Zabava
28.01.2013.
14:14
Hrvatska i Slovenija imaju rok do polovine februara da reše spor oko toga čija je Kranjska kobasica, odnosno ko će je dalje proizvoditi.
  • Danko B. Marin

    29.01.2013 21:01
    Sporost oko definisanja
    Srpska kobasica još nije otišla na doboš kao ta iz Kranja?Ode ona "pravim" vlasnicima samo da se neko doseti!
  • sale ns

    29.01.2013 10:28
    Koja glupost !?
    Od kad je sveta i veka ta kobasica se zove Kranjska. Ne zove se Samoborsak ili Varaždinska... Kranj je u sloveniji a vodi se spor ??? Ko ovde koga z.... ? Bruka je što su Slovenci "patentirali" naš ajvar, e to je bruka !!! Ko zna šta sve još neko prodaje kao "svoje" a da nije njegovo !?
  • ana

    29.01.2013 09:50
    ana
    tamo gde je Kranj je i kranjska. Hrvati bi sve da pokupe po okolini.Ovde je očigledno i trebalo bi da su takvi propisi da geografski naziv određuje državu čiji samo sme da bude proizvod. Ali logika je jedno a biznis drugo. Bisnis je upropastio svet.
  • Sinke

    29.01.2013 07:32
    ...
    Ovaj spor je poceo jos u septembru...
  • Pop

    28.01.2013 21:23
    Pa pravi se kod nas isto kao sto se i Feta sir pravio u Danskoj. Ali mi nismo clanica ni EU ni STO pa nas nista ne obavezuje da ne pravimo. Kontas? Ali jasno je da jednog dana vise necemo moci praviti kao ni Fetu u Somboru, ali kad taj dan doje nadam se da necemo biti dovoljno glupi da tvrdimo da je to nase.
  • 28.01.2013 18:21
    pa sta ..
    pravi se i kod nas ali svi znamo da je to slovenacko
  • Pop

    28.01.2013 15:58
    @ Ns
    Neces verovati ali ti isti Hrvati su hteli i da zastite bermet kao svoj proizvod. Navodno, po njihovoj tvrdnji, recept za bermet su u Samobor doneli Napoleonovi vojnici. Mi smo se branili cinjenicom da se bermet pravio u Karlovcima bermet pravio bar 70 godina pre Napoleona i da postoje zapisi cak u pemama iz polovine 18. veka. u Habyburskoj monarhiji nadalje znalo se samo za fruskogorski bermet. Neki likovi iz EU su predlozili
    da postoje i samoborski i fruskogorski, na sta su nasi cinovnici odgovorili da je to isto kao kad bi mi zastitili srpski sampanjac. Ne znam sta smo ucinili po tom pitanju ni da li smo uspeli. Ali ako su Hrvati uspeli da uvedu bermet u njihov pristupni ugovor, onda nama ostaje jedino da im obaramo pravo jednog dana pred STO, kad i ako udjemo tamo. Do tada ce postojati dva bermeta. Iako je u pitanju ocigledna kradja njima je mozda uspelo. U svakom slucaju pokusali su.
  • coco

    28.01.2013 15:45
    Kupujmo naše...
    A da Slovenci počnu da proizvode „Paški sir“, ša „Dalmatinski pršut“ il’ „Dalmatinsku pančetu“, pa „, „Baranjski kulen“„Kutjevački burgundac!?
    Mislim. kada već ide, možda se može pecati, npr. na Jarunu, originalna „Ohridska pastrmka“ il’ „Skadarski krap“?
  • ns

    28.01.2013 15:36
    ovo je glupo u rangu sa strancima koji igraju za nacionalni tim neke zemlje, valjda reprezentacija treba da reprezentuje trenutne snage svoje zemlje i svojih ljudi a ne stranih e tako i sa geografskim poreklom papazjanija, ako je Futog u Vojvodini onda ne može futoški kupus da registruje i prisvoji neka druga zemlja ili baranjski kulen ili kranjsku kobasicu, kad Kranj bude u hrvatskoj onda mogu hrvati da prisvajaju i kranjsku kobasicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna