Novi Sad
02.07.2014.
18:33 > 19:13
Novosadska biciklistička inicijativa (NSBCI) predstavila je u Radio kafeu projekat kojim zvanično započinje inicijativu da Novi Sad bude pretvoren u "Biciklograd".
  • Doca 021

    06.10.2014 11:00
    Od glave treba krenuti
    Pošto se Srbija izpolitizovana u svim sferama,tako je i u saobraćaju.Tu se prepliću mnogi interesi i sve dok ne budemo imali političare tipa holandskog premijera ili francuskog ambasadora u BIH neće biti pravog,sistemskog rešenja za biciklizam.Kada bi ti tzv.prvi ljudi Srbije seli na bicikl i promovisali biciklizam,usmerili javne radove na uređenje puteva(bicilk.staza) kao preventivu saobraćajnim nezgodama,oboljevanju od gojaznosti, kardioloških i drugih oboljenja sve bi bilo lakše i pre bi se rešilo!Veliki pozdrav svim ljubiteljima biciklizma i inicijatorima NSBI:-)
  • cica

    03.07.2014 10:14
    edukacija i povracaj svesti o nekim najosnovnijim
    Biciklista sam.Redovno ucestvujem u KM.Svugde gde idem gledam da idem biciklom.Voznja bicikla povoljno utice na srce,popravlja raspolozenje.
    Smatram da treba edukacija i biciklista i vozaca a bome i pesaka koji ucestvuju u saobracaju.
    Pre nekoliko dana ispred moje zgrade zamalo se nisu potukle jedna starija zena i mlada devojka biciklista u punoj biciklistickoj opremi.Dali je devojka nju ocesala dok je vozila ili uplasila zenu a nije isla biciklistickom stazom neznam.Gde ima biciklisticke staze vozim stazom ali se cesto desava da pesaci tuda idu bez obzira sto to nije pesacka staza.Ne cuju zvono ,bezobrazni su jos se i bune sto moraju da se sklone.Na keju deca uce da voze rolere,bicikle na biciklistickoj stazi uz prisustvo roditelja a nekad i ne.I ja imam dete ali nebi mi palo napamet da je icum na takvoj stazi zbog njene bezbednosti.Zna se gde i kako se uci.U Madarskoj necete videti pesaka da ide biciklistickom stazom.
  • miodrag

    03.07.2014 09:19
    A istureno odeljenje??
    A istureno odelenje najlon???
  • Мире

    03.07.2014 09:10
    Само агресивна кампања може да мења свест људи о бициклизму. Тако су Холанђани урадили па данас имају бициклистичке градове. Подршка свима који се труде да промене овај град на боље и да створе зеленији и здравији свет.
  • циклофрик

    03.07.2014 09:09
    @Shimmy
    На "трулом" западу возе и по снегу и по киши и ништа им не фали.
    Снег: http://youtu.be/5JQr8cm-6X4
    Киша: http://youtu.be/i2hc1Ulwkew
  • циклофрик

    03.07.2014 09:02
    Гледајте Србенде које дупе не мичете из аута.
    http://youtu.be/XuBdf9jYj7o
    Тако су паметни људи успели да промене свест народа и направе себи еколошке градове - градове будућности!
    И нећемо престати са активизмом докле год не створимо себи бољи, чистији и зеленији град!
  • Lexv

    03.07.2014 08:21
    Nasa mala sekta se opet oglasava :)
  • gaskoin

    03.07.2014 08:20
    NO1
    prvo edukovati sadasnje i buduce bicikliste o pravilima i kulturi ponasanja u saobracaju! Prosle nedelje ja sa autom stanem da propustim decu na pesackom u ulici NOVOSADSDKOG SAJMA, a biciklista naravno sa slusalicama na usima za malo da ih pregazi i jos se izderao na decu! podrzavam projekat, ali je prvo potrebnodugo, dugo edukovati gradjane kako se bicikl koristi u saobracaju!
  • P

    03.07.2014 08:04
    @Shimmy
    Savet za zimu i kišu je - dobra odeća i bicikl sa blatobranima. Ja cele godine vozim na posao bez nekih većih problema. Nije bezbedno jedino možda kada je jaka vejavica ili pljusak. Ostalo je sve podnošljivo. Najkomotnije je imati zimsku biciklističku odeću koju možeš presvući na poslu, ali ako ti posao to ne dozvoljava možeš se obući normalno i nositi pončo. http://goo.gl/fkbMXb
  • LOL

    03.07.2014 07:24
    :)
    Sve je to super ali pod broj jedan prvo treba sprovesti edukacju sto po skolama sto po preduzecima(da se nauce i matori mamlazi bez kulture) sta je opsta kultura u sabracaju .Ako izuzmemo bahato i ruzno ponasanje nekolicine koji voze auto ne treba zaboraviti da ima i biciklista koji ne znaju opsta pravila u saobracaju a naravno tu su i pesaci kojima nije dovoljno da je biciklisticka staza oznacena ili eventualno napravljena u drugoj boji da bude vidna jer oni ni to ne shvataju pa se bune i vicu na vas kad ih zamolite da se sa iste sklone.O parkiranju na istu ne treba trositi reci.Nema staze na kojoj nije parkiran auto(barem jedan)a gle cuda pauka nigde.Itd, sve u svemu odlicna inicijativa ali joj treba postena razrada da bi mogla biti sprovedena!
  • mhm

    03.07.2014 07:17
    Naravno da treba, a ima i uslova za to, pa je red i da se obrati paznja na to. Znam da mnogi odmah skacu "samo kada i ovi traze svoja prava", ali nemojte biti kivni na ljude koji se za sebe iscimaju samo zato sto vi ne mozete ili ste previse inertni da trazite za sebe ono sto vam pripada. Ako ja placam sve te poreze, valjda imam kao biciklista pravo da koristim staze za bicikle. Vi sa sremske strane ukoliko vas ima javite se ekipi u NS, pa da napravimo nesto, da probamo da poguramo to nekako i ukazemo, ne moze iz fotelje. Shvatite ljudi, bez ovih voznji ne moze da se privuce paznja i ukaze. Ne budite inertni i pokrenite se, necete nista dobiti na tacnu, i nikada se nece resiti samo od sebe.
  • cccc

    03.07.2014 06:36
    ...ovi ce jos malo iz frizidera da mi iskacu...
  • Nezavisni Vojvodjanin

    03.07.2014 06:21
    zelimo to
    glasam za Novi Sad Bike-city
  • boco

    03.07.2014 06:12
    apsolutno podrzavam sve gore navedeno i mislim da bi rok trebao biti kraci a ne 2025.god.
    problemi su po mome koliko vidim kad se vozim biciklom: nedostatak biciklistickih staza i njihov kvalitet, zauzimanje biciklistickih staza od drugih ucesnikau saobracaju i jedan po meni mozda i najveci PROLASCI KROZ CRVENO i nepostovanje semafora, ali to je vec stvar kulture
    i po meni bi trebalo uvesti saobracaj u skole bar jedan cas nedeljno ili bar jedan u 15 dana.
    saobracajna kultura nam je na najnizem nivou.
  • stankela iz magacina

    03.07.2014 06:09
    gusle i opanci
    Pre svega svaka čast za inicijativu. Takođe je sam rad pomenute organizacije za svaku pohvalu, s obzirom da već neko vreme svakodnevno čitamo o samoj organizaciji i akcijama koje sprovode.
    Ono što je neizostavna činjenica,a tiče se gore pomenute inicijative,jeste da je sam projekat vrlo teško u praksi ostvariv.Ipak je NS jedna globalna ruralna sredina,sa visokom stopom kriminala i korupcije, i naravno vrlo ispodprosečnim stepenom obrazovanja i etičkog kodeksa među građanima. Dok narod shvati sve prednosti i benefite korišćenja ovog prevoznog sredstva,dok se iskoreni redovna krađa istog i podigne svest građana o korišćenju infrastrukture namenjene za prevoz istim nema šanse da se projekat realizuje.To je realnost.
    Naravno, u isto vreme ni slučajno ne sme da bude i izgovor za prekid realizacije svega pomenutog.
  • NSremac

    03.07.2014 05:56
    Gde su?
    A sa sremske strane ni metar biciklističke staze...
  • vox

    02.07.2014 23:59
    mislim
    A sto nebude biciklo na vodi?Ili neki tome slicno brilijantni plan:-)Zezam se super ideja..
  • biciklista

    02.07.2014 22:06
    nije nsbci, već nsbi :)

    anonimus: strateško planiranje za 10 godina ne znači da će se sada odvojiti 200 miliona eura za razvoj biciklizma, već da će se napraviti dugoročni ciljevi i da će se dugoročno izdvajati sredstva i planirati aktivnosti za to u okviru periodičnih planova... razmisli malo pre nego što lupiš

    crto: da, opet mi. pa?
  • jedan od vas

    02.07.2014 21:59
    Podrska!
  • Toma

    02.07.2014 21:18
    super
    podrška NSBCI za ovo. Treba podsticati biciklizam.
    Ne treba satirati ostale vidove saobraćaja jer je saobraćaj već sada u kolapsu polovinu dana u gradu, putevi su kriminalni i na svakih 50m imate ili semafor ili ležećeg.
    Ovi diletanti i ne umeju drugačije da reše saobraćaj nego preprekama.

    Novi Sad već ima solidnu bic.infrastrukturu u poređenju sa ostalim gradovima u srbistanu, ali svakako treba raditi na njenom širenju. Od toga može samo dobro da bude.
  • 02.07.2014 20:59
    Slika dristva koje ne ume da se zastiti
    prvo da uvedu rigorozne kazne da nikom ne padne na pamet da mažnjava
  • exit

    02.07.2014 20:58
    mame i pešaci po našoj stazi
    sa ovakvim navikama i kulturom....
  • Shimmy

    02.07.2014 20:12
    Jupi, VELIKA PODRSKA
    Dole MONOPOLISTICKI GSP!

    Biciklisti napred!

    Ukoliko iskusniji ljubitelji biciklizma citaju ovo, neki komentar/savet za voznju zimi i po kisi je vrlo dobrodosao!
  • 02.07.2014 19:25
    "u realizaciju projekta bi se moglo krenuti od 2015. sa potencijalnim završetkom do 2025. godine."

    Mazni pare dok je vruce, kasnije ce sve da se ohladi .... 11 godina???????
  • Jaca

    02.07.2014 18:59
    lektori i kolektori
    Ideja OK ali naziv ? Lektori moraju ipak dati svoj sud
    kako se pravilno izgovara posto je rec o prevoznom sredstvu BICIKL !
    Kroz padeze :
    Bicikl
    Bicikla
    Biciklu
    Bicikl
    Bicikl
    Biciklom
    Biciklu

    Jednina Bicikl,Mnozina Bicikli!
  • -

    02.07.2014 18:52
    -
    opet ovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna