Novi Sad
05.06.2014.
06:10 > 07:42
U JKP "Stan" će 110 radnika biti proglašeno tehnološkim viškom, što je trećina od ukupnog broja zaposlenih.
  • Dve nepotrebne

    26.08.2014 06:34
    javne kuće

    STAN treba UKINUTI kao i INFORMATIKU!!!
  • Anonimus

    06.06.2014 15:17
    Spisak je napravljen još prošle godine, a i ova vest se objavljuje već koji put... nikako dalje od spiska....
  • anonimus

    06.06.2014 12:48
    ala janka i gorana svrbe dlanovi....ko hoce na spisak zna se tarifa... 10% a od toga= ide na cetiri dela... ko hoce otpremninu, morao bi to da zna.....zato ljudi racunajte koliko vam preostaje....to je naredba sefova...
  • 06.06.2014 12:28
    nnn...
    Otpustice strucne radnike I sluzbenike, a ostace ostavice one koji su stranacki zaposleni!!!
  • Privatnik

    06.06.2014 10:27
    Malo je 110 radnika za otpuštanje
    ...treba ih otpustiti više. Jednostavno, svaka firma mora da se samofinansira i da donosi dobit osnivaču. To je normalna poslovna praksa. U stanu ih ima više od 110 viška i koje crne otpremnine, treba taj novac za otpremnine dati privatnoj firmi da zaposli taj višak (ako uopšte ima iko da valja i da zna i hoće da radi u JKP). Pre prolazim Ulicom Lasla Gala, otvoreni prozori u zgradi JKP Stan, u savkoj kancelariji nekoliko njih ćaskaju (snimio sam telefonom video), a to nije prvi put. Sve bih ja te neradnike na ulicu, pa kada krenu da protestvuju-vodenim topovima, marš. na njivu kopajte, ako ne znate ništa drugo da radite u privatnom sektoru. Privatni sektor grca za dobrim radnicima, npr. fali dobrih, ali pazite dobrih varioca, pekara, kuvara..., ali to nece niko da radi, svi bi u JKP da se sencaju, e pa ne moze. Toliko!
  • Milojko

    06.06.2014 06:24
    @Roky - @Milojko
    Blago majci koja te rodila, Roky, pametnice nasa.
    A sto se racuna tice, da bi bio egzaktan obrati paznju na ulazne parametre!
    Pozdravi mi ovog jos pametnijeg Anonimusa pa onda sedite i saopstite ovom narodu gde to vi nauciste te vase racune, koji vas je profesor tome ucio i naucio pa da nastavimo dalje.
  • Roky

    05.06.2014 20:10
    @Milojko
    Svako može da ima svoju pretpostavku, kao i Vi ovde o meni. Samo je račun egzaktan!
    Pa ko razume...
  • 05.06.2014 20:06
    Il’ je čavka, il’ je pretpostavka
    Kada putuju politikant i neko ume da razmišlja, pa prođu pored jata čavki, a padne pitanje koliko ima čavkiu jatu, politikant odgovori tako što kaže:
    - PRETPOSTAVLJAM da ih ima (pa zvekne neki broj)…
    Onaj drugi izbroji čavke i tačno kaže koliko ih ima.
    Naterate li politikanta da sračuna koliko ima čavki, on će izbrojati njihove noga (zašto jednostavno, kada se sve može tako lepo iskomplikovati) i podeliti sa četiri.
    Zašto sa četiri?
    On je sam sebi, pa time i svemu - etalon!
  • 05.06.2014 19:55
    @Milojko
    Tssssssss… Nisam ni očekivao da ćete razumeti, čak pre da ćete sve pogrešno razumeti. Prizvuk…
    Sedite kolega!
  • amoniman

    05.06.2014 19:27
    Sad lepo otpremnina pa onda zaposlenje u drugom javnom preduzecu!!
  • Milojko

    05.06.2014 18:25
    @Anonimus - @Milojko
    Na moju nesrecu ova formula ti je toliko dugacka da je ja uopste ne razumem, a ne zameri mi sto sam zakljucio da se ti u sve to razumes malo vise od Marice.
    Istina i moji dometi su ograniceni pa cu zavrsiti zakljuckom da si i ti jedan od doktora sa MegaGiga univerziteta, a polaganje cevi ti je ocigledno uza specijalnost sa kojom si usao u red velicanstvenih.
    Srecno ti bilo pa nastavi i dalje sve dok mozes i dok ti se mili, ili dok te ove doktori nauka iz SPO-a ne angazuju kao eksperta jer si tu negde njihovog ranga i bilo bi greota da camis negde u tami a ni za jotu ne zaostajes za njima.
  • 05.06.2014 17:55
    Anonimus - @Milojko (recnuti kraj)
    Eto ni nju ne primenjuju, a treba pričati o višekriterijumskoj optimizaciji (Promethee, Electre, AHP itd.), jer proces postavljanja vodovoda nije samo postavljanje cevi!
    Sa kime pričati Milojko? Ja ovakav, nepismen…
  • 05.06.2014 16:47
    V.D. direktore sram te bilo ti prima[ menadžersku platu 120.000,00 a radnici ti ne mogu dolaziti ni na posao jer ni minimalnu zaradu im ne isplaćuješ a putne troškove sami radnici plaćaju da bi ti imao menedžersku platu! Pomozi gradjanima Novog Sada i nestani iz i sa njihove grbače ti i tvoji
  • duke of nockshire

    05.06.2014 15:36
    phu...
    Proveriti koliko dugo su pojedinci sa spiska bili zaposleni u toj ustanovi.
  • 05.06.2014 15:10
    @Milojko
    Bez obzira na prizvuk nečega… Je l’ pa sad, odgovoriću:
    Kako rekoh na prvom mestu treba poznavati osnovnu delatnost (predmet rada i sredstva za rad), tako da ne može stočar da uspešno vodi Zelenilo ili istoričar ViK. Ajmo redom.
    Primer Vodovod i to samo jedan segment delatnosti(i ovako je predugačko), npr. postavljanje vodovodnih cevi dužine 2 km.
    Predmet rada: Vodovodne cevi. Postoje normativi o potrebnom vremenu kako za iskop (zemljani radovi), spajanje cevni, tako i za „zatrpavanje“. Da ne postoje norme, posao bi se razvlačio unedogled, a onda postavlja se i pitanje plaćanja radova. Sigurno ne po danu! Znači, znamo (izračunamo) koliko je potrebno da jedan radnik postavi (iskopa, montira itd.) 2 km cevi. Stavimo li to u gantogram (MS office Project) vidimo kada počinje i kada se završava ceo posao. Sada ona čuvane Mrkina: mogu li dve žene da rode jedno dete za 4,5 meseci? Tj. ako 1 radnik kopa ručno 100 m kanala za vodovod za 10 dana, dva će to uraditi za 5 dana, četiri za 2,5. Ako se kopa mašinski (sredstva za rad), treba toliko i toliko itd. itd.
    Oćem kasti, da ako znamo šta radimo, znamo koliko nam za to treba vremena, mašina, a time i radnika (gantogram se uči u srednjoj odgovarajućoj!). Onda nam je jasno da za npr. 50 proizvodnih radnika ne treba JOŠ 48 ili 52 „neradnika“ (neproizvodna radnika). Znači, nismo krenuli od direktora, primili mu 8 pomoćnika i 5 savetnika , nego smo dobili da nam treba maksimalno 5-8% neproizvodnih radnika, što je i neka svetska, ili evropska norma.
    I tako, ako znamo šta sve radimo, znamo i koliko nam radnika treba, koliko mašina, sa kakvim učinkom, te niko pametan neće na svakog radnika primiti još jednog da mu radi sve ostale (administrativne!) poslove. Kažem, niko pametan, a tu su očito nisu snašli naši politikanti, ma koje boje bili.
    A to je i pokazatelj koliko radnika treba, pa ne PROCENJUJEMO imamo li viška zaposleni! Izračunali smo…
    Ovo bi bila prosta, jednokriterijumska optimizacija. Eto ni nju ne primenjuju, a treba pričati o višekriterijumskoj optimizaciji (Promethee, Electre, AHP itd.), jer proces postavljanja vodovoda nije samo postavljanje cevi!
    Sa kime pričati Milojko? Ja ovakav, nepismen…
  • Milojko

    05.06.2014 10:50
    @Roky - Oni "procenjuju"!
    Roky, majstore, kako se to racuna? Koju formulu koristis, zivota ti?
    Prenesi nam deo tog znanja, ako nije specificna disciplina pa je treba dobro naplatiti.
  • 05.06.2014 10:48
    Ja bi im podelio otkaze i stavio katanac na vrata. To je jedna gomila neobrazovane bagre koja samo trazi gradski novac!
  • lala

    05.06.2014 10:47
    Bravo anonimusu, vidi se da radis u stanu i imas informacije, ali mala ispravka... janku nije mentor pripravnik iz 3d, nego stranacki kolega, koji direktorise iz senke,svemocni sef nabavke i prodaje,placa samo za svoje dve firme i firme ostalih stranackih kolega...pa cak i zatezne kamate u milionskim iznosima...pitam se ima li u gradu inspektora za privredni kriminal, dodjite ljudi, molim vas.
  • Samo

    05.06.2014 10:43
    privatizacija
    Otice oni pred penziju sa velikim otpremninama a ostace ovi mladi praznoglavi sto su zavrsili skolu do pola.
  • koliko

    05.06.2014 10:32
    su
    Ostetili svojom korupcijom upravnici zdravstvenih institucija? Hajde mi to izracunajte, ako mozete.
    Podjimo od Betanije. Koliko kosta kad se radi bespotrebna operacija, a uz to se uzme i mito? Skoro dve trecine tih operacija je zbog mita. Da li i to kosta drzavu? Ili samo one koji nemaju da podmazu?
    Eto, a znam da necete smeti da objavite.
  • 05.06.2014 10:10
    @novosadjanka - Roky
    Ma naravno! Divim se. „Neko“ je PROCENIO da tih 110 radnika treba, pa sada opet „neko“ PROCENJUJE da su višak! Bem vam PROCENU, ja ovakav nepismen!
    I da hoćete da otpustite te vaše što ste PROCENILI (jednom ovako, drugi puta onako, bodući ko ćorava koka!), ni po muke. Nego, otpustićete one što nisu neki vaši i koje niste vi doveli. Na prvom mestu one koji su tu još kada vaše usrane partije nisu postojale! One koji znaju svoj posao. Jer, dok su oni radili i rukovodili, firma je bila OK, a tek kada su došli ti vaši, napravili ste ove PROCENJENE i grandiozne rezultate! Rezultate, za koje ste i sami ukapirali kakvi su.
    I pričajte mio malo o tome kako niste vi, nego oni pre vas… To vam jedino što znate
  • @ Anonimus

    05.06.2014 10:10
    "Zaposleni su se dobrovoljno prijavljivali jos prosle godine, po starom zakonu o radu... gde se otpremnine bile predvidjene za sve godine radnog staza... a sada, po novom bice samo za godine staza provedene u jkp stanu"

    Sasvim je logicno da otpremninu dobijes samo za godine radnog staza koje si proveo u toj firmi. ako sam ja radio 10 godina u firmi X, pa onda jos 10 godina u Y i na kraju 5 godina kod tebe u firmi logicno je da mi isplatis otpremninu za tih 5 godina a ne za 25 godina od kojih sam 20 godina proveo radeci za neke druge. Kakve ti imas veze sa mojih prethodnih 20 godina radnog staza i zasto bi ti to meni placao kada te nicim nisam zaduzio da mi to isplatis.
  • 05.06.2014 10:09
    http://www.izreke-citati.com/prica-o-mravu/
  • Сремац

    05.06.2014 09:52
    Кратка памет
    Каже "LEDINCI"...Водовод има вишка радника...јесте има вишка,али Гари заборавио си да је Бјелајац примио 278 за време свог мандата и то 56 задњи дан пред смену.Међу примљенима је највише без одговарајуће школе,али партијски лојални ЛСВ.Шофери Жуга и Соћа су били главни "кадровици",па су прво своје жене запослили,а онда кумове...
  • wetgh

    05.06.2014 09:45
    Kako je ko dolazio tako je i nagomilavao...ne vredi sad prozivati nikog pojedinačno kad su svi isto radili...
  • Mušica

    05.06.2014 09:40
    Podržavam ovakvu odluku, jer kad stupi na snagu novi zakon, ta otpremnina će biti minimalna...
  • anonimus

    05.06.2014 09:39
    Gospodo čitaoci ! Da li Vi veruete gospodinu Bašiću ?
    Ja ne verujem !
    Gospodin Čobrda Janko koji više nije ni u funkcije V.D direktora samo za 6 ( šest) meseci svojeg direktovanja je svojim činjenjem i ne činjenjem koštao ovaj grad preko 250.000.000,00 (dvestopedesetmiliona i 00/100 dinara i to na sledeći način;
    Prijemom 20 (dvadesetoro) novozaposlenih posle odluke vlade o zabrani zapošljavanja u javno komunalni sektor posle 06.12.2013. godine sa kojima je on zaključio ugovor a u JKP "Stan " u je počeo da radi 12.12.2013.godine što iznosi CCA 2.000.000,00 (dva miliona dinar X 6 meseci je 12.000.000,00 dinara.
    Zato što nije sproveo UPPR (unapred pripremljeni plan reorganizacije JKP "Stan " i proglasio tehnološki višak od 01.januara 2014 godine 120 radnika što na mesečnom nivou iznosi 10.000.000,00 (deset miliona dinara X 6 meseci je 60.000.000,00 dinara (šesdesetmilionai00/100 dinara).
    Zato što nije omogućio normalno funkcionisanje preduzeća što je dovela do otkaza usluga od strane korisnika usluga a šro je implementiralo manje mesečno fakturisanje u iznosu od 20.000.000,00 (dvadesetmilionadinara i 00/100) što iznosi X 6 oko 120.000.000,00 dinara(stodvadesetdinarai oo/100)
    Zato što je dozvolio prinudno naplatu privatnim izvršiteljima za opravdana potraživanja dobavljača za neizvršene obaveze sredstvima mašinama i opremom kupljenom iz kapitalnih saubvencija grada novog Sada u iznosu od 30.000.000,00 (tridesetmilionadinarai 00/100) a koja nikada na prvoj javnoj prodaji nisu prodata već dogovorenom cenom sa EKSKLUZIVNIM dobavljačima ustupljena u iznosu od 30 % nižom od realne vrednosti. Gospodin Čobrda i njegov mentor šef pripravnik iz DDD treba da odgovaraju pred zakonom a ne da njihovi šefofi koji im izdaju takve naloge a uz blagoslov gradonačelnika šere svoje polje delovanja u cilju osiromašivanja gradjana Novog Sada.(Nestala toplana na mišeluku, gospodin Popi na granici, kupovina glasova, imovno stanje g-dina budućeg člana gradskog veća za komunalno stambene poslove gde će da kontroliše itd itd.) Gospodine gradonačelniče uozbiljite se izbori su tu.2016. ili ranije.
  • novosadjanka

    05.06.2014 09:17
    Roky
    neznalica !!!! Vase bahato komentarisanje nas je uverilo da ste nepismeni, bez osnovnog znanja. Procena, racunanje, corave koke...... Neko je pogledao podatke da je u poslednjih 3 godine primljeno 110 radnika, obim posla isti mozda i manji........ i pocetak je po proceni da se toliko radnika i otpusti.
  • 05.06.2014 09:12
    Hoce li otpremnine dobiti i za one godine radnog staza tokom kojih su poslovali sa gubicima?
    Poenta otpremnine je u tome da te firma iz koje odlazis nagradi za sve one godine radnog staza tokom kojih si svojim radom i zalaganjem ostvario dobit toj firmi. Otpremnina je nacin da ti se firma kada odlazis iz nje i na takav nacin oduzi i zahvali ti. "Stan" je nekada poslovao sa profitom i sasvim je OK da radnici koji iz "Stana" odlaze a u njemu su radili tokom tih sretnih godina i dobiju otpremninu, ali je totalno debilno da otpremninu dobijaju i za godine kada nisu ostvarivali nikakav profit, kada su radili sa gubicima i zaduzivali se na sve strane kako ne bi otisli pod stecaj.
  • anonimus

    05.06.2014 08:49
    Zaposleni su se dobrovoljno prijavljivali jos prosle godine, po starom zakonu o radu... gde se otpremnine bile predvidjene za sve godine radnog staza... a sada, po novom bice samo za godine staza provedene u jkp stanu... bojim se da nece biti potreban broj dobrovoljaca jer vecina prijavljenih su novoprimljeni zasluzni clanovi stranaka, sa mnogo, mnogo godina staza...
  • Zbunjen

    05.06.2014 08:47
    Lud zbunjenog
    Roky je sve lepo objasnio. Gospodo strucnjaci gde vam je sistematizacija radnih mesta koja je osnova za reorganizaciju JKP STAN. Da li vi znate sta firma radi i sta bi trebalo da radi u buducnosti. Bice kao pre tri godine kad je tehnoloskim viskom proglaseno 80 radnika bez vizije o buducem poslovanju JKP STAN. Sve je placeno iz budzeta. Koja je razlika izmedju vas i njih?
  • LEDINCI

    05.06.2014 08:35
    VISAK 350+
    Vodovod ima viska radnika, koji ce biti na OLIMPIJADI u Ledincima!Pa tamo nek i ostanu i neka im Bokan da otpremninu!!!!!!!!!
  • 05.06.2014 08:28
    Samo jedna reč postoji
    ODVRATNO! Brže bolje pre promene zakona da se obezbede za ubuduće. Ovaj kvazi direktor razmišlja o podeli gradskih(građanskih) miliona, a o radu ništa!
    "..i da radi dimničarske usluge"??? Ništa oni ne rade oni samo NAPLAĆUJU "dimničarske usluge"
  • novosadjanka

    05.06.2014 08:07
    zakon o radu
    podrzavam u ovom delu o otpreninama !!!!! Koliko ovde zaposlenih sto ce dobiti otpremnine su vec dobili u predhodnoj firmi? Vrzino kolo i zato su se mnogi sami prijavili.
  • Bg

    05.06.2014 08:04
    Otpremnina
    Potpuno bi bilo logicno da svi koji su primljeni na javnom konkursu, kao najbolji kandidati, dobiju i vece otpremnine, medjutim, s obzirom da se radi o ljudima koji su se zaposlili raznim cudnim kanalima i nacinima na nepotrebna radna mesta, vise nego dovoljna otpremnina su plate koje su primali prethodnih meseci/godina.
  • Sale NS

    05.06.2014 07:52
    OK
    Pardon, po novom informatičkom jeziku kaže se U REDU JE, kamo lepe sreće da sva JP i JKP otpuste po 100 a neki i po 200 partijskih "stručnjka" pa da malo živnu ?!
  • komentator

    05.06.2014 07:52
    nekom majka, nekom maćeha
    spisak na bazi dobrovoljnosti+otpremnine
    kad podelite 90 miliončića na njih 110 dobijete lepu prosečnu sumu
    možda još uz spisak da ide i procenjena ili prava stranačka pripadnost
  • Roky

    05.06.2014 07:40
    Oni "procenjuju"!
    Volim ove neznalice kada PROCENJUJU koliko je viška zaposlenih!
    Mogu samo da zamimislim na šta to liči. Verovatno kao neki mimistarski doktorat na šoping diploma trendu (mega)...
    Alo ber neznalice! POTREBAN BROJ RADNIKA SE RAČUNA, A NE PROCENJUJE!
    No, za to je potrebno znanje.
    Na prvom mestu iz osnovne delatnosti (predmet rada i sredstva za rad), koje, naravno, vaši partijski postavljeni direktori i njihovi savetnici, pomagači i ostala politikantska žgadija – nemaju!
    A onda je potrebno znanje metoda optimizacije. E, tek tu „imaju“ pojma! Cic!
    I, šta im preostalo. PROCENA. Odokativna metoda, tj. metoda čorave koke, kada se kljuca tamo – amo, pa ako se slučajno nabode koje zrno, koka možda i ostane živa. A ako ne, zna se!
  • Lalla

    05.06.2014 07:13
    nekom majka,,,nekom,,,,
    90 miliona za otpremnine,,,,,,
    istovremeno, na primer;
    radnici "Centroslavije| " su ostali i bez plata za poslednjih nekoliko godina,,,,a samim tim i bez penzionog staza,,,,naravno o poslu su mogli samo sanjati,,,,
    otpremnina- mislena imenica!!!!!,,,,
    dolaze do godina kada sticu pravo na starosnu penziju,,,,,,naravno uz umanjeni staz za godine za koje nisu primili plate pa samim tim nisu uplaceni ni doprinosi,,,,,,
    nad njima se nadvija i novi oblak na kome insistira posebno Fiskalni savet;
    umanjenje penzija za nepun penzijski staz???!!!
    istovremeno Grad obezbedjuje 90 miliona iz budzeta koje stvaraju isti ti gradjani Novog Sada,kao poreski obveznici,,,kojima je izmedju ostalog porez za krov nad glavom uvecan za 300% (izjava Ministra V.ILica)
    nekome je Grad majka,,,a nekome........
  • rupert

    05.06.2014 06:39
    Sad će da požure sa otpuštanjem kako bi svi uzeli što veću otpremninu dok još nije stupio na snagu novi zakon o radu.
  • Goran

    05.06.2014 06:24
    Manje ali efikasnije JKP: Eh, kad bi svi gradovi ovo primenili gde bi nam bio kraj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna