Ovaj fini gulaš je jako jednostavno napraviti.
Sastojci za austrijski gulaš od krompira:
4 velika ili 7 srednjih krompira
3 srednje glavice crnog luka
1 čen belog luka
2 veće dimljene kobasice
2 kašike mlevene slatke paprike
1 kašičica mlevene ljute paprike
2 kašičice sirćeta
1 kašika koncentrovanog paradajza iz tube
1 kašičica majorana
1 3/4 kašičice semenki kima
1/2 kašičice šećera
½ kašičice soli
½ kašičice bibera
2 lovorova lista
1 kocka za supu
7-8 šolja vode (1,75 – 2 l)
Priprema:
Oljuštite, operite i iseckajte krompir na kockice od otprilike 2 centimetra. Pripremite lonac s 8 šolja vruće vode koju ćete postepeno dodavati kasnije.
Sitno iseckajte luk. Zagrejte 2 kašike ulja u velikom loncu, dodajte luk i dinstajte na jakoj vatri 5 minuta uz stalno mešanje. Nakon 5 minuta smanjite vatru i dinstajte još 15 minuta, i dalje mešajući, dok luk ne omekša i ne dobije zlatno-smeđu boju. Zadnje 2 minute dodajte zgnječeni čen belog luka.
Kada dobije boju, dodajte obe vrste paprike. U loncu treba da bude dovoljno ulja da paprika ne zagori. Mešajte 10 sekundi pa sipajte sirće.
Dodajte pastu od koncentrovanog paradajza, majoran i kim. Promešajte pa sipajte 1 kašičicu sirćeta. Malo kasnije dodajte još jednu kašičicu. Pustite da se kuva dok ne postane kremasto.
Ako želite gust umak, izmiksajte ga štapnim mikserom ili u blenderu. Vratite umak od luka u lonac i dodajte šećer, so, biber, lovor i izmrvljenu kocku za supu.
Polako dodajte šolju po šolju vode (jednu ostavite) i krompir pa kuvajte bez poklopca pola sata.
Iseckajte kobasice na prst debljine i kuvajte ih s krompirom. Kad se krompir skuva, izvadite deo i izgnječite viljuškom, po potrebi dodajte tečnost od gulaša i još jednom izgnječite da dobijete glatku smesu pa je vratite u gulaš i kuvajte još nekoliko minuta da se gulaš malo zgusne.
Poslužite s hlebom i uživajte.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar