Novi Sad
06.08.2014.
08:49 > 11:00
Profesori privatnog Farmaceutskog fakulteta, isturenog odeljenja u Novom Sadu, dobili su od dekana dopis da od nove školske godine svu prezentaciju prebace s ćirilice na latinicu.

Komentari 106

  • 11.08.2014 08:46
    @Kokotac
    Nije u pitanju uvreda. Samo sam ukazao na činjenicu da je sagovornik папак. "Ali to nije činjenica!" - doviknuće neko iz publike. Naravno da nije. Vidite li šta se desi kada neargumentovana mišljenja počnemo da nazivamo činjenicama?

    Prisilno uvođenje bilo čega ne može biti dobro. Ali pismo nikako nije prevaziđeno. Što se upotrebe online tiče izneli smo mišljenja. Ali nije sav život online. Šta je sa pregršt literarnih dela neprocenjive vrednosti koja su napisana na ćirilici? Šta je sa strancima kojima su ćirilični natpisi i učenje ćirilice najzanimljivija stvar kada dođu u zemlju zatvorenih muzeja? Šta ćemo sa tradicijom koju treba sačuvati bez obzira na to što ju je neko kidnapovao i koristi je zarad svojih zlodela i uprkos njima!?
  • Kokotac

    11.08.2014 07:03
    Uvrede umesto argumenata
    Nivo doktora nauka gde neistomišljenika naziva papkom je ispod svake kritike. Treba polemisati na civilizovan način. Ja mislim da je ćirilica prevaziđeno pismo i da prisilno uvođenje nije u interesu srpskog naroda. Možemo da pričamo o tome, a nije u redu da se vređamo.
  • 10.08.2014 20:59
    @Shimmy
    Ne postoji apsolutno nikakva prepreka za korišćenje ćirilice u računarskim naukama i nauci uopšte. I18N роолз, UTF-8 je car, a ti običan папак.

    Srdačno,
    doktor računarskih nauka
  • Ne verujem

    10.08.2014 12:20
    Verujem?
    Samo daj da se svadjamo, pa sta ako je latinica, i sta ako je cirilica. Ponosan sam sto znam oba i koristim se kada god zatreba. Odbijam da budem zatucan u vremenu i prostoru. Ako postoji potreba za latinicom u nekom fakultetu ne vidim problem. Koristite je. Ja sam studirao na Madjarskom fakultetu, koristili smo engleski bez problema. Niko od nas nije trazio madjarski. I sad treba neko da mrzi nekoga i da mu preti. Nemam reci... Sta smo mi postali. Nije bilo dosta mraznje? Ako hocete nekog da mrzite, mrzite politicare i mrzite sebe jer nismo u stanju da se izborimo za bolje sutra.
  • Shimmy

    09.08.2014 01:06
    @ Anonimus
    Ma sama cinjenica da posmatras Televiziju (bilo domacu ili stranu), kao aktivan, korisni ili pozeljni medijum, vec dovoljno govori o istinskoj naprednosti kakva vazi na nasim (politickim?)prostorima. Nije to stvar ljubavi. Nemam ja nista protiv nje, samo uvazavam realnost. Cinjenicno stanje je da joj nije mesto u nauci, a pogotovo u IT sektoru i racunarskim naukama.
    P.S. po broju minusa na proslom komentaru, vidim da boli, al bar znate da ste jos uvek zivi, kazu ne valja kad prestane da boli, tad je vec kraj
  • 08.08.2014 15:31
    @Shimmy
    Još jednom: pregazilo ga je samo ako tematiku tumače neobrazovani diletanti ili nacisti. Svi ostali uživaju u posebnostima i različitostima. Što se medija tiče, ako su oni merilo i ako gledamo one koji su prvi počeli da forsiraju latinicu, u krupni plan izlazi - Pink! Pa ti vidi gde si sa svojom "naprednošću".
  • Vlatko

    08.08.2014 12:43
    Ćiriličari i antićiriličari.
    Kolike su vam plate? Где су вам фабрике? Kako zarađujete za život? итд. itd.
    Пишем и једним и другим, и оба ми пашу.
    Dok je bilo Jugoslavije bila su dva pisma, ali bilo je i posla, posle su došli neki pametni ljudi, podelili nas u torove, na Босанце, Хрвате, Србијанце, Марсијанце и сада је супер.
    Него, што оно каже мали циго: "А ви како сте?"
    I, by the way, redakcijo, anti-spam vam ne radi na ćirilici (:
  • alf

    08.08.2014 12:18
    Ćirilica je 20 slova grčkog alfabeta
    Ćirilica je 20 slova grčkog alfabeta + znaci za glasove koje nema grčki jezik , a imaju slaveni
    i dodali su ih asistenti Kirila .

    Nastala je u manastiru u gradu Preslavu u Bugarskoj od bugarskih asistenata Kirila
  • Shimmy

    08.08.2014 11:04
    Za sve ljubitelje cirilice...
    Zamolio bih vas da bacite pogled na pismo kojim je napisan ovaj i svaki drugi vazniji portal, domen, itd. Procitajte sms poruke od vasih prijatelja i najmilijih ;D

    Sada molim vas u tisini, udahnite duboko, i napisite ovde koliko ste mentalih suza i jecaja izbrojali pre nego sto ste izdahnuli?

    Vase pismo, je pregazilo vreme i tehnologija, a ukoliko nastavite putem kojim idete, ostacete tamo gde i vase pismo, u proslosti.

  • 08.08.2014 02:56
    @Anonimus @TJА
    Alo rusoguzi...ako neko pise latinicom, to je vama hrvatski jel? Kako znate da nije crnogorski ili bosnjacki? Kako znate da li ja govorim i mislim na latinici ili na cirilici? I sta trazite na ovom "hrvatskom" sajtu kad ionako nista ne razumete?
  • НиколаНС

    07.08.2014 23:00
    Заборавих
    Декан је блентав, а ово је вероватно био неки глупав покушај рекламирања. А вероватно је и факултет исти као и декан. Мора да му је Мегатренд дао препоруку.
  • НиколаНС

    07.08.2014 22:57
    @Monteblente
    Нека пише ко шта жели, а у Србији, а самим тим и у Војводини, службено писмо је ћирилица, уз слободну и равноправну примену латинице, на српском и језицима свих националних мањина које живе на територији Србије, а самим тим и Војводине. За ЕУ душебрижнике и информација да је ћирилица и званично службено писмо у ЕУ.
  • 07.08.2014 18:21
    @MonteFashisto
    Dakle: Rusini, Rusi, Bugari i Makedonci iz Vojvodine da pišu latinicom, je li tako?
  • 07.08.2014 18:10
    @TJА, не подмећи Устав СФРЈ из 1974-те,


    УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

    Језик и писмо
    Члан 10.
    У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћириличко писмо.
    Службена употреба других језика и писама уређује се законом, на основу Устава.
  • MonteFruškogorijano

    07.08.2014 17:49
    Latinica severno, ćirilica južno
    MonteDushano, pametno zboriš!
  • MonteDushano

    07.08.2014 13:35
    Ćirilicu trebaju pisati Srbi iz Srbije, a latinicu Srbi i ostali iz Vojvodine. Toliko. Mislim da je to pravno i mentalno rešenje!
  • MonteDushano

    07.08.2014 13:34
    Ćirilica je pretnja. :) I jeste.
  • ma jasta

    07.08.2014 13:26
    @Anonimus - Sami sebe zaplićemo

    ma oni uvek imaju te price, "na bajonetima austrougara", "jahali popove u jugi", "bilo zabranjeno slaviti slave" i slicne gluposti. Kad god pitas nekog starijeg, normalnog gradjanina koji nije ekstremista desnicar, on ti lepo kaze "lupaju gluposti, imao sam slavu i slavio je javno". Uvek izmisljaju neke fiktivne neprijatelje kako bi opravdali sopstveni ekstremizam i mrznju.
  • Nemanja

    07.08.2014 11:14
    Nijedan, ali apsolutno nijedan od branitelja ćirilice nije napisao svoj komentar bez ozbiljnih pravopisnih grešaka. Dobro, ni latiničari nisu bolji, ali od "branitelja pisma" bi se ipak očekivalo da znaju da koriste to isto pismo. Tojest, to bi očekivao onaj ko ih nikad nije upoznao.
  • Тја

    07.08.2014 09:30
    http://zastitnikgradjana.novisad.rs/sites/default/files/ZAKON8.doc

    https://sr-rs.facebook.com/pravnezablude/posts/529195707113964


    Dakle, nemoguce je pravno sankcionisati upotrebu latinicnog pisma. Народе, књигу у руке и читајте. Ако нисте разумели или не знате да читате латиницу, јавите се, ја ћу вам прекуцати у ћирилицу, није ми тешко, све за описмењавање нашег живља. Само, срамота је да не знате оба писма Републике Србије, а сматрате се патриотама и културним Србима.
  • Tja

    07.08.2014 09:17
    @Anonimus : naravno da nece, njima ne trebaju studenti iz Srbije ili bilo sta iz Srbije, jer su isto tako glupi zatucani sovinisti kao i nase srbende koje se mesaju u odluke fakulteta iz Novog Sada, koji je u Vojvodini, gde su u zvanicnoj upotrebi i druga pisma priznatih manjina.

    Evo citata, posto vidim da ove nase Srbende ne znaju ni svoj Ustav, kao sto cesto ponavljam (ucili ga u kafani, reko im Pera sto im dodaje pivo):

    Član 1

    U Republici Srbiji u službenoj je upotrebi srpski jezik.

    U Republici Srbiji u službenoj je upotrebi ćiriličko pismo, a latinično pismo na način utvrđen ovim zakonom.

    Na područjima Republike Srbije na kojima žive pripadnici nacionalnih manjina u službenoj upotrebi su, istovremeno sa srpskim jezikom i jezici i pisma nacionalnih manjina, na način utvrđen ovim zakonom.


    Kada bude drugacije, polemisacemo. Za sada, kome se ne svidja Ustav Srbije, znaci da mu se ne svidja Srbija, pa neka poslusa sebe kao sto drugima voli da govori - neka pali odavde.
  • 07.08.2014 08:26
    Sami sebe zaplićemo
    @Бели Орао - Латиница је дошла на бајонетима Аустоугара ...први пут у Србију 1915.године и одмах је у Србији забрањена ћирилица. Ne znam o čemu govoriš, jer moji baka i deda su živeli u to vreme, u Novom Sadu i pisali su ćirilicom. Uzgred, u Titovoj Jugoslaviji ćirilica nikad nije zabranjena, ljudi su se sami opredeljivali kojim će pismom pisati, a tako treba i da ostane. Važnija je suština od forme, razumevanje od sredstva sporazumevanja. Ovaj dotični dekan ništa nije zabranio, samo je preporučio, a ako je neki profesor ziheraš pa se dodvorava dekanu i ide protiv svog ubeđenje po pitanju pisma, to je problem tog pojedinca, ne dekana. Srbija ipak nije konc. logor, ma šta ko o njoj mislio.
  • Zdravko

    07.08.2014 08:21
    Dve lepotice
    Lepa je ćirilica, al' je lepša latinica. Ako mora da se bira, ja bi onu lepšu! A nešto izgleda postoji problem i sa ćiriličnim domenima. Čini se da je latinica budućnost. Toliko od mene.
  • daaa

    07.08.2014 08:12
    onda ce nam farmaceuti ispisivati lekove na cirilicu...i latinski ima da se pise cirilicom i engleski i sve po redu...ceo svet ide napred samo mi jos da se vratimo na staroslavenski pa u evropu
  • Deran

    06.08.2014 23:12
    Re: Anonimus
    Da latinica je srpsko pismo, kao što je ćirlica zvanično pismo u Americi!

    Bolje pročitaj Ustav zemlje u kojoj živiš.
  • Боки

    06.08.2014 23:00
    Латиница је практичнија?
    @Najvetji Serbijanatz
    Не разумем каква је практичност у притискању два тастера уместо једног. Ту мислим на слова Љ, Њ, и Џ? Ћирилица је знатно практичније писмо за рад на рачунару, само што је многима тешко да уопште помисле да је користе.
  • Бели Орао

    06.08.2014 22:00
    Латиница је дошла на бајонетима Аустоугара
    ...први пут у Србију 1915.године и одмах је у Србији забрањена ћирилица. Други пут у 20 веку ћирилица је била забрањена 25. априла `41 у НДХ. Деведесетих годима у ХР је извршен књигоцид "убиством" око 3 милиона ћириличних књига http://www.blic.rs/forum/index.php?topic=40759.0

    Дакле драга децо то је то, а Српско Удружење Ћирилица БГ, са повереништвом Српска Атина у Новом Саду је у сталној борби за ћирилицу.
    cirilica.beograd@gmail.com
  • 06.08.2014 21:13
    ćirilica je i hrvatsko i bošnjačko pismo, Hrvati i Bošnjaci su pisali ćirilicom, kao što je i latinica srpsko pismo ;)
  • Najvetji serbijanatz

    06.08.2014 20:16
    Takmičenje za velikog srbina
    Samo latinica. Baš je volim, uživam u njenoj praktičnosti, posebno u radu na računaru i netu! A samo da pitam, jel to ima neko takmičenje ko je veći srbin? Pretpostavljam da je tolerancija negativna osobina za jednog srbina, tako da bolje da ne učestvujem. A vidim da je konkurencija oštra. Sve bolid do bolida :)
  • Djole

    06.08.2014 19:46
    Jedino zvanično pismo u Srbiji je ćirilica. Sve što se upućuje zvaničnim državnim organima mora da je napisano na ćirilici ako je na srpskom jeziku ili na pismu nacionalnih manjina na njihovom jeziku! Dakle DEKAN NEMA POJMA!
  • Миљојко

    06.08.2014 18:29
    Земља Србија
    Значи пошто српски језик има два писма сасвим је у реду дописом забранити једно?
  • ја па ја

    06.08.2014 17:36
    латини...
    Питам се: Који очин су се Ћирило и Методије мучили да науче Србе писму, кад су се прихватили латинског писма.

    Прихватањем латинског писма, прихваташ и латинску веру, то је начин културне окупације.
  • Mittar

    06.08.2014 17:30
    Obavezno i isključivo latinicom.
  • Dragan

    06.08.2014 17:21
    E pa kako da ne
    Sonja i svi ostali što pljujete po ćirilici ! Evo ja pišem na latinici ali zvanično pismo u Srbiji je Ćirilica! Ako vam se ne sviđa izvolite u Evropu gde možete da pišete po volji - na latinici! Nemam ništa protiv latinice ali dok god se pametnjakovići porede sa svojim "pravima" mi nećemo mrdnuti od nule, jer gazimo po sopstvenoj istoriji i nasleđu.A da vas pitam jel dozvoljena Ćirilica u Hrvatskom,Slovenačkom ili nekom drugom fakultetu, kao što se borite da i u Srbiji uništite jezik naroda?
  • ја па ја

    06.08.2014 17:19
    Ћирилица, писмо анђела
    Ћирилица, писмо анђела


    Мало људи зна да је неколико генерација краљева франачке монархије заклетву полагало на јеванђељу писаном ћирилицом. Оно је сматрано тајанственим, написаним на језику анђела.

    Писмо је донела у град Ремс 1060. године Ана, ћерка Јарослава Мудрог, позната као супруга француског краља Анрија I (fr.Henri I). На крунисању, она је инсистирала да заклетву положи на свом, ћириличном, јеванђељу. Након тога, неколико векова су се сви краљеви Француске заклињали над овом књигом. Она је сматрана као тајанствена, написана на језику анђела.

    Небески језик је „дешифровао” сам Петар I. Када му је при боравку у Ремсу показано јеванђеље, он је одмах прочитао неколико страница на старословенском језику.



    Заштитимо Ћирилицу

    фото: Јеванђеље на којем су заклетву полагали француски краљеви

    http://www.srbijadanas.net/cirilica-pismo-andjela/
  • Нимбус

    06.08.2014 17:09
    Латиница је рог на кози, да не буде лагања
    Латин онљ
    Од увек писем латиницом и тако це остати! Оба писма су наса ја висе волим латиницу и здраво. Јесам мозда мање Србин због тога? Нисам!
    ...
    Јеси.
  • Paor

    06.08.2014 16:15
    @Anonimus
    Nije se zvao Ujvidek, već ako nisi to znao najduže je ovaj grad nosio naziv Ratzen (Razenschanze, Razendorf, i na kraju Razenstadt)!
    Manite se tih velikomađarskih laži.

    Ko ne veruje neka pogleda atlase:
    - „Atlas sive Cosmographicae Meditationes de Fabrica Mundi et Fabricati Figura“ (mapa: „Italiae, Sclavoniae et Graeciae tabulae geographicae“.) izdanje iz 1596. 1609. godine

    - „Theatrum Orbis Terrarum, sive Atlas Novus in quo Tabulæ et Descriptiones Omnium Regionum, Editæ a Guiljel: et Ioanne Blaeu“ (mapa: „Sclavonia, Croatia, Bosnia cum Dalmatiæ parte.“) iz 1635. i 1545. godine
  • Sanja

    06.08.2014 15:58
    Lično iskustvo
    Bojim se da će Htvati i Muslimani ponovo da uče ćirilicu.

    Kada sam otišla u Ameriku da studiram, nisu meni i mojim kolegama dali da učimo na srpskom jeziku i na ćiriličnom pismu, već na engleskom jeziku i na latiničnom pismu koje je zvanično u toj zemlji.

    Kod nas ne postoje dva srpska pisma, već jedno ćirilično, a drugo je hrvatska latinica tzv. "Gajica".
    Engleski jezik ima latinično pismo, ali nije identično sa hrvatskom "Gajicom".

    Ovo se rešava putem krivičnih sankcija, jer su studentima srpske nacionalnosti uskratili njihovo pravo da uče na maternjem jeziku i pismu.
    U britaniji ko hoće da ima natpis za firmu i na stranom jetiku ima veći porez.
    Pa neka onda pametuju.

    Ovde nacionalne manjine moraju da dobijaju prava kakava nemaju nigde u Evropi i Svetu, a Srbima žele da oduzmu pravo na svoj jezik i pismo.
  • 06.08.2014 15:53
    "Писаћу ћирилицом у инат свим сепаратистима! Знам енглески али немачки, мађарски, хрватски ми ни не пада на памет да покушавам да научим!"

    Tako je! Samo zatucano!
  • Goran

    06.08.2014 15:23
    @ИТ Проблематика
    Sjajno ti je poredjenje. Hajde na mapu, pa pogledaj koliko je velika Kina, koliko Rusija, koliko Indija a koliko Srbija pa se vrati i javi nam ima li neke razlike.

  • Marko

    06.08.2014 14:59
    IT problematika
    A Srbija je inače jedna od 3 najveće svetske zemlje... dajte opametite se i budite svesni u kojoj realnosti živimo. Folklor vežbajte kod kuće o svom trošku.
  • mika

    06.08.2014 14:59
    latn
    Znam da vam je to najteze da prihvatite. Ima nas Srba, pisemo latinicom koja je nasa kao i cirilica, ne mrzimo druge narode, gejeve, ove, one, zgrazavamo se nad Srbima ratnim zlocincima, a ne opravdavamo ih, ateisti smo, a nismo komunisti, i posle svega kupujemo cedevitu.
  • 06.08.2014 14:55
    @VojvoDJanka
    Pretpostavljam da će i Rusini biti proterani iz vaše fašističke tvorevine ako nekim slučajem ugleda svetlo dana..
  • Sonja

    06.08.2014 14:44
    MANI ME ĆIRILICE
    Stečena prava se ne mogu umanjivati. Pisanje latinicom je mnogo više nego stečeno pravo. Mi smo se rodili i živeli u zemlji gde je latinica bila zvanično pismo. Sadašnja Srbija je pravna naslednica Jugoslavije i ne bi smela da ugrozi pravo punopravnih i lojalnih građana da koriste SVOJE pismo. Latinica je MOJE pismo, ja sam u MOJOJ zemlji. Moji roditelji su se rodili ovde, dede i babe, pradede i prababe....i tako do ž kolena. Neću da me za.ebavaju bolesni ćiriličarski mozgovi. Sjašite malo!
  • 06.08.2014 14:33
    @Марко Николић
    Ako znaš čitati ustav, pročitaj "u službenoj upotrebi" je .... Privatna firma nije državni organ!!!
  • sutra

    06.08.2014 14:32
    sutra madjarski
    sutra ce uslov biti madjarski prodani srbi
  • ја па ја

    06.08.2014 14:24
    Бил Гејтс реформатор Србског писма
    Знање латиснког писма је на корист, али коришћење није. Прихватање латинских вредности одузимамо од својих, као и прихватање њихових лажи због линије мањег отпора.

    Од како користимо windows измишљена је некаква Србска латиница, испада да је Бил Гејтс последњи реформатор Србског писма.

    Осим латиснког писма користимо и латински календар, јер данас је 06.08.2014 по католичком календару, а по православном 24 жетвар 7522 (24.јули 2014)
  • Sonja

    06.08.2014 14:19
    Došli divlji oterali pitome
    Kako smo srećni što su nam došli frustrirani ćiriličari da određuju šta i kako treba. Valjda ćemo se uskoro distancirati pa da mirnije i prosperitetnije živimo.
  • sale

    06.08.2014 14:17
    pfff
    ne vidim nikakav problem osim sto profesor koji se zali ide protiv zdravog razuma i isteruje mak na konac. pametnjakovic
  • Даксон

    06.08.2014 14:09
    Ето
    Ја чуо да у Мађарској, како би привукли студенте Србе, почели мађарски да пишу ћирилицом, јер је Србима тако лакше. Убудуће ће бити Мађарорсаг, Будапешт, Хишкунфелеђхаз, јо напот киванок итд. Еј србомрзци, како вам ово изгледа? Смешно јел? Е тако је Србима смешно када им се намеће ова новотарија од латинице. Пустите нас Србе да пишемо својим писмом.Не разумем,зашто нас мрзите? Само желимо да задржимо свој идентитет, језик и писмо. Будите мало толерантни,јер противљење томе није у складу са ЕУ, којој тежите.
  • mrva

    06.08.2014 14:06
    posmatrajuci komentare i lajkove/dislajkove u funkciji satnice moze se odrediti radno vreme trecesrbijaskih, dSS-ovskih i ostalih bezmozgova
  • ИТ проблематика

    06.08.2014 13:50
    глупости
    3 највеће светске ИТ земље Кина, Индија и Русија не користе латиницу никако па су ипак израсли у ИТ гиганте. Латиница није наше писмо него нам је наметнуто. Свако ко има приступ интернету може то да провери по старим фотографијама по старим документима по свему што може да нађе о овој нашој малој држави кроз историју. Никад латиница није било српско писмо тако да није ни данас а неће бити ни сутра. Ако не знамо како треба можемо се угледати на било кога у свету где свако држи до свога и труди се да задржи идентитет.
  • Tupadzije nepismene

    06.08.2014 13:35
    Ako vec ne znaju oba pisma, treba proveriti da li znaju da broje.
  • Марко Николић

    06.08.2014 13:24
    Πουν μι γιε κωμουνιαρα και γιοθγιω-νοσταλγητσαρα
    Устав Републике Србије:
    Језик и писмо
    Члан 10.
    У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћириличко писмо.
    (нема других писама, „Професоре”, ни арапског ни грчког ни латинског ни кинеског ни бошњачког ни хрватског ни америчког ни папуанског...)
    Кажњавај Народна милицијо!!!
    (Напуните буџет :-)
  • 06.08.2014 13:07
    @trol
    "A ako bi Novome Sadu menjali ime, to treba da bude Ujvidek kako se oduvek i zvao!"

    Ne određuje tebi identitet ni obrazovanje ni deca, već fašizam koji teče tvojim venama.
  • Бојан

    06.08.2014 13:05
    Два писма?!?
    У Србији постоји само једно званично писмо а то је Ћирилица! Користим латиницу само тамо где морам а то је при куцању домена и страних речи. Ко на факултетима не уме да користи ћирилицу просто треба увести наставу на страном језику а ту спада и Хрватски између осталих.
  • iznerviran

    06.08.2014 13:01
    Nebitna vest
    A ovo je kao važno spram rešenja o porezu na imovinu koji ovih dana stižu na adrese stanovanja Novosađana!
  • 06.08.2014 13:00
    "Da li je ćrilica nepraktična - jeste. Nepraktična je u eri računara. "

    Ovo ne može biti dalje od istine. Ako išta može da pomiri dva pisma to su računari. Na računarima (ukoliko postoji volja) možete omogućiti svakome da koristi ono pismo i onaj jezik koji želi.

    Ne postoji bolji primer za to od evropskog parlamenta. Dvadeset i četiri jezika su tamo zvanična i svako dobija svaki dokument na svom jeziku i svom pismu!

    Pravdati potiskivanje ćirilice tehnološkim razvojem ili stapanjem sa bilo kime je pre svega krajnja neukost i dilentatizam, a ne retko (ne tvrdim da je to slučaj u vezi sa ovim takozvanim fakultetom) iza svega stoji puka mržnja. Postoji i naziv za takve ljude: lati-naci!
  • 06.08.2014 12:56
    ја па ја
    УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

    Језик и писмо
    Члан 10.
    У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћириличко писмо.
    Службена употреба других језика и писама уређује се законом, на основу Устава.

    Не постоји Србска латиница, то је измишљотина Мајкрософта и бил Гејтса.
  • Vojvodjanka

    06.08.2014 12:50
    Ne samo stranci
    nego i još neki građani - da ne reknem državljani Vojvodine (Mađari, Slovaci, Česi, Rumuni, Bunjevci) pišu latinicom!
  • коле

    06.08.2014 12:32
    а да је обрнуто?
    велика срамота за декана!
  • 06.08.2014 12:29
    Putujte malo po Srbiji, u svako manjem mestu gde žive čistokrvni Srbi imena radnj, kafana i svega na stranom jeziku koji se ne piše žirilicom. A ti isti se busaju u prsa i zalažu za očuvanje pak ćirilice. Nekako mi tu nešto ne štima!
  • Maxa

    06.08.2014 12:28

    Slazem se , kao narod imamo tu prednost sto znamo 2 pisma. To nema nijedan narod, ALI ne mozemo i dalje ziveti u 1800-tim.
    Ovo je svet tehnologije, globalne komunikacije i progresa drustva. Treba prihvatiti cinjenicu da je Latinica pismo buducnosti.

    Osim toga radi se o prakticnosti.
    Zbog toga je ceo svet usvojio arapske brojeve i ne pise vise rimskim brojevima.
    A verujem da je i tada bilo tamo nekih zadrtih koji su se protivil....
  • 06.08.2014 12:23
    Re za ....TJA
    TJA, ako u Srbiji postoji samostalnost u svakoj odluci bez obzira na obaveze koje proisticu iz zakona, onda bi ovo bila papuanija a ne drzava Srbija. Ako imaju materijalni interes on mora biti u skladu sa zakonom,uzgred da te pitam, ako studenti iz Srbije odu na studije u Hrvatsku, da li ce i taj fakultet radi materijalnih interesa skripte stampati na cirilici.??????
  • Нови Сад

    06.08.2014 12:18
    Писаћу ћирилицом у инат свим сепаратистима! Знам енглески али немачки, мађарски, хрватски ми ни не пада на памет да покушавам да научим!
  • Latin only

    06.08.2014 12:14
    Od uvek pisem latinicom i tako ce ostati! Oba pisma su nasa ja vise volim latinicu i zdravo. Jesam mozda manje Srbin zbog toga? Nisam!
  • мм

    06.08.2014 12:11
    @Realnost
    Нови Сад се звао Петроварадински шанац, па Рацка варош, па Неопланта, Ујвидек и Нови Сад. Основали су га Срби па не видим зашто би се звао Ујвидек.
  • 06.08.2014 12:10
    Molim za komentar :-)
    Evo za ljubitelje ćirilice text iz politike, možda bi da komentarišu :-) E da, spominje se i premijer, veoma zanimljivo!
    "Osnovci uče iz udžbenika koji su prevedeni sa srpskog, uvezeni iz Tirane i albanskih autora..."

    http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Albanci-cekaju-besplatne-udzbenike-1-septembra.lt.html
  • Patko, odnosno Ratko, odnosno

    06.08.2014 12:07
    Realno
    Latinica in - ćirilica out!
  • 06.08.2014 12:06
    Gospodo, ne lupetajte.
    Ja oduvek koristim latinicu.
    Pre nego sto ste vi novokomponovani dusebriznici
    o cistoti svoje nacije i kulture zaseli na tron,
    pa sada pravite (ne)red po zemlji.
    Zbog takve zatucanosti imamo ovakvo jadno drustvo.

    ''''
    То што ти користиш је абецеда и то енглеска. Популарно названа ошишана латиница. Тако да молим те заобиђи нас са својим патетичним коментарима...
  • xy

    06.08.2014 11:58
    @Anonimus
    "Za strance nek uvede lepo nastavu na engleskom."
    A zašto na engleskom kad može i na bosanskom? ili japanskom?
  • Goran

    06.08.2014 11:57
    Ljudi moji... imamo DVA pisma. Nije jedno srpsko, a drugu americko. Oba su srpska i zovu se ćirilica i latinica. Niko drugi od naroda nema šđčćž ...

    Da li je ćrilica nepraktična - jeste. Nepraktična je u eri računara.

    Da li ste IKADA u životu otkucali neki domen na ćirilici? Niste.
  • popularnost

    06.08.2014 11:55
    hm
    Kad vec objavljujete takve vesti, onda objavite i da uvode nastavu na engleskom jeziku, jer imaju dosta stranih studenata. A imaju vezu sa arapima i nemackom, te ce im studenti ici na usavrsavanje i uciti i te jezike.
    Za taj fakultet potrebno je poloziti prijemni, zaista, a za vreme cele godine imaju stalno praksu u jednoj poznatoj novosadskoj laboratoriji, te kad zavrse, sem znanja, znaju i da rade. Strogo se kontrolise pohadjanje predavanja i prakse i tu je pomenuti dekan beskompromisan.
    Zato su tako popularni. Ali nemaju mnogo nasih studenata, jer nece da uce ljudi hemiju, lakse je menadzment.
    Ne znam samo koliko se drzavnih studenata moze pohvaliti da uopste zna da radi nesto kad zavrsi, a znam da se dekan pobrinuo da njegovi studenti nemaju taj problem, jer on je predavao na Farmaciji, te zna koji su problemi.
  • 06.08.2014 11:38
    f of ćirilica
  • мм

    06.08.2014 11:36
    "Alergicni smo na sve strano,
    na sve drugacije, na sve normalno."

    Какав резон. Па чекај зар ми треба сад да се одрекнемо свог писма, језика, културе, традиције, историје, само да теби не би деловали "алергични" на све страно?
    Дао сам ти пример земаља који чувају своје писмо, језик и културу. И нико их не критикује. Иди до Мађарске па види колико маре за странце. Једва натуцају енглески, а све живо им је на њиховом језику. Јел им неко пребацује због тога? Не. Мени је чак било занимљиво да научим како се читају мађарске речи и да научим шта која значи. И због тога сматрам да сам богатији јер сам проширио своје знање неког језика. Слично је и у Француској, где они не желе чак ни енглески да причају са туристима иако га знају углавном. Једноставно чувају свој језик.
    Ако су страни студенти, лепо направите одељење за њих и предавајте на њиховом писму и језику и ником ништа. А не да се нама брани уставом загарантовано право на језик и писмо! То нема нигде. Сви чувају свој идентитет, само смо ми почели да присвајамо све туђе и прилагођавамо се онима који овде и не живе. По мени је то ретардација друштва.
    Наравно не браним ја људима да пишу на латиници, али ме нервира где ово иде - у забрану ћирилице. Као за време АУ окупације када су нам забранили писмо.
  • 06.08.2014 11:28
    Studenti nisu samo Bošnjaci i Hrvati, već i Srbi iz Bosne i Hrvatske, ali i njima je ćirilica teža za čitanje od latinice

    Smejurija je da budući akademac ne zna oba pisma srpskohrvatskog jezika ...
  • prosvetar

    06.08.2014 11:25
    Cisto informacije radi: da bi privukli strane studente u madjarskoj, univerziteti sada nude govoto sve studijske programe na engleskom jeziku.

    a dobijaju i neke pare iz EU fondova za tu svrhu...
  • 06.08.2014 11:17
    Србин ТВРТКО
    "kaže jedan od profesora..." Koji? Jel onaj što priča kako je nezaposlen a radi na ovom privatnom fakultetu i kuka po drugim medijima? Pa najbolje je da se onda i periodni sistem elemenata prevede na ćirilicu!
    Inače uvek me "obraduje" kada u "našim" medijima ili knjigama pročitam:
    БМВВ, Мицрософт, Интерциту, ЊЊЊ, Виндоуз, неввс, цомпутер, бекстејџ, поверпоинт, вворд, муви, цинема итд...
    Dokaz naše gluposti i pre svega nepismenosti!
    p.s. ja sam Srbin ali volim i pišem latinicom i tako će i ostati!
  • Jogi Letač

    06.08.2014 11:14
    @ZORAN - Погледајте прописе, čisto da te upoznam da stvari koje se tiču pisanja se čitaju u Pravopisu a ne u Ustavu. Ona ekipa od 250 veseljaka će začas posla da izglasa i da je mleko crno, ako im tako šefovi narede, pa šta ćemo onda?
  • Realnost

    06.08.2014 11:14
    @mm
    Moj identitet nije pismo ili neka zastava ili bilo koje drugo obelezje. Samo ljudi koji nemaju nista drugo se identifikuju u tim stvarima. Ja sam skolovan, sam svoj gazda, otac troje dece i to je moj identitet! A ako bi Novome Sadu menjali ime, to treba da bude Ujvidek kako se oduvek i zvao!
  • AT92НС

    06.08.2014 10:54
    Пропаст
    А како би било да они науче ћирилицу?
    Појединац се пригођава систему, не систем појединцу. Бар у нормалном делу света.
  • ste

    06.08.2014 10:53
    može
    Ako neko smatra da to nije uredu može on da preporuči da sva literatura bude na Latinskom i to će biti skroz legitimno.Samo kako bi ga onda pljuvali?
  • Саша

    06.08.2014 10:30
    Тако је то
    ..када су новци једини циљ! Битно је да се узме новац за студирање а ко плати њему се и прилагођавају услови. Ако плати довољно не мора ни да долази....добија диплому поштом на кућну адресу! #PrivatniFakulteti
  • Jovan

    06.08.2014 10:23
    Pa majku mu, dokle ce ovo da ide... Pa ako hoce da privlace strane studente neka naprave onda na engleskom predavanja.... Pa lepo imas srpski (ne bitno bi trebalo da bude da li je skripta na cirilici ili latinici, moras da znas oba pisma) a ako ne znas studiras na engleskom....
  • 06.08.2014 10:16
    Sramota!
  • pera

    06.08.2014 10:09
    ..
    Srpski jezik ima dva pisma. Ima srpsku latinicu. Ona je moja koliko i cirilica i necu da je se odricem zbog dodvoravanja nepismenim nacionalistima.
  • 06.08.2014 10:08
    "Какви смо постали не заслужујемо ни да опстанемо."

    Pa ni ne zasluzujemo, ne zbog pisma koje ce se koristiti u odredenim institucijama vec zbog zla koje kulja u venama. Alergicni smo na sve strano,
    na sve drugacije, na sve normalno. Kako ocekivati da od ovakvog drustva ostane ili postane nesto normalno. Ja zalim te studente sto uopste i dolaze ovde da studiraju. Treba zaobici ovo mesto u sirokom krugu.Ovde vlada moralna kuga.

    Mnogi od vas pisu latinicu, pa je i kritikuju.
    Mnogi od vas citaju portal iskucan na latinici,
    pa eto "srbuju" po komentarima.
    Samo da imate neko misljenje, samo da stanete u odbranu "svojeg" i samo da "tude" nista ne valja. E moji bandoglavci, zar ne vidite gde zivite?
  • Душан

    06.08.2014 10:06
    Oba pisma su naša
    Da je kojim slučajem obrnuto, ovde bi bilo barem sto komentara osude...

    Да је којим случајем обрнуто, овде би било барем сто коментара осуде...


  • Sedam

    06.08.2014 10:02
    Bravo.
  • 06.08.2014 10:02
    "Prestanimo sa dodvoravanjem i ulizivanjem!Postujmo tudje ali i svoje!"

    Gospodo, ne lupetajte.
    Ja oduvek koristim latinicu.
    Pre nego sto ste vi novokomponovani dusebriznici
    o cistoti svoje nacije i kulture zaseli na tron,
    pa sada pravite (ne)red po zemlji.
    Zbog takve zatucanosti imamo ovakvo jadno drustvo.

    "Samo moje,bleeeee, moje ,muuuuuuuuu!"
    Ajde bre dosta vise pun mi vas je...
  • 06.08.2014 09:57
    privatni biznis
    Meni je obrazloženje za prevashodno uvođenje latinice u redu ako je zbog "stranih studenata" Sudovi u Srbiji su prešli isključivo na ćirilicu.
    Mađutim, veoma loše mišljenje imam o privatnim fakultetima, gde iz uskustva znamo da su to "preduzeća" za sticanje dobiti, da daju loš "proizvod" i da ih uglavnom završavaju oni studenti koji nemaju kapacitet da završe državni,
    Zaprepašćena sam da postoji privatni Farmaceutski fakultet u BGD pa "istureno odeljenje " u NS ??
    Primena i prodaja lekova je isuviše ozbiljna oblast da bi se diplome sticale ( kupovale ) na privatnom fakultetu, bilo na latinici, bilo na ćirilici.
  • Andrija Šrek

    06.08.2014 09:52
    ...
    Preporuka je sasvim OK.
    I oba pisma su OK.
  • ZORAN

    06.08.2014 09:49
    Погледајте прописе
    У складу са уставом у Србији је у употреби ћирилично писмо и српски језик,а латиница се може употребљавати у складу са законом.Одакле Вам то да српски језик има 2 писма.
  • 06.08.2014 09:49
    Za strance nek uvede lepo nastavu na engleskom.
  • Marija

    06.08.2014 09:48
    Bravo!
    Kako lepa vest! Ovaj dekan nije samo normalan, nego i hrabar. Pozdrav za dekana. Inače moj sin treba da ide na fakultet u Nemačku i može da bira da li će pohađati na nemačkom ili engleskom. Budućnost je u saradnji sa svetom, a ne u izolaciji.
  • S.

    06.08.2014 09:47
    Najbolja je opcija da se sve ima dostupno na oba pisma pa da koristi svako ono koje voli.

    Sto se tice ovih sto ne zastanu 2sec da razmisle pre nego sto nesto napisu pa kazu kako se ne prilagodjavaju u Nemackoj i sl. naravno da se ne prilagodjavaju jer im se moze. Mi, kao drzava u problemu (najjednostavnije receno) nemamo luksuz da se kurcimo. A upravo je to ono sto najvise radimo.
    Takodje, to je PRIVATNI fakultet i na njemu mogu da uvedu i kineski ako hoce. Ko hoce da ga pohadja - hoce, ko nece - ne mora.
  • Daja

    06.08.2014 09:38
    Ne mogu da zamislim latinski jezik,medicinski izrazi pisani ćirilicom,ili seminarski rad koji sadrži puno medicinskih izraza.Ipak je to specifičan fakultet kao i medicina i stomatologija.Uostalom,oba pisma su kod nas-ravnopravna!
  • tJA

    06.08.2014 09:37
    @Мм: Dobro ljudi da li ste vi prisebni? kakav bre identitet? To je privatan fakultet kojima je ekonomija bitna i ne zele da gube studente iz regiona i njihova je privatna odluka na kom pismu ce da rade. Nije ti to drzavna institucija pa da cuva identitet, na pogresnu adresu se javljas. Brate kako ste optereceni glupostima. Idi sada prebi nekog jer nece da radi ono sti zelis.
  • bns

    06.08.2014 09:31
    bedno objasnjenje
    Kada sam se zanimala da odem studirati u Austriju rekli su mi da moram znati makar B2 nivo nemačkog, ili da pratim studije na engleskom, ali ta opcija nepostoji na svim studijskim programima. Stoga, molim lepo, ne izmišljajmo toplu vodu, nego primenimo napredna rešenja iz EU. Kada smo u Srbiji pričajmo srpski. Takođe postoji opcija da se sajt prevodi sa ćirilice na latinicu ili na engleski, nemački, turski, čukčijski ili koji kod jezik. Iako koristim oba pisma, latinicu možda malo više, neophodno je da budući visoko obrazovani ljudi znaju i koriste oba pisma.
  • Marko

    06.08.2014 09:26
    Eto... Oni došli u NS da studiraju, i da verovatno i ostanu tu i još mi njima moramo da se prilagođavamo.... Eto ja u Nemačkoj studirao master i promenili su zbog mene i još par studenata i svoj jezik i pismo i sve... NOT!
  • мм

    06.08.2014 09:25
    Ето какав смо ми народ. Због других спремни смо сами себи уништити идентитет.
    Замислите да Руси, Украјинци, Бугари овако нешто ураде? Па то би био скандал. Само се у Србији уништава све оно што је представљало и што представља овај народ. Оћемо променити и име државе и градова можда због странаца?
    Оће Београд бити Belgrade, а Нови Сад New Garden?
    Какви смо постали не заслужујемо ни да опстанемо. Срамота!
  • HR

    06.08.2014 09:15
    Ljudska prava
    Gde su sad dezurni pljuvaci cirilice?
  • alo,alo

    06.08.2014 09:13
    to znaci
    da simpatizeri lika i dela trce srbije i ddd nece pohadjati ovaj fakultet !!
    bas steta !!!
  • 06.08.2014 09:11
    Zasto?
    Nasa deca kada krenu u beli svet idu sa znanjem stranog jezika i elementarne pismenosti tog istog jezika!Mislim na decu iz Srbije,ne deleci ih po naciju i veri!Stoga ne vidim razlog da se odricemo svog pisma!Neka se i ostali iz regiona potrude da ne dodju nespremni ako vec znaju gde nastavljaju skolovanje!Prestanimo sa dodvoravanjem i ulizivanjem!Postujmo tudje ali i svoje!

  • Novosađanin

    06.08.2014 08:53
    Bravo!!
    Prvo lupaju nase natpise na ćirilici u Hrvatskoj, sad mi sami skidamo ćirilicu da bi njima bilo lakse! Bravo Srbijo!!

    Teza im je za čitanje? Znači znaju...
  • beekay

    06.08.2014 08:51
    zašto
    Zašto je ovo vest? Zar i latinica i ćirilica nisu zvanična pisma u upotrebi? Razlozi su tržišni i obzirom da je privatni fakultet u pitanju ne vidim ništa sporno (ne bi bilo sporno ni da je državni u pitanju) Just my 2c

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna