Novi Sad
29.07.2014.
06:43 > 07:05
U Novom Sadu je po procenama svaki četrnaesti Novosađanin zaražen virusnim hepatitisom, a tačan broj zaraženih se ne zna jer se oboleli jave lekaru najčešće kada je već prekasno.
  • odgovor

    29.07.2014 23:53
    nepotpisanom
    Da Hep C se prenosi putem krvi, ali nisu potrebne ni kapi krvi vec mikroskopske, okom nevidljive povrede na kozi, sluzokozi, desnima, kvarni zubi i sl. U pitanju je virus a ne gomila neceg.

    Drugo, SIDA nije polna bolest, vec seksualno prenosiva bolest koja napada citav organizam a ne samo polne organe. Toliko o tome ko lupeta.

    Vi sigurni u saopstenja SZO se ljubite se i dalje i ne koristite kondome i listice lateksa za oralni seks, samo nemojte posle da se cudite odakle i kako ste fasovali Hepatitis ili HIV. Ta ista SZO je izmanipulisala ljude sa pricom o svinjskom gripu, i nije joj u interesu da ljudi budu zdravi, jer radi za farmaceutsku mafiju.
  • odgovor

    29.07.2014 10:43
    dodatak
    I Hep B i C se prenose seksualnim kontaktom. Hep B se prenosi cak 100 puta lakse nego HIV, dok se Hep C prenosi u slicnoj razmeri kao i HIV. Dovoljan je poljubac ili oralni seks bez zastite.
  • odgovor

    29.07.2014 10:39
    @Pitanje
    Odnosi se na Hepatitise B i C, koji su smrtonosni.

    Hepatitis A je obična žutica koja ne izaziva rak jetre, i izlečiva je.
    Inače, za Hep B ima vakcina, dok za C nema. Poslednji deset godina je obavezna vakcinacija male dece protiv Hep B i u Srbiji.
  • @ dodatak

    29.07.2014 09:40
    @ dodatak
    kako lupas to je nevidjeno:
    Hepatitis C se prenosi jedino putem krvi. Dakle, u kontakt sa inficiranom krvlju druge osobe se može doći:

    Korišćenjem istih igala (u rizičnu grupu spadaju korisnici opojnih droga, osobe koje su primale transfuziju krvi pre 1994. godine, osobe na kontinuiranoj dijalizi, osobe sa tetovažom i drugim vidovima ulepšavanja tela)

    Rođenjem (od strane HCV inficirane majke)

    Retko i polnim odnosom (najčešće ukoliko je partner zaražen i još nekom polnom bolešću, kao npr. SIDA, što čini krvni kontakt verovatnijim)
  • Badnicka Drzava

    29.07.2014 08:55
    Sto ih vise trpimo vise ce nas poumirati.
  • lancemi

    29.07.2014 08:28
    @Pitanje
    prvenstveno na hepatitis C s obzirom da se Udruženje Prevent bavi tim problemom a može i da se odnosi i na hep.B. Hep A je po meni tu manje značajan.
  • Pitanje

    29.07.2014 07:56
    Pitanje
    Na koji hepatitis se odnosi ova informacija
    -A
    -B
    -C
    - ?
    nije svejedno... :-(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna