade, nemaju sa cim da odrze deci higijenu....svaka cast tim vaspitacima koje zaista rade i trude se zbog dece u takvim uslovima
  • 03.06.2014 11:05
    Sramota!
    Nemaju oni pojam koliko dece ima u Novom Sadu.
    I sta cemo koji smo odbijeni privatni vrtici???
  • филозоф

    03.06.2014 11:01
    @caca
    Зашто теби тако цркве сметају? Конкретно!

    Слажем се да треба да се опорезују, али исто тако и све остале НВО организације, почев од ЛГБТ! Сви су они обавезни да достављају извештаје о пословању и НИКО их не доставља! Како и зашто? Али питање је за СВЕ!

    Ако СПЦ прави цркве од свог новца, какве то има везе са тобом или било којим неверником? Има везе само са онима који им дају прилоге! Како Мађари праве искључиво мађарски дом на Телепу, и то са донацијама покрајине? То се нико не пита!
    Немам ништа против Мађара или било кога, верника и неверника, али ти очигледно имаш проблем са свима који не мисле као ти!
    Код кога онда шкрипи? Код тебе или мене? Образложи зашто! И немој да ке*аш о угрожености и пречим стварима јер и ови не праве дом за угрожене већ за своје становништво! Немам ништа против тога, треба и ми да се угледамо на њих и радимо тако! Само што ти прозиваш искључиво СПЦ!

    Зашто САМО код Срба постоји тај аутошовинизам? Лакше нам је вређати саме себе него нпр. Хрвате код којих ово исто католичка црква ради годинама без икаквих примедби!

    Пошто су ставови противника цркве блиски комунизму, онда једно питање: Зар није усред "равноправног" комунизма била подела на оне који су за систем и оне који су против? Да ли смо онда били баш сви једнаки и да ли су они мислили о свима? Једина разлика је што је комунизам интернационална идеологија и није делио људе по нацији, али је ипак била присутна подела по припадности другим критеријумима, што се на крају своди на скоро исто! Опет имамо грађане првог и другог реда, било по нацији или по послушности режиму!

    Значи да сте ви обични лицемери убеђени да сте само ви у праву и да сви остали греше! Једноставан закључак. Изволи, демантуј ме! Знам да ће бити минуса, али био би пожељан и који ИНТЕЛИГЕНТАН одговор!

    Колико твој коментар има везе са темом има и мој одговор!
  • aero casper

    03.06.2014 10:54
    a kako se "boduju" deca?
    moje dete, malo više od godinu dana staro nije primljeno u zabavište/obdanište, prvi put smo konkurisali, nadam se da će zaista biti mesta u septebru, ali meni JAAAAKOOO interesuje kako se "boduju" odnosno želeo bih da vidim spisak ko je koliko poena "dobio", koliko je moje dete "ispod" crte? Ako je, recimo treća ispod crte, da li će nam javiti kada se bilo gde mesto oslobodi, ili isključivo u vrtiću navedenom pod brojem 1 ili nešto treće? Pitao sam ovo i na šalteru radosng detinjstva, blago podrugljivi osmeh sam dobio zauzvrat...
  • @Caca - Kada bi ...........

    03.06.2014 10:39
    Pričate gluposti! Svaki hrišćanin i pravoslavac zna da su važnija sveštena lica nego tamo neka smrdljiva deca. Kad krene poplava, šta mislite ko će da urgira kod boga? Mali smrdljivci neće sigurno, već naši duhovni očevi. A i to kukanje oko bolnica! Ko je spao na bolnicu, taj i treba da umre. Samo se izležavaju i troše novac poreskih obveznika. Bog dao - bog uzeo.
    Sram vas bilo kada možete da kažete da su škole i bolnice preče od božje kuće.
  • Jednog dana mama

    03.06.2014 10:36
    u vrtić samo ko mora
    Bilo bi sjajno kad bi svi roditelji koji to žele mogli bez problema upisati decu u vrtić. Ali nažalost to nije slučaj. Podstiče se stanogradnja, subvencionišu se stambeni krediti, pa kad se mladi ljudi iz cele zemlje sjate u Novi Sad, Beograd i veće gradove javljaju se brojni problemi: nema mesta u vrtićima, nema parking mesta, gužve u domovima zdravlja, gužve na šalterima... Povećanje broja stanovnika ne prati i ulaganje u infrastrukturu. Imamo i još jedan problem: mnoge mame koje ne rade uopšte upišu klinca u vrtić "da se dete socijalizuje" i onda ceo dan lakiraju nokte i ispijaju kafe. Zauzima se mesto nekom drugom detetu čiji baba i deda žive desetine i stotine kilometara daleko i nisu u mogućnosti da "uskoče" kao alternativa, tzv. baka servis. Dokone mame neka se bave svojom decom a ne da ih daju u vrtić samo da bi odmarale ceo dan.
  • Scotch Bonnet

    03.06.2014 10:23
    Ateizam je oslobodjenje umova!
    Interesantno je kako nam o padu nataliteta govore upravo oni koji su za to najvise zasluzni.

    Dok se po Vojvodini izgradjuju bogomolje u stilovima koji ne prilice regiji i ono malo dece sto imamo nema gde da se upise jer nema mesta posto nema dovoljno ustanova.

    Zar je moguce da smo postali bas toliko zaglupljen narod!?
  • Mama

    03.06.2014 10:17
    ironija
    Istorijski uspeh!.....nagurati > 30 dece u 25m2 i neplacati vaspitacice, nego PRke i menadzerke. Bravo!
  • Shimmy

    03.06.2014 10:16
    +1 za Cacu, a....
    Kako bi resili pitanje 3000 malisana predlazem jednu crkvu na grbavici da se pomolimo da dogodine bude njih manje na cekanju
  • 03.06.2014 10:16
    pre par godina liste su bile oko 2000 pa su rekli kad zavrse neke pocete vrtice nece biti vise lista cekanja.....zavrseni vrtici...oliste duze...natalitet opada....ja ne znam sta bi bilo da je natalitet u porastu?????
  • 03.06.2014 10:12
    ovaj ne misli da ode sa mesta direktora.
    verovatno misli da sprovede segregaciju dece ili da na deci izvrši indoktrinaciju
    Nije džabe postavljen od dSSa

  • caca

    03.06.2014 09:54
    Kada bi ...........
    se gradili vrtici umesto crkava, kojih ima na svakom cosku, ne bi bilo ovih problema . Izglesa da su crkve najpotrebnije, a to sto su domovi zdravlja, bolnice ruinirane, nema veze, trebaju nam crkve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna