Novosadski informativni portal 021

Vesti - Srbija

Ogromna dugovanja za struju i grejanje

Građani i privreda u Srbiji duguju 67,3 milijarde dinara za struju i 12 milijardi dinara za grejanje, a dugovi i dalje rastu, istakli su danas predstavnici Elektroprivrede Srbije i Udruženja toplana Srbije.

Kos: Pooštriti kontrolu finansiranja stranaka

U Srbiji ne postoji kontrola finansiranja političkih stranaka i potrebno je pooštriti i uvesti nove kazne za te vrste prekršaja, izjavio je član Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije Drago Kos.

Tačijevi saradnici povezani s mafijom

Visoki funkcioner Demokratske partije Kosova Džavit Haljiti je čovek opasne naravi i, prema izveštaju Obaveštajne službe Kfora iz 2004, povezan je sa tajnom službom ŠIK i uključen u kriminalne i druge afere, piše francuski list "Mond".

Zabranjeni Dani ruskog filma

Predsednik opštine Apatin Živorad Smiljanić zabranio je održavanje manifestacije Dani ruskog filma, koju je trebalo da organizuje Opštinski odbor Pokreta socijalista Aleksandra Vulina, u saradnji sa ambasadom Rusije, u okviru godine rusko-srpskog prijateljstva, piše Press.

Poginuo dok je pomagao povređenom

Teška saobraćajna nesreća blizu mesta Umčari kod Beograda. U dva odvojena sudara u kojima je učestvovalo šest automobila, jedna osoba je poginula, a pet ih je povređeno.

Beneficije penzionisanih predsednika

Bivši predsednici Savezne Republike Jugoslavije i Srbije Zoran Lilić i Milan Milutinović iskoristili su beneficije koje im pruža Zakon o predsedniku.

Duvan profitabilan proizvod

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Milan Prostran izjavio je da Srbija mora da očuva proizvodnju duvana, jer je proizvodnja te kulture ekonomski isplativa.

SNS traži smanjenje broja državnih agencija

Srpska napredna stranka najavila je da će u narednih sedam do deset dana Skupštini Srbije predložiti zakonske izmene za ukidanje brojnih državnih agencija, koje, prema mišljenju te stranke, služe za upošljavanje partijskih činovnika.

Jat obnavlja flotu

Menadžment "Jat Ervejsa" do kraja meseca povući će 29 miliona evra kredita od komercijalnih banaka za obnovu flote i vraćanje dugova dobavljčima.

Skraćeni časovi u nekim školama

Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" počeće u ponedeljak štrajk skraćenjem časova na 30 minuta, a prema najavi čelnika sindikata štrajkovaće se u 350 škola u Srbiji.

Mladića ubila struja dok se kupao

Šesnaestogodišnji Damir Š. iz Crvenke poginuo je od strujnog udara prouzrokovanog kvarom na bojleru u kupatilu porodične kuće u kojoj je živeo sa bolesnom majkom.

Ponoš: Prioritet regionalna saradnja

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Zdravko Ponoš izjavio je da je regionalna saradnja, pored evropskih integracija i rešavanja pitanja Kosova, jedan od prioriteta naše spoljne politike.

Evropa traži rasvetljavanje kosovskih zločina

Parlamentarna skupština Saveta Evrope poziva medjunarodnu zajednicu, vlasti u Beogradu, Prištini i Tirani da preduzmu konkretne mere kako bi se rasvetlila trgovina ljudskim organima i drugi zločini tokom i posle sukoba na Kosovu.

Dinar jači za 19 para

Dinar je tokom vikenda ojačao prema evru za 19 para tako da će u ponedeljak zvanični srednji kurs biti 104,75 dinara za jedan evro.

Kasne zbirke za malu maturu

Osmaci još ne mogu da počnu da se pripremaju za malu maturu i završne ispite, jer zbirke zadataka iz matematike i srpskog jezika još nisu izašle.

Vikiliks: Sloba i Mira svakodnevno pričali telefonom

Sajt Vikiliks objavio je depešu Ambasade SAD u Hagu, prestonici Holandije, u kojem su izneti detalji o boravku Slobodana Miloševića u haškom pritvoru iz 2003. godine, koje je američkim diplomatama izneo Tim Mekfejden, Irac koji je bio na čelu pritvorske jedinice u Sheveningenu.

Nastavljaju se pregovori sa prosvetarima

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je da će sledeće sedmice biti nastavljeni pregovori s predstavnicima reprezentativnih sindikata obrazovanja o njihovim zahtevima i istakao da potpuna obustava nastave nije dozvoljena zakonom.

33 obolelo i troje preminulo od novog gripa

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su u Srbiji do sada laboratorijski potvrđena ukupno 33 slučaja oboljevanja od gripa, da su tri osobe preminule i pozvao građane da se vakcinišu jer je to najbolja i najefikasnija mera prevencije.