Novosadski informativni portal 021

Vesti - Srbija

Prosečna zaduženost po stanovniku 749 evra

Svaki građanin Srbije bio je na kraju 2010. godine u proseku zadužen 749 evra, što je najmanja zaduženost u Evropi, ali su i plate u Srbiji među najnižima, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Upozorenje vozačima

Na većini puteva u Srbiji magla otežava saobraćaj. "Putevi Srbije" apeluju na vozače na krajnji oprez pri vožnji.

Šverc sirupa za decu

Uprava carina saopštila je danas da su carinici na ispostavi Šid sprečili krijumčarenja velike količine sirupa za decu, matičnog mleča, tableta za mršavljenje i drugih pomoćnih lekovitih preparata "Medeksa" iz Ljubljane u vrednosti od 4,8 miliona dinara.

Dobrovoljno stomatološko osiguranje

Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) uveo je dobrovoljno osiguranje za stomatološke usluge, a uplatom stomatološke polise u iznosu od 500 dinara mesečno obezbeđuje se pravo na refundaciju troškova lečenja kod državnog ili privatnog stomatologa do iznosa od 20 hiljada dinara godišnje, izjavila je danas portparol RZZO Sanja Mirosavljević.

Zatraženo izručenje Veselina Vukotića

Crnogorski ministar pravde Duško Marković potpisao je danas zahtev za izručenje Veselina Vukotića iz Srbije, koga Podgorica traži jer je osudjen na kaznu zatvora od 20 godina zbog ubistva u Kotoru 1997. godine.

Rok za finansijske izveštaje 28. februar

Agencija za privredne registre podsetila je danas sva pravna lica i preduzetnike, na koje se odnosi Zakon o računovodstvu i reviziji, da je rok za dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za prošlu godinu - 28. februar.

Prvi štrajk čuvara zatvora

Sindikat zatvorskih čuvara u Srbiji najavio je danas da će 28. januara stupiti u generalni štrajk do ispunjenja njihovih zahteva za povećanjem zarada i isplatom dodatka od 10.000 dinara za decembar i januar.

Postupak protiv Đelića

Agencija za borbu protiv korupcije uputila je danas Prekršajnom sudu u Beogradu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića, zbog toga što u roku od 30 dana od dana izbora nije preneo upravljačka prava u preduzeću "Haus of Jurop Invest B.V".

Zaharije Trnavčević osniva stranku

Politička scena Srbije mogla bi uskoro da bude "bogatija" za još jednu poltičku stranku, budući da je nekadašnji član Demokratske stranke Zaharije Trnavčević najavio formiranje nove partije.

Popusti za legalizaciju znaće se sutra

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić i predsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Saša Paunović predstaviće sutra izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kojima će biti pojednostavljena i pojeftinjena legalizacija nelegalnih objekata, najavljeno je iz tog ministarstva.

Presuda za ubistvo Tatona 25. januara

Viši sud u Beogradu izreći će 25. januara presudu grupi od 14 optuženih za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona septembra 2009. u centru Beograda, pošto je danas završeno iznošenje završnih reči.

Odloženo glasanje o SSP sa Srbijom

Poslanici Evropskog parlamenta neće se danas izjašnjavati o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, kako je bilo predviđeno, već će to učiniti sutra jer je glasanje odloženo iz tehničkih razloga.

Poginuo biciklista

Novosadska policija uhapsila je Vasu A. (1959) iz Kaća zbog postojanja osnovane sumnje da je izazvao udes u kojem je poginula jedna osoba.

Smanjenje subvencija štetno

Podizanje referentne kamatne stope na 12 odsto i smanjenje subvencija za građane i privredu zarad spuštanja inflacije može doneti više štete nego koristi, rekao je sekretar Udruženja banaka Srbije, Veroljub Dugalić.

Dečak pregažen, vozač pobegao

Automobil nepoznate marke i boje udario je u ponedeljak oko 13 časova dečaka na pešačkom prelazu na uglu Ulica Janka Čmelika i Orlovića Pavla.  

Dinar ponovo ojačao

Dinar je danas ojačao prema evru za 0,54 odsto, tako da je zvanični srednji kurs 104,34.

Dečak ubio i spalio psa

Dečak star 14 godina priznao je iživljavanje nad kerušom Milicom, čiji je raskomadan i spaljen leš pronađen u objektu Poljoprivrednog preduzeća "Bačka" u Sivcu.