Dani bureka otvoreni su po 12. put u Nišu, gradu koji se smatra prvim mestom gde je taj specijalitet napravljen još davne 1498. godine i u kome se čuva recept njegovog originalnog pripremanja.
Неспорно је да су на наше просторе Бурек донели Турци.Кад се у Нишу правио Бурек у Босни нису ни знали шта је то.Али,Босанци сада присвајају бурек као да су га они измислили,мислим на Муслимане.Ваљда су Муслимани као и турци,па је и Бурек њихов.Наравно да није.Бурек је процес,начин припреме,а да га пуниш можеш и јабукама,не мора само слан да буде.Најчешће се пуни месом или сиром.Гибаница је нешто друго и нема везе са буреком,начин израде је потпуно другачији.
- Kada u Bosni kažeš burek- misli se na onaj s mesom (naravno s junetinom),
-ali kad u Srbiji kažeš burek- misli se naravno na onaj s sirom, a sve ostalo su varijacije i moraš da naglasiš u pekari šta naručuješ...
A nemojmo brkati burek sa pitom tj. gibanicom (sirnica, krompiruša, zeljanica, s mesom itd). Drugačiji je način izrade testa, pitu može da pravi ko hoće a burek samo pravi majstori - burekdžije! :)
Тако можете да се расправљате до сутра, па ни тај сарајевски ни било који не може воду да носи НИШКОМ БУРЕКУ (јер се код нас тако зове углавном са сиром или се напомене са чим)! Не кажем, јео сам добар умотани бурек-мада ми то зовемо пита, и у Сарајеву и у Подгорици али један је нишки бурек са сиром сечен на осмине. Пустите да свако зове онако како се одомаћило, код нас у Нишу када кажемо бурек углавном мислимо са сиром и можете да наручито сечен на осмине, што мало где још има осим код нас. Једно је сигурно, донели су га Турци, а ови којима се то не свиђа да се "врате у 16. век" нека једу пице и лазање. Не меримо га јер је добар и без кантара ;)
Vazi samo za BiH.. "У Босни је бурек јело пуњено само са месом. У Србији, увек се при наручивању мора напоменути и надев ("са месом", "са сиром"...)" - izvor - http://www.021.rs/Info/Zanimljivosti/Prvi-burek-u-Srbiji-napravljen-u-Nisu-1498-godine.html#CommentForm
prvo burek je samo s' mesom,sa sirom je sirnica,sa krompirom krompirusa,sve ostalo nazivi i proizvodi su gluposti. kad je neki hibrid bio bolji od originala? npr pizza burek?!
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Prvi burek u Srbiji napravljen u Nišu 1498. godine
Zabava
•29.08.2014.
•12:36
Komentari 10
Мирко
Burekdžija
-ali kad u Srbiji kažeš burek- misli se naravno na onaj s sirom, a sve ostalo su varijacije i moraš da naglasiš u pekari šta naručuješ...
A nemojmo brkati burek sa pitom tj. gibanicom (sirnica, krompiruša, zeljanica, s mesom itd). Drugačiji je način izrade testa, pitu može da pravi ko hoće a burek samo pravi majstori - burekdžije! :)
Тако можете да се расправљате
NS65
Tada...
zemo
pera
v
borislav
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H