Novosadski informativni portal 021

Vesti - Srbija

Đelić: Prekršili smo SSP

Evropska komisija će zauzeti zvaničan stav da je Srbija uvođenjem dvostrukih akciza na naftne derivate prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Dinar slabiji za 30 para

Dinar je danas oslabio prema evru za 30 para, tako da je zvanični srednji kurs 104,94 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Mlekari prete zatvaranjem farmi

Vojvođanski proizvođači mleka prete zatvaranjem svojih farmi, upozoravajući da će doći do još veće nestabilnosti tržišta mleka, ukoliko nadležni državni organi hitno ne povećaju premije i otkupnu cenu tog osnovnog životnog artikla.

Jociću dve godine zatvora

Prvi Osnovni sud u Beogradu osudio je bivšeg direktora Javnog preduzeća "Putevi Srbije" Branka Jocića na dve godine zatvora zbog falsifikovanja službene dokumentacije, izjavila je danas portparol i sudija tog suda Ivana Ramić.

Stigla molba za izručenje Vukotića

Ministarstvo pravde Srbije dobilo je zahtev Crne Gore za ekstradiciju Veselina Vukotića i dostaviće ga nadležnom sudu u Novom Sadu koji će odlučiti o tome, saopštila je danas ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

Srbija Nastićima plaća sudske troškove

Vlada Srbije usvojiće na sutrašnjoj sednici odluku o nadoknadi troškova od 20.000 dolara, nastalih u sudskim postupcima pred sudovima u SAD za zastupanje Vuka i Verice Nastić, osumnjičenih za seksualno zlostavljanje ćerke i sina.

Tetra pak najbolji u Evropi

Prema oceni Japanskog instituta za uvođenje totalnog kvaliteta, najmerodavnije institucije u svetu za ove analize, Fabrika ''Tetra Pak'' u Gornjem Milanovcu proglašena je za najbolju u Evropi.

Mladić povređen u zapaljenom kiosku

Mladić star 25 godina zadobio je teške opekotine u kiosku u Beogradu koji su zapalile nepoznate osobe, izjavila je jutros portparol beogradske Hitne pomoći Nada Macura.

Češki predsednik danas u Srbiji

Predsednik Češke Vaclav Klaus doputovaće danas u Srbiju, gde će mu biti uručena Povelja o izboru za inostranog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Pedofil živeo pored vrtića

Zoran Josić, profesor istorije iz Novog Sada, uhapšen prekjuče zbog sumnje da je prikupljao i na internet postavljao fotografije i filmove s dečjom pornografijom, živeo je u stanu preko puta vrtića.

Ministar pozvao prosvetare na razgovor

Ministar prosvete Žarko Obradović pozvao je danas predstavnike sindikata obrazovanja na razgovore o zahtevima četiri sindikalne organizacije vezanim za materijalni položaj i o štrajku prosvetnih radnika najavljenom za 28. januar.

Ne smanjivati broj časova matematike

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za prosvetu Zoran Šami i predstavnici Društva matematičara ocenili su danas da je najavljeno smanjenje fonda časova matematike u srednjim stručnim školama štetno po obrazovanje u Srbiji.

Zakon o pušenju se poštuje

Prema podacima ministarstva zdravlja, od početka primene novog zakona o zabrani pušenja, u Srbiji je evidentirano 66 prekršaja, a samo je sedam osoba uhvaćeno sa cigaretom na mestu za nepušače.

Inflacija i dalje visoka

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je danas da će se visok nivo inflacije u Srbiji zadržati još nekoliko meseci.

Jeftinija legalizacija

Vlasnici bespravno sagrađenih stambenih objekata od 100 metara kvadratnih u drugoj zoni, na osnovu izmena Zakona o planiranju i izgradnji, imaće mogućnost da plaćaju ukupne mesečne troškove za legalizaciju 487 dinara u prve četiri godine i preostalih 16 godina svega 13 dinara, izjavio je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Većina protiv blanko ostavki

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da postoji većina u parlamentu za izglasavanje zakona kojim bi bile ukinute blanko ostavke.

EP ratifikovao SSP sa Srbijom

Evropski parlament (EP) danas je u Strazburu ratifikovao Sporazum Srbije i Evropske unije o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i izglasao Rezoluciju o evropskoj integraciji Srbije.

Dinar jači za 13 para

Dinar je danas ponovo ojačao prema evru, ovog puta za 0,12 odsto, tako da je zvanični srednji kurs 104,21, objavila je Narodna banka Srbije.