Novosadski informativni portal 021

Novi Sad - Vesti

Rok za prijavu poreza

Poreska uprava Srbije podsetila je da je 16. mart zakonski rok za podnošenje poreske prijave za godišnji porez na dohodak građana za 2008. godinu. Poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za prethodnu godinu, dužni su da podnesu građani koji su ostvarili dohodak veći od 1.644.264 dinara.

Konverzija duga zaposlenih

Izvršno veće Vojvodine prihvatilo je informaciju o konverziji duga zaposlenih u preduzeću "Dnevnik holding" u dug prema državi. Kako se navodi, sekretar za rad Miroslav Vasin rekao je članovima pokrajinske vlade da su se Ministarstvo ekonomije i Agencija za privatizaciju saglasili sa tim zahtevom, što bi u slučaju realizacije inicijative, prema njegovim rečima, značilo da bi sledeći korak bio pristupanje izradi socijalnog programa za određeni deo zaposlenih u "Dnevnik holdingu".

Poznati svi četvrtfinalisti

Barselona, Mančester Junajted, Porto i Arsenal plasirali su se u četvrtfinale Lige šampiona. Barselona je posle 2:2 u Lionu pobedila Olimpik rezultatom 5:2 na stadionu Kamp Nou, dok je u derbiju runde Mančester Junajted je golovima Vidića i Ronalda savladao Inter sa 2:0. Porto i Atletiko Madrid igrali se bez golova, pa Porto ide dalje zbog dva gola u postignuta u gostima pre dve nedelje. Roma je u Rimu posle 90 minuta pobedila Arsenal 1:0, ali je posle penala londonski tim prošao dalje (7:6).Već ranije, plasman u četvrtfinale LŠ obezbedili su Liverpul,Čelsi,Viljareal i Bajern

Lindzi Von pobednica Svetskog kupa

Amerikanka Lindzi Von osvojila je veliki kristalni globus Svetskog kupa u alpskom skijanju, pošto je u švedskom Oreu pobedila u poslednjem spustu sezone. Druga je danas bila Nemica Marija Riš, dok je treća na cilju bila Austrijanka Renate Gečl.

Vidić ne ide u Milan

Jedan od zastupnika fudbalskog reprezentativca Srbije Nemanje Vidića, Silvano Martina, demantovao je da će njegov klijent napustiti Mančester junajted i preseliti se u Milano. Proteklih dana mediji su često pominjali da je posrnuli Milan odlučan u nameri da pojača zadnju liniju svog tima, i da je već spremio 20 miliona funti da bi doveo Vidića iz Mančestera.

Nova pobeda košarkaša u kolicima

U Novom Sadu je u subotu odigrano četvrto kolo NLB lige za košarkaše u kolicima. Domaćin turnira, Vojvodina Hypo Alpe Adria Bank, zabeležila je i treću pobedu u tom takmičenju, savladavši Sloveniju 2 sa 85:40.

Pobede Partizana i Hemofarma

Košarkaši Partizana savladali su Split 83:73 u 24. kolu NLB lige i ostali usamljeni na čelu regionalnog takmičenja. U Vršcu je Hemofarm savladao Olimpiju sa 74:70, FMP je poražen na gostovanju u Zagrebu sa 83:77, dok je Crvena zvezda izgubila u Zadru rezultatom 71:61.

Roze delfin

Neobični stanovnik jezera u državi Luizijani postao je prava atrakcija za turiste. Roze delfin zapravo ima albinizam, odnosno njegov organizam ne može da proizvodi melanin.

Lane Jovanović i dalje bolestan

Fudbalski reprezentativac Srbije Milan Jovanović je bolestan, a belgijski lekari ne mogu da utvrde preciznu dijagnozu. Napadač Standarda se loše oseća, ima jake glavobolje, jedva govori i gubi na težini. Lekari su prvo posumnjali na stomačni grip, zatim i na meningitis, ali su posle analiza utvrdili da nije ni jedno ni drugo. Za sada je malo verovatno da će selektor Radomir Antić moći da računa na Jovanovića za susret sa Rumunijom koji se u Konstanci igra 28. marta.

Nesposobni za dalji razvoj

Srbija je u najnovijem izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (SEF) o konkurentnosti u turizmu pala za deset mesta, na 88. poziciju među 133 zemlje. Indeks konkurentnosti srpskog turizma je 3,71 prema najviše u svetu 5,68 i najmanje 2,52 poena.

Nasilje u porodici

Policija u Petrovaradinu zadržala je meštanina Dušana R. (1956) osumnjičenog za nasilje u porodici.

Turijska kobasica najduža na svetu

U Turiji se ovog vikenda održava jubilarna 25. "Kobasicijada", na kojoj je ponovo oboren svetski rekord u pravljenju najduže kobasice.Najduža kobasica na svetu ove godine dostigla je dužinu od 2.025 metara, za metar duže nego prošle godine.

Manje para, više korova

Za uređenje i održavanje javnih zelenih površina u gradskom budžetu je ove godine izdvojeno 280 miliona dinara, odnosno za trećinu manje nego prošle godine.

Popusti za Crnu Goru

Sektor hotelijera Crnogorskog turističkog udruženja, suočen sa izazovima globalne finansijske krize, odlučio je da nižim cenama i specijalnim ponudama podstakne povećanje posete u ovogodišnjoj sezoni.

Donacija novosadskom porodilištu

Novosadsko porodilište dobilo je danas instrumente za veštačku oplodnju, kupljene sredstvima prikupljenim humanitarnom akcijom "Stigle rode", koja je organizovana sredinom prošle godine. (video) Akcijom, u okviru koje je u junu prošle godine u Novom Sadu održan i humanitarni koncert, povodom završetka serije "Vratiće se rode", prikupljeno je više od milion i po dinara.

Popović direktor RTV-a

Za direktora Pokrajinskog javnog servisa izabran je Blaža Popović, dosadašnji vršilac dužnosti direktora. On je jednoglasno izabran na današnjoj sednici Upravnog odbora RTV-a, između devet kandidata koji su se javili na konkurs.

Oficirac bez deponije

Radnici "Čistoće" počeli su da uklanjaju deponiju sa petrovaradinske plaže Oficirac. Portparolka preduzeća Milica Vlaisavljević kaže da "Čistoća" nije zadužena za održavanje plaža, pa su nalog za ovaj posao dobili od komulane inspekcije.

Sutra su Zadušnice

U subotu, 21. februara je verski praznik Zadušnice, kada se očekuje veća poseta grobljima u gradu i prigradskim naseljima. Gradski prevoznik je saopštio da će povećati broj autobusa u pravcu Gradskog groblja, dok će Lisje u krugu samog groblja organizovati prevoz vozićem od 7 do 16 časova i prevoz kombijem za starija i invalidna lica.

Otvorena vrata u Kisaču i Kovilju

Stanovnici Kisača i Kovilja sutra od 10 do 14 sati mogu besplatno da provere svoje zdravlje u okviru akcije "Otvorena vrata Doma zdravlja". Medicinari će u Kisaču biti smešteni u Klubu poljoprivrednika u Slovačkoj 45, a u Kovilju u Domu penzionera u Laze Kostića 113. Lekari i sestre će proveravati pacijentima nivo šećera, holesterola i triglicerida u krvi, meriće krvni pritisak i uraditi EKG monitoring.