Novosadski informativni portal 021

Novi Sad - Vesti

Finansije stranaka dostupne javnosti

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković izjavila je da u Srbiji ima između 13.000 i 20.000 funkcionera, a do novog Zakona o Agenciji nije postojala zakonska obaveza za vođenje registra o funkcionerima. Ona navodi da će katalog poklona, kao i registar funkcionera, imovinske karte i finansijski izveštaji stranaka ubuduće biti dostupni javnosti.

Radni vek po meri budžeta

Kada granica za odlazak u starosnu penziju, sa sadašnjih 59 za žene i 64 za muškarce, bude 65 godina, mladi će na posao čekati do 30. godine života, piše Danas. Pitanje koliko su sposobni za rad šezdesetpetogodišnjaci muči poslodavce i mlade kojima će novom reformom dodatno biti otežan put do posla, ali ne i državu jer će na ovaj način smanjiti broj penzionera i samim tim uštedeti značajna finansijska sredstva.

Malović: Građani neće trpeti

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da će biti učinjeno sve da građani što manje osete posledice prelaska na novu sudsku mrežu. Ona je, u intervjuu "Politici", kazala da ne može obećati da će svi sudovi biti potpuno operativni od 1. januara, jer će jedan period biti iskorišćen za tehničke i organizacione promene na kojima se uveliko radi.

Nove uloge za "milionere sa ulice"

Rubina Ali i Azarudin Ismail igraće u britanskom filmu "Lord Owen's lady". Mali indijski glumci, koji u najvećem filmskom hitu prošle godine "Milioner sa ulice" igraju najmlađe verzije glavnih junaka, ponovo će biti zajedno na velikom platnu.

Nađena glava konja sa rimske statue

U centralnoj Nemačkoj arheolozi su pronašli pozlaćenu bronzanu glavu konja sa statue iz rimskog vremena čija se starost procenjuje na oko 2.000 godina. Tokom iskopavanja na mestu nekadašnje rimske utvrde nedaleko od grada Valdgirmesa, na dnu jednog bunara pronađena je i noga konjanika sa iste statue, koja je najverovatnije predstavljala cara Oktavijana Avgusta.

Novi film Gasa van Santa

Režiser Gas van Sant priprema film "Nemirni". Gas van Sant (57), nominovan za Oskara za filmove "Dobri Vil Hanting" i "Milk", snimiće film po scenariju debitanta Džejsona Lua.

Koliko košta činovnička otpremnina?

Na ime zakonskih otpremnina za 50.000 prekobrojnih u državnoj kasi bi moralo da se obezbedi 18 milijardi dinara, dok bi stimulativne koštale čak 42 milijarde. Čak i ako bi Vlada Srbije, demonstrirajući pred dolazak MMF-ove misije odlučnost da smanji troškove države, donela dekret da se otpusti svaki deseti javni službenik (bezmalo 50.000 od gotovo pola miliona ljudi zaposlenih u javnom sektoru), ne bi bio rešen nijedan ovogodišnji problem.

U SAD najpopularniji Bitlsi

Više od četrdeset godina nakon što su Bitlsi svojom muzikom osvojili Ameriku, čuvena četvorka iz Liverpula je i dalje najpopularnija grupa u SAD. Anketa, u kojoj je učestvovalo više od 1.800 Amerikanaca, pokazala je da su Bitlsi popularniji i od čuvenih američkih muzičara kao što su Elvis Prisli, Džoni Keš i grupa Igls.

Prete štrajkovi

Tokom jeseni moguć je opšti izliv gneva radnika, što zbog ekonomske krize, što zbog isteka roka u kome kupci preduzeća nisu smeli da dele otkaze, piše Blic. Po fabričkim halama, na ulicama, šinama, ispred zdanja Vlade Srbije i drugim lokacijama samo ove godine radnici su dizali bune od Subotice i Pančeva, preko Kruševca i Kragujevca, do Vranja i Bora.

Pijačari i dalje bez fiskalnih kasa

Kazne za neposedovanje fiskalne kase kreću se od pet hiljada do milion dinara. Bez obzira na to većina prodavaca na pijacama nema kasu i ne namerava da je nabavi, jer na pijaci ne postoje adekvatni uslovi za njihovo držanje. U Poreskoj upravi kažu da i pored zakonske obaveze, koja postoji već pet godina, nemaju mehanizam kojim bi naterali prodavce da nabave kase. Akcija kojom bi sankcionisali sve one koji nemaju kase moraće da bude sprovedena uz pomoć policije. Kupci se ne bune. Ako se i desi da im kupljena roba ne odgovara, vrlo lako je mogu zameniti i bez računa.

Rezervišite unapred ležaljku kraj bazena

Nemački turisti ne žele ništa da rizikuju. Oni unapred rezervišu čak i ležaljku kraj bazena! Agencija Thomas Cook nudi svojim putnicima mogućnost da prilikom uplate aranžmana obezbede i mesto kraj bazena, u devet hotela koji se nalaze u Turskoj, Egiptu i na Kanarskim ostrvima.

Nove polazne stanice

Prigradske linije 30, 41, 42  i 43, od danas imaju nove polazne stanice na terminalu kod Železničke stanice, zbog otvaranja parkirališta za turističke autobuse.

Gužve na graničnim prelazima

Granične prelaze i važnije putne pravce očekuje gužva zbog prvog talasa motorizovanih turista, koji na putu ka svojim destinacijama prolaze kroz Srbiju, te se savetuje maksimalan oprez na putu. Ovog vikenda krenuo je prvi veći turistički talas, pa se na graničnim prelazima i svim važnijim putnim pravcima očekuje pojačan saobraćaj.

Nevreme i poplave zaustavile Kol centar

Građani koji su tokom jučerašnjeg dana pokušali da zakažu lekarski pregled pozivanjem broja  novootvorenog Kol centra čuli su poruku sa govornog automata na engleskom jeziku.Prema rečima direktorke "Doma zdravlja" dr Darinke Ivančić, svi kvarovi su sada otklonjeni. Ona je takođe napomenula da do problema može da dođe i ukoliko pozivalac ima telefon sa brojčanikom. U tom slučaju potrebno je sačekati da ceo govorni automat završi, a nakon toga će se uključiti operater. Za sada se preko Kol centra zakazuju pregledi u objektima "Jovan Jovanović Zma" i "Liman", a u planu je da se do početka jeseni u rad Kol centra uključe i ostali objekti u gradu.Telefon putem kojeg se može zakazati lekarski pregled u tom Domu zdravlja je 4879-000.

Klasika na kvadrat

U Muzičkoj školi "Isidor Bajić" muzička radionica "Ad libitum" večeras će održati dva koncerta klasične muzike dvadesetog i dvadeset prvog veka.

Pronađen leš ispod mosta

Leš za sada nepoznate starije ženske osobe, pronađen je u nedelju prepodne kako pluta na površini kanala Dunav-Tisa-Dunav, zakačen za stub Klisanskog mosta.