Novi Sad
23.07.2014.
06:39 > 08:56
Dimitrije Erdeljan, učenik gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" osvojio je srebrnu medalju na 26. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Tajpeju na Tajvanu.
  • kloks

    23.07.2014 21:37
    @Limanac - drugi deo
    Sve sto su on i slicni njemu postigli na medjunarodnoj sceni i na licnom planu, ostvarili su uprkos srpskom sistemu obrazovanja, a ne zahvaljujuci njemu. Oni mogu zahvaliti samo sopstvenim talentima i zalaganjima, i donekle entuzijazmu retkih zaludjenika, profesora s kojima rade. Mi ostali bi trebalo da skupimo samo dovoljno pameti da iz njihovih primera izvucemo prave pouke, a to sigurno nije iracionalni ponos katastrofalnim srpski skolstvom, kao i celim drustvom.
  • kloks

    23.07.2014 20:44
    @Limanac
    Druze, nemas pojma o cemu pricas i zato se bolje suzdrzi od ove teme, jer je prilicno delikatna, s obzirom da krije prapocetak mnogih srpskih zabluda koje se hrane izlivima kvazipatriotizma poput tvog.
    Srpsko skolstvo je lose, i to, pored jednostavnog uvida u znanja nasumicnog uzorka (tj. klinca koga ces naci na ulici, u komsiluku, bilo gde u otadzbini Srbiji…), pokazuju sva relevantna istrazivanja, od piza testa do raznih metodolosko-pedagoskih naucnih radova koji se bave komparacijom sa vrsnjacima po belom svetu. Jedini pozitivan aspekt naseg skolovanja (cak i on neplaniran od strane naseg sistema skolstva) je to da su nasi dobri i pametni djaci (losi, naravno, ne) izdrilovani da krvare za vrhunske rezultate po najcesce besmislenim, sa realnim svetom i privredom nepovezanim fakultetima, te im ne pada tesko kada odu napolje, pa u najkracem roku shvate cemu sve mogu da sluze njihova brojna i obilna teorijska znanja. Podjednako uspesni na zapadu su i madjarski, i bugarski, i rumunski, i ruski, ukrajinski, itd. visokoskolci. O Indijcima i Kinezima da i ne govorim, mada je uzrok njihovog uspeha donekle drugaciji od (istocno)evropskih studenata. S druge strane, finski obrazovni sistem je jedini iz zapadne hemisphere (pored donekle kanadskog i holandskog) koji moze da parira dalekoistocnim – kineski, korejski, tajvanski, japanski… Osim toga, samo potpuna neznalica, cak i za potrebe recenicne fraze i floskule, moze u isti kos staviti finski i americki sistem obrazovanja (to te je i odalo, btw). Americki je sasvim drugacije koncipiran i “svoj” uspeh crpi iz sirih drustvenih okolnosti tako velike, razudjene i bogate drzave. To ionako nije tema ovog komentara…
    Sve ovo pisem upravo zato da bih zastitio Dimitrija, kome iskreno cestitam, od tereta poistovecivanja sa armijom srpskih djaka neradnika, zabusanata, poltrona i vezara, koji vec sa 12-13 godina vladaju svim sramotnim “vestinama” kojima ih je srpsko drustvo naucilo poslednjih 25 godina. Sve sto su on i slicni njemu postigli na medjunarodnoj sceni i na licnom planu, ostvarili su uprkos srpskom sistemu obrazovanja, a ne zahvaljujuci njemu. Oni mogu zahvaliti samo sopstvenim talentima i zalaganjima, i donekle entuzijazmu retkih zaludjenika, profesora s kojima rade. Mi ostali bi trebalo da skupimo samo dovoljno pameti da iz njihovih primera izvucemo prave pouke, a to sigurno nije iracionalni ponos katastrofalnim srpski skolstvom, kao i celim drustvom.
  • stanka

    23.07.2014 16:27
    b r a v o za jovinu gimnaziju jedino oni osete genijalnost kod dece i tako im pristupe u samom startu!ponosna na decu i sretna što postoje još uvek škole koja gaje genijalce!roditelji obratite pažnju gde sa takvom decom
  • Limanac

    23.07.2014 12:31
    Pošto je evidentno da su naša deca postigla izuzetne rezultate na ovim takmičenjima molio bih da nas više ne opterećujete onim idiotskim i glupim tabelama koje smišljaju kojekakvi idioti gde Srbija uvek ima neko nezavidno mesto što se tiče obrazovanja. Deceniju već nas preko ovog i ostalih sličnih medija trujete kako smo neobrazovani i glupi i ni u jednom slučaju ne proverite bilo kakav podatak nego zdravo za gotovo preuzimate informacije. To što đaci u Finskoj i americi imaju sjajne proseke gde u školi dobijaju ocene iz predmeta fotografija, lepo pisanje, poznavanje svog sela i sokaka i sličnih gluposti a predmete poput fizike i hemije imaju pod jednim nazivom „nauka“ i uče najosnovnije stvari koje naša deca uče još kod učiteljice u predmetu poznavanje prirode i društva ili slično gde do kraja osnovnih škola uče iz slikovnica to vam uopšte nije važno. Važno je pljunuti po svemu našem. Srećom probiju se i ovakve informacije pa sam ponosan na sebe i svoje.
    Bravo za naše klince!!!
  • alo,alo

    23.07.2014 12:14
    svaka cast decko !!!!!!!
    odmah trazi strani pasos i bezi iz ove vuko*ebine !!!!
    nemacka i austrija ce to znati da cene za razliku od ovdasnjih nimfomana koji se nalaze na politickim funkcijama !!!!!!
  • Goca71

    23.07.2014 11:07
    :)
    B r a v o, b r a v o, b r a v o!!!!!
  • Insajder :)

    23.07.2014 10:25
    Nema veze sa profesorima gimnazije. Samostalan rad, cale mu je profa.

    Srebrna medalja ne znaci drugo mesto, postoje bodovni opsezi u kojima se dobija zlato, srebro, bronza.
  • strucnjak

    23.07.2014 10:12
    Isti tata :) Svaka cast, decko!
  • 23.07.2014 09:01
    Momci,svaka cast !
  • NS

    23.07.2014 08:06
    Iskrene čestitke
    Svaka čast dečko,divno je imati ovakvu decu među nama. Čestitke i školi i roditeljima.
  • NS

    23.07.2014 07:54
    Bravo, deco!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 23.07.2014 07:35
    Da je Stanija pokazala guzicu, vec bi bilo 150 komentara. Onda kriva vlast, opozicija, Vatikan, Putin, Obama, Sajgonci Vavilonci sto smo u g#^%!ma do guse.
    Bezi ti dete odavde sto pre. I sto dalje. I svaka cast!
  • roditelj

    23.07.2014 07:22
    bravo
    sve pohvale za postignut uspeh...ima zelenu kartu :( na zalost sigurno ce otici u beli svet ali neka ako ovakav talenat neko iz drzave ne zna da nagradi neka ide...
  • LIman

    23.07.2014 07:16
    Bravo! Bravo i za profesore Jovine gimnaije!

    Ovo je divna vest, a ujedno i retka u eri kupljenih diploma i kvazistrucnjaka sa diplomama stecenim na privatnim fakultetima (nakon 3.stepena neke skolice i propadanja vise puta u toku nje) na visokim pozicijama u javnim preduzecima.
  • coco

    23.07.2014 07:01
    BRAVO!
    Ma BRAVO dečko!
  • to

    23.07.2014 07:01
    pohvalno
    Svaka cast momcino ...cestitam ti...iz Jovine gimnazije deca stvarno steknu pravo znanje...profesori takodje zasluzuju svaku pohvalu i sve cestitke...samo tako nastavite.Pozdrav!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna