Novi Sad
23.11.2014.
21:19
Jovica Borčul dobio je ove godine titulu za jednog od najboljih komunalnih policajaca.
  • Brus Vilis

    27.11.2014 20:39
    Zaista ne vidim svrhu Komunalnih policajaca, osim kad se gradjani medjusobno tužakaju zbog buke. Grad prljav, javni objekti izlupani, išvrljani ili ukradeni, a u pojedine delove grada nisu nikad ni provozali svoje folcike... Šta je danas bolje od vremena kad nisu ni postojali, hajde nabrojte dve-tri činjenice?
  • Lazar Stankovic

    25.11.2014 10:44
    pohvala
    Ovim putem pohvaljujem sluzbu komunalnih policajaca, jer u predhonih nekoliko godina (od kada postoje) do sada, uvek kada sam ih zvao da se pozalim I na buku u stanu, I radon vreme obliznjeg lokala I na parkiranje na zelenoj povrsini - uvek su u najkracem roku bili na terenu I resavali stvar. Svaka cast, momci I devojke....

  • inf

    25.11.2014 08:52
    inf
    @gradzanin pokorni
    Propisi postoje, gradske Odluke su jasno napisane (od strane nadleznih institucija) i na KP je da vrsi nadzor nad istim. Svakako da nedostataka ima, na nedostatke se ukazuje zakonodavcu i ocekuju se izmene i poboljsanja postojecih Odluka. Izgleda da i dalje ne mozete da razumete neke stvari. Ne krivim Vas, obzirom da pricu svodite na prostu matematiku i to sa vrednostima koje odgovaraju idealnim, da ne kazem "laboratorijskim uslovima". Broj prijava je prosek za JEDNU smenu. Znaci za 12 časova koliko traje smena KP. Pored prijava gradjana postoje i konkretni zadaci na dnevnoj bazi koji se dobijaju od nadredjenih, tako da se ne moze sve svesti na puke brojeve. Ako vas bilo sta vise zanima uvek mozete doci u prostorije KP gde ce Vam, siguran sam, neko ljubazno odgovoriti na sva Vasa pitanja.
  • inf

    25.11.2014 00:56
    @gradzanin pokorni
    Mislim da sa baratate sa potpuno pogresnim informacijama kao i vecina gradjana koji nisu dobro informisani. Mislim da sam Vam objasnio to. Evo npr. siguran sam da ne znate da Komunalni policajci imaju iste plate kao svaki visi referent u gradskoj upravi (sluzbenici na salteru, administrativni radnici, neki portiri), ta plata je vise nego skromna u odnosu na plate u javnom sektoru. Sa ovim smanjenjem ce biti jedva preko 30.000,00. Radi se svaki praznik u godini, nema neradnih (nemojte misliti da se bilo sta dodatno placa). Sve ove inf. su lako proverljivi i mislim da i njih mozete naci na sajtu grada. Verujem da bi se veoma iznenadili mnogim stvarima kada bi samo jednu smenu proveli u uniformi KP. Potpuno razumem gnev i nezadovoljstvo opravdano izuzetno losim stanjem u drustvu ali morate shvatiti da KP radi u okviru svojih nadleznosti (apropo nenadleznosti koje se ticu privatnih kuća - taj deo je propisao zakonodavac, tj nadležni organ) i u skladu sa mogućnostima - tj broju ljudi.
  • nepokoreni

    24.11.2014 23:14
    @@inf.
    Hajde da objasnimo matematiku, koja je inače egzaktna nauka. Izgleda nije uslov za zaposlenje u komunalnoj policiji.

    Da bi stigli da odradite SVE prijave (50+) u toku dana sa 5 terenskih ekipa u smeni (10 policajaca), tj. 10 ekipa dnevno (20 policajaca), koji rade po 12 sati, treba vam po jednoj prijavi tačno 2 sata i 24 minuta. Hajde da odbijemo jednu trećinu, na šetnju i vožnju (ako je više niste isplativi), i onda ostaje 1 sat i 36 minuta po prijavi, koju EFEKTIVNO možete završiti za 15 minuta. Znači da samo jedna šestina svih vas može da odradi SVE PRIJAVE u toku dana. Trećina jedne smene! Po jedna dobro organizovana ekipa u smeni!
    Zašto šest šestina, tj. svi vi, ne možete da uradite isti posao za isto vreme je pitanje na koje zaista očekujem odgovor! Vidim ja da je to "teoretski nemoguće stići", ali praktično je vrlo lako izvodljivo. Objasnite malo tu teoriju! Zar je malo 2 i po sata po prijavi? Sve da morate peške od keja do Veternika?

    Znači li to da većina vas u stvari ne radi ništa? Možda je totalno loša organizacija i planiranje posla?
    Bilo šta da je u pitanju, nemate nikakvu osnovu za samo postojanje, bilo zbog vas policajaca ili zbog "organizatora", kako god!

    Niste mi odgovorili šta bi se desilo kad bi sve službe radile vašim tempom? Banalan primer, da jedan smećarski kamion prazni kontejnere u samo 6 ulica za ceo dan!? Ceo grad bi stao, bukvalno!

    Da ponovim:
    Nemojte braniti neodbranjivo!!! Ovo je jednostavna računica na osnovu VAŠIH podataka.

    Isuviše ste plaćeni, obzirom koliko i šta radite!
  • Grazdanin Pokorni

    24.11.2014 21:34
    @Inf
    Pa zena je dobro rekla, nizasta niste nadlezni. Sta ce reci: ovakvi kakvi ste (a verujem da ste jedan od njih) ste potpuno nepotrebni.
    Koliko znam, zivim u GRADU bez obzira sto nisam u zgradi. I kakve to sad veze ima? Ako neko pravi buku u kuci, kom.pol. nije nadlezna a ako drzim kravu - onda je nadlezna ?!?!?!

    U 99% slucajeva divlja paljenja se vrse NE u samim privatnim objektima ali vas mrzi da se truckate po neasfaltiranim delovima grada.

    Gledam malopre izvestaj za 2013. godinu i vristim od smeha.

    Stavka pod kojom pise: Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata

    Zaprimljeno prijava - 2343
    Lokal nije zatecen u radu - 1797 ?!?!?!?

    Koga oni foliraju? To moze jedino ako je poziv dosao u 1 ujutru a gospoda se setila da izidju na teren kad svane, oko 6, taman dok iz klubova iznose poslednje pijane goste.....

    Evo gradjani Novog Sada citajte sami i nasmejte se:
    http://www.novisad.rs/sites/default/files/attachment/godishnji_izveshtaj_za_2013.god_.pdf

    A evo i malo "statistike" sa istoga sajta, ukupno u 2013. godini 12031 "postupanje" , kad podelimo na 365 dana , to su 33 "postupanja" dnevno iliti prevedeno u sate niti 1,5 na sat.
    Pa STA su onda ostale patrole radile tokom cele godine ?
    3386 prijave za prekrsajni postupak za cvelu proslu godinu ????? Pa da zaredjate samo Klisom napisali bi ih 1000 za sat vremena. Od taljiga do drzanja svinja i istovara suta i ne znam cega. Parkiranja na javnim povrsinama, materijala za gradnju ispred kuca (na javnoj povrsini).....
  • inf

    24.11.2014 20:37
    @nepokoreni
    Postovani jos uvek nepokoreni, losa vam je matemetika, postoje 4 grupe po 10 policajaca, a radi se po sistemu 12-24, 12-48. Ostatak racunice vam utomatski otpada. Raspitajte se kako to funkcionise. Zatim, Komunalna policija vrsi nadzor nad gradskim odlukama, mesate to sa zakonom. Sve vam lepo pise na sajtu grada, vec nepunih 5 god. Gospodji\ici iz Rumenke mora biti jasno da KP nema nadleznosti na privatnom vlasništvu, osim ako se prekršaj tiče remećena kućnog reda u STAMBENIM zgradama, a porodične kuće ne spadaju u tu kategoriju. Da se paljenje vrši na javnoj površini, onda bi već bilo elementa za postupanje. Kao što rekoh, sve inf možete naći na sajtu grada, u delu KP.
  • Pravedna

    24.11.2014 18:17
    Sumnja!
    Ja bih samo da pridodam živim u Rumenci i u par navrata sam zvala komunalnu policiju i osim natezanja da li je to njihov reon delovanja ili nije nisam ništa dobila. Naime radi se o problemu paljenja đubreta i pokošene trave od strane komšija i pored toga što komunalna čistoća odnosi i jedan i drugi otpad naše komšije ipak misle da je ovako bolje, i to se uglavnom dešava u ono doba "dana" kada posle žege možeš sesti u dvorište da popiješ kaficu i uživas.Na naš poziv kažu da nisu oni nadležni upute na običnu policiju koja vrati loptu na komunalnu a oni opet na vatrogasnu inspekciju a oni na poljoprivrednu i tako 2 sata u krug bez ikakvog rešavanja problema. A još bolja je stvar kad komšija iznese ozvučenje u dvorište svaku subotu i nedelju ujutru u 7 i krene sa puštanjem radio Krajine ili Antena radia na taj poziv komunalna oglušuje i neće ni da se pojavi a muzika se čuje u celom kvartu. Pa bih jako volela da mi neko odgovori ako zna ko je nadležan za takve stvari i kome da se obratimo kad oni ne izađu po pozivu za takvu prijavu? Unapred zahvalna
  • Grazdanin Pokorni

    24.11.2014 18:11
    @inf
    E bas mi je drago sto i neko iz "sluzbe" cita ove komentare, samo...trebao bi da bude potkovaniji. Sve sta sam napisao pije vodu, cak i info o tolikom broju policajaca....jedino sam "omanuo" o tome da imate deo sajta...

    Konkurs za prijem novih je bio otvoren do 16.09. i sa novoprimljenim bi broj trebao da bude 70. (http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Novi-Sad-dobija-jos-17-komunalnih-policajaca.html). a to sto vasinadredjeni nisu mogli da se dogovore koga jos da prime preko veze je sasvim drugi par opanaka.

    Ovo su kao neke od stvari koje bi trebalo da radite:

    Одржавања комуналног и другог законом уређеног реда од значаја за комуналну делатност. Подразумева одржавање реда у областима: јавне чистоће, заузећа јавних површина, контроле радног времена угоститељских објеката и објеката за приређивање игара за забаву и игара на срећу, испоруке и одвођења вода, уређивање и одржавање депоније, јавна паркиралишта, ауто-такси превоз путника, држање и заштита домаћих животиња, заштита и одржавање зелених површина и јавних плажа, уређивање и одржавању пијаца, кућног реда у стамбеним зградама, снабдевање топлотном енергијом из топлификационог система Новог Сада, услови и мере за уклањање објекта и уређивање и одржавање депонија.....

    Kako to lepo zvuci kad se cita naglas. A stvarnost je: vijanje ljudi oko pijaca, sankcionisnje voznje bicikla u pesackoj zoni i cuvanje mobilijara na Keju. Ja ih u drugim prilikama nisam uspeo da vidim. E da, redovno je patrola u kolima na parkingu iza stud. doma na Keju, sta rade tamo - greju se valjda....

    Cinjenica je da su partijski aparatciki i da vise ne rade nego sto rade. Zamislite da vam se "desi" neko kao onaj momak iz Beograda koji je do sada podneo vise od 10000 predstavki.....

    Inace, redovno sam zvao dok se nisam uverio u gorenapisano a to je daje vise toga sta NE RADE nego ono sta rade. Npr. kucni red samo u STAMBENIM ZGRADAMA. A sta je sa kucama? S lupanjem i urnisanjem po ceo bogovetni dan?

    Previse su placeni za nerad. Tacka.

  • nepokoreni

    24.11.2014 17:42
    @inf.
    Nisam pokorni, naprotiv.

    Hajde neka bude, kako kažeš, 42 policajca na terenu (mada se nameće pitanje šta rade ostali jer teren je u opisu posla, zar ne?).
    Ako svi rade u 2 smene (onda ih je 21 u smeni. Po dvojica u patroli (za pojačanje zovete redovnu policiju, ne treba vas više), znači 10+ patrola. 10+ patrola na 50+ prijava je 5+ prijava po patroli. To znači da imaju jednu prijavu na 2 sata i 24 minuta vremena. Zakonsko postupanje po prijavi, uključujući i "prevenciju i edukaciju" ne može trajati preko 15-20 min, osim ako im ne deklamujete ceo zakon. U tom slučaju bih baš voleo da vidim JEDNOG komunalca koji poznaje CEO zakon!
    Hajde na šetnju i vožnju po gradu da vam odbijemo trećinu vremena (jer ako duže šetate i vozate se postavlja se pitanje isplativosti cele službe). Ostaje sat i 36 minuta po prijavi za koju treba 5-7 puta manje vremena. Znači da dve ekipe, EFIKASNO radeći, mogu završiti veći deo prijava za celu smenu.
    Ne sumnjam da postoje takvi, ali šta onda rade ostali???
    Kad bi nam sve službe (počev od redovne policije, preko poreske, raznih inspekcija) radile tim tempom, bila bi katastrofa. Ne kažem da ovi rade nešto posebno, vidi se to po stanju u državi, ali vi ste daaaleko ispod svakog proseka ove jadne države.

    Nemoj braniti neodbranjivo!!! Ovo je jednostavna računica na osnovu TVOJIH podataka.

    Isuviše ste plaćeni, obzirom koliko i šta radite!
  • 24.11.2014 16:41
    Devetar Cokulić
    Dok hodam gradom, vidim sve te razvaljene kante za smeće, izgrebane automobile, smeće po ulicama,... pomislim da komunalci na ulici nemaju nad kim da se sile, pa su im žrtve bakice ispred Kokre koje prodaju ono malo što im je preteklo sa davno izgrađenih vikendica (koje danas nemaju kome ni da prodaju) ili ostava.
    A opet... Bože me prosti, šta mojoj komšinici ne smeta. Evo, pokušaću samo da se setim nekih od primedbi našeg Devetara Cokulića: glasno pričanje, glasno smejanje, muzika, čudni "mirisi" (a zapravo su mirišljavi štapići koje devojka s vremena na vreme upali u stanu ispod), feniranje, lajanje psa, hodanje po stanu, nešto glasniji uzdasi tokom, jel, već znate,... O da, da ne zaboravim da u slučaju kada se komšije pobune protiv skakanja i cike njenog deteta ona preti prijavom za nasilje nad decom (jer je, znate, dete frusrirano kad komšije dozvole sebi da se požale nakon nedelja trpljenja njenih žalbi). Stvarno ne znam šta bi komunalni policajac trebao da učini kada su takvi pozivi u pitanju. Da kazni počinioce ili da konačno rebne i kaznu onima koji imaju poveći spisak (neopravdanih) žalbi?


  • inf.

    24.11.2014 16:37
    @gradzanin pokorni
    Postovani, sajt komunalne policije postoji od dana osnivanja iste i to bas u okviru sajta Grada, tako da vas je rezultat rada KP iole interesovao mogli ste ste ga odavno i videti/saznati. Vecina ljudi koji su ovu vest komentarisali nema predstavu koje su ingerencije, tj nadleznosti KP. Procitajte (ako vas to zaista i interesuje) koje su to gradske Odluke po kojima KP postupa i sta sve ulazi u delokrug rada KP. I gospodine "pokorni" nema 70 vec 42 kom.policajca na terenu. U praksi to znaci da toretski imate maksimalno 5 patrola ( obicno 4 i manje) koje patroliraju na teritoriji cele opštine N.Sad (Petrovaradin, Kamenica, Ledinci, Bukovac, Rumenka, Kisac, Stepanovicevo, Kac, Kovilj, Budisava, Veternik, Futog, Cenej, ...) Obzirom na broj prijava gradjana u toku jednog dana ( oko 50-ak i vise) slozicete se da je teoretski nemoguce stici na svaku od njih. Sve informacije o radu KP mozete naci na sajtu grada, kao i telefone na koje mozete prijaviti poblem (imajte u viduo da centrala ima 10 ulaza, a da na mestu dispečera KP radi samo jedan čovek). Eto par osnovnih informacija.
  • 24.11.2014 14:24
    komunalni policajac
    ne moze nam niko nista, ne radimo puno istina ali nas puno i ne placate, zato pssst, tisina kucni misevi
  • Froncla

    24.11.2014 14:19
    Švercer -komunalac
    Pouzadno znam da jedan od ovih sa slike prodaje švercovanu robu i to u radno vreme !Kada sam saznala da je komunalni policajac nisam mogla da verujem (mada me više ništa ne čudi) .Pa vi vidite ko uzima platu od države a krade i narod i državu.
  • Z

    24.11.2014 12:31
    jadnici
    To im je posao, rad sa ljudima.
    Ne reaguju ni kada zaista treba.
    Nema tu sad sta da se zale.
  • 24.11.2014 11:45
    u mrak paraziti, sakrite se
    svaki pametan parazit se nekud zavuce i sakrije a ako upalite svetlo pa ga zteknete na otvorenom brzo hita u mrak i zaklon. A zasto se ovi beeskorisni paraziti ne sakrivaju nego se jos prikazuju?
  • Grazdanin pokorni

    24.11.2014 11:23
    Sajt
    Bas bih voleo da vidim sajt komunalne policije sa njihovim "zaslugama" u resavanju komunalnih problema grada.

    Da ne trosite pare, mozete da ga odradite u sklopu zvanicnog sajta Novog Sada.

    Nikad vise taljiga i zaprega, unistavanja i prljanja. Vidimo ih samo tamo gde ima asfalta.

    Zasto ne zaredjaju po manje urbanim delovima Novog Sada? Zar i mi ne placamo iste poreze i doprinose ?

    Gosn bejogradski gradonacelnik istice da bi prestonica trebala da ima jednog kom policajca na 1000 stanovnika. A zasto ne i ostali gradovi?

    U ovom gradu treba da ih bude minimalno 300 da bi uopste bili vidljivi. Sa ovih sedamdesetak sta moze da se uradi ? A pouzdano znam da niti jedan jedini nije primljen bez debele veze (to novinari veoma lako mogu da provere uporedjujuci rezultate konkursa).

    Kao i obicna policija dobili su zadatak da ne "talasaju" po takozvanim ugrozenim nacionalnim manjinama. Otvoreno - Romima. Tako da ovi rade sta hoce, kad hoce i gde hoce. Dovoljno je da izidjete na ulicu...
    Osim toga, za sijaset problema gde bi nadleznost trebala da bude njihova, dispeceri resavanje prebacuju na obicnu policiju (kao da oni i bez toga ne znaju sta ce da rade).

    Pa objavite ili ne, necu da se jedim...
  • Zmilutin

    24.11.2014 11:09
    Zahvalnica
    Meni su pomogli,a nisu morali. Ovim putem im se zahvaljujem
  • 24.11.2014 11:00
    Nešto se pitam?
    Jel ovo plaćeni oglas? Ovo je za rubriku verovali ili ne!
  • none

    24.11.2014 10:14
    Komunalna policija je služba za maltretiranje baba i deda koji prodavaju nešto sitno da bi preživeli a tamo gde su stvarno potrebni nema ih. Drugim rečima potpuno beskorisna banda koji sedi po kafičima ili spava u kolima.
  • 24.11.2014 09:09
    Nije tačno da nema svrhu. Komunalna policija je preko potrebna. Baš zato što pre treba raspustiti ovu kobojagi i formirati pravu komunalnu policiju.
  • 24.11.2014 08:48
    nema slađe od državne sise za nula rada
    Ništa ti "policajci" ne rade, samo se šećkaju po gradu, bleje i eventualno uznemiravaju jadne bakice što prodaju cveće po ulici.

    Kad zoveš za buku komšija ili neki drugi problem ovi ne izlaze na teren!!! Imaju veću platu od redovnih policajaca a ne rade ništa, to je zaista SRAMOTA!
  • secretario

    24.11.2014 08:31
    bravo
    Sve pohvale za Komunalnu policiju, na celu sa nacelnikom Laketicem!
    Srdacan pozdrav!
  • 24.11.2014 07:06
    ja vas placam
    komunalni policajci su ustvari sprdnja.... jbg morali su nekako da zaposle svoju rodbinu..
  • ns-v

    24.11.2014 06:41
    @Sydd - svasta naprica
    auu ala je tebi dosadno...i mi ostali puno toga vidimo i cujemo,pa nismo tuzibabe.
    Sve ti smeta,od babe do motorasa koje jos i fotografises...jesi se zapitala kome ti smetas.
  • TT

    23.11.2014 23:54
    ne kažnjavaju
    pa da ih nekada kaznite možda bi bilo manje potrebe da vas pozivamo? Da ste divljacima koji puštaju teheransku muziku nekada odrapili 25.000din kaznu, verovatno je više ne bi puštali... A uvek toj studentariji valja proveriti i prijave boravka i ilegalan boravak u zemlji, svašta bi se našlo da je ovo uređena Država koja drži do sebe.
  • sick_boy

    23.11.2014 23:16
    daj,bre,ne lažite...
    istina je da vas zovu za svašta,ali vi idete tamo gde je u stanovima glasna muzika,tu ste kad vlasnik pudlice nema korpu,a volite i da spavate u kolima...
  • RUGLO

    23.11.2014 22:46
    od ulica
    U okolini Limanske pijace je napravljeno ruglo. Ko odobrava van pijace prodaju? To je javna povrsina gde trznica naplacuje tezge. A pijacari su od ulice napravili svinjac a aminuje neko iz trznice. Dokle? Smanjuju plate, penzije a crno trziste cveta. Nije nikome lako danas ali ni ovo nije ok.
  • Sydd

    23.11.2014 22:27
    svasta naprica
    ovaj konobar/kuvar a sad komunalac......gradjani se zale na svasta.....pa zalimo se kad skoro nista nije u redu ili ne funkcionise kako bi trebalo.....ja sam ih zvala vise od stotinu puta na razne brojeve i retko da su se uopste javili a kad se i jave nista ne preduzmu.....na Limanu 4 se i dalje divlja i danju i nocu od male dece i njihovih roditelja do dezurnih pijandura i navijaca....po Limanu 3, parku i keju gomila staforda i ostalih ljubimaca bez povodca ili korpe pa nikom nista....ganjaju se babe sa 3 kile kera.....maloletnici se izivljavaju po trafikama (a deca su inace uglednih roditelja) pa nikom nista....pre 2 nedelje (a bila je nedelja ujutru) gomila klinaca sa enduro motorima iz kineske cetvrti po livadama parka na sav gas.....ja zovem i kazu da ce poslati ekipu cim budu imali nekog slobodnog.....stigli su posle 2 sata naravno pa se izivljavali na bakicama s kerovima a dobro znaju gde da traze motorase (ja sam ih dobro sve uslikala) ali fast food ne radi nedeljom pa ih nema inace su tamo skoro ceo dan kad je otvoreno......pitam se zasto oni uopste postoje?! zasto primaju plate???????
  • 23.11.2014 22:26
    Jel ovo neka sprdnja?
  • Ja

    23.11.2014 21:40
    strasno
    Cemu ovo sluzi a uz to i ne radi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna