Novosadski informativni portal 021

Vesti - Srbija

Drugo polugodište počinje u ponedeljak

Zimski raspust za osnovce i srednjoškolce u Srbiji završava se danas, tako da se učenici na nastavu vraćaju u ponedeljak, 17. januara, kada počinje drugo polugodište.

Posebna oznaka na prehrambenim proizvodima

U Srbiji je zabranjena proizvodnja i prodaja genetski modifikovane hrane, ali novosadski Ekološki pokret upozorava da su se na domaćem tržištu pojavili ovi prehrambeni proizvodi obeleženi znakom piramide i nazivom "kodeks alimentarijus".

NIS nudi 4,8 evra za akcije

Vlasnik Naftne industrije Srbije, ruska kompanija "Gaspromnjeft", objavila je nameru o otkupu 19,8 odsto akcija NIS-a koje se nalaze na slobodnom tržištu, a cena jedne akcije iznosi 506,48 dinara ili 4,8 evra, izjavio je generalni direktor Kiril Kravčenko.

Više zahteva za programe zapošljavanja

Nacionalnoj službi za zapošljavanje upućeno je ove godine deset puta više zahteva za sufinansiranje programa zapošljavanja na lokalnom nivou, u ukupnoj vrednosti od 722 miliona dinara, saopšteno je danas u Novosadskoj filijali te ustanove.

Šarićevom saradniku kućni pritvor

Vlasnik firme "DTM Relations" Nikola Dimitrijević (29) nagodio se s Tužilaštvom za organizovani kriminal da, u zamenu za godinu dana kućnog zatvora, prizna da je odbeglom narko bosu Darku Šariću omogućio kupovinu firme "Mitrosrem", rečeno je danas u sudu.

Manja podrška evrointegracijama

Podrška građana za članstvo Srbije u Evropskoj uniji pala je na 57 procenata, rekla je danas direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević, istakavši da struktura odgovora pokazuje da EU za naše građane predstavlja oličenje boljeg i uređenog života.

Zakon o akcizama se menja?

Skupština Srbije će ponovo razmatrati Zakon o akcizama ukoliko oceni da je pogrešila usvajanjem amandmana za veće akcize na gorivo iz uvoza, rekla je danas predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović.

Polovina kola neispravna

Tokom akcije "Ispravno vozilo - bezbedno vozilo" utvrđeno je da polovina automobila nije bila ispravna, a da su glavni problemi vezani za neispravne kočnice, saopštio je danas Auto moto savez Srbije (AMSS).

Koliko ćemo čekati na gej brakove?

Političke partije ne podržavaju inicijativu Gej lezbejskog centra za promenu definicije braka u Ustavu jer, kako za naš radio kaže Predrag Azdejković iz ove organizacije, smatraju da još  nije vreme za ovakve promene.

Redžepi ignoriše predlog Euleksa

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi odbio je predlog Euleksa da privremeno odloži sprovođenje uredbe o oduzimanju novih automobilskih tablica MUP-a Srbije sa oznakama gradova na Kosovu.

Veće cene mleka, šećera i slatkiša

Zbog više cene šećera, uskoro se očekuje novo poskupljenje slatkiša, a ukoliko budu rasle cene energenata, i nova poskupljenja mleka i mlečnih proizvoda.

Malovićeva poziva osuđene da traže reviziju

Ministarka pravde Snežana Malović pozvala je sve državljane Hrvatske srpske nacionalnosti koji su pred hrvatskim sudovima osudjeni za ratne zločine u odsustvu da iskoriste mogućnost koju im daje hrvatski zakon i traže reviziju sudskog postupka.

Dinar jači 25 para

Dinar je danas jači prema evru za 25 para, tako da je zvanični srednji kurs 105,06 dinar za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Četvoro dece uhapšeno zbog ubistva staraca

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo teško ubistvo, u ćuprijskom selu Isakovo od 2. do 4. februara 2008. godine, kada su bračni par Staniša (82) i Marija (81) Radulović preminuli posle prebijanja u porodičnoj kući, uhapšene su tri osobe kojima je određeno zadržavanje do 48 sati, saopšteno je u četvrtak iz Policijske uprave u Jagodini.

Kupovna moć u Srbiji četvrtina proseka EU

Kupovna moć srpskih građana četiri puta je manja nego prosečnog stanovnika EU, pokazalo je istraživanje agencije za istraživanje tržišta GFK. U 2010. godini kupovna moć naših građana dostigla je 3.033 evra, što je tek nešto više od 25 odsto evropskog proseka od 11.945 evra po čoveku