Recept za supu za koju na Sardiniji tvrde da zbog nje žive duže od 100 godina
Uz Okinavu, Ikariju, Nikoju i grad Loma Linda, italijansko ostrvo Sardinija naziva se plavom zonom.
Foto: Pixabay
Plave zone su mesta na kojima živi veliki postotak osoba starijih od 100 godina, ali i grupe ljudi koje su ostarele bez tipičnih zdravstvenih tegoba.
Autor Dan Betner intervjuisao je brojne porodice na Sardiniji koje su doživele 100 godina, a koje tvrde da je za njihovu dugovečnost zaslužan ručak koji jedu svaki dan. Tačnije, svaki dan jedu minestrone supu sa parčetom hleba od kiselog testa i uz čašu crvenog vina.
Minestrone je gusta italijanska supa koja se pravi od velikog broja različitog povrća, a koja uključuje mnogo hranjivih materija - od vlakana, minerala, vitamina do fitohemikalija.
Povrće se prilagođava sezoni, ali svaki tanjir mora da ima bar neku mahunarku i sitnu testeninu od semolina brašna (griza) po imenu fregula koja je veoma popularna na Sardiniji.
Sastojci za sardinijsku minestrone supu:
- 800 g naseckanog paradajza,
- 150 g sitne testenine,
- 120 g naseckanog morača,
- 100 g suvog šarenog pasulja,
- 100 g suvog boba,
- 70 g suvih leblebija,
- 60 g narendanog pekorino sira,
- 3 krompira,
- 2 stabljike celera,
- 2 šargarepe,
- 2-3 čena belog luka,
- 1 crni luk,
- maslinovo ulje,
- so i biber po želji,
- sveži bosiljak,
- sveži peršun
Priprema:
1. Potopite bob, pasulj i leblebije u običnoj vodi oko osam sati ili noć pre pripreme jela. Ocedite mahunarke i stavite sa strane.
2. U velikom loncu zagrejte malo ulja, pa na njemu prodinstajte luk, šargarepu i celer. Dinstajte sve zajedno od pet do osam minuta dok ne omekšaju.
3. Dodajte naseckani beli luk, promešajte i dnistajte sve zajedno još oko pola minuta.
4. Dodajte naseckani paradajz, krompir, morač, peršun i bosiljak.
5. Ubacite bob, pasulj i leblebije.
6. Sve sastojke prelijte vodom - dodajte 1,5 do dve litre vode. Svi sastojci bi trebalo da budu pod vodom.
7. Kada supa provri, smanjite temperaturu i kuvajte sve zajedno oko sat i po, odnosno dok se bob, pasulj i leblebije skroz ne skuvaju.
8. Tokom kuvanja i po potrebi dodajte još vode.
9. Pred kraj kuvanja dodajte sitnu testeninu i nastavite sve da kuvate još 10-ak minuta.
10. Začinite solju i biberom po želji.
11. Poslužite supu s jednom kašičicom maslinovog ulja i malo rendano pekorino sira.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Italijansko jelo od samo tri sastojka koja već imate kod kuće
18.08.2024.•
0
Ovo je jelo kojem ćete se, jednom kad ga probate, često vraćati.
VIDEO: Možda nije zdravo, ali je veoma ukusno - Pomfrit korpice sa šunkom i sirom
11.08.2024.•
0
Ukoliko želite da igrate na sigurno, ali opet da napravite nešto drugačije, korpice sa šunkom i sirom su idealan izbor za vas.
Brzo i lako, a fino: Salata s lubenicom i fetom
29.07.2024.•
0
Toplije vreme zahteva jela koja se ne spremaju dugo, a umeju da osveže.
Jednostavan recept za burek sa sirom: Korak po korak do najlepšeg obroka
04.05.2024.•
1
Burek, tvrde naše komšije iz Bosne, može samo od mesa, a sve ostalo su pite.
Ideja za ručak: Kako napraviti tradicionalnu karbonara pastu kao u Italiji?
07.04.2024.•
1
Karbonara je italijansko jelo toliko značajno da se svakog 6. aprila u ovoj zemlji slavi Nacionalni dan karbonare.
Austrijski gulaš od krompira s kobasicama
01.04.2024.•
0
Ako ga niste probali, sigurni smo da će vas ovo jelo oduševiti raskošnim ukusom koji daju tako obične namirnice i malo začina.
Testenina inspirisana poznatim koktelom senzacija na internetu
24.03.2024.•
0
Ovih dana na internetu je hit testenina inspirisana koktelom prljavi martini, a već ga je dosta ljudi isprobalo.
Kako se pravilno kuva testenina i zašto ne treba dodavati ulje u vodu
16.03.2024.•
5
Kuvanje testenine treba da bude lako, međutim, neko je prekuva, a nekom, pak, ispadne sirova.
VIDEO: Ovo je tajna najboljeg bolonjez sosa
20.01.2024.•
0
Špagete bolonjeze su jedno od najpopularnijih jela italijanske kuhinje, koje se takođe često nalazi na našem meniju.
Savršena za svaku priliku: Napravite filom bogatu, ukusnu Vasinu tortu
06.01.2024.•
2
Ukoliko ste u potrazi za raskošnom tortom punom bogatog fila, onda ne tražite dalje.
Šta je sve u originalnom receptu za rusku salatu
05.01.2024.•
1
Sezona je praznika, a to znači samo jedno - kašike i kašike ruske salate.
Jeste li probali gurabiju? Mnogima se nije dopala
04.01.2024.•
2
Tradicionalna bosanskohercegovačka poslastica, gurabija, našla se na popisu 100 najlošije ocenjenih jela u svetu, zauzevši 90. mesto s ocenom 2,8.
VIDEO: Kako napraviti kajganu bez jaja?
03.01.2024.•
3
Kajganu je moguće napraviti i bez namirnica životinjskog porekla.
Ovo je najbolji napitak protiv mamurluka: Ublažava mučninu i hidrira telo
01.01.2024.•
9
Dan posle novogodišnje zabave je sinonim za mamurluk, kojeg na sve načine pokušavamo da se rešimo.
VIDEO Ako pravite jaja "na oko": Dodajte malo vode prilikom prženja
31.12.2023.•
3
Kako biste spremili savršeno pržena jaja "na oko", može vam pomoći trik podeljen na Tiktoku.
VIDEO Ovako se prave najukusnije princes krofne: Jednostavan recept za kremastu poslasticu
30.12.2023.•
0
Novogodišnji i božićni praznici su tu, ali i recept za najlepše princes krofne.
Mala caka da vam krompir iz rerne uvek bude hrskav
27.12.2023.•
0
Krompir je gotovo svima omiljena namirnica i uživamo u njemu spremajući ga na bezbroj načina. Jedan od načina je pripremanje u rerni, međutim, često ne ispadne hrskav koliko bismo želeli.
Kuglice sa smokvama punjene orasima - ukusna poslastica za praznike
24.12.2023.•
0
Novogodišnji i božićni praznici se bliže, pa tako i vreme kada isprobavamo brojne recepte.
VIDEO Praznični hit na društvenim mrežama: Jelka od lisnatog testa sa sirom i belim lukom
23.12.2023.•
0
Društvene mreže su nepresušni izvor inspiracije kada su u pitanju hrana i recepti. Jedan od hitova na Tiktoku je trenutno recept za jelkicu od lisnatog testa.
Zlatno mleko: Zdravo, a pravi se za 10 minuta
17.12.2023.•
1
Zlatno mleko je napitak poznat od davnina, koji ima brojne blagodeti.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar