Ovo je najbolja i najbrža čokoladna torta: Lako se pravi, a preukusna je

Ova dekadentna čokoladna torta tradicionalni je desert u Švedskoj i tamo se naziva kladdkaka – gnjecava torta.
Ovo je najbolja i najbrža čokoladna torta: Lako se pravi, a preukusna je
Foto: Pixabay

Ime nam otkriva puno o njenoj teksturi – spolja ima pečeni biskvit, dok iznutra nije suv, nego gnjecav i gotovo tečan, što je upravo i ono što ovu tortu čini tako ukusnom, piše Pun kufer.

Jede se topla – ili podgrejana – ako vam kojim slučajem ostane, pa njena gnjecasta sredina savršeno prožima pečeniji deo biskvita ili korice.

Hrskavi čokoladni kolač prekriven šećerom u prahu, koji pusti onaj divan zvuk pucanja kada ga presečete nožem, u lepom je kontrastu s kremastom sredinom. U ukusu nema nikakvih viškova, samo čista čokolada. 
 
A najbolje što ovaj kolač koji može biti poslužen i u najsvečanijim prilikama i samo za ukućane uz, recimo, film.
 
Ne, zapravo još bolje je to što ćete u ovome kolaču uživati za otprilike pola sata. I o tome će odlučiti vaša pećnica. 
 
Da pripremite i umutite sastojke trebaće vam oko pet minuta, a torta će se peći od 20 do 40 minuta. 
 
Ovaj kolač ne sme biti prepečen, u sredini mora biti gnjecav, a na vrhu hrskav.
 
U kalupu prečnika 16 do 20 cm peći će se oko pola sata, a pečete li u širem kalupu, torta će biti niža pa ćete je morati izvaditi iz rerne puno ranije. Svakako je bolje da proverite više puta nego da iz pećnice izvadite presuvi kolač.
 
Švedska čokoladna torta ne treba glazuru ili preliv, ali ne preskačite šećer u prahu. Ako je baš morate poslužiti uz nešto, pokušajte s malinama i ručno umućenom pavlakom.
 
Sastojci za švedsku čokoladnu tortu:
  • 135 g maslaca + za namastiti kalup
  • 55 g kakaa u prahu
  • 350 g šećera
  • 2 kafene kašičice vanilin šećera
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 130 g glatkog brašna + za posipanje kalupa
  • 3 jaja
  • prstohvat soli
Priprema švedske čokoladne torte:
 
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalup namastite maslacem i pobrašnite ga.
 
2. U loncu na laganoj vatri otopite maslac. Maknite s vatre i umešajte ostale sastojke. Ručno mešajte dok ne nestanu grudvice i ne dobijete jednoličnu smesu.
 
3. Izlijte smesu u podmazan kalup za torte i pecite 35 minuta. Proverite kako napreduje pečenje nakon 20 minuta.
 
4. Gotova torta mora imati formiran biskvit spolja ali mora biti gnjecava i gotovo tečna iznutra – moći ćete to proveriti tako što je uzmete s obe ruke i u vazduhu nežno zaljuljate levo-desno.
 
5. Pustite da se torta malo ohladi u kalupu, a zatim je prebacite na tanjir za posluživanje.
 
6. Bogato je pospite šećerom u prahu i poslužite toplu.
 
Prijatno!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti