Novi Sad
03.12.2014.
19:25 > 18:50
Kako se u Srbiji zamišlja elektronsko plaćanje najbolje ilustruje primer matičarske službe u Novom Sadu, čije se šaltersko obaveštenje brzinom munje proširilo internetom i nasmejalo Srbiju.
  • lala

    04.12.2014 20:27
    @halo bre
    Ne bih se udubljivao u tematiku, ali STOJATI je pravilan izraz. Pecat stoji na papiru, ne staji na papiru! Glagolski vid je fantasticna stvar srpskog jezika..ko ga zna naravno. Tako da gospodine Halo Bre, morali biste ponoviti gramatiku srednje skole, posto se malo komplikovaniji primeri ne uce u osnovnoj. Kratko objasnjenje sledi>
    Prema glagolu stati postoji nesvršeni i učestali glagol stajati (ne stojati) koji znači svaki čas se zaustavljati.
    Dakle pecat se ne zaustavlja svaki cas na papiru, vec tamo STOJI i STOJACE jer mora STOJATI!
  • alxxl

    04.12.2014 13:40
    da vidimo primer
    registracija firminih kola.

    1. tehnički odraditi i zatražiti uplatnice za firmu
    2. firma plaća preko interneta. ALI
    - potrebno je da imate potvrdu od banke da ste platili - to je poseban list sa taksativnim navodim šta je i gde plaćeno, potpis i pečat se podrazumeva
    - ALI pored toga MORATE imati OVERENE uplatnice (virmane) od strane banke. pošto ste platili elektronski, ti nalozi su PRAZNI! ali moraju biti overeni

    e sada da mi neko objasni:
    1. plaćanje elektronskim putem svaka transkacija dobija svoj ID broj.
    2. preko tog ID broja je NAJLAKŠE trasirati uplate - (počev od međubankarskog transfera)
    3. postoje IZVODI gde se nalaze sve uplate za određeno pravno lice, i to markiranih sa ID brojem transakcije.

    onda koji ku**c je potrebno da se šetka po šalterima, da se gubi radno vreme (da, radim kod privatnika), da se nervira i duplira svaki posao?? zašto je cilj države da ljudi izostaju sa posla?
  • boki-ns

    04.12.2014 12:54
    istina
    Nije bas sve tako kako stoji u tekstu.Ja sam pre 7 dana vadio licnu kartu i posto imam ebanking odlucio sam da platim na taj nacin upatnice za licnu kartu.I zvao sam banku da pitam kako ja da SUP-u dostavim dokaz o uplati.Sluzbenica banke mi je rekla da ja odstampam mail koji dobijem kad uplatim.Ali mi je rekla da neke ustanove traze da na tom odspampanom mailu stoji i pecat banke i potpis.I ja sam otisao u SUP i pitao i oni su mi rekli da mora pecat i potpis banke gde uplacujem.I kad sam to uradio prihvatili su uplatu.E sad tu se postavlja drugo pitanje.Dal je to normalno i prirodno - naravno da nije.Srpske drzavne ustanove su i dalje u srednjem veku.Ali nije samo kod maticara taj slucaj.
  • talicni

    04.12.2014 12:35
    Kako novosadski maticar ....
    Nije to samo maticar to su svi sa megatrenda i sl.nauka,kada prikazu na tv direktora vazne ustanove o on nema ni 30 god,pokazite sta je napravio, proizveo, izmislio,teorija je teorija a ono vazno je praksa mi to nemamo zato imamo ovakvu drzavu sa glupostima kojima se ni lud neponosi.Strasno, to je izaslo od onih lazova koji su i opljackali narod jer ga nesto i ne volu.SFSN.
  • halo bre

    04.12.2014 12:21
    obavijest
    Nije problem u nacinu dokazivanja uplate, problem je sto smo u sve gradske uprave dobili nepismene ljude.
    Zaposlili su se preko partijskuh veza, po rodjackoj, kumovskoj, zemljackoj liniji bez obzira da li su kvalifikovani za te poslove.
    Ocit dokaz : "MORA STOJATI" i to podvuceno.
  • The Lalosh

    04.12.2014 12:12
    Za ove nepoverljive kojima treba pečat...
    Nekada davno (90-tih) u jednoj zemlji na brdovitom Balkanu vladao je jedan zli vođa. On je naredio da svaki državljanin te zemlje ako želi da izađe iz zemlje (naravno, morao je da bude jedan od onih srećnika koji imaju vizu za ulazak u okolne zemlje) mora da uplati u budžet zemlje iz koje hoće da izađe određenu sumu novca.

    Možda se toga ne sećate, ali ja se jako dobro sećam. I sećam se da je moj poznanik dobru kintu zaradio štampajući na običnom kućnom InkJet štampaču u boji pečat na uplatnici kojom se dokazivala uplata. Tarifa je bila 50% od pune cene. Ne zaboravite, to je bilo pre 20 godina! A gde je sada tehnologija?

    NIGDE VIŠE U (normalnom) INOSTRANSTVU PEČAT NE POSTOJI!

    Zašto? Pa danas ga je jednako lako falsifikovati kao i odštampati potvrdu da je taksa uplaćena.

    Ceo svet normalno funkcioniše sa elektronskim uplatama. Samo u Smrdiji filozofiraju.

    Kako recimo karte za koncert kupujemo elektronski i kako oni nemaju strah od prevare? Lako. Kao i u celom svetu.
  • 04.12.2014 09:21
    Problem bi bio rešen kada bismo sve potrebne papire (izvode iz MKR, državljanstva...) dobijali bez uplata taksi -besplatno, ako su nam baš neophodni u štampanom obliku. Isto tako, kada bi institucije bile umrežene, pa onaj iz SUP-a mogao da vidi naše državljanstvo kod matičara... Ali, tako bi mnogi izgubili radna mesta, procedure bi se brzo završavale, a država bi ostala bez dela harača stečenog na ovaj način.
  • misa avokado

    04.12.2014 08:34
    Gradonačelniče
    Bio jednom jedan Gradonačelnik - polgarmešter Grada Novog Sada. Njega je zanimalo kako građani idu na posao, kako rade i da li imaju normalne uslove za rad, da li su stanovi topli, ulice prohodne, da li se otpad razvrstava, zelenilo sadi i održava i da li su ulice, čiste, da li mogu noću da spavaju kako bi sutra dobro radili i da li puno vremena i živaca izgube kod gradskih popečitelja tražeći dokumenat koji im drugi gradski ili državni popečitelj traži, da li mogu na vreme decu otpratiti do obdaništa i škole za isto iz svoje zarade platiti bez straha za nabavku drugih potrebnih stvari i bezbrižno ostavivši ih nastaviti radni dan, da li privatnici imaju sve što im država treba dati za iznos poreza koji plate. Da li smo imali takvog Gradonačelnika skoro? Zašto?
  • Deki

    04.12.2014 08:26
    Ovih dana sam novorodjence evidentirao ko drzave, pa to je haos sta sve trebate svakoj sluzbi ponaosob da donosite i dokazujete(a sve su drzavne sluzbe),niko nije povezan i umrezen. A ako neko zeli deciji dodatak, cuo sam da je to skoro nemoguca misija zbog FT1P sistema. Potvrdjujem i pohvaljujem da postoje opstine kao Zrenjanin, Pirot, Indjija gde se sve zaista zavrsava ELEKTRONSKIM PUTEM. Posebna prica je novosadska filijala SOCIJALNOG, za njih niko u Srbiji ne zna tacno sta im treba, uvek fali jedan papir koji nigde u Srbiji ne treba. Novi Sad veoma, veoma zaostaje za mnogim drugim gradovima po uslugama za gradjanstvo, ali je zato najskuplji po taksama, parkingu?, grejanju, porezima...
  • Robi

    04.12.2014 08:25
    Dobro to...
    ... ovo donekle mogu da shvatim... Da bi neko ko prima uplatu mogao da poveze coveka sa uplatom, svakome posebno treba izdati poseban poziv na broj. Zamislite situaciju u kojoj je dovoljno da umesto priznanice odstampas papir formulara on-line bankinga... Da li bi u drzavi vise iko placao racune na taj nacin... Po meni je daleko veci kriminal sto, da bi izvadio izvod i uverenje o drzavljanstvu, treba da platis samo 180 din provizije u posti... Cemu uopste toliki broj uplatnica?

    Daleko veci kretenluk jesu placanje kazni za saobracajne prekrsaje: kada nacinis prekrsaj tebi milicajac daje uplatnicu sa jedinstvenim pozivom na broj, sto bi trebalo da znaci da oni na jednostavan nacin mogu da znaju da li sam ja platio ili ne. Ja tu uplatnicu ne mogu uopste da platim bez provizije preko e-bankinga jer banka ima instrukcije od drzave da ne procesuira takve uplate, nego da moram ici direktno na salter (gde naravno placam proviziju). Ovo nisam izmislio, racun sam imao u Intesi, ne znam kako je u drugim bankama, ali tamo jednostavno ne dozvoljavaju...
  • delirium tremens

    04.12.2014 08:02
    Zamislite da vam ne daj boze autor ovog "saopstenja" na bilo koji nacin radi o glavi ili da u bilo cemu zavisite od te osobe .
  • zoran

    04.12.2014 08:00
    Nista bolje ne oslikava celokupan zivot u danasnjoj Srbiji nego ovaj uzasavajuci natpis .
  • 04.12.2014 07:52
    Zakon o privrednim društvima kaže:
    Upotreba poslovnog imena, pečata i drugih podataka u dokumentima

    Član 25

    Poslovna pisma i drugi dokumenti društva, uključujući i one u elektronskoj formi, koji su upućeni trećim licima sadrže poslovno ili skraćeno poslovno ime, sedište, adresu za prijem pošte ako se razlikuje od sedišta, matični broj i poreski identifikacioni broj društva.

    Društvo može uz poslovno ime da upotrebljava grb, zastavu, amblem, oznaku ili drugi simbol Republike Srbije ili strane države, domaće teritorijalne jedinice i autonomne pokrajine, međunarodne organizacije, uz saglasnost nadležnog organa te države, domaće teritorijalne jedinice i autonomne pokrajine ili međunarodne organizacije.

    Društvo nije dužno da upotrebljava pečat u poslovnim pismima i drugim dokumentima društva, ako zakonom nije drugačije propisano.

    Društvo ne može isticati prema trećim savesnim licima nedostatke u pogledu forme poslovnih pisama i drugih dokumenata propisane ovim članom.
  • Max

    04.12.2014 07:51
    A kako to ....
    Baš me sad zanima, da li neko zna kojim je zakonom regulisano elektronsko plaćanje u RS, i kakav je dokumenat propisan kao dokaz o uplati, ništa o ovome nisam uspeo da nadjem na internetu...?
  • braticar

    04.12.2014 07:34
    E da je to samo maticar. Takve su sve sluzbe koje imaju e-sluzbu
  • 04.12.2014 07:25
    Razlog?
    Mi znamo razlog zbog kog je okaceno ovo obavestenje. Zove se nepismenost i neznanje.
  • duda

    04.12.2014 07:19
    isto je tako bilo i sudu kad sam ih to pitao.
  • 04.12.2014 06:56
    Razlika
    Ovo je često iz razloga što su šefovi odelenja u takvim institucijama u godinama u kojima im je računar strana reč, pa elektronsko poslovanje samo pravi problem.
    U ovom članku mi nije jasno kakve veze imaju ELEKTRONSKO BANKARSTVO i E-UPRAVA. Ja mogu da platim putem e-bankarstva taksu za neki izvod i donesem odštampanu potvrdu o uplati da bi dobio izvod iz mkr, a e-uprava služi da putem interneta poručite izvod.
    Komentar za učenje od Zrenjanina, tako se u NS poručuje izvod poodavno. Proverite pre nego komentarišete nešto.
  • Lala

    04.12.2014 06:42
    Hmm
    Dakle, stvarno ne razumem ove moje Lalose.. ne znam prvo dragi 021 sta je tu novo? Dokaz o uplati se mora dostaviti, a otkada je e- bankarstva i otkada potvrdu mozete da odstampate u toplini svog doma, normalno je da morate to odneti da vam neko overi. Ti ljudi sto rade iza tih saltera nemaju uvid u budzet R Srbije niti u budzet grada Novog Sada. Pitate zasto? Krivite njih? Pitajte drzavu koja im je nalozila sve to, budzetsku inspekciju, NBS, Ministarstvo finansija.. izvod iz banke je validan dokaz, znam posto su meni licno primili taj dokument. Ni ja kao privatnik vam ne bi primio izvestaj koji ste sami odstampali... to meni ne znaci nista, isto ko da ste mi na papir napisali, ajd zdravo! Ispljuvaste maticare, a cela drzava radi po istom principu istog nalogodavca - drzave! A maticari nisu drzava! Sram vas bilo! Toliko!
  • Ja

    04.12.2014 06:35
    Šta je tu čudno.
    Pa ovako funkcionišu sve ustanove. Probajte da izvadite novu Lk ili pasoš sa online uplatom. Nisu oni krivi, mi smo krivi. U roku od odma bi se pojavili ljudi koji bi pokušali da falsifikuju uplatnice.
  • Vladimir

    04.12.2014 06:14
    Pazite i na sajt E-uprave i elektronsko plaćanje
    Sa mnogo entuzijazma i posle kupljenog čitača lične karte podneo sam zahtev 14.04 za zamenu stare vozačke dozvole preko sajta E-uprave. Uplatu od 1.546,00 RSD sam izvršio elektronskom bankom, međutim na sajtu je pisalo da nije uplaćeno. Jedini način da stupim u kontakt sa nekim na sajtu je preko web forme što sam i učinio, pa sam im poslao detalje uplate. Javili su sa su poslali SUP-u na proveru i od tada ništa, iako sam slao još upita. Ne postoji proces reklamacije ili broj telefona za žalbe, tako da savetujem da odmah odete na šalter kao što sam i ja učinio na kraju i pozdravio se sa novcima.
  • novosadjanka

    04.12.2014 05:46
    isto i kod MUP-a
    Ja sam uplatila netbanking za novu LK i kada sam mu pokazala izvod iztampan preko kompjutera, sluzbenik me je pitao "sta je ovo". Kaze nikada to nije video i kaze to nije verodostojno. Morala sam da odem na salter Erste banke da mi lupi pecat i potpise.

    Trebalo bi da kompjuterski mogu da vide da je neko uplatio. Stavi se na racun pored JMBG i govoto. Naravno tako to ide u zemlji 21.veka...
  • Devet krugova pakla

    04.12.2014 04:58
    Ovome bi i Dante pozavideo .
  • goran

    04.12.2014 04:56
    Koja je ovo kanalizacija i cirkus od drzave . Stravicno .
  • diktatura

    04.12.2014 04:51
    Mnogo vode ce jos proteci Dunavom dok savremeni svet stigne u ovu srednjovekovnu zabit .
  • tamnica naroda

    04.12.2014 04:49
    Kakva drzava takvi i salteri .
  • brod ludaka

    04.12.2014 04:47
    Zbog ovakvih stvari se i nalazimo tu gde jesmo.
  • E moj maticaru

    04.12.2014 00:53
    StOjati?!
  • ima i gorih

    03.12.2014 23:40
    ima i gorih
    Meni je IT administrator u jednoj novosadskoj javnoj ustanovi rekao da se korisnicki nalozi i sifre cuvaju u masinskom kodu-sto bi znacilo da se prilikom dodavanja novih korisnika ceo sistem mora kompajlirati...
  • SuperS

    03.12.2014 23:21
    Eeeeee, moji maticari, kasnite par godina za idijotima iz SUP-a koji to vec odavno traze.
  • Igor

    03.12.2014 23:05
    Moja uprava je naj naj...
    Ja sam najbolji... mislim svi me hvale, vole jer sve najbolje znam...ali ovo obaveštenje ....nisam ja okačio. ..to je uradio moj zamenik! Rece v.d.nacelnik B....
  • Бојана

    03.12.2014 22:39
    @Janko
    Јанко, лепо је што имате вољу да коментаришете неке чланке, али бих препоручио да то оставите неком писменијем. Пошто видим да не знате (а требали бисте, јер то је ипак основна школа - осим ако нисте завршили неку од школа на језицима мањина и ту бих већ могла да вам прогледам кроз прсте), а вољна сам да вас научим: жито се не врши - жито се врше. Око оног другог дела већ се види да имате много више искуства. И ту не грешите! (Чак би било симпатично ако сте то вршили у житу - једино је проблем што нисте и даље остали да се бавите тим житом. Да сте паор не бисте имали времена да гурате нос тамо где му није место.) П.С. За све што не знате из граматике, јавите се, па за релативно мале паре могу да вас описменим.
  • 03.12.2014 22:24
    Montanjar Pajtonic
    Srbokratija.
  • Dule Pacov

    03.12.2014 22:17
    Poker i čaj za dvoje
    Pa nije ni čudo kad je Lepa Lukić matičarka.
  • 03.12.2014 22:16
    za Mirka maticara
    Ti nisi čist, majke mi... Kako ti zamišljaš elektronsko poslovanje, ili još bolje - da li ti misliš da kada kupujem pulover na nekom nemačkom sajtu moram da pošaljem i skenirane uplatnice s bančinim pečatima sa sve overenim prevodom?
  • Gajo

    03.12.2014 22:11
    Što se mene tiče...
    ... sve je jasno.
  • Brus Vilis

    03.12.2014 22:08
    @Mirko - Maticar
    A ti ćeš, kao matičar, uz svaku potvrdu dostaviti i dokaz da si osposobljen za obavljanje matičarskih poslova uz kopiju školskog svedočanstva, ne starijeg od 6 meseci.
  • Igor

    03.12.2014 22:05
    @Mirko
    Da, posto pecat banke i potpis sluzbenika nikako nije moguce falsifikovati.
  • Jogi Letač

    03.12.2014 22:04
    @Mirko - Maticar
    Pa potvrda da si nešto uplatio baš i ne mora da nosi pečat. Što ja ne bi odštampao moj izveštaj o uplati, koji dobijem putem e-maila od moje banke, pa lepo priložio službeniku. Na tom izveštaju lepo stoje svi potrebni podaci da se proveri da li je ta uplata izvršena.

    Ja razumem motive ovih birokrata da traže pečat, jer je njima tako lakše, ne moraju oni da traže da li je legla uplata, stranka to odradi za njih. A paradoks je da su te birokrate tamo zbog nas, iako oni misle da smo mi tu zbog njih...

    A možda je to smislio njihov šef, koji se tu uvalio preko neke partijske veze. Da se vidi da on ipak tu nešto radi...
  • Onaj koji plaća elektronski

    03.12.2014 21:42
    Uplatnica
    Svi oni koji su ikada platili bilo koji račun elektronski, dobro znaju kao izlgleda elektronski izveštaj o uspešno izvršenoj uplati. To je nešto što naša deca mogu u WORD-u napraviti za domaći. Stoga, sam bez pečata ne može biti dokaz o uplati. Šalterski radnik, na sreću, nema pristup listingu uplata, tako da on ne može da potvrdi da li to što ste doneli odštampano je stvarno uplata. Cimanje računovodstva zbog toga bi bilo još gore. Rešenje nije lako, ali sigurno postoji. Npr da svaki zahtev preko net-a ima svoj poziv na broj, pa da radnik na šalteru može na osnovu toga da dobije kratak odgovor: Plaćeno ili ne. Sličnih rešenja ima gomila i sva su bazirana na karakterističnom broju koji se dodeljuje jednom zahtevu (ne JMBG-u). Samo treba neko da to implementira (i bilo bi dobro što pre). Do tada se slažem: Ne može samo odštampano bez pečata.
  • Mirko

    03.12.2014 21:27
    Maticar
    Decko koji je to okacio nema pojma.

    Novosadski maticar isto ide pouzecem.

    Potvrda o elektronskoj uplati sa pecatom banke mora biti, jer inace sam mozes uslikati da si platio nekome
    milion evra, a nisi...
  • 03.12.2014 21:12
    @ Sugradjanin
    S kojeg li si se ti brda skotrljao druze!?
    Ako "najverovatnije" ne znas o cemu se radi vrati se igranju s medjedima i bacanju kamena s ramena... mani komentarisanje ovih belosvetskih novotarija.
    U vecini NS institucija ce vam traziti potvrdu o uplati. Iako taj sluzbenik mozda i sam vrsi uplate elektronski, ipak je lakse da vi prosetate do banke nego on do racunovodstva.
    To najbolje opisuje epizoda HAL9000 Drzavnog posla, gde se grad nalazi na informatickoj lestvici.
  • Sugradjanin

    03.12.2014 21:09
    Nesporazum
    Pod elektronskom uplatom najverovatnije podrazumevaju uplatu u banci na aparatima u kojima se putem samousluge uplacuje racun bez provizije, zato sto nema oblik standardne uplatnice i lako se moze napraviti kopija i sami salterski radnici u tim istim bankama preko reda overavaju te uplatnice (ako trazite)
  • tardokratija

    03.12.2014 21:04
    Dobili kompjutere jos 70ih, ali nece i ne znaju da ih koriste. Administrativni autoterorizam. Kancer ovog drustva.
  • 03.12.2014 20:54
    Читач
    Ускоро ће бити отворена и радна места читач е-маила.
  • Janko

    03.12.2014 20:47
    Vrši se žito i nužda, pa u skladu sa tim ja ne "vršim" moje uplate i ovakve nepismene gluposti se samim tim ne odnose na mene. A ako se od mene traži potpis i pečat, zašto ovo obaveštenje ne nosi takva obeležja, kako ja da znam da iza toga ne stoji neki šaljivdžija, ili da se ne radi o nekom letku za posuđe na 12 rata, otkupu zlata ili nekom turističkom aranžmanu preko sindikata kakvi vise na svim mogućim i nemogućim mestima, slično izgledaju i koje automatski ignorišem i ne čitam...
  • BB

    03.12.2014 20:44
    Nije sramota ne znati, sramota je ne hteti nauciti
    Ocigledno da ne razumeju smisao online placanja i da nisu smislili dobro kako se to radi. Nije to kraj sveta. Neka nauce od onih koji to znaju. Ako ne nauce, onda nesto zaista nije u redu sa njima.
    Jos jedan primer. Zivim u inostranstvu i volim da procitam sta se desava u NS. Pre oko godinu dana sam poslao e-mejl jednom od direktora Dnevnika sa zahtevom da se pretplatim na on-line Dnevnik. I nista... Nikome nista.
  • tragedija

    03.12.2014 20:42
    i glup
    i nepismen... :)
  • 03.12.2014 20:42
    A gde je pečat?
  • Relja

    03.12.2014 20:37
    Isto ovo
    su tražili u maju mesecu momku koji je polagao pravosudni ispit a naknadu za polaganje (koja košta 16000 dinara) uplatio elektronski.
  • Propast

    03.12.2014 20:05
    Sta je tu novo?
    Svuda vam traze overu, tako da je kod nas elektronsko placanje u ove svrhe jos uvek besmisleno..Ali nije samo to, gomila drugih usluga mora da se pravda papirom sto je van svake pameti.. Npr. negde moras da das uverenje o vlasnistvu nepokretnosti a i malo dete zna da vidi na sajtu katastra sta je u cijem vlasnistvu. Strasno.
  • Lola

    03.12.2014 20:02
    neka ih nauči Zrenjanin,....
    Zrenjanin ima odličnu matičarsku uslugu,pa neka NS nauči kako se to radi.
    Uđeš na sajt, popuniš obrazac, pošalješ i sutradan ti stiže na adresu, te platiš pouzećem kako si i naveo u obrascu kao opciju.
    Jednostavno i lako.
    Uvek smo brže dobijali dokument iz ZR nego iz Ns-tu je bilo uvek komplikacija.
  • 313

    03.12.2014 20:00
    ha,ha,ha
    Kakva vlast, takva i obaveštenja. Možda je neki novi radnik, završio fakultet sa Tomom.
  • kako zašto

    03.12.2014 19:42
    "Trenutno ne znamo koji je razlog zašto je okačeno ovo obaveštenje"

    Razlog je prost: zabrekla politikantska birokratija koja nije izašla još iz 1960-tih i koja od građana očekuje da su njeni klijenti (i da plaćaju), kuriri (donose potvrde o uplati), knjigovođe (da rasknjižavaju uplate na nekoliko računa), da se klanjaju šalterušama i gube dragoceno vreme na budalaštine. Poroverite kako izgleda postupak "registracija vozila u MUP bez agencije kada je vlasnik firma sa elektronskim plaćanjem naknada" pa ćete videti šta je pakao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna